Zalecenia po skleroterapii atypowych żylaków uda

Zalecenia po skleroterapii atypowych żylaków uda

Małgorzata G.  |  Gość  |  podkarpackie
  • 2 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witam, 4 dni temu miałam wykonany zabieg skleroterapii atypowych żylaków uda (żylaki wychodzące od krocza) z użyciem 1% i 2% Aetoxysclarolu (piana). Dzisiaj na wizycie kontrolnej została ściągnięta pończocha uciskowa, którą miałam założoną bezpośrednio po zabiegu i dostałam zalecenie noszenia podkolanówki uciskowej. Moje pytanie brzmi, czy noszenie podkolanówki ma sens skoro leczone były żylaki uda? Czy nie lepsza byłaby pończocha? Jak długo nosić? Lekarz wykonujący zabieg stwierdził, że nie ma potrzeby noszenia pończochy, a jedynie podkolanówka jako profilaktyka zakrzepicy. Jego zdaniem noszenie pończochy nie ma wpływu na efekty zabiegu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Małgorzata
dr n.med Paweł Lewandowski  |  Basic member  |  Choroby wewnętrzne  |  Warszawa, Sulejówek, Zielonka
  • 22 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
Wearing of compression stockings (23–32 mmHg) after sclerotherapy of telangiectasias daily for three weeks improves results (GRADE 2B); - to są zalecenia z 2012 roku z europejskich wytycznych leczenia przewlekłej niewydolności żynej. Po zabiegu sklero zaleca się kompresję przez 2-3 tygodnie w celu podniesienia skuteczności zabiegu. Osobiście się do tego stosuję. Kompresja dotyczy regionu leczonego. Pozdrawiam.
dr Małgorzata Kossut  |  Basic member  |  Medycyna Estetyczna  |  Warszawa, Błonie
  • 181 odpowiedzi
  • 52 Lubię to
Na ubiegłorocznej konferencji flebologicznej potwierdzono zalecenie stosowania leczenia uciskowego po zabiegu skleroterapii na 3 tygodnie. Może to być bandaż, pończocha czy rajstopy( te ostatnie wg mnie byłyby najbardziej optymalne w Pani sytuacji ). Ponieważ jednak kompresjoterapia ( ucisk) zaciska głównie żyły głębokie, a powierzchowne słabo, warto zakładać miejscowo uciskające wałeczki z gazy, niezbyt długo, kilka dni. Nie wiadomo, czy leczenie uciskowe zapobiega nawrotom żylaków, ale po skleroterapii zmniejsza prawdopodobieństwo przebarwień. I pewnie tymi przesłankami kierował się chirurg, jak również swoim osobistym doświadczeniem i praktyką. Pozdrawiam!
dr n. med. Diana Kupczyńska  |  Premium member  |  Wrocław, Warszawa
  • 522 odpowiedzi
  • 60 Lubię to
Dzień dobry,
proponuję stosować się do zaleceń lekarza, który przeprowadził zabieg. On najlepiej zna Pani historię i na pewno dobrał optymalne metody leczenia i długość stosowania kompresjoterapii. Pozdrawiam,
lek. Diana Kupczyńska
Ars Estetica - Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
Wrocław, ul. Powstańców Śląskich 56a/2 tel. +  48 7... Pokaż 48 71 7070  Telefon 993
Małgorzata G.  |  Gość  |  podkarpackie
  • 2 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Dziękuję za odpowiedź. Powinno być tak, jak Pani pisze, ale nie zawsze tak jest. Lekarz powiedział m.in., że on nie zaleca pończoch, bo "pacjenci i tak ich nie noszą." Dla mnie nie ma znaczenia podejście innych pacjentów do zaleceń po zabiegu. Ze swojej strony chcę zrobić co w mojej mocy, aby efekt zabiegu był możliwie najlepszy.
Pozdrawiam
Dr. Wojciech Skibinski  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Sanok
  • 20 odpowiedzi
  • 3 Lubię to
Żylaki krocza wymagają diagnostyki zyl miednicy mniejszej(usg endoV, flebografia). Najczęstsza przyczyna to niewydolność żyły jajnikowego lewej, często w jakiejś bardziej skomplikowanej konfiguracji. Ja po żyłkach sromu zalecam przez dwa tygodnie odzież kompresyjną jak po liposukcji ewentualnie rajstopy. Z poważaniem
Skibinski
Małgorzata G.  |  Gość  |  podkarpackie
  • 2 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dodam, że jestem po embolizacji żył jajnikowych. Jednak po tym zabiegu żylaki sromu nie zmniejszyły lub zmniejszyły w minimalnym stopniu, a stan żylaków atypowych na udzie pogorszył się. Lekarz wykonujący po kilku miesiącach od zabiegu embolizacji stwierdził refluks miedniczy. Zgodnie z sugestią Pana i Pani dr Małgorzaty Kossut zakupiłam rajstopy uciskowe i mam nadzieję, że mimo, że od zabiegu skleroterapii minął tydzień noszenie ich wpłynie pozytywnie na efekt zabiegu.

Odpowiedź na: Małgorzata G.

Dr. Wojciech Skibinski  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Sanok
  • 20 odpowiedzi
  • 3 Lubię to
Refluks miedniczny pochodzący od życie biodrowych wewn może być dalej leczony wewnątrznaczyniowe, co jest oczywiście bardziej skomplikowane. Jednakże dobrze wykonane sklero żył sromowych zewn. , a takie z pewnością miała Pani wykonane, może być równie skuteczne. Pozdrawiam
Klinika Flebologii  |  Premium member  |  Warszawa
  • 3 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witam! Jeśli chodzi o leczenie żylaków atypowych względnie rzadko zaczynamy od leczenia nóg... . Pończocha tu akurat nie załatwia wszystkiego. Wszystko oczywiście zależy od przyczyny niewydolności żylnej miednicy. Jest to jednak trochę trudniejszy diagnostycznie problem i często wymaga pogłębienia diagnostyki. Proszę zapoznać się z tematem na naszej stronie: http://klinikaflebologii.pl/choroby-ukladu-zylnego/niewydolnosc-zylna-miednicy
Pozdrawiam,
Cezary Szary
Klinika Flebologii w Warszawie

Więcej opinii na ten temat

Skleroterapia żylaków - Powiązane videa

Polecane zabiegi

Skleroterapia żylaków

95% poleca. 88 opinii pacjentów.

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy