Skleroterapia a EVLT przy owrzodzeniach żylakowych

Skleroterapia a EVLT przy owrzodzeniach żylakowych

maurus  |  Gość  |  mazowieckie
  • 4 odpowiedzi
Witam serdecznie. Moja mama od 4 lat ma rozległe owrzodzenie żylakowe na prawej nodze. Stosujemy kompresjoterapię i wiele środków w postaci maści, kremów roztworów oraz różnego rodzaju opatrunków przepisywanych przez chirurgów naczyniowych. Wielokrotnie wykonywaliśmy USG Doppler żył i tętnic. Na ostatnim komentarz była następujący: "Obustronnie żyła udowa, podkolanowa, odpiszczelowa bez refluksu i cech zakrzepicy. Obustronnie żyła odstrzałkowa z refluksem (śr. L-6.0mm, P-6.8mm). Obrzęk tylnej okolicy goleni. Pakiety węzłów chłonnych w pachwinach." Pomyślałem, że skleroterapia mogłaby pomóc/przyspieszyć gojenie się rany. Niestety dwóch chirurgów naczyniowych odmówiło wykonania zabiegu, a trzeci zaproponował metodę EVLT (Laserowe usuwanie żylaków) nie wspominając o podstawowej metodzie skleroterapii np piankowej. Różnica niestety jest w kosztach tych zabiegów: skleroterapia to koszt 200 - 500 zł a EVLT 2500 - 5000 zł jednej żyły. Pytanie do ludzi mądrzejszych ode mnie: dlaczego nie można zastosować skleroterapii a można EVLT?????
dr n.med. Michał Molski  |  Basic member  |  Flebologia  |  Bydgoszcz
  • 19 odpowiedzi
  • 6 Lubię to
W opisywanym przypadku aby skleroterapia miała sens należy wykonać ją pod kontrolą USG. zabieg ten bardzIej skomplikowany i jest droższy od zwykłej skleroterapii podczas której zamykane są naczynia widoczne gołym okiem. Mimo zastosowania kontroli USG skleroterapia cechuje się znacznie wyższym ryzykiem niepowodzenia w porównaniu do EVLT. W pierwszej kolejności proponowałbym również zabieg termoablacji np. EVLT, skleroterapia usg w drugiej kolejności. Michał Molski Specjalista chirurgii naczyniowej, flebolog Szpital ESKULAP
maurus  |  Gość  |  mazowieckie
  • 4 odpowiedzi
Dziękuję za odpowiedź. Wykorzystam sytuację i zapytam pana dr jeszcze o dwie sprawy: czy wielkość (proszę wybaczyć mało fachowe słownictwo) żył ma znaczenie w kwestii wyboru metody leczenia, chodzi tutaj o żyłę odstrzałkową (z refluksem), która stanowi ponoć tzw główny pień żylny i wybór EVLT daje większe szanse na usunięcie tego żylaka niż skleroterapia? Drugie pytanie PODSTAWOWE i najistotniejsze dla mnie: czy wykonanie tego zabiegu daje gwarancję zagojenia się rany, a jeżeli nie gwarancję to przynajmniej jakie szanse (proszę określić procentowo) są na to że rana zacznie się goić?
dr n.med. Michał Molski  |  Basic member  |  Flebologia  |  Bydgoszcz
  • 19 odpowiedzi
  • 6 Lubię to
Średnica żyły ma wpływ na skuteczność zabiegu. Im większa żyła, tym większe ryzyko niepowodzenia. Na drugie pytanie trudno mi odpowiedziec bez zbadania pacjentki. Trzeba brać pod uwagę również inne przyczyny owrzodzenia, które mogą współistnieć. Przy prawidłowej kwalifikacji szansa jest duża, ale gwarancji zagojenia nikt rozsądny nie obieca. Michał Molski Specjalista chirurgii naczyniowej, flebolog Szpital ESKULAP
dr n. med. Łukasz Szczygieł  |  Basic member  |  Choroby wewnętrzne  |  Gliwice, Knurów, Bytom, Siemianowice Śląskie, Tarnowskie Góry
  • 26 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
Procent powodzenia EVLT vs echoskleroterapia żyły odstrzałkowej to odpowiednio 99.7% i 70%. Watro zainwestować w metodę skueczniejszą, można połączyć też obie w ramach jednego zabiegu (co rozwiązuje problem z wykonaniem tumescencji i wkłucia do żyły przez owrzodzenie - EVLT powyżej i skleroterapia poniżej owrzodzenia). Wieloletnie owrzodzenie wymagałoby również pobrania wycinka do badania histopatologicznego, ze względu na zwiększone ryzyko raka kolczystokomórkowego.
maurus  |  Gość  |  mazowieckie
  • 4 odpowiedzi
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Załóżmy, że zdecydujemy się na wykonanie EVLT: czy w tej sytuacji sugerować chirurgowi (mama mieszka w Kielcach i tam pewnie będzie wykonywany zabieg) połączenie tych metod i ewentualne wykonanie badania histopatologicznego czy też zdać się na fachowość chirurga i w kwestii leczenia zostawić decyzję jemu?

Odpowiedź na: maurus

dr n. med. Łukasz Szczygieł  |  Basic member  |  Choroby wewnętrzne  |  Gliwice, Knurów, Bytom, Siemianowice Śląskie, Tarnowskie Góry
  • 26 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
Tak, nie ma złych pytań, a przed podpisaniem swiadomej zgody pacjent ma prawo do odpowiedzi na wszelkie nurtujące kwestie i do wspolnego z lekarzem wyboru najlepszej metody
Dr. Wojciech Skibinski  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Sanok
  • 20 odpowiedzi
  • 3 Lubię to
Szanowna Pani.
Odpowiedź nz Pani pytania porusza zagadnienia bezpieczeństwa i skuteczności obu metod - laser w przypadku dużej żyły odstzalkowej jest bardziej skuteczny i bezpieczniejszy. Po skleroterapii dolegliwości po zabiegu mogą utrzymywać sie znacznie dłużej. Prosze rownież pamietać, ze evlt może rozwiązać problem definitywnie. Sklero - raczej nie. Z wyrazami szacunku
Wojciech Skibinski
maurus  |  Gość  |  mazowieckie
  • 4 odpowiedzi
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zapytam jeszcze o jedną rzecz: owrzodzenie na prawej nodze mama ma już od kilku lat, używamy opatrunku Actisorb 25 wielkości 10.5 cm x 19 cm czyli dość rozległa rana, natomiast na drugiej nodze jest to stadium początkowe, ranka ma wielkość orzecha włoskiego; teraz pytanie którą nogę jest sensowniej operować, czy tą z małą raną i starać się zapobiec rozwojowi choroby, czy jednak tą drugą z dużą raną która jest bardziej uciążliwa dla mamy?

Odpowiedź na: maurus

Dr. Wojciech Skibinski  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Sanok
  • 20 odpowiedzi
  • 3 Lubię to
Szanowna Pani
Byłoby bardzo dobrym rozwiązaniem znalezienie na miejscu chirurga naczyniowego, Problem jest dość skomplikowany. Przy tak długo leczonym rozległym owrzodzeniu konieczne jest przeprowadzenie dokładnej diagnostyki naczyniowej pod kątem NIEDROŻNOŚCI układu żylnego i ewentualnie innych przyczyn owrzodzeń. Usg może nie wystarczyć. Wykonuje sie wówczas flebografie i ewentualnie angioplastyke. Niestety, nie jest możliwe wyjaśnienie tych problemów korespondencyjnie i dlatego potrzebny Paniom chirurg naczyniowy. Dobrze prowadzone owrzodzenie powinno sie już dawno wygoić.
Z wyrazami szacunku
Wojciech Skibinski

Odpowiedź na: Dr. Wojciech Skibinski

maurus  |  Gość  |  mazowieckie
  • 4 odpowiedzi
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Muszę zaznaczyć, że przez cały ten okres tj ok 4 lat systematycznie bywamy u chirurga naczyniowego średnio raz w miesiącu. W tym czasie zmieniliśmy 2 krotnie lekarza licząc, że kolejny szybciej wygoi ranę, niestety nadal bez efektu. Dwukrotnie mama była w szpitalu na Oddziale Dermatologicznym. Wszędzie mówią, że jest to długotrwałe leczenie... ale my już naprawdę długo leczymy tą ranę. Natomiast nigdy nie było mowy o potrzebie wykonania flebografii lub angioplastyki. Jedyne co to kilkukrotnie wykonywaliśmy USG Doppler żył i tętnic.

Więcej opinii na ten temat

Skleroterapia żylaków - Powiązane videa

Polecane zabiegi

Skleroterapia żylaków

95% poleca. 88 opinii pacjentów.

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy