Skleroterapia żylaków

Po zabiegu skleroterapii

Pamo
Gość
kujawsko-pomorskie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość


Po zabiegu skleroterapii

Witam,
14.05.2012 miałam zabieg skleroterapii. Na całej długości zamykanego żylaka występują zgrubienia i te okolice są tkliwe, lekko przebarwione (kolor trudno określić - chyba siny to najlepsze określenie). Niekiedy okolice zgrubień są lekko zaczerwienione. Cały czas stosuję specjalne podkolanówki uciskowe (kupione na specjalne zamówienie. Jestem po wizycie kontrolnej, podczas której lekarz nie stwierdził odchyleń. Pytanie: jak długo będę miała zgrubienia i tkliwość przy dotyku i czy są one normalne 1.5 m-ca po zabiegu


 (0)
   Odpowiedzieć   

Wszystkie komentarze na ten temat



dr n. med. Maciej Garbień


dr n. med. Maciej Garbień
bronze member Basic member
Chirurgia Ogólna
Wrocław
Ilość postów: 13

Witam,
Niestety po skleroterapii dużych żylaków odczyn zapalny może się utrzymywać kilka tygodni. Jeżeli żylak po zabiegu jest twardy to znak że jest zakrzepnięty i niedługo ulegnie resorpcji. Czasami trwa to tak długo.
Można kilka razy dziennie smarować bolące miejsca żelem np. IBALGIN SPORT. Jeżeli ma Pani jakiekolwiek wątpliwości należy poradzić się jeszcze raz lekarza który wykonywał zabieg.
Pozdrawiam,
Maciej Garbień


 (0)
   Skomentuj   
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
platinum member Premium member
Chirurgia naczyniowa
Gdańsk
Ilość postów: 116  ( 1)

Wiatm,
Zgrubienia i tkliwość przy dotyku może utrzymywać się nawet do pól roku po zabiegu, i jest to niestety częsty stan po skleroterapii dużych żył.
Pozdrawiam Ryszard Zając


 (0)
   Skomentuj   
Gabinet Medycyny Estetycznej NewU


Gabinet Medycyny Estetycznej NewU
silver member Basic member
Kraków
Ilość postów: 14

Witamy,

nie jest normalne, że po takim czasie ma Pani wciąż tego typu dolegliwości. Po 1-2 tygodniu nie powinno to budzić niepokoju, lecz po takim okresie należy koniecznie znów zgłosić się do lekarza - może to być stan zapalny lub np. złe/za krótkie używanie pończoch medycznych, przegrzanie nóg i wiele innych, których nie możemy stwierdzić bez obejrzenia miejsc, w których przeprowadzany był zabieg.

Pozdrawiamy,
Gabinet Medycyny Estetycznej NewU.pl
ul. Królewska 5/3
30-045 Kraków
Tel: +XXXXXXXXXXXXXX


 (0)
   Skomentuj   
Iva
Gość
kujawsko-pomorskie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Gabinet Medycyny Estetycznej NewU

Witam wczoraj miałam zabieg skleroterapii odwinęłam dziś nogę z bandaża i nie wygląda ona najlepiej. Żyłki przy kostce które były nakłuwane są koloru ciemno fioletowego czy jest to normalne?


 (0)
   Skomentuj   
dr n.med .Andrzej Popow
bronze member Starter member
Chirurgia Ogólna
Hajnówka
Ilość postów: 33

Odpowiedź na: Iva

Dlaczego tak krótka kompresja?Ja zalecam 7 dni po żylakach,5 przy pajączkach o ile nie była zamykana żyła odpiszczelowa lub odstrzałkowa.
Te zasinienia to normalna sprawa,ale najlepiej skontaktować się z lekarzem leczącym,napewno otrzymała pani zalecenia po zabiegu.


 (0)
   Skomentuj   
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
platinum member Premium member
Chirurgia naczyniowa
Gdańsk
Ilość postów: 116  ( 1)

Odpowiedź na: Iva

Witam
Zgadzam się z poprzednikiem w przypadku zasinień oraz tego, że zastosowała Pani zbyt krótką kompresoterapię co może wpłynąć na efekt po zabiegowy.
Pozdrawiam
Ryszard Zając


 (0)
   Skomentuj   
dr Sławomir Wawrzyńczak


dr Sławomir Wawrzyńczak
bronze member Basic member
Chirurgia Ogólna
Skierniewice, Zgierz
Ilość postów: 28

Odpowiedź na: Iva

Witam, po skleroterapii w naczyniach dochodzi do wykrzepiania krwi( żyłki są ciemniejsze i nie znikają pod naciskiem), zasinienia i przebarwienia znikaja po kilku tygodniach ( w niektórych przypadkach mogą się utrzymywać do kilku miesięcy).
W celu zminimalizowania tego efektu zalecam kompresjoterapię specjalistycznymi wyrobami kompresyjnymi - pończochy.
Pozdrawiam


Sławomir Wawrzyńczak
specjalista chirurg
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX


 (0)
   Skomentuj   
dr Sławomir Wawrzyńczak


dr Sławomir Wawrzyńczak
bronze member Basic member
Chirurgia Ogólna
Skierniewice, Zgierz
Ilość postów: 28

Witam , po zabiegach skleroterapii (szczególnie dotyczącej dużych , powierzchownych żylaków) tego typu zgrubienia i tkliwość są rzeczą normalną.
Po zabiegu konieczne jest noszenie specjalnych wyrobów kompresyjnych (odpowiednio dobranych i o odpowiednim stopniu kompresji).
Wykonując skleroterapię w odpowiednim czasie dokonuję również opróżnienia żył z upłynnionego krwiaka ( poprzez nakłucie).

Pozdrawiam
Sławomir Wawrzyńczak
specjalista chirurg
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX


 (0)
   Skomentuj   
kamka
Gość
śląskie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam
Byłam na zabiegu skleroterapii 2 tyg temu. To byla moja już 3 sesja. Niestety mam wrażenie że nogi wyglądają gorzej. W miejscu po nakluciu są siniaki - wiem że tak może być ,ale pojawiają się coraz to nowe pajaczki i żyły w innych miejscach. Lekarz proponuje więc nowe naklucia ale to robi się błędne koło. Czy to normalne? Czy to może być efekt za krótkiej albo złej kompresji? Po zabiegu miałam nogę owinięta bandazem elastycznym. Czy da się to jeszcze naprawić? Proszę o radę.


 (0)
   Skomentuj   
Dr Iwona Radziejewska-Choma
silver member Premium member
Warszawa
Ilość postów: 102  ( 1)

Odpowiedź na: kamka

Witam. Czy przyjmuje Pani antykoncepcje hormonalną? Czasem niestety hormony mogą niekorzystnie wpływać na efekty zabiegu i stymulować tzw. matting,czyli powstawanie wtórnych drobnych, czerwonych pajączków. Kompresja tez jest bardzo ważnym elementem. Najczęściej po zabiegu powinna być zakładana specjalna pończocha z II klasą ucisku. Zwłaszcza jest to bardzo ważne, jeżeli spędza Pani dużo czasu w pozycji siedzącej. Na matting najlepszy jest laser, oczywiście dobry laser naczyniowy lub skleroterapia, ale w minimalnych dawkacj i z niewilkim stężeniem preparatu.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona Radziejewska


 (0)
   Skomentuj   
silwana
Gość
podlaskie
Ilość postów: 3
Wysłać prywatną wiadomość

Witam! Trzy tygodnie temu poddałam się skleroterapii. Był to niewielki żylak, a sam zabieg okazał się bardzo krótki - jedno nakłucie. Myślałam, że skoro poszło tak gladko, nie powinnam się już niczym martwić. Jednak jakiś tydzień póżniej wzdłuż całego naczynia pojawiły mi się brązowe przebarwienia. Minęły dwa tygodnie, a w tej kwestii nic się nie zmieniło. Noga wygląda znacznie gorzej niż przed leczeniem. Wprawdzie lekarz poinformował mnie, że takie zmiany mogą się pojawić i zniknąć po jakimś czasie, aczkolwiek czy przy małym żylaku jest to normalne? Czy jest to zwiastun czegoś niepokojącego? Wizytę kontrolną mam za 2 miesiące. Czy do tego czasu mogę coś zrobić, aby przyspieszyć ewentualne wchłanianie zmian (jakieś maści, okłady?). Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!


 (0)
   Skomentuj   
dr n.med .Andrzej Popow
bronze member Starter member
Chirurgia Ogólna
Hajnówka
Ilość postów: 33

Odpowiedź na: silwana

Wydaje się ,że wszystko jest OK.Trzeba jednak stosować kompresoterapię ,a zasinienia nakłuć.Ja nie zalecam żadnych maści.


 (0)
   Skomentuj   
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
platinum member Premium member
Chirurgia naczyniowa
Gdańsk
Ilość postów: 116  ( 1)

Odpowiedź na: silwana

Witam
Przebarwienia po skleroterapii są jednym z częściej występujących efektów niepożądanych. Pojawia się ono najczęściej w przypadku gdy zmiany są bardzo powierzchowne lub wrośnięte w skórę. Przebarwienie jest czasowe i powinno jaśnieć z miesiąca na miesiąc.
Również nie zalecam stosowania maści przyspieszających gojenie, rozjaśniających. Proszę uzbroić się w cierpliwość:]
Pozdrawiam
Ryszard Zając


 (0)
   Skomentuj   
Kalina
Gość
Noord-Holland
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam, jestem po zabiegu skleroterapii i od 2 tygodni noszę pończochę o stopniu kompresji 2. Czy mogę ją zamienić na pończochę o niższym stopniu? Kontrola u lekarza dopiero za 3 tygodnie a noga wygląda ładnie poza drobnymi siniakami w miejscach nakłuć. Pozdrawiam


 (0)
   Skomentuj   
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
platinum member Premium member
Chirurgia naczyniowa
Gdańsk
Ilość postów: 116  ( 1)

Odpowiedź na: Kalina

Witam
Powinna Pani skonsultować to ze swoim lekarzem, natomiast jeśli były to drobne poszerzenia żylne to może Pani przejść po takim czasie na pończochy o 1 stopniu ucisku.
Pozdrawiam
Ryszard Zając


 (0)
   Skomentuj   
Dr Iwona Radziejewska-Choma
silver member Premium member
Warszawa
Ilość postów: 102  ( 1)

Odpowiedź na: Kalina

Witam. Jeżeli były leczone mniejsze żyły, to po dwóch tygodniach może Pani zamienić na I klasę kompresji.
Pozdrawiam
Iwona Radziejewska


 (0)
   Skomentuj   
danon1973
Gość
zachodniopomorskie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam
Poltora tygodnia temu mialem robiona skleroterapie razem z miniflebectomia. Przez 7 dni mialem uzywac bandazy elastycznych a po usunieciu szwow nosic przez miesiac ponczoche uciskowa.
Bandaze uciskowe nosilem przez ten czas non stop... Tzn. W dzien i w nocy. Dzisiaj, przy zdjeciu szwow pielegniarka powiedziala mi zebym na noc nie uzywal zadnej kompresji na noge.
Obejrzalem sobie dokladnie noge przed spaniem i niepokoja mnie trzy rzeczy. Trzy zgrubienia w okolicach gdzie byly najwieksze zylaki. Nie ma tam sincow, skora jest normalnego koloru a te zgrubienia wygladaja jak zylaki. Jeden nawet tak mnie bolal (czasami) jak uzywalem bandazy.
Czy moze to byc wina zlego bandazowania nogi? Zona mi bandazowala noge i zmieniala opatrunki. Staralismy sie zeby ucisk byl jednakowy na calej dlugosci ale roznie to wychodzilo. Czy zla kompresja, np. Zbyt silny ucisk wyzej na nodze i zbyt slaby nizej, mogl spowodowac powstanie nowych zylakow? Czy moze sa to zylaki nieusuniete?
Pozdrawiam


 (0)
   Skomentuj   
Halszka
Gość
łódzkie
Ilość postów: 5
Wysłać prywatną wiadomość

Lekarz - chirurg zamiast operacji przeprowadził na konczynie zabieg zw. skleroterapią 2 miesiące temu. Mam nocne bóle, pieczenie łydki mimo smarowania żelem IBALGIM . Guzy się zmniejszyły, częściowo - since ,ale niepokoją mnie nocne dolegliwości. Co dalej? Czekać czy inaczej sie leczyć? A może zgodzić się na operację? Mam skończone 80 lat i uważam ,że to ryzyko, chociaż jestem w dość dobrej formie. Proszę o poradę. Z góry dziekuję.


 (0)
   Skomentuj   
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
platinum member Premium member
Chirurgia naczyniowa
Gdańsk
Ilość postów: 116  ( 1)

Odpowiedź na: Halszka

Witam

Czy pieczenie łydek występuje podczas spania w pończoszce?? czy bez niej?

W przypadku guzów można je usunąć poprzez nakłucia więc proponuję udać się do lekarza wykonującego zabieg a on powinien pomóc Pani w zmniejszeniu dyskomfortu po zabiegowego.
Pozdrawiam
Ryszard Zając


 (0)
   Skomentuj   
Halszka
Gość
łódzkie
Ilość postów: 5
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając

Dzięki Panie Doktorze za odpowiedź . Guzki były nakłuwane i recznie lekarz bez znieczulenia wyciskał skrzepy , Smaruje 2 razy dziennie Ibalginem ,nie śpię w ponczochach uciskowych ,jednak odczuwam ,kiedy leżę, pieczenie łydki i ból.Odczuwam ulgę ,kiedy mam tę nogę na wierzchu bez przykrycia albo wezmę lek przeciwbólowy.np.KETONAL forte ,
ale unikam tego.Może wymienię ponczochy z l ucisku na ll stopien ,,ale latem chyba będzie w nich gorąco .
Pozdrawiam .


 (0)
   Skomentuj   
Podjacha
Gość
pomorskie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam,
SZanowni Państwo bardzo prosze o radę. 3 tygodnie temu miałam skleroterapię pajączków i kilku niewielikch żyłek - zdecydowanie dla efektu kosmetycznego. Natomiast po 3 dniach gdy zdjęłam pończochę na noc zauważyłam u siebie 3 około 1-2 entymetrowe rany (suche, niesączące). Wizualnie przypominają ranę po oparzeniu. Okrągłę, lekko wklęsłę, z czerwona obwódką. Jako laik moge jedynie domyślać się, że lekarz podal środek pozanaczyniowo i stąd "rany". Bardzo prosze o informacje jak mogę poradzić sobie z tym defektem. Czy spotkaliście sie Państwo z takim skutkiem ubocznym? Nie ukrywam, że zależy mi na tym aby zminimalizowac ryzyko blizny i pozbyć się szpeczącego kłopotu. Może jesteście Państwo w stanie polecic jakąś masć/żel/krem, który pomoże.


 (0)
   Skomentuj   
Dr. med. Jaroslaw Tribull-Potapczuk
silver member Premium member
Chirurgia Plastyczna
Berlin
Ilość postów: 357  ( 16)
VDÄPC
Odpowiedź na: Podjacha

Prawdopodobnie ma pani racje, ze chodzi w tym przypadku o tzw. ekstrawazaty (substancja wstrzykiwana dostala sie poza naczynie krwionosne). My polecamy z reguly otwarte leczenie z dobym doplywem powietrza (zadnych plastrow czy innych opatrunkow okluzyjnych) i nasycenie tworzacych sie strupkow roztworem jodu. Z reguly strupki podchodza do gory i odpadaja po paru dniach, kiedy pod nimi zakonczy sie epitelializacja (spontaniczne narastanie naskorka).


 (0)
   Skomentuj   
Dr. med. Jaroslaw Tribull-Potapczuk
silver member Premium member
Chirurgia Plastyczna
Berlin
Ilość postów: 357  ( 16)
VDÄPC
Odpowiedź na: Dr. med. Jaroslaw Tribull-Potapczuk

Roztwor jodu ( u nas gotowa substancja nazywa sie Betaisodona-Loesung) na pewno powinna Pani dostac tez w Polsce w swojej aptece (moze najwyzej pod inna nazwa handlowa). Jezeli nie, to aptekarz moze taki roztwor latwo dla Pani sporzadzic.
Jezeli problemy, mozna pisac pod info dr-tribull de
Dr Tribull
Berlin


 (0)
   Skomentuj   
Dr Iwona Radziejewska-Choma
silver member Premium member
Warszawa
Ilość postów: 102  ( 1)

Witam. Czasami niestety dochodzi do takich powikłań. Mozna poczeakac az strupek odpadów i ranka sie zagoi. Można przyspieszyć hojnie nakładając opatrunki wspomagający, np. Granuflex Extrathin, który wytwarza odpowiednie środowisko gojenia i zastosować kompresje. Sugeruje wizytę u lekarza, który wykonał zabieg, żeby to obejrzał i dobrał najlepsza metodę leczenia.
Pozdrawiam
Iwona Radziejewska


 (0)
   Skomentuj   
dr n.med .Andrzej Popow
bronze member Starter member
Chirurgia Ogólna
Hajnówka
Ilość postów: 33

Odpowiedź na: Dr. med. Jaroslaw Tribull-Potapczuk

Witam
Lepie jednak zapytać lekarza leczącego,bo wszelkie odpowiedzi to dywagacje.
Ale co do rany polecam doraźnie braunovidon w polsce.


 (0)
   Skomentuj   
janka
Gość
kujawsko-pomorskie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam! Jestem 6 tygodni po skleroterapii małego żylaka(łydka).Były 3 ukłucia,3 doby w bandażu ,następnie podkolanówki II stopnia przez 2 tygodnie i 1 tydzień podkolanówki I stopnia.Miejsca nakłuć i ich okolica były i są sine ,wyczuwalne zgrubienia w żyłach (wiem ze to normalne),ale od kliku dni wieczorem zauważyłam że okolice tych zgrubień robią się zaczerwienione .Rano łydka jest tylko sina i nie ma już zaczerwienienia.Czy jest to coś niepokojącego,czy raczej normalna reakcja? Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję!


 (0)
   Skomentuj   
Magdalena
Gość
podlaskie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość

Witam. Miesiąc temu miałam zabieg skleroterapii na prawej nodze i jest wszystko w porządku, nie było żadnych siniaków a po żyle został tylko cień. Tydzień temu był laser na lewej nodze (bo konieczne było zamknięcie żyły odpiszczelowej) i dodatkowo ostrzykiwania, nadal chodzę w pończosze. Do dzisiaj zdawało mi się że wszystko jest w porządku, żyły były widoczne ale nie wystawały już ponad powierzchnię skóry, jak ja to mówię ,, nie wyłaziły \" , ale dziś niestety wygląda to znowu jak przed zabiegiem, jakby się nie udało, żadnych siniaków, zaczerwień czy tkliwości. Gdy stoję krew napływa i żyły sie poszerzają, odpływa gdy trzymam nogę w górze. Stosuję się do wszystkich zaleceń lekarza. Czy muszę powtórzyć zabieg ?
Pozdrawiam.


 (0)
   Skomentuj   
justynkae30
Gość
pomorskie
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość

Witam 7 czerwca miała zabieg skleroterapia żył siatkowatych i "pajączków" wszystko jest ok tylko że od dwóch dn mam mały problem ponieważ tak gdzie miałam "większe" pajączki na jednej nodze to zaczyna tam mnie boleć i jak dotykam ręką czuję lekkie zgrubienie > czy o normalne ? Wizytę mam dopiero za miesiąc czy lepiej szybciej się umówić ?
Proszę o odpowiedz bo naprawdę się martwię ;(


 (0)
   Skomentuj   
mirabala
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 3
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: justynkae30

Do jednego miesiąca po zabiegu to normalne. Jeśli po tym czasie bóle nie miną warto skonsultować się z lekarzem.


 (0)
   Skomentuj   
justynkae30
Gość
pomorskie
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: mirabala

dziękuję bardzo za odpowiedz troszke mnie uspokoiła ;)


 (0)
   Skomentuj   
olooo
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość

Mam takie pytanie. Mniej więcej 1,5 mies tamu miałam pierwszy zabieg skleroterapii, zamykana była dość gruba żyła biegnąca po wewnętrznej stronie uda aż do kostki, 2 dni temu miałam drugi zabieg ale już tylko na pajączki. I mam pytanie. Mniej więcej za 1,5 mies planuję wyjazd w jakieś cieplejsze kraje i jeśli będę smarować tę nogę blokerem to mimo to mogą powstać przebarwienia? Po pierwszym zabiegu żyła na udzie jest nadal nieco zasiniała, dodatkowo mam bardzo jasną karnację co podobno może wydłużać czas znikania siniaków itp. Więc?


 (0)
   Skomentuj   
justynkae30
Gość
pomorskie
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: olooo

Witam ja miałam zabieg skleroterapi 7 czerwca mi zamykana żyła znikła cieszyłam sie ale nie długo ponieważ jakieś dwa dni temu pojawiła sie spowrotem czyli jest tak jak przed zabiegiem. Miałam również zabieg na pajączki to niestety nie pomogło mam gorzej niż miałam i więcej ich .
Co do twojego pytania to niestety ci nie pomogę ;(


 (0)
   Skomentuj   
Halszka
Gość
łódzkie
Ilość postów: 5
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: olooo

Ja mam od wielu lat żylaki i wiem ,że słońca trzeba unikać.Szczególnie chowac nogi.Ograniczyć się do 10 minut.Mam tez jasną cerę i bez kapelusza na słonce nie wychodzę.Na plaży chodzić na brzegu moża ,tam jest chłodniej , i na boso w wodzie. Ja też miałam w tym roku skleroterapię i to nie jest metoda na uleczenie .Na wierzchu
nie widac dużych żylaków ,ale pozostały pajączki, anawet wniektorych miejscach jest ich wiecej.Bóle się zmniejszyły nocą ,ale ciągle czuje pieczenie w łydkach. A co to jest BLOKER? Mnie lekarz tylko polecił IBALGIN ,a na siniaki Heparynę.


 (0)
   Skomentuj   
justynkae30
Gość
pomorskie
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Halszka

REDBLOCKER pomaga stosującym go rozwiązać problem rozszerzonych naczyń krwionośnych.


 (0)
   Skomentuj   
olooo
Gość
mazowieckie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: justynkae30

Bloker w sensie krem z wysokim filtrem, np SPF 50


 (0)
   Skomentuj   
Halszka
Gość
łódzkie
Ilość postów: 5
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: olooo

Dzięki za odpowiedź .Tak przypuszczałam ,ale przy żylakach lepiej chodzić na plaży w spodniach lub długiej spodnicy.


 (0)
   Skomentuj   
Dr n. med. Wojciech Rybak
platinum member Premium member
Chirurgia naczyniowa | więcej Chirurgia Ogólna
Wrocław, Warszawa
Ilość postów: 153

Witam serdecznie

Zgrubienia i przebarwienia po zabiegach skleroterapii są rzeczą normalną. Ich wielkość i czas utrzymywania się zależy od wielkości i lokalizacji leczonych zmian.
Mogą się utrzymywać od kilku tygodni do nawet roku czasu przy leczeniu dużych żylaków. Pewną nadzieję obecnie daje zastosowanie pary wodnej do leczenia większych zmian, po której przebarwienia występują, ale są mniejsze i trwają znacznie krócej.
Większe zgrubienia należy nakłuć i opróżnić, przyśpiesza to rekonwalescencję i ich wchłonięcie.

Pozdrawiam

Dr n. med. Wojciech Rybak 

Ars Estetica
Wrocław, ul. Powstańców Śląskich 56a/2 tel. +48 71 7070 993 
Warszawa, al. Jerozolimskie 56C tel. +48 22 820 90 03 

www.arsestetica.pl


 (0)
   Skomentuj   
Przepraszamy, ale ta dyskusja została zamknięta. Nie można tutaj zamieszczać więcej wiadomości.

Rozpocznij nową dyskusję w temacie Skleroterapia żylaków.