Botox a radiofrekwencja mikroigłowa

Botox a radiofrekwencja mikroigłowa

emka  |  Gość  |  mazowieckie
  • 7 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witam. Chciałabym dowiedzieć się po jakim czasie, od zabiegu botoxu na lwią zmarszczkę, można poddać się radiofrekwencji mikroigłowej?
  • 1051 odpowiedzi
  • 238 Lubię to
Dzień dobry.
Rozsądnie jest poczekać ok. 2 tygodnie.
Pozdrawiam serdecznie.
Dr Iwona Radziejewska-Choma  |  Premium member  |  Medycyna Estetyczna  |  Warszawa
  • 372 odpowiedzi
  • 67 Lubię to
Dzień dobry.
Jeżeli zabieg ma być wykonany na całą twarz, łącznie z czołem, lepiej odczekać 3 m-ce, ponieważ toksyna botulinowa jest wrażliwa na ciepło i efekt zabiegu może utrzymywać się krócej. Jeżeli zabieg będzie wykonywany inne obszary wystarczy odczekać 2 tygodnie.
Pozdrawiam
Iwona Radziejewska
Dr Beata Dethloff Klinika medycyny estetycznej i anti-aging  |  Premium member  |  Choroby wewnętrzne  |  Warszawa, Konstancin-Jeziorna
  • 1 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witam, najlepiej zrobić radiofrekwencję przed botoksem, ponieważ skróci ona działanie toksyny botulinowej. Jeśli koniecznie musi być w tej kolejności najlepiej zrobić odstęp 3-4tyg.
Dr Jerzy M. Chęciński  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 2303 odpowiedzi
  • 206 Lubię to
Witam,

Uważam, że powinna Pani odczekać do 10 dni.

Pozdrawiam
Klinika Chęciński
Dr Ewa Rybicka  |  Premium member  |  Medycyna Estetyczna  |  Warszawa
  • 514 odpowiedzi
  • 113 Lubię to
Toksyna botulinowa po podaniu blokuje przekazywanie impulsu z nerwu do mięśnia. Blokada ta trwa ok 3 miesięcy. Powrót do aktywności mięśnia odbywa się na zasadzie tworzenia nowych połączeń dookoła zablokowanej synapsy oraz stopniowego odblokowania jej samej. Ciepło nie ma istotnego wpływu na ten proces. Tym samym skłaniam się ku opinii, ze ok 2-3 tyg odstęp wystarczy. Niemniej jednak przyjęło się, ze rozsądnym wyjściem jest wykonanie najpierw RF mikroiglowej a potem zabiegu z użyciem toksyny, tak aby nie było wątpliwości.:)
Pozdrawiam
Ewa Rybivka
dr n. med. Diana Kupczyńska  |  Premium member  |  Wrocław, Warszawa
  • 498 odpowiedzi
  • 55 Lubię to
Dzień dobry,
sugeruję odczekać dwa tygodnie. Pani Doktor Rybicka opisała działanie toksyny botulinowej, kolejność zabiegów nie ma znaczenia.Z pozdrowieniami,
dr n. med. Diana Kupczyńska
lekarz medycyny estetyczne, flebolog
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii Ars Estetica

Oddział we Wrocławiu
ul. Powstańców Śląskich 56a/2
tel. +  48 7... Pokaż 48 71 70 70  Telefon 993
mail: wroclaw@arsestetica.pl

Oddział w Warszawie
Al. Jerozolimskie 56C
tel. +  48 2... Pokaż 48 22 26 60  Telefon 876
mail: warszawa@arsestetica.pl

Więcej opinii na ten temat

Podobna problematyka

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy