O co chcesz zapytać?
0 / 200 (min. 20)

Wszystkie pytania - Estheticon.pl

Dzień dobry. Serdecznie proszę o poradę. Zmagam się z melazmą od 5 lat. Dwie spore plamy na policzkach. Trzykrotnie zrobiłam dermamelan - pomagał ale po pierwsze przebarwienia wracały, a po drugie był uciążliwy podczas stosowania (wiecznie zwracałam uwagę na siebie przez czerwoną buzię). Oczywiście w międzyczasie różne peelingi domowe, kosmetyczne. W akcie desperacji zdecydowałam się na laser PicoSure miesiąc temu. Zapewniono mnie, iż można go robić latem. Rzeczywiście opuchlizna zeszła po kilku godzinach, nie było łuszczenia skóry za wyjątkiem dwóch dużych plam na policzku. Co ciekawe po 5 dniach skóra jakby zeszła tylko w tych miejscach i w końcu miałam twarz bez melazmy. Całkowicie różowiutka skóra. Byłam przeszczęśliwa. Niestety stan ten trwał dokładnie tydzień. Przebarwienia wróciły dokładnie w tym samym miejscu, tylko ciemniejsze. Straciłam siły. Bardzo proszę o pomoc. Laser robiłam w renomowanej klinice. Dermatolog po konsultacji powiedziała, że absolutnie kolejny laser w grę nie wchodzi. Kazała smarować kwasem azaleinowym na hiperpigmentacje. Niestety nic tego nie kryje. Nie wiem już, kto może mi pomóc. Jestem umówiona do endokrynologa na badanie hormonów (41 lat). Czy mogą Państwo coś jeszcze zaproponować? Terapia doustna może? Może brak witamin? Od lat się nie opalam, pełna fotoprotekcja nawet w biurze (filtr Cell Fusion lub Obagi . Proszę o Panstwa pomoc. Bardzo dziękuję.

Brak odpowiedzi

Witam. W listopadzie i grudniu miałam wykonywany zabieg laserem frakcyjnym nieablacyjnym. Po pierwszym zabiegu skóra ładnie się zregenerowała, niestety po drugim już nie było tak kolorowo. Po trzech miesiącach od zabiegu skóra stała się wiotka, czerwona, boląca i swędząca. Na mojej buzi zaczęły być widoczne dziurki, jest ich cala masa, do tego wszystkiego przy uśmiechu buzia strasznie się marszczy na calej długości policzków. Wyglądam na 10 lat starszą, a mam zaledwie 27 lat. Skóra jest mocno przesuszona i ciągle czuję dyskomfort. Proszę o pomoc, co mogłabym zrobić, żeby wróciła do zdrowia? Kosmetolog namawia mnie na oczyszczanie wodorowe, czy to dobre rozwiazanie?

Witam Po pierwsze, nie pisze Pani, jakie były wskazania do zabiegu, a więc dobrze byłoby pokazać zdjęcia przed. Po drugie, lasery różnią się działaniem: laser nieablacyjny, mimo że skóra po zabiegu jest oparzona, to jest mało agresywny i nie narusza ciągłości skory. Aby uzyskać skuteczne efekty terapeutyczne np. w przypadku blizn konieczne jest ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Dzień dobry. Miałam zrobiony zabieg laserem diodowym: okolice twarzy, po bokach baki i broda. Skóra jest poparzona, mam plamy, przy uchu skóra jest czerwona i ropieje. Czy to normalne? W ile się zagoi? To było usuniecie włosków na twarzy.

Dr Ewa Rybicka

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry Absolutnie powinna zglosić się Pani do lekarza dermatologa. Skóra została poparzona, niezwłocznie należy wdrożyć leczenie. Ewa Rybicka

1 odpowiedź czytaj więcej
Lip lift - czy blizna dobrze się goi? AleksandraMochocka · 5 lip 2020

Dzień dobry. Jestem 3 dni po zabiegu lip liftu. Jak pielęgnować bliznę po zdjęciu szwów? Czy mogę się opalać, jeśli nałożę na bliznę krem z filtrem, czy muszę kategorycznie unikać słońca? W obrębie rany zrobiły mi się drobne strupki, czy to normalne? Pozdrawiam i będę wdzięczna za każdą poradę 😊

Brak odpowiedzi

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę skorzystać z zabiegu infini termolifting frakcyjny rf - na twarz. Jestem po wypadku. Mam płytki tytanowe w nodze, w nadgarstku i w twarzy: kość jarzmowa i kość żuchwy. Czy posiadanie płytek tytanowych jest przeciwwskazaniem do tego zabiegu?

Dzień dobry INFINI to wzorcowe urządzenie ( to znaczy Firma Lutronic wymyśliła i wyprodukowała to urządzenie jako pierwszy na świecie termolifting igłowy przestrzenny Wszystkie inne tego typu urządzenia termoliftingu igłowego różnią się od oryginału i efekty terapeutyczne tez) Tak więc wybór jest dobry Płytki tytanowepoza obrębem twarzy nie ... czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej
Jak pozbyć sie Botoxu? Aggi38 · Wczoraj

Witam. Chciałam się dowiedzieć w jaki szybki sposób mogę zniwelować działanie Botoxu? 7dni temu miałam ostrzykiwane czoło i kurze łapki, po 3 dniach zaczęły się dziać dziwne rzeczy, mianowicie: uczucie stanu pod gorączkowego, opuchlizna pod oczami i okropny ból głowy, twarzy, skroni (jakby ktoś wsadził mi głowę w imadło i zaczął ściskać), szczęka i zęby też bolą. Suchość oczu oraz nadwrażliwość na światło, również nie mogę mrużyć oczu, co jest bardzo irytujące. Jeżeli chodzi o formę estetyczną to też nie jest najlepiej, w momencie kiedy się uśmiecham w oczodołach od zewnętrznej strony oka pojawiają się wgłębienia, które z daleka wyglądaja jak dziury. Dołączę oczywiście zdjęcie, ale niestety nie oddaje to rzeczywistości. Dodam również, że walczę z przewlekłą migreną od 23lat, żaden lek prócz Botoxu nie był skuteczny. Jako że jestem zwolenniczką botoxu, zawsze robiłam pełne zabiegi w Polsce (ostatnie 3lata) i byłam bardzo zadowolona. Obecnie zrobiłam zabieg w UK i tylko wspomniane czoło i kurze łapki, w efekcie mam całodobową migrenę :( Proszę o jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam Aggi

Witam. W Pani przypadku opcje są dwie. Z racji migreny można ostrzyknąć toksyną resztę partii twarzy, czyli skronie, potylicę (jak to się robi klasycznie w migrenie). Jeśli natomiast chce Pani odwrócić działanie, to fale radiowe (toksyna botulinowa nie lubi nadmiernego rozgrzewania i mięśnie szybciej wrócą do normy), zrobione w krótkim czasie po z ... czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej

Dzień dobry, chcę powiększyć usta. Ale przede wszystkim co mi przeszkadza to sama odległość między nosem a ustami - wyglądają na opadnięte i nadają twarzy wydłużony wygląd Czy lip lift rozwiąże te problemy? Czy jest w moim przypadku możliwy?

Brak odpowiedzi

Mam wieloletnie blizny na dekolcie. Skóra w miejscach blizny nie rozciąga się, jedna pierś jest przez to wyżej od drugiej. Oparzenia były 2-3 stopnia. Mam 31 lat.

Witam Rozumiem ze chce Pani powiększyć piersi ? Blizny nie są przeciwwskazaniem , niemniej jednak mogą wpłynąć na efekt zabiegu. Należałoby rozważyć czy w pierwszej kolejności nie warto zająć się bliznami i poprawić jakość skóry a dopiero później piersi powiększyć :) Pozdrawiam Dr Magdalena Potembska - Eberhardt Chirurg plastyk

1 odpowiedź czytaj więcej

Dzień dobry, Przymierzam się do zabiegu korekcji uszu. Modelowaniu chciałabym poddać nie tylko przystawanie, ale i wielkość małżowin. Czy taka operacja jest droższa? Jeśli tak, to o ile? Jakiego rzędu są to kwoty? Jaki jest czas rekonwalescencji, czy jest dłuższy?

Witam Taki zabieg jest trochę droższy, kosztuje około 7000 PLN. Rekonwalescencja po zabiegu podobnie jak po korekcie odstawania. Pozdrawiam Dr Magdalena Potembska-Eberhardt Chirurg plastyk

1 odpowiedź czytaj więcej

Dziecko przewróciło się na żużel, rana była czyszczona, jednak teraz jak się goi i odchodzą strupki to widać, że żużel pozostał. Jak to miejsce oczyścić i kiedy? Zaczekać, aż rana się całkowicie zagoi, czy działać od razu?

W tej sytuacji powinien wypowiedzieć się chirurg. Najlepiej byłoby usunąć to od razu( nie wiadomo dlaczego nie usunięto, może ze względu na brak współpracy ze strony dziecka - ze wzgl na ból). Może zdarzyć się , że ciało obce zostanie w skórze, bywa , że podczas gojenia jest odrzucane przez organizm. Może okazać się, że w przyszłości pacjent zdec ... czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej
Enzymy na worki pod oczami domi83 · 3 lip 2020

Witam, od zawsze mam tłuszczowe worki pod oczami. Pani Doktor zaproponowała mi zabieg rozpuszczenia tłuszczu pod oczami enzymami. Czy to jest bezpieczny i efektywny zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne (krótkotrwałe i długotrwałe)? Dziękuję za odpowiedź.

Brak odpowiedzi

Chodzi mi o dolną część nosa, która jest bardziej wystająca. A dodatkowo nos jeszcze gorzej wygląda podczas uśmiechu, ponieważ skrzydełka unoszą się do góry. Jeśli tak, jaki jest średni koszt zabiegu ?

Brak odpowiedzi

Witam, przed trzema tygodniami miałam operację rekonstrukcji piersi metodą diep flap. Nowa pierś jest twarda i niekształtna. Jaki masaż czy okłady powinnam stosować, czy będzie potrzebna jeszcze jedna operacja korygująca?

Brak odpowiedzi
Przebarwienia po kwasie TCA Akina · 5 lip 2020

Witam serdecznie, w maju miałam robiony kwas TCA na przebarwienia posłoneczne i potrądzikowe na policzkach, nosie i na brodzie. Miejscowo, bardzo krótko i bardzo szczypało. Jeśli chodzi o przebarwienia, to po odpadnięciu strupków skóra wyglądała dużo lepiej, choć była bardzo zaróżowiona, ale po dosłownie 3 dniach przebarwienia wróciły i są jeszcze ciemniejsze i bardziej intensywne, wyglądają jak brązowo-różowe plamy. Jest dużo gorzej niż przed zabiegiem, a na brodzie nie było nawet chwilowej poprawy. Cały czas używam kremu LRP Cicaplast, A-Derma Epithieiale AH i filtrów. Lekarz powiedział, że to zniknie i usiłował mi wmówić, że teraz jest lepiej niż było, więc nie chcę tam wracać. Jestem zdesperowana i nawet nie mogę przykryć tych zmian nawet makijażem, bo przebijają. Dodam, że mam bardzo wrażliwą skórę i to był pierwszy raz z kwasem TCA. Bardzo o pomoc i polecenie dobrego specjalisty w Warszawie. Dziękuję

Przebarwienia to trudny temat. Leczenie wymaga cierpliwości. Peelingi z kwasem trójchlorooctowym, tzw. TCA, są często stosowane do leczenia przebarwień, jednak lepiej zająć się tym jesienią. Teraz (zgadzam się z dr Rybicką) ważna jest pielęgnacja skóry (dobranie odpowiednich kosmetyków z aktywnymi składnikami do rozjaśniania skóry). Najważniejsze j ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej
Modelowanie dziurek nosa kwasem hialuronowym Amanda843894
Użytkownik wyróżniony
· 2 lip 2020

Dzień dobry. Chciałam spytać czy istnieje możliwość wymodelowania dziurki nosa kwasem hialuronowym tak, aby były one symetryczne? Jedną dziurkę mam trochę większą, ponieważ skrzydełko nosa jest jakby lekko cofnięte… Jeśli jest to możliwe, jaki byłby orientacyjny koszt takiego zabiegu? Oraz czy efekty zawsze znikają po jakimś czasie, czy czasami widać je znacznie dłużej?

Brak odpowiedzi

Znajdź więcej pytań

Znajdź odpowiedzi pośród ponad 3300 pytań, które zostały zadane na Estheticon.pl

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.