Znamię atypowe - usunięcie

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie zgadzają się Państwo z zapisywaniem tych danych, prosimy o zmianę ustawień. Więcej informacji w Polityce prywatności.
Orchidea Orchidea
Gość IP: *.31.112.239
mazowieckie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam,

Bardzo proszę o pomoc. Byłam dzisiaj u dermatologa ponieważ na piersi i na klatce piersiowej pojawiły mi się czerwone kropki wielkości od 0,5 do 5mm(to najwiekse tuż przy sutku). Lekarka powiedziała mi że to naczyniaki i "taka moja uroda" ale zainteresowała ją duża ilość pieprzyków w tym jeden na łydce - wyrażnie większy (ok 6mm) po obejrzeniu go wideodermoskopem stwierdziła że jej się nie podoba(nieregularne krawędzie, różne kolory) i zaleciła jak najszybsze jego wycięcie. Dostalam skierowanie do chirurga ze wskazaniem usunięcia znamienie atypowego. Byłam chyba zaskoczona bo nie dopytałam o nic i wyszłam. Dopiero w aucie zaczęłam intensywnie myśleć - czemu wycinać? Co dalej? w pracy poczytalm o znamionach atypowych i mam napady paniki że to może czerniak...
Czy powinnam iść do innego lekarza żeby dopytać? To była przychodnia na Lesznie gdzie na wizytę czeka się miesiąc - tyle nie chcę czekać, ale nie wiem czy powinnam iść teraz do kliniki estetycznej czy np do prywatnego dermatologa. Boję się naprawdę że mam raka. Wychowuję samotnie syna i słabo robi mi się na myśl o takiej diagnozie...
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź w jakiej kolejności i do kogo powinna się teraz udać.


 (0)
   Odpowiedzieć   
dr Andrzej Kępa dr Andrzej Kępa
platinum member Premium member IP: *.197.138.196
Świdnica, Wrocław, Warszawa
Kristianstad, Åhus
Ilość postów: 130  ( 1)

Witam,
Proszę nie wpadać w panikę. Pani doktor postąpiła zgodnie z zasadami sztuki.... Znamiona atypowe występują dość często i procedura postępowania w takim przypadku polega na wycięciu zmiany z marginesem skóry i badaniu znamienia histopatologicznie. Podkreślam to standardowa procedura. Nie ma sensu obserwować zmian i czekać, aż coś złego będzie się z nimi działo. Lepiej wyciąć i zamknąć całą sprawę. Podejrzewam, że gdyby zmiana rzeczywiście w badaniu dermatoskopowym wyglądałaby źle, pani doktor wdrożyłaby szybsze procedury związane z jej usunięciem.
Tak czy inaczej lepiej jeśli Pani szybciej usunie zmianę, bo dzięki tamu cały stres i napięcie związane z tą sytuacją szybciej miną...
Proponuję udać się do chirurga lub dermatochirurga i poddać się zabiegowi. Proszę zaznaczyć, że zależy Pani na wyniku badania histopatologicznego. Na takie badanie czeka się około 10-14 dni. Już w czasie zabiegu doświadczony dermatochirurg będzie mógł wstępnie ocenić zaawansowanie zmiany. Po najpóźniej 14 dniach i odebraniu wyników badania hist-pat wszystko się wyjaśni i wówczas stres ustąpi.
Życzę powodzenia

dr Andrzej Kępa

www.drkepa.com www.medbeauty.org


 (0)
   Skomentuj   
Dr n. med.  Lubomir Lembas Dr n. med. Lubomir Lembas
platinum member Premium member IP: *.75.121.209
Chirurgia Plastyczna
Warszawa
Ilość postów: 637  ( 25)

Szanowna Pani,
spokojnie! Znamię atypowe to taka zmiana skóna, która z wyglądu jest trudna do odróżnienia od zmiany nowotworowej. Dlatego nie powinno się czekać tylko usunąć takie znamię i wysłać do badania histopatologicznego (pod mikroskop). W mojej praktyce (jestem leklarzem ponad 20 lat) nie spotkałem przypadku żeby znamię atypowe okazało się czerniakiem, choć takie prawdopodobieństwo istnieje. Trzdeba zgłosić się do chirurga i wyciąć to znamię i to wszystko. Prawdopodobioeństwo, że okaże się ono zmianą nowotworową jest znikowe, a nawet w takim razie jedynym skutecznym leczeniem jest wycięcie. A więc, głowa do góry i do chirurga.
L. Lembas


 (0)
   Skomentuj   
dr n. med. Małgorzata Kot dr n. med. Małgorzata Kot
gold member Premium member IP: *.237.18.20
Chirurgia Plastyczna
Łódź
Ilość postów: 49

Witam,
Uważam, że powinna Pani zaufać dermatologowi.
Znamię atypowe należy wyciąć chirurgicznie i dać do badania histopatologicznego.W/w badanie odpowie na wszystkie pytania,jakiego rodzaju jest znamię, czy zostało w całości usunięte i jakie są ew.zalecenia dla Pani.
Pozdrawiam
Małgorzata Kot


 (0)
   Skomentuj   
KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL
platinum member Premium member IP: *.170.139.93
Bydgoszcz, Częstochowa
Ilość postów: 791

Witam Panią,

Proszę do całej sprawy podejść spokojnie. Tak jak wcześniej pisano zmiany atypowe występują często i by nie były zagrożeniem dla pacjenta są one usuwane chirurgicznie z odpowiednim marginesem skóry. By rozstrzygnąć wszelkich wątpliwości zmianę taką poddaje się badaniu histopatologicznemu. Jak reszta lekarzy uważam, że powinna Pani poddać się zabiegowi chirurgicznego wycięcia znamienia.
Jeśli jednak po wszystkich tych mailach nadal jest Pani zaniepokojona proszę przesłać na maila czestochowa@esteticmed.pl wyraźne zdjęcie zmiany w celu jego oceny.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +48 34 325 61 72
tel. +48 665 601 212
GG: 19327184

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +48 52 345 25 34
tel. +48 721 666 777
GG: 11720502


 (0)
   Skomentuj   
sozan sozan
Gość IP: *.112.94.243
śląskie
Ilość postów: 3
Wysłać prywatną wiadomość

Witam nie wiem c zy panikuje czy powinnam isc do lekarza. nad lewa piersia mam pieprzyk od dziecka zauwazylam ze sie zmienil jak by sie rozlal o 1mm i w srodku jest biala plamka jakby syfek i bardzo malutkie z 3 czarne kropeczki nie wiem co mam robic strasznie sie boje czesto chodzilam na solarium i duzo sie opalala i wogole duzo mi pieprzykow na ciele wyskoczylo bardzo ciemnych i jasno brazowych prosze o porade.


 (0)
   Skomentuj   
Face and Body Institute Face and Body Institute
platinum member Premium member IP: *.142.210.84
Kraków
Ilość postów: 95  ( 3)

Odpowiedź na: sozan

Proszę przyjechać do Krakowa na badanie Mole-Mate, które pozwoli zakwalifikować znamię do usunięcia bądź zapewni, że nie ma się Pani czego obawiać.
Opisane przez Panią cechy są niepokojące, jednakże proszę pamiętać, że takie znamiona ocenia się wielopłaszczynowo.

Proszę przeczytać o badaniach i akcji "Rak nie boli. Badaj się i żyj".
Serdecznie zachęcam
www.raknieboli.pl


 (0)
   Skomentuj   
sozan sozan
Gość IP: *.112.94.243
śląskie
Ilość postów: 3
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Face and Body Institute

niestety nie moge przyjechac do krakowa bo jestem za granica...a tu jest mi ciezko trafic na dobrego doktora....jest to pieprzyk nie wiekszy niz 3 mm nie swedzi nie piecze nie krawi tylko ta biala kropka mnie niepokoji ....teraz to dopiero sie bede martwic znowu noc nie przespana.


 (0)
   Skomentuj   
lek. med. Jacek Ściborowicz lek. med. Jacek Ściborowicz
platinum member Premium member IP: *.115.78.173
Choroby wewnętrzne
Tarnów
Ilość postów: 670  ( 7)

Odpowiedź na: sozan

Witam
Proponuje udanie sie do najbliższego lekarza wykonujacego dermatoskopię. To rozstrzygnie co do dalszych działan w zakresie terapii


 (0)
   Skomentuj   
lek. med. Jacek Ściborowicz lek. med. Jacek Ściborowicz
platinum member Premium member IP: *.115.78.173
Choroby wewnętrzne
Tarnów
Ilość postów: 670  ( 7)

Odpowiedź na: sozan

Jeśli nie ma Pani lekarza w pobliżu niech Pani prześle bardzo dobrej jakosci zdjecie. To pozwoli chociaż wstępnie przekazac Pani informacje co Pani powinna z tym zrobić
Pozdrawiam
lek Jacek Ściborowicz
medivitadoctor@gmail.com


 (0)
   Skomentuj   
klikers klikers
Gość IP: *.134.185.155
mazowieckie
Ilość postów: 15
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz

polecam badanie wideodermatoskopem. Ja sam zgłosiłem się do onkologa po tym jak w pracy swędzi mnie coś na placach i swędziało tylko w tym miejscu więc koszulka w górę a tu pieprzyk, patrzę a on ma guzka w środku. Jeszcze tego samego dnia onkolog wysłał mnie do dermatologa i zrobili mi wideo, dostałem skierowanie na wycięcie w trybie pilnym czekałem dwa dni na wycinek) pobrano wycinek z marginesem 2mm zdrowej skóry. We wstępnym rozpoznaniu napisali czerniak złośliwy i 6 tygodni na potwierdzenie bądź obalenie wstępnego rozpoznania. Myślałem że zwariuje byłem sam niemal że pewny że to czerniak po 6 tygodniach dostałem wyniki i okazało się że to znamię dysplastyczne:) Pani doktor powiedziała że fartneło mi się że na granicy czerniaka było ale to jeszcze nie to :))) Zaznaczę że jestem posiadaczem niezłej kolekcji znamion dysplastycznych napewno więcej niż 50, tak fachowo to zespół znamion dysplastycznych:)


 (0)
   Skomentuj   
dr n. med. Marcin Bieńkowski KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL dr n. med. Marcin Bieńkowski KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL
platinum member Premium member IP: *.139.22.243
Chirurgia Ogólna
Bydgoszcz, Częstochowa
Ilość postów: 115

Odpowiedź na: klikers

Do autora wpisu nt znamion dysplastycznych - margines wycięcia w podejrzeniu Czerniawska to conajmniej 10 mm a więc 5x wiecej . Makroskopowo 2mm margines jest zdecydowanie zbyt mały.
Pozdrawiam
Marcin Bienkowski


 (0)
   Skomentuj   
klikers klikers
Gość IP: *.73.30.228
mazowieckie
Ilość postów: 15
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: dr n. med. Marcin Bieńkowski KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL

A nie jest tak że najpierw się wycina jak najmniej a jak każe się czerniak to się docina bliznę z odpowiednio większym marginesem ?

Wyniki badania histopatologicznego

"Makro:

Fragment skóry z tkanką podskórną o łącznych wym: 2,3x1x0,7 cm. Na jego powierzchni płasko wypukła zmiana o śr. 0,6 cm, wysokości 0,1 cm. Marginesy ok 0,2cm.

Mikro:

Naevus compositus dysplasticus cutis.
Excisio completa

Znamię złożone z komponentu łącznego i śródskórnego, symetrycznie bez obecności figur podziału z nieznaczną atypią jądrową szerzy się obwodowo.
Obraz mikroskopowy wymaga konfrontacji z obrazem klinicznym zespołu znamion dysplastycznych lub znamion wrodzonych.
Wskazana obserwacja kliniczna"


 (0)
   Skomentuj   
lek. med. Marcin Gliszczyński


lek. med. Marcin Gliszczyński
lek. med. Marcin Gliszczyński
silver member Basic member IP: *.99.51.211
Chirurgia Ogólna
Wrocław
Ilość postów: 6

Odpowiedź na: klikers

Tak właśnie jest. Znamię wycina się z niewielkim marginesem (kilka milimetrów). Przy histopatologicznym rozpoznaniu czerniaka i tak chyba każdy chirurg lub chirurg onkolog decyduje o poszerzeniu i pogłębieniu marginesów, więc w trakcie pierwszego zabiegu nie ma potrzeby szerokiego i głębokiego wycięcia.
Przy wycinaniu znamion na początku stawiamy na estetykę cięcia, zaś przy niepokojących wynikach stawiamy na radykalność zabiegu.


 (0)
   Skomentuj   
klikers klikers
Gość IP: *.126.36.190
mazowieckie
Ilość postów: 15
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: lek. med. Marcin Gliszczyński

No to u mnie było poodejrzenie czerniaka więc z niewielkim marginesem zostało wycięte lecz wynik badania hist pat pokazał cos innego :) w tej chwili wiem że otrzymałem wynik z drugiego znamienia lecz na 15 marca zostałem umówiony na odczyt wyników ale tym sie nie martwie bo nic nie swedziało ani nie czułem :))) jak beda wyniki to poinforumuję :)


 (0)
   Skomentuj   
klikers klikers
Gość IP: *.62.12.94
mazowieckie
Ilość postów: 15
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: klikers

Może mi ktoś wyjaśnić parę rzeczy

1. Zespół znamion dysplastycznych to to samo co dysplazja?
2. Dysplazja to stan przedrakowy ? Tak napisane jest między innymi na wikipedi itd
3. Czy duże są szanse zachorowania na czerniaka przy zespole znamion dysplastycznych? Tak procentowo
_________________


 (0)
   Skomentuj   
klikers klikers
Gość IP: *.73.30.228
mazowieckie
Ilość postów: 15
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: klikers

czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na te 3 proste pytania?

z góry dziękuje


 (0)
   Skomentuj   
CUSPIS - wielospecjalistyczny gabinet lekarski


CUSPIS - wielospecjalistyczny gabinet lekarski
CUSPIS - wielospecjalistyczny gabinet lekarski
bronze member Basic member IP: *.237.3.46
Chirurgia Ogólna | więcej Ortopedia i traumatologia narządu ruchu
Łódź
Ilość postów: 10

Odpowiedź na: klikers

Ma Pan rację. Pierwotny margines powinien wynosić nie więcej ( i raczej nie mniej) niż 2 mm. Następnie wdrażana jest dodatkowa diagnostyka. Po diagnostyce nastepuje adekwatne poszerzenie marginesów wycięcia.
Michał Chwałkiewicz
cuspis.pl


 (0)
   Skomentuj   
sl sl
Gość IP: *.187.12.106
małopolskie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: dr Andrzej Kępa

U mnie rowniez stwierdzono znamie atopowe. Jednak pan doktor stwierdzil ze nie chce wycinac bo w tym miejscu zostanie mi brzydka blizna. Mam chodzic na kontrole. Juz od dawna chcialam sobie zrobic tatuaz. Czy to jest bezpieczne w moim wypadku? Czy barwnik moze wplynac na to znamie?


 (0)
   Skomentuj   
lek. med. Jacek Ściborowicz lek. med. Jacek Ściborowicz
platinum member Premium member IP: *.115.78.173
Choroby wewnętrzne
Tarnów
Ilość postów: 670  ( 7)

Odpowiedź na: sl

Tatuaż w tym miejscu? Odradzam zdecydowanie


 (0)
   Skomentuj   
sl sl
Gość IP: *.187.12.106
małopolskie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz

Oczywiscie ze nie w tym miejscu. Chodzi o miejsce oddalone o ok 12-15cm od znamiona.. To bedzie bezpieczne?


 (0)
   Skomentuj   
pola pola
Gość IP: *.22.51.84
mazowieckie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam,
Mam pytanie odnośnie zmiany skórnej. ponad dwa miesiące temu na szyi pojawiła mi się czerwona grudka, która mnie swędziała. starałam się nie drapać żeby się szybciej zagoiło. Ale po 2 msc jest nadal. Na środku jest lekko żółtawe jakby była to ropa. Wygląda to jak pryszcz. Byłam u dermatologa i powiedziano mi że to włókniak. Dermatolog mi to zamroził albo wypalił, już sama nie wiem. Problem polega w tym ze to w zadnym stopniu według mnie nie przypominało włókniaka. Włókniak który dopiero wyszedł może ropieć? Martwie się ze dermatolog popełnił bląd. Bardziej wyglądem przypominało to raka podstawnokomórkowego.. Dodam że dermatolog nie obejrzał tego pod dermatoskopem. Tylko "rzucił okiem".

zdjęcie http://imageshack.us/phot...542/zmiana.png/

Pozdrawiam


 (0)
   Skomentuj   
martusik martusik
Gość IP: *.230.0.91
śląskie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość

Witam. U mojego synka dermatolog stwierdził znamię atypowe które mieści się nad lewym uszkiem o dwóch barwach i nieregularnych kształtach i zalecił usunięcie. Chciałam się zapytać czy taki zabieg jest bezpieczny u niemowlaka i jak on wygląda, jak długi pobyt czeka nas w szpitalu?


 (0)
   Skomentuj   
KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL
platinum member Premium member IP: *.7.242.132
Bydgoszcz, Częstochowa
Ilość postów: 791

Odpowiedź na: martusik

Witam Panią,

Ile miesięcy ma Pani niemowlak?
Przede wszystkim lekarz, który zadecydował o konieczności wykonania zabiegu powinien Panią o wszystkim poinformować by była Pani spokojna o zdrowie swojego dziecka.
Jeśli znamię jest o nieregularnym kształcie i dwóch barwach na pewno należy je usunąć.
U osoby dorosłej zabieg taki wykonuje się w znieczuleniu miejscowym bez konieczności pozostania w szpitalu. Nie wiem w jaki sposób będzie chciał to wykonać chirurg do którego się Pani uda.


Pozdrawiam serdecznie,
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +48 34 325 61 72
tel. +48 665 601 212
GG: 19327184

Oddział Bydgoszcz
ul. Cicha 17
85-650 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +48 52 345 25 34
tel. +48 721 666 777
GG: 11720502


 (0)
   Skomentuj   
martusik martusik
Gość IP: *.230.0.91
śląskie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL

Synek ma 4 miesiące. Byliśmy u chirurga który potwierdził konieczność usunięcia. Niestety pod narkozą, jestem przerażona... Pobyt w szpitalu określił na 3dni maksymalnie.


 (0)
   Skomentuj   
Jusiia88 Jusiia88
Gość IP: *.11.147.78
kujawsko-pomorskie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: martusik

Witam,
miałam ostatnio usuwane 2 znamiona. Jedno na obojczyku drugie na łopatce. To na łopatce było dość duże ok 6 mm koloru czarnego jak smoła ( w badaniu dermatoskopii fuorosencyjnej wyszło że na 7 punktów (do 7 jest wporządku) wyszło 8,5 czyli może wystąpić ryzyko zachorowania na czerniaka. Dzis odebrałam wyniki badania histopatologicznego. Niestety wizyte u lekarza mam dopiero za 2 tyg z tym że juz teraz badzo sie denerwuje jakby ktos pomogl mi przetlumaczyc i pokrotce powiedziec czy mam sie bac itd.

To na obojczyku : Naevus pigmentosus compositus cutis regionis claviculae [M-8760/01] Excisio completa. [M-09400]

To czarne na łopatce : Naevus pigmentosus compositus dysplasticus cutis regionis scapulae. [M-8760/01] Excisio completa. [M-09400]
Z góry dziękuje za pomoc.


 (0)
   Skomentuj   
Paula Paula
Gość IP: *.75.189.237
mazowieckie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam serdecznie .
Na skórze głowy mam niewielki pieprzyk . Bylam dziś u pani dermatolog , która go obejrzała i stweirdzła że należy usunąć go ponieważ takie są zalecenia do wszystkich pieprzyków znajdujących się na skórze głowy ponieważ to jest miejsce stałego drażnienia. Dostałam skierowanie do chirurga ale wizytę mam dopiero za kilka tygodni . Problem polega na tym że na skierowaniu Pani Doktor napisała zmiana barwnikowa owłosionej skóry głowy z niewielką atypią . Oczywiście poczytałam w internecie i się przestraszyłam że może być to czerniak . Pani doktor nie mówiła nic o tej atypii i dlatego jestem przerażona .


 (0)
   Skomentuj   
Angelius Medycyna Estetyczna


Angelius Medycyna Estetyczna
Angelius Medycyna Estetyczna
silver member Basic member IP: *.210.25.34
Katowice
Ilość postów: 262

Odpowiedź na: Paula

Witam, czasem nie warto grzebać w internecie, bo możemy natknąć się na informacje, które nas nie dotyczą. Socjolodzy zauważają nowy trend - dr Google. Zabieg chirurgiczny usunie zmianę, a wycięte znamię zostanie przekazane do badania histopatologicznego i wtedy otrzyma Pani wynik. Jeżeli ma Pani jakiekolwiek wątpliwości proszę udać się do dermatologa na badanie dermatoskopowe.

Pozdrawiam,
mgr Ewa Gwiazda
asystent medyczny


 (0)
   Skomentuj   
ilona23 ilona23
Gość IP: *.160.164.77
mazowieckie
Ilość postów: 1
Wysłać prywatną wiadomość

Witam,

byłam dziś u dermatologa. Mam znamiona dysplastyczne, jest ich 8. 5 w górnej części pleców,3 na brzuchu. Lekarz obejrzał je pod dermatoskopem. Powiedział że nic się z nimi nie dzieje i trzeba je obserwować. Te z brzucha mam jednak usunąć z racji, że chcę zajść w ciążę i podczas powiększania się brzucha mogą zostać podrażnione. Te na plecach pojawiły się kiedy byłam w podstawówce. Mam 23 lata. Czy powinnam mieć obawy że w przyszłości mogą mieć charakter nowotworowy? W rodzinie nie było przypadków zachorowań, mam lekko śniadą karnację i nigdy nie miałam oparzeń słonecznych. Nie wiem czy ze względów bezpieczeństwa też powinnam je usunąć, są też bardzo nieestetyczne i nieustannie o nich myślę... Proszę o pomoc.


 (0)
   Skomentuj   
KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL KLINIKA BIEŃKOWSCY ESTETICMED.PL
platinum member Premium member IP: *.189.210.230
Bydgoszcz, Częstochowa
Ilość postów: 791

Odpowiedź na: ilona23

Witam,
Z medycznego punktu widzenia - dla uspokojenia może Pani poddać się badaniu u innego dermatologa - jeżeli diagnoza będzie taka sama, nie należy się martwić na zapas i tak jak zalecił lekarz - obserwować znamiona. Jeżlei natomiast namiona wyglądają nieestetycznie - raz jeszcze porozmawiać z lekarzem na temat ich usunięcia.
Dobrze, jeżlei nigdy nie doszło do oparzenia słonecznego, mimo to pamiętać o fotoprotekcji w przyszłości.

Pozdrawiam

Natalia Zahajka

ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Bydgoszcz
ul. Cicha 17
85-650 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +48 52 345 25 34
tel. +48 721 666 777
GG: 11720502


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +48 34 325 61 72
tel. +48 665 601 212
GG: 19327184


 (0)
   Skomentuj   
dr Sławomir Wawrzyńczak


dr Sławomir Wawrzyńczak
dr Sławomir Wawrzyńczak
bronze member Basic member IP: *.214.0.145
Chirurgia Ogólna
Skierniewice, Zgierz
Ilość postów: 28

Odpowiedź na: ilona23

Witam, jeśli znamiona nie przeszkadzają i mają charakter łagodny, proponuję je obserwować, jeśli natomiast są nieestetyczne i ciągle Pani o nich myśli, to proponuję usunąć.
Zamiast nieestetycznych znamion będą mało widoczne estetyczne blizny.

Pozdrawiam
Sławomir Wawrzyńczak
specjalista chirurg
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX


 (0)
   Skomentuj   
Filomena Filomena
Gość IP: *.205.134.56
łódzkie
Ilość postów: 2
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: dr Sławomir Wawrzyńczak

Witam,
Od 25 lat lub wiecej mam na piersi znamie a wlasciwie większy pieprzyk. Zmianie nie zmienia sie, nie zaognia i nic sie z niego nie saczy. Niepokoi mnie to ze jest dwukolorowe i troche nieregularne. Jest to zmiana płaska.
Mam to od kiedy tylko pamietam lecz teraz tak sie zastanawiam czy powinnam sie obawiać. Zaczęłam czytać rożne wątki i chyba sama sie nakrecialam niestety. Dodam, ze tego miejsca nie opalalam, nie jest tez narażone na żadne otarcia.


 (0)
   Skomentuj   
Angelius Medycyna Estetyczna


Angelius Medycyna Estetyczna
Angelius Medycyna Estetyczna
silver member Basic member IP: *.210.25.34
Katowice
Ilość postów: 262

Odpowiedź na: ilona23

Witam, badanie dermatoskopowe, które wykonała Pani powinno Panią uspokoić. Skoro lekarz zalecił wycięcie 3 zmian na brzuchu, z racji planowanej ciąży powinna Pani potraktować poważnie to zalecenie. Jeżeli ma Pani wątpliwości i niepokój nie mija to najlepiej zgłosić się do innego specjalisty np. na badanie wideodermatoskopowe, różni się tym, że obraz znamion można zapisać na dysku twardym i po czasie na kontroli porównać obraz sprzed kilku-kilkunastu miesięcy. Usuwanie znamion w dzisiejszych czasach nie dobywa się tylko w przypadku zmian "podejrzliwych" ale także dla estetyki ciała. Proszę zgłosić się do specjalisty, który zajmuje się dermatologią estetyczną. ps. znamion z reguły staramy się nie opalać, oraz stosujemy filtry UV.

Pozdrawiam,
mgr Ewa Gwiazda
asystent medyczny
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. Fabryczna 13d
Katowice
tel. XXXXXXXXX


 (0)
   Skomentuj   
Angelius Medycyna Estetyczna


Angelius Medycyna Estetyczna
Angelius Medycyna Estetyczna
silver member Basic member IP: *.210.25.34
Katowice
Ilość postów: 262

Odpowiedź na: Filomena

Witam, niestety konsultacji przez internet nie da się odbyć także najlepiej udać się do dermatologa, aby zbadał zmianę dermatoskopowo. Jeżeli nic się nie dzieje, to zapewne za jakiś czas ponowi się badanie w celu porównania zmiany.
Brak opalania i unikanie tarcia miejsca ze znamieniem jest bardzo prawidłowym odruchem.

Pozdrawiam,
mgr Ewa Gwiazda
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. Fabryczna 13d
Katowice
tel. XXXXXXXXX
asystent medyczny


 (0)
   Skomentuj   
doti_9231 doti_9231
Gość IP: *.212.5.0
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość

Witam,od kilku tygodni powyżej prawej piersi pojawiła się czerwona plama, myślałam że zniknie. A teraz wyglada to tak że jest w środku biała z czerwoną obwódką i nadodatek pojawiły mi się dwie małe plamki.Nie bolą nie swędzą. Nie wiem co robić jestem za granicą. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam


 (0)
   Skomentuj   
doti_9231 doti_9231
Gość IP: *.212.5.0
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: doti_9231

Witam.

Mam problem. W okolicy prawej piersi kilka tygodni wcześniej pojawiło mi sie zaczerwienienie, jako że nic nie bolało nie swędziło to nie przejmowałam się tym, mysląc że zniknie. Niestety wyglada to teraz tak że doszły dwie małe plamki i to zaczerwienienie zmieniło w środku kolor na jaśniejszy. Ale nic nie swędzi nic nie szczypie. Po za tym jestem teraz za granicą i nie wiem co mam robić.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam


 (0)
   Skomentuj   
Dr. med. Jaroslaw Tribull-Potapczuk Dr. med. Jaroslaw Tribull-Potapczuk
silver member Premium member IP: *.191.32.180
Chirurgia Plastyczna
Berlin
Ilość postów: 418  ( 27)
VDÄPC
Odpowiedź na: doti_9231

Odpowiedz dla doti_9231 z 26 Maja
Na podstawie tego opisu moze to byc np. objaw borreliozy (bylo uklucie kleszcza albo innego krwiopijcy?) albo tysiac innych przyczyn. Nawet, jezeli jest Pani za granica, radzimy pilnie isc do lekarza, aby w razie czego nie tracic cennego czasu.


 (0)
   Skomentuj   
Angelius Medycyna Estetyczna


Angelius Medycyna Estetyczna
Angelius Medycyna Estetyczna
silver member Basic member IP: *.210.25.34
Katowice
Ilość postów: 262

Odpowiedź na: doti_9231

Witam, przedmówca ma rację. Mogło być to wynikiem ukąszenia- co trzeba zbadać, alergii, bądź innego np. mechanicznego zdarzenia. Każdą atypową zmianę powinien zobaczyć lekarz. Jeżeli doszło do ukąszenia przez kleszcza niezbędne będzie podanie antybiotyku i zlecenie kilku badań.

Pozdrawiam
Ewa Gwiazda
asystent medyczny


 (0)
   Skomentuj   
doti_9231 doti_9231
Gość IP: *.212.5.0
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: Angelius Medycyna Estetyczna

Do mojej prośby dorzucam zdjęcie..


 (0)
   Skomentuj   
doti_9231 doti_9231
Gość IP: *.212.5.0
Ilość postów: 4
Wysłać prywatną wiadomość
Odpowiedź na: doti_9231

zdjecie


 (0)
   Skomentuj   
Przepraszamy, ale ta dyskusja została zamknięta. Nie można tutaj zamieszczać więcej wiadomości.

Rozpocznij nową dyskusję w temacie Usuwanie znamion, brodawek, włókniaków i zmian skórnych .
Gold & Platinum Partner