Kwas hialuronowy: Restylane, Juvederm, Surgiderm, Teosyal, Stylage, Matridex, Matridur

Kwas hialuronowy - powikłania.

mondor
Gość
małopolskie
Ilość postów: 7
Wysłać prywatną wiadomość


Kwas hialuronowy - powikłania.

Witam,
Jestem po zabiegu wypełnienia fałdów nosowo-wargowych. Minęły dwa dni, z jednej strony mam duży obrzęk, wybroczyny oraz krosty wypełnione ropą, w nocy pojawiła się gorączka. Druga strona bez powikłań. Zgłosiłam się do lekarza, który wykonał zabieg, przepisał antybiotyk. Proszę o opinię, jaka mogła być przyczyna takiego silnego stanu zapalnego, czy to się często zdarza i jak to wpłynie na końcowy efekt zabiegu?
Z góry dziekuję za odp
Monika


 (0)
   Odpowiedzieć   

Wszystkie komentarze na ten temat



lek. med. Jacek Ściborowicz
platinum member Premium member
Choroby wewnętrzne
Tarnów
Ilość postów: 650  ( 4)

Witam. Zdarza się to niezwykle rzadko Mnie jak dotąd na szczęście - nigdy , mimo wykonania setek zabiegów , sądzę że oprócz wielu przyczyn które mogły spowodować ww stan mogło mieć wpływ np nie leczona lub nie rozpoznana wcześniej infekcja , alergia na wstrzyknięty preperat( stąd ważnym jest sosowanie preparatów znanych, ogólnie uznanych za bezpieczne które bardzo rzadko kiedy dają powikłania)
Jeśli wdrożono leczenie antybiotykiem trzeba poczekać cierpliwie na ograniczenie procesu zapalnego sugerowałbym również terapię miejscową oczywiście po konsultacji z lekarzem
Pozdrawiam
Jacek Ściborowicz


 (0)
   Skomentuj   
Dr Iwona Radziejewska-Choma
silver member Premium member
Warszawa
Ilość postów: 102  ( 1)

Witam.
Jest to niezwykle rzadkie powikłanie po podaniu wypełniacza. Prwdopodobnie doszło do reakcji zapalnej i infekcji. Antybiotyk to jak najbardziej dobre leczenie. Powinien być podany preparat..z grupy fluorochinolonow, np. Cipronex 2x500. Dodatkowo trzeba rozpuscic preparat przy użyciu hialuronidazy.
Pozdrawiam
Iwona Radziejewska


 (0)
   Skomentuj   
mondor
Gość
małopolskie
Ilość postów: 7
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Dr Iwona Radziejewska-Choma

Dziękuje za odp, do zabiegu został użyty Juvederm. Natomiast antybiotyk, który przepisał lekarz to Summamed. Dopiero przyjęłam 3 tabletki, nie mam gorączki ale stan zapalny nadal się utrzymuje. Przy delikatnym uciśnięciu wypływała krew z ropą. Zastanawiam sie czy przyczyną mogła być alergia na wstrzyknięty preparat, bo jeśli tak to dlaczego tylko po jednej stronie?
Monika


 (0)
   Skomentuj   
dr n.med .Andrzej Popow
bronze member Starter member
Chirurgia Ogólna
Hajnówka
Ilość postów: 33

Odpowiedź na: mondor

Witam
Nie wydaje się Mi ,że przyczyną stanu zapalnego po jednej stronie była alergia ,jest to niemożliwe.Nie widzę również żadnej przyczyny po stronie rodzaju produktu ,każdy wypełniacz czy nazywa sie restylanem czy juvedermem ,jest po prostu polisacharydem wytwarzanym w jednej fabryce a dystrybuowanym przez różne koncerny,pod różnymi markami .
Gdyby produkt był zakażony pierwotnie objawy pojawiły by się po obu stronach inplantacji .
Wiadomo ,że przy wstrzykiwaniu kwasu należy zachować jak najwyżej zaostrzona antyseptykę,powierzchnia wstrzyknięcia powinna być jak najbardziej odkażona.Przyczyną mógł być również niezauważony miejscowy stan zapalny.Jest to tylko i wyłącznie błąd wstrzykującego.
Jeżeli jednak doszło do infekcji ,należy oprócz antybiotyku ogólnie/dobrze podpowiadany cipronex z grupy chinolonów,penetrujacy do tkanki podskórnej/zastosować również należy leczenie miejscowe w postaci okładów z kwasu bornego ,oraz przemywanie miejsca zakażonego antyseptykiem np;Octanisept.
Spodziewam się ,że problem tak szybko sie nie skończy,ponieważ należy domniewywać ,że wstrzyknięty wypełniacz jest już zakażony , a jego okres degradacji wynosi około 6 miesięcy,tak długo będą problemy.


 (0)
   Skomentuj   
Lek. med. Klaudia Zwiorek-Czech
platinum member Premium member
Chirurgia Ogólna
Kraków
Ilość postów: 84

Odpowiedź na: mondor

Witam Pani Moniko,

Najprawdopodobniej po podaniu preparatu doszło do wytworzenia tzw biofilmu (to najczęstrze powikłanie po podaniu wypełniaczy), który leczy się antybiotykoterapią (czwartej generacji) z jednoczesnym usunięciem kwasu hialuronowego przy użyciu enzymu - hialuronidazy.
Przyczyną jest najczęsciej niedostateczna aseptyka lub stany zapalne w obrębie miejsca podania.
Do owych powikłań nie dochodzi często - ale niestety się zdarzają bo bakterie pasożytujące na skórze nauczyły się "obchodzić" z wypełniaczami.

Proszę o kontakt mailowy - podam Pani namiary na lekarza, który specjalizuje się w leczeniu biofilmów.


 (0)
   Skomentuj   
Dr n. med. Barbara Rygoł
platinum member Premium member
Choroby wewnętrzne | więcej Onkologia kliniczna
Katowice
Ilość postów: 138

Witam Panią,

Powikłania po wypełniaczach mogą wystąpić o czym na pewno została Pani poinformowana przy podpisywaniu zgody na zabieg, jednak zdarzają się rzadko.
Przyczyn może być kilka stan zapalny w miejscu iniekcji, nie przestrzeganie zaleceń po zabiegu (zabrudzenie miejsca nakłucia np. pływanie na basenie itp) lub też brak aseptyki w trakcie zabiegu. Kuracja antybiotykowa w takiej sytuacji jest konieczna. Sumamed o którym Pani pisze ( 3 dniowa kuracja) może nie wystarczyć, proponuję grupę fluorochinolonów np. Cipronex (wspomniany wcześniej przez lekarzy), który należy dłużej stosować. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie posiewu z sączącej wydzieliny i celowana antybiotykoterapia. Przemywanie sączących zmian Octaniseptem bardzo dobry preparat. Poleciłabym dodatkowo konsultację u chirurga na tym etapie( jeśli jest to możliwe)lub gdyby infekcja nie ustąpiła po kolejnych 2 dniach, gdyż preparat, który tam pozostał może prowadzić do powstania ropni i należy go usunąć jak najszybciej.
Pozdrawiam,
Dr Barbara Rygoł


 (0)
   Skomentuj   
KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL
platinum member Premium member
Bydgoszcz, Częstochowa
Ilość postów: 771

Odpowiedź na: mondor

Pani Moniko,

Czy zabieg był wykonywany przez wykwalifikowanego do tego lekarza i w odpowiednich warunkach spełniających wszelkie normy...
Niestety obserwuje się na rynku bum na zabiegi z zakresu Medycyny Estetycznej jest to o tyle niebezpieczne, iż wykonują je osoby mało doświadczone np w gabinetach kosmetycznych bądź u fryzjera a nawet w swojej praktyce spotkałam się z " botox party" we własnym domu.
Lekarz powinien również pokazać preparat, który będzie używany.
Uprzejmie prosimy o przesłanie zdjęcia na adres czestochowa@esteticmed.pl po zapoznaniu się z fotografią będziemy mogli Pani przybliżyć sedno Pani problemu jednak zgadzam się z opinią doktora Andrzeja, iż mało prawdopodobne by stan zapalny występujący po jednej stronie z wysiękiem był alergią..

Pozdrawiam serdecznie i czekam na zdjęcie od Pani,

Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +48 34 325 61 72
tel. +48 665 601 212
GG: 19327184

Oddział Bydgoszcz
ul. Cicha 17
85-650 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +48 52 345 25 34
tel. +48 721 666 777
GG: 11720502


 (0)
   Skomentuj   
Angel44
Gość
śląskie
Ilość postów: 3
Wysłać prywatną wiadomość

Czy kwas hialuronowy podany w okolice policzków może ulec zwłóknieniu? Miałam podany kwas hialuronowy Princess voluma w okolice policzków. Po pierwszym podaniu powstała asymetria, więc w lewym policzku był dołożony kwas 1ml. Od tej pory powstało w miejscu podania przebarwienie, a asymetria nasiliła się. W prawym policzku kwas już uległ wchłonięciu, natomiast w lewym wciąż widoczne są nierówności. Od feralnego podania kwasu minęło 1 rok i 4 miesiące. Mam pytanie: czy możliwe aby się w tym miejscu wypełniacz uległ zwłóknieniu? Czy w związku z tym kwas ulegnie całkowitemu wchłonięciu? Czy powinnam rozpuścić resztki tego wypełniacza, zastosować jakieś zabiegi czy jeszcze poczekać?


 (0)
   Skomentuj   
dr n.med .Andrzej Popow
bronze member Starter member
Chirurgia Ogólna
Hajnówka
Ilość postów: 33

Odpowiedź na: Angel44

Kwas hialuronowy jest wielocukrem,który ulega biodegradacji.Rozkład tego wypełniacza przyśpiesza ogrzewanie danej okolicy.Może nastąpiło jakieś zakażenie,albo podano za płytko?Wówczas powstało prawdopodobnie zwłóknienie.Nie zdarzyła mi się taka sytuacja ,więc trudno powiedzieć.Pozdrawiam.


 (0)
   Skomentuj   
marzenkaja
Gość
wielkopolskie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

witam jestem 3 tyg po wolumetrii poliszków i linii marionetki, mam problem ponieważ w tych miejscach puchnę. opuchlizna pojawia się utrzymuję 2 dni iprzechodzi na inne miejsce. w momencie opuchnięcia wyczuwalny jest wypełniacz w postaci jakby zgrubiałego warkocza. czy to minie i to normalny proces czy może to obrzęk naczynioruchowy jako postać alergii na kwas?


 (0)
   Skomentuj   
ms.vain
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 5
Wysłać prywatną wiadomość

Efekt Tyndalla czy obrzek limfatyczny?

1,5 tygodnia temu mialam wstrzykniety Juviderm pod oczami. Byla to spontaniczna decyzja dlatego tez przed zabiegiem nie informowalam sie w internecie o jego ryzykach. Lekarz ktory mi to robila nie ostrzegla mnie przed niczym wrecz przeciwnie do tego mnie namawiala.Zostalam jedynie poinformowana ze oczy beda opuchniete przyez 2-3 dni. Po 5 dniach zaczelam sie powaznie martwic. Mam worki pod oczami i wcale nic sie nie poprawia pomimo nakladania zelu z arniki i masazy... Lekarz ktory mi to robil powiedziala ze nigdy sie z takim czyms nie spotkala i ze "zlapalam wody" i jest obrzek limfatyczny. Zalecala drenaz limfatyczny i masowanie... Mam silne podejrzenie ze to efekt Tindalla i ze on tez o tym wie ale nie chce sie przyznac gdyz to by swiadczylo o zlym podaniu tego preparatu. Co robic? Bardzo prosze o pomoc.

Załączone zdjęcia

 (0)
   Skomentuj   
Alicja
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość

miałam zabieg wolumetri po 5 dniach zaczelam puchnąć opuchlizna utrzymuje sie 14 dni po zabiegu co robić?


 (0)
   Skomentuj   
Lek. med. Klaudia Zwiorek-Czech
platinum member Premium member
Chirurgia Ogólna
Kraków
Ilość postów: 84

Odpowiedź na: ms.vain

Szanowna Pani,

Zalecałabym przeprowadzenie kilku zabiegów na te okolicę z uzyciem RF - należy to miejsce rozgrzać i tym samym przyspieszyć metabolizm kwasu hialuronowego.
Drenaż limfatyczny również wskazany, ale może się skończyć na konieczności podania hialuronidazy w celu rozpuszczenia preparatu. Zalecam ostrożność i poddanie się zabiegowi w miejscu, w którym lekarze mają juz doświadczenie w korektach po podaniu kwasu hialuronowego (podaje się bardzo minimalna ilość i powtarza się procedurę aż do skutku).
Proszę poszukać w okolicy miejsca, które dysponuje tzw monopolarnym lub bipolarnym urządzeniem RF.

Serdecznie pozdrawiam i trzymam kciuki!


 (0)
   Skomentuj   
Lek. med. Klaudia Zwiorek-Czech
platinum member Premium member
Chirurgia Ogólna
Kraków
Ilość postów: 84

Odpowiedź na: Alicja

Witam,

Proszę o zdjęcia z przed i po zabiegu - nie będę w stanie inaczej ocenić obrzęku na odległość.
Czy cierpi Pani z powodu jakiejkolwiek choroby, czy w ostatnim czasie zaczęła pani przyjmować jakieś nowe leki???

Pozdrawiam serdecznie
email: instytut@medyczne-fbi.pl


 (0)
   Skomentuj   
Alicja
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Lek. med. Klaudia Zwiorek-Czech

Jestem zupelnie zdrowa 35 letnia kobieta ,wczesniej przed wolumetria mialam wykonywane zabiegi wypełnienia wszystko bylo ok.,po zabiegu wolumetri zaczelam puchnąc okolo 5 dnia i opuchlizna twarzy utrzymuje sie przez 2 tygodnie i obrzekniete oczy lekarz zalecil mi baktrim, a na ostatniej wizycie zalecił baktrim,dicloberl,telfexo.


 (0)
   Skomentuj   
Lek. med. Klaudia Zwiorek-Czech
platinum member Premium member
Chirurgia Ogólna
Kraków
Ilość postów: 84

Odpowiedź na: Alicja

Czy ma Pani podwyższoną temperaturę?
Czy odczuwa pani bolesność/tkliwość w miejscu podania preparatu?
Czy zauważyła Pani jakąkolwiek wydzielinę sączącą się z miejsc podania?

Z poważaniem


 (0)
   Skomentuj   
Alicja
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Lek. med. Klaudia Zwiorek-Czech

nie mam temperatury .odczuwam zgrubienia w miejscach podania( ale ciągłe)przez 1tydzien w okolicach oczu,teraz w okolicach nosa, tam był podawany preparat i cały czas opuchnieta twarz ,nic nie boli,nic nie wycieka .gładka okrągła buzia jak gruszeczka z worami pod oczami.mam wrazenie ze preparat nabrzmiewa i rozsadzi mi policzki


 (0)
   Skomentuj   
Magi
Gość
Hovedstaden
Ilość postów: 3
Wysłać prywatną wiadomość

Kwas hialuronowy a tradzik rozowaty.

Czy tradzik rozowaty (w trakcie leczenia ) jest przeciwwskazaniem do wykonania zabiegow kwasem hialuronowym ? Czy mozna wykonywac mezoterapie przy tradziku rozowatym ?


 (0)
   Skomentuj   
Dr n. med. Barbara Rygoł
platinum member Premium member
Choroby wewnętrzne | więcej Onkologia kliniczna
Katowice
Ilość postów: 138

Odpowiedź na: Alicja

Witam Panią,
Prosiłabym o przesłanie zdjęć Pani, aby ocenić sytuację. Po zabiegach wolumetrycznych może występować obrzęk zwłaszcza jeśli podano dużą ilość preparatu, po drugie jeśli do wolumetrii były stosowane preparaty z dodatkiem oligopeptydów obrzęki są większe i mogą dłużej utrzymywać się. Jaki preparat został zastosowany w Pani przypadku i jaka była objętość preparatu?
Pozdrawiam, Dr Barbara Rygoł


 (0)
   Skomentuj   
Alicja
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Dr n. med. Barbara Rygoł

Dzień dobry , nie znam nazwy preparatu ,wiem ze wstrzyknieto 4 ml.pzy wolumetri i ok.5ml. przy wypełnieniu bruzdy nosowo-wargowej.obecnie mam obrzek bruzdy nosowo-wargowej która promieniując daje opuchliznę oczu i lewego policzka (jak bym miała swinkę), nic mnie nie boli tylko obrzek w okolicy oczu i opuchlizna. Pozdrawiam Dziękuję.


 (0)
   Skomentuj   
dr n. med. Magdalena Adamiak-Kardas
platinum member Premium member
Choroby wewnętrzne
Łódź
Ilość postów: 82  ( 1)

Odpowiedź na: Alicja

Pani Alicjo
Abym mogła Pani kompetentnie pomóc potrzebuję informacji:
Jaki preparat miała Pani wstrzyknięty?
Czy miejsce wstrzyknięcia jest zaognione?
Proszę o przesłanie zdjęć okolicy w której opisane przez Panią zmiany są umiejscowione.
Czy na pewno miała Pani podany kwas hialuronowy?
Objętości które Pani podaje są duże.
Pozdrawiam Magdalena Adamiak Kardas
kontakt mailowy -lookmedica@gmail.com


 (0)
   Skomentuj   
Angel888
Gość
śląskie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość

Witam miałam zabieg wypełniania policzkow.. Twarz zrobiła sie bardzo szeroka i płaska, dodatkowo jest nierówno wykonany zabieg-asymeria.. Preparaty princess volume lub juvaderm volume.. Co zrobic zeby wrócić do stanu poprzedniego? Ps. Słyszałam ze hiarulonidaza rozpuszcza nie tylko kwas ale i tkankę, skóra po tym jest fatalna..


 (0)
   Skomentuj   
Angel888
Gość
śląskie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Angel888

PS. Preparat podany został dość głęboko.


 (0)
   Skomentuj   
H&S Metamorfozy


H&S Metamorfozy
bronze member Basic member
Gdynia
Ilość postów: 60

Odpowiedź na: Angel888

Ma Pani rację skóra po hialuronidazie pogarsza się i enzym ten rozpuszcz też inne tkanki. Lekarz, który Pani to podał powinien umieć jednak dojść do stanu poprzedniego. Poza tym trudno jest mówić nie widząc Pani zdjęć przed i po. Osobiście próbowałabym podać kwas w innym miejscu lub zrobić zabieg nićmi wchłanialnymi. Oprócz hialuronidazy do rozpuszczenia niechcianych złogów kwasu w swoim gabinecie używam Midasa - jest to połaczenie radiofrekwencji z podczerwienią, zabieg ten selektywnie rozpuszcza kwas i poprawia skórę - ponieważ w odróznieniu od radiofrekwencji czystej taka z podczerwienią powoduje powstanie kolagenu typu 1 a nie 3 jak w innych metodach.


 (0)
   Skomentuj   
Dr Iwona Radziejewska-Choma
silver member Premium member
Warszawa
Ilość postów: 102  ( 1)

Odpowiedź na: Alicja

Witam
Dawki, które Pani podaje są zbyt duże na kwas hialuronowy. Moze był to inny rodzaj wypełniacza lub jakiś rodzaj mezoterapii? Przy takich ilościach nie trudno o brzęk na zasadzie ucisku i zahamowania krążenia limfatycznego w tych miejscach. Zawsze najbardziej reaguja oczy. Proszę dowiedzieć sieo rodzaj podanego preparatu, bo postępowanie mozę być inne, w zależności od tego, co było podane.
Pozdrawiam
iwona Radziejewska-Choma
602723272


 (0)
   Skomentuj   
Angelius Medycyna Estetyczna


Angelius Medycyna Estetyczna
silver member Basic member
Katowice
Ilość postów: 262

Odpowiedź na: Magi

Witam, w zalezności od stadia zaawansowania trądzikawykonuje się różne zabiegi poprawiające kondycję skóry. Jeżeli na skórze nie ma już stanu zapalnego to mezoterapię można wykonać.
Z punktu leczenia trądzika różowatego po wyciszeniu się zmian zapalnych dobrze jest udać się na terapię IPL'em np. Palomer LuxG, aby pozamykać popękane naczynka i wyciszyć rumień. Najlepiej udać się na konsultację do dermatologa, który zajmuje się zarówno leczeniem skóry, jak i medycyną estetyczną.

Pozdrawiam,
Ewa Gwiazda
asystent medyczny
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. Fabryczna 13d
Katowice
tel XXXXXXXXXX


 (0)
   Skomentuj   
Dr n. med. Barbara Rygoł
platinum member Premium member
Choroby wewnętrzne | więcej Onkologia kliniczna
Katowice
Ilość postów: 138

Odpowiedź na: Angel888

Witam,

Hialuronidaza rozpuszcza kwas hialuronowy, podana w minimalnych ilościach daje pożądane efekty rozpuszczenia nadmiaru preparatu, jednak może rozpuścić nasze tkanki, zawierające ten kwas. Do oceny Pani stanu potrzebna byłaby dokumentacja zdjęciowa przed i po zabiegu. Po zabiegu zawsze twarz może wyglądać gorzej, może być bardziej obrzęknięta ( trochę szersza) ale po kilku dniach już wygląda lepiej.Jeśli Pani chciałaby skorzystać z porady to zapraszam do gabinetu, wtedy szczegółowo możemy ocenić wszystkie wady i doradzić co można poprawić np zastosować dla wyrównania mezoterapię lub inne zabiegi laserowe korygujące. Pozdrawiam,
Dr Barbara Rygoł
www.estetyczna-medycyna.pl


 (0)
   Skomentuj   
Dr n. med. Barbara Rygoł
platinum member Premium member
Choroby wewnętrzne | więcej Onkologia kliniczna
Katowice
Ilość postów: 138

Odpowiedź na: Alicja

Witam,

Ilość podanego kwasu hialuronowego jest bardzo duża jak na jedną sesję. Nie wiem czy dokładnie zapamiętała Pani te ilości zwłaszcza 5 ml w bruzdy nosowao -wargowe (tj 5 amp) duża ilość jak na taką okolicę. Podobnie 4 ml na wolumetrię czyli po 2 ml na stronę. Czy nie była Pani u lekarza na kontroli po zabiegu, zazwyczaj po zabiegach wolumetrycznych powinna być kontrola. Na pewno obrzęk może być duży, zależy to jeszcze od rodzaju preparatu który Pani podano. Wszystkie kwasy hialuronowe ściągają wodę, jeśli były to wypełniacze z peptydami dodatkowo po nich może być obrzęk. Proszę udać się na kontrolę i omówić to z lekarzem, najlepiej do tego, który wykonał zabieg. Taki lekarz ma dokumentację: nazwy preparatów i dokładne objętości. Na pewno obrzęk po kilku dniach będzie stopniowo zmniejszał się. Pozdrawiam,
Dr Barbra Rygoł
www.estetyczna-medycyna.pl


 (0)
   Skomentuj   
Karlas
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 5
Wysłać prywatną wiadomość

Dzień dobry,

5 lat temu zgłosiłam się do lekarza w celu wypełnienia doliny łez. Lekarz zaproponował wówczas preparat surgiderm o najmniejszej gęstości. Podał został preparat pod oczy, jednak lekarz podał go nie w dolinę łez, ale pod same dolne powieki, co natychmiast spowodowało opuchliznę pod oczami. Ponieważ opuchlizna nie znikała przez kilkanaście kolejnych dni, zaproponowano mi drenaże limfatyczne. Po serii zabiegów opuchlizna nieco zeszła, ale mimo iż upłynęło tyle lat, niewielka opuchlizna utrzymuje się do dziś a najbardziej rano. W dalszym ciągu szukam pomocy u lekarzy. Niektórzy lekarze proponują wypełnienie tej okolicy kwasem hialuronowym, aby wyrównać opuchliznę. Na to nie chcę się zgodzić, ponieważ boję się pogłębienia efektu opuchlizny. Myślę, że ostrożne podanie hialuronidazy mogłoby rozpuścić kwas, jednak w odpowiednio dobranej dawce. Chciałabym to skonsultować z kimś, kto przeprowadzał już tego rodzaje leczenie komplikacji i ma w tym doświadczenie.


 (0)
   Skomentuj   
Przepraszamy, ale ta dyskusja została zamknięta. Nie można tutaj zamieszczać więcej wiadomości.

Rozpocznij nową dyskusję w temacie Restylan, Juvederm,Surgiderm, Teosynal, Matridex, Matridur, (kwasy hianulorowe).