Botoks Wideo - pytanie wyróżnione

Nie mogę korzystać z kwasu hialuronowego (mam chorobę autoimmunologiczną), pozostaje głównie botoks. Koryguję nim głównie lwią zmarszczkę, czoło i kurze łapki. Czy przy pomocy toksyny botulinowej można zniwelować bruzdy nosowo-wargowe? I czy tzw. baby botoks byłby skuteczny przy skórze z silną utratą jędrności (schudłam w krótkim okresie czasu 10 kg), mam 53 lata. Miałam robiony mesotherm, ale jest gorzej niż było, więc boję się pogorszenia po HIFU. Pozostaje więc botoks i powyższe pytania.

W celu podania dokładnych informacji potrzebna byłaby konsultacja osobista, aby stwierdzić jak głębokie są bruzdy. W naszej klinice najczęściej stosuje się przeszczep tłuszczu w takich obszarach. Pozdrawiamy i zapraszamy do kontaktu

5 odpowiedzi czytaj więcej

Dzień dobry! Za 4 dni mam zabieg z użyciem botoxu. Od wczoraj czuję, że mam problem z żyłą (zator) kończyny dolnej (nie pierwszy raz). Wzięłam lek przeciwzakrzepowy Vessel Due F. Czy ten lek jest przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu botoxu? Jakie mogą być ewentualne powikłania? Czy jak odstawię lek na dwa dni przed zabiegiem, to nie będzie zbyt krótki odstęp czasu? Oczywiście skontaktuję się z lekarzem wykonującym zabieg, ale chciałbym poznać Państwa opinię.

Dr Ewa Rybicka

Dr Ewa Rybicka

Najlepsza odpowiedź

Nie sam lek przeciwzakrzepowy jest w tej sytuacji problemem, bowiem jego zażywanie przy plytkich iniekcjach wykonywanych cieńką igłą może być przyczyną powstania ew siniaczków. Problemem jest brak ogólnego dobrostanu. Proponuję odczekać na poprawę stanu zdrowia. Ewa Rybicka

3 odpowiedzi czytaj więcej
zaneta901266

Dwa dni temu miałam podaną toksynę botulinowa w czoło oraz lwią zmarszczkę. Chwilę po iniekcji miałam powiększane usta w pozycji leżącej, trwało to jakieś 20-25minut. Czy mogło dojść do przemieszczenia się botoksu? Na razie nie widać efektów, ale po przeczytaniu informacji na różnych stronach zaczęłam się denerwować.

Dzień dobry. Nic złego nie powinno się wydarzyć. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Dzień dobry, 14 dni temu miałam robiony botox na lwią zmarszczkę i mam wątpliwości, czy jest on prawidłowo wykonany. Moje mięśnie w tej okolicy cały czas pracują, trochę słabiej, ale jednak pracują. Czy powinnam prosić lekarza o korektę? Przyznam, że wolałabym, żeby były całkowicie zablokowane. Ile jednostek powinien podać lekarz przy korekcie? Zdjęcie przedstawia stan napięcia mięśni. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiadając na Pani pytanie - tak, zabieg jest prawidłowo wykonany. Mięśnie sa osłabione , może nie całkowicie wyłączone, ale właśnie po to jest wizyta kontrolna, aby ewentualnie uzupełnić podana wcześniej dawkę. Moją uwagę zwraca fakt, dość głębokiej bruzdy lwiej, utrwalonej- może to wymagać terapii lączonej z mezoterapią skinboosterem, aby odpbu ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej
ewka12231
Botoks i lipoliza po genioplastyce ewka12231 · 30 kwi 2021

Chciałabym wyszczuplić twarz lipozą iniekcyjną oraz rozluźnić mięśnie żwaczy botoksem. Jestem dwa tygodnie po zabiegu genioplastyki i chciałabym wiedzieć czy oba zabiegi mogę już wykonać i czy należy zachować odstęp czasowy pomiędzy botoksem a lipozą?

Oba zabiegi można wykonać jednocześnie, jeżeli dotyczą różnych obszarów. Lekarz wykonujący zabieg powinien o tym zdecydować

2 odpowiedzi czytaj więcej

Dzień dobry! Około 2 miesiące temu miałam podany botoks w żwacze w celu zniwelowania zbyt kwadratowej żuchwy. Niestety, ale efekt nie jest zadowalający: cała dolna część twarzy obwisła, pojawiły się chomiki, których nigdy nie miałam, owal twarzy stał się bardzo wąski na dole i moja twarz przypomina kształtem teraz gruszkę, pojawiła się asymetria jedna strona jest chudsza niż druga, usta stały się krzywe. Zabieg dodał mi co najmniej 10 lat. Wyglądam na mocno zmęczoną, policzki stały się teraz nienaturalnie wydatne w porównaniu do dołu twarzy. Proszę o informację, czy ten efekt jest odwracalny? Minęły 2 miesiące i jest coraz gorzej, czy ten proces się zatrzyma?

Dr Bartłomiej Zoń

Dr Bartłomiej Zoń

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry. Tak, ten efekt ma szansę się odwrócić - jak przestanie być aktywna podana toksyna botulinowa - czyli za ok. 3-6 miesięcy od zabiegu. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

2 odpowiedzi czytaj więcej
ania333
Botoks na wyszczuplenie twarzy Ania333 · 27 kwi 2021

Dzień dobry! Czy można podać botoks w mięśnie żwacze, mimo że nie mam objawów bruksizmu? Chciałabym wysczuplić buzię i na konsultacji dr poleciła mi właśnie ten zabieg. Dziękuję za pomoc 😉

Dzień dobry. Tak, wykonuje się takie zabiegi. Polecam kontakt z dużą, renomowaną kliniką medycyny estetycznej. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

3 odpowiedzi czytaj więcej