Botoks Wideo - pytanie wyróżnione

Witam, 4 miesiące temu miałam zabieg wypełnienia zmarszczek palacza kwasem teosyal rha3. Zauważyłam, że jedna zmarszczka zaczyna się delikatnie zachowywać. Czy w celu jej likwidacji po takim czasie mogę w tę zmarszczkę zastosować botoks? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam. Nie widzę przeciwwskazań do podania toksyny

4 odpowiedzi czytaj więcej
Botoks na zwacze - za duza dawka. Anna_Maria_Ro_ek · 24 lut 2022

Witam, miałam wykonany botoks na żwacze i niestety, ale chyba w zbyt dużej ilości, ponieważ mam obecnie asymetryczna twarz. Tak jakby botox złapał bardziej lewa cześć twarzy i uniósł mi lewa wargę, dodatkowo nie mam pełnego zakresu uśmiechu. Wyglądam trochę jak joker, bardzo mnie to martwi…czy to wróci do normy? Co robić aby odzyskać swój uśmiech?

Dzień dobry. W zależności od indywidualnych predyspozycji pacjenta oraz ilości zużytego Botoxu, efekt utrzymuje się 3-6 miesięcy. Jeśli zdarzą się działania niepożądane, które najczęściej wynikają z migracji niewielkich ilości leku poza obszar zabiegowy, zazwyczaj ustępują w ciągu 2-6 tygodni.

2 odpowiedzi czytaj więcej
Katar po podaniu botoksu Aestheticmen · 19 lut 2022

Miałem wykonywany wczoraj zabieg z użyciem Azzalure (okolice brwi, czoła, brody). W dniu zabiegu wieczorem pojawił się wodnisty, mocny katar i utrzymuje się do teraz. Katar ten można porównać do nieżytu alergicznego - wodnisty. Brak innych objawów przeziębieniowych. Czy może się to wiązać z podaniem toksyny po raz pierwszy? Brak chorób przewlekłych, stwierdzony dodatni wynik ANA1 w ANA3 brak dodatnich antygenów, prócz kontrolnego.

W swojej wieloletniej praktyce nie obserwowałam alergii na toksynę botulinową. Jednoznacznie wykluczyć tego nie mogę. Warto obserwować się i swoje objawy. Może być tak , że nałożyły się objawy infekcji wirusowej w postaci kataru na czas podania leku jakim jest botox. Zalecałabym stały kontakt z lekarzem wykonującym zabieg i przekazywanie mu obserwa ... Czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Dzień dobry. Kilka lat temu przeszłam porażenie nerwu twarzowego (porażenie Bella). Po dość szybko podjętym leczeniu i rehabilitacji udało mi się wrócić do sprawności i w miarę normalnego wyglądu. Została jednak asymetria, która z upływem lat się pogłębiw. Po porażonej stronie brew jest lekko opadnięta, oko wyraźnie mniejsze (jakby lekko zmrużone), podstawa nosa oraz kącik ust niżej niż po drugiej stronie i cały policzek jest jakby opadnięty. Jednocześnie twarz po porażonej stronie wygląda na bardziej zrelaksowaną, jakby mięśnie były mniej spięte i pomimo opadnięcia policzka jest on znacznie pełniejszy niż po drugiej stronie. Po konsultacji z lekarzem medycyny estetycznej próbowałam przywrócić symetrię oczu i kącików ust botoksem, a policzków nićmi Aptos, jednak efekty są minimalne. Cała twarz sprawia wrażenie "ściągniętej" na prawą (zdrową) stronę, stąd też zastanawiam się czy możliwe jest, że mięśnie porażonej strony pracują słabiej i to mięśnie po zdrowej stronie należałoby potraktować botoksem w celu ich rozluźnienia, żeby asymetria się wyrównała? Bardzo proszę o rady / sugestie w tej kwestii. Jakie inne zabiegi mogłyby pomóc? Choć asymetria nie jest ogromna, sprawia mi duży dyskomfort i chciałabym to jakoś wyrównać.

Dzień dobry. Co do toksyny botulinowej - zdecydowanie tak - raczej po stronie "zdrowej", co do nici - zabiegi liftingujące po stronie "chorej". Polecam kontakt z dużą renomowaną Kliniką Medycyny Estetycznej. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

3 odpowiedzi czytaj więcej

Witam, jestem 5 dni po podaniu botoxu w mięśnie żwacze. (Połowa normalnej dawki na moją prośbę). Wczoraj zrobił mi się krzywy uśmiech, opadający kącik, czuje zdrętwienie w policzku na wysokości mięśnia jarzmowego, który prawdopodobnie został osłabiony botoxem. (Mięśni żwaczy jeszcze nie złapało). Pani dr, która wykonywała zabieg, mówi, że widocznie mam taką tendencję (kiedyś miałam botoks na poziome czoła i opadły mi brwi – też połowa dawki botoxu). Zaznaczam, że nie pochylałam głowy przez 4,5 h po zabiegu. Pani dr wspomniała coś o tkance tłuszczowej, która u mnie najwyraźniej mocno metabolizuje preparat i stąd takie efekty. Czy to możliwe? Czy botox po prostu został podany przypadkowo w mięsień jarzmowy? Czy laser RF pomoże? Proszę o pomoc i opinie, jestem na skraju załamania… nie wyobrażam sobie tak chodzić 3-6 miesięcy, wyjęta z życia towarzyskiego…

Dzień dobry. Niestety, tak może się wydarzyć nawet po jak najbardziej prawidłowym wykonaniu zabiegu. Zdecydowanie laser RF może pomóc - przyspieszy eliminację toksyny botulinowej. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

1 odpowiedź czytaj więcej

Od podania botoksu minął rok. Najgorsze są poduszki pod oczami, które po roku nadal nie zeszły... dodatkowo mam wrażenie, że powieki opadają, a oczy mam wciąż spuchnięte. To był mój jedyny raz z botoksem... czy jest szansa na poprawę?

Dzień dobry. Trudno odpowiedzieć, nie widząc Pani/Pana osobiście. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Szanowni Państwo, zwracam się z zapytaniem czy kilkudniowe stosowanie płynu Aknemycin Plus (pozostałości po skończonej kiedyś kuracji) małej zmiany zadrapanej nieopodal żwaczy, jest przeciwskazaniem do wykonania botoksu w najbliższym czasie? Pytam, ponieważ mam wątpliwości... lek miejscowy odłożony na około 30 godzin przed zabiegiem, czy to wystarczy? Z poważaniem,


                                         dr n. med. Dominik Ludew

dr n. med. Dominik Ludew

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry, zastosowanie tego preparatu nie jest przeciwwskazaniem do wykonania toksyny botulinowej. Pozdrawiam serdecznie, dr n. med. Dominik Ludew

5 odpowiedzi czytaj więcej
Botoks a stosowanie leku Dostinex Paulina414 · 2 sty 2022

Witam serdecznie. Czy mogę bezpiecznie zażywać lek Dostinex po aplikacji botoksu w okolice czoła? Od aplikacji minęło dopiero 7 dni. Dziękuję za odpowiedź.


                                         Dr Ewa Rybicka

Dr Ewa Rybicka

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry Tak, proszę bez obaw używać preparat. Pozdrawiam Ewa Rybicka

4 odpowiedzi czytaj więcej