Terapia osoczem bogatopłytkowym PRP Wideo - pytanie wyróżnione

Proszę o radę. Miałam zabieg mezoterapi osoczem na twarzy na blizny po trądziku. Wszystko było ok. Po 2 dniach nie było śladu po zabiegu. Niestety po 11 -12 dniach od zabiegu skora zrobiła się zaczerwieniona, ciepła, swedząca, wyszło parę kostek podskórnych, które zeszły w ciągu 2 dni. Teraz jestem 4 tyg po zabiegu, jest lepiej ale cały czas czuje swędzenie i trochę jest skora jeszcze zaczerwieniona. Zabieg wykonywała mi lekarka, która nie jest dermatologiem. Byłam u dermatologa, niestety pani nie miała ochoty obejrzeć mojej skóry bez makijazu i zapisała maść robiona w aptece o składzie: hydrokortyzon, metranidazol i erytromycyna. Proszę o poradę. Czy tak może być po podaniu osocza czy to nie jest normalny objaw. Nadal po 26 dniach utrzymuje się niewielkie zaczerwienienie i swędzenie. Zaczelam stosowac masc tormentiol i po niej jest jakby lepiej.

W 99% przyczynami takich objawów są czynniki zupełnie niezależne od osocza bogatopłytkowego. Oczywiście warunkiem jest prawidłowo wykonane separowanie osocza płytek. Proszę szukać przyczyn w czynnikach, które mogły nastąpić po zabiegu podania osocza i unikać stosowania sterydów. Pozdrawiam dr n. med. Arkadiusz Konieczny CME Świebodzice

1 odpowiedź czytaj więcej

Witam Czym różni się zabieg Plasma Comlex od zabiegu określanego nazwą Fibryna bogatopłytkowa? Na stronach gabinetów pojawiają sie dwa rozne określenia i trudno zorientować sie czy chodzi o ten sam zabieg czy dwa rozne zabiegi ... Szczegolnie, ze zabieg Fibryna bogatopłytkowa czesto ma znacznie niższą cenę. Czasami gabinety maja w ofercie tez nazwę zabiegu - osocze plus fibryna. Bede wdzieczna za dokładne wyjaśnienie różnic w nazwach tych zabiegów.

Szanowna Pani, warto podkreślić jeszcze, że Plasma Complex to zarówno fibryna komórkowa jak i fibryna strukturalna. Dzięki tak kompleksowemu podejściu możemy utworzyć mocny stelaż pod skórą, który odbudowuje tkankę. Dodatkowo wzmożona synteza kolagenu oraz wytwarzanie nowych naczyń krwionośnych powodują, że skóra odzyskuje elastyczność, napięcie i ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Dzień dobry. Mam 25 lat i ogromny kompleks którego chciałabym się pozbyć, jednak nie bardzo wiem co powinnam zrobić. Mianowicie chodzi mi o mój uśmiech. Jestem osoba bardzo wesołą, dużo się śmieję ale w głowie cały czas mam myśl, ze nie powinnam się tyle uśmiechać, ponieważ źle wtedy wyglądam. Moim zdaniem mój nos nadmiernie się „rozszerza” chociaż największym problemem jest powstawanie głębokich bruzd pod oczami (w dodatku są asymetryczne) powoduje optyczne zmniejszenie oczu i znaczne „przybranie na wadze” mojej twarzy. Dużo ostatnio czytałam o zabiegu PLEXR, czy w tym wypadku byłby on pomocny? Czy w ogole da się coś zrobić ? Nie chciałabym poddawać się radykalnej operacji zmiany wyglądu, chciałabym zmienić jedynie zmienić swoją twarz podczas uśmiechu gdyż naprawdę bardzo mi to przeszkadza...

Zabieg z wykorzystaniem PLEXR zaleca się do sublimacji ( odparowania) nadmiaru wiotkiego naskórka, a tym samym zmarszczek. U Pani tej wiotkości nie obserwuje się. Problem najlepiej omówić podczas bezpośredniej konsultacji w gabinecie, Pozdrawiam Katarzyna Mudel

4 odpowiedzi czytaj więcej

Witam, wykupilam w jednym z lodzkich centrow medycyny estetycznej serie zabiegow osoczem bogatypylkowym calej twarzy. Wczesniej chodzilam na mezoterapie Cytocare do innego gabinetu i rowniez mialam zabiegi na twarz. W przypadku poprzedniej mezoterapii Pani kosmetolog ostrzykiwala mi Cytocare rowniez okolice oczu, poniewaz zabieg byl na cala twarz i to tez bylo dla mnie logiczne. Prosze niech ktos mnie oswieci czy to normalne, ze w przypadku wykupienia zabiegu na twarz osocza bogatopytkowego Pani wykonujaca zabiej omija okolice oczu? W momemencie gdy wykupuje sie zabiegi na twarz, okolice tez powinny byc poddane zabiegowi, przeciez to czesc twarzy... Czy to norma w gabinetach ?

Szanowana Pani zabieg w okolicach oczu osoczem bogatopłytkowym to jeden z najlepszych zabiegów dla tej okolicy, jest bezpieczny , a mało jest zabiegów bezpiecznych dla tej okolicy . Powinna mieć Pani tez wykonywana ta okolice chyba ze Pani sobie zastrzega taki zabieg. U nas w Klinice zabieg wykonuje derm ... czytaj więcej

5 odpowiedzi czytaj więcej

Witam, mam 21 lat i dotyka mnie powoli problem łysienia. Moje przyczyny łysienia są genetyczne stąd moje pytanie-czy metodą wstrzykniecia sobie komórek macierzystych w skóre głowy zahamuje wypadanie włosów na dobre? czy jest możliwość ze ten zabieg nie tylko zahamuje wypadanie włosów a pozwoli urosnąć nowym włosom w miejscach gdzie wypadły rok/dwa wcześniej? czy jest jakaś gwarancja na uzyskanie pożądanego efektu ? proszę o dopowiedz :)

Dzień Dobry, w przypadku leczenia procesów łysienia wykorzystywane są liczne czynniki wzrostu zawarte w komórkach macierzystych. W publikowanych badaniach wykazano, że komórki macierzyste mają najsilniejszy wpływ na komórki mieszków włosowych. Wynikiem tego jest silne wzbudzanie procesów podziałów komórek mieszków włosowych i zahamowanie łysienia ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Gdzie w Katowicach moge wykonac powyzszy zabieg? Czym rozni sie zabieg osocza bogatoplytkowego od zabiegu regeneris? Czy w tym drugim oprocz osocza dodaje sie rowniez inne skladniki?

Dzień dobry, Jest kilka firm, które mają w swojej ofercie zestawy do podawania osocza bogatopłytkowego, ale jak na razie są dwie, które mają certyfikat produktu leczniczego: Regeneris, który jest pierwszą firmą, a także Keymed. Zestawy niczym się nie różnią. Keymd ma dodatkowo w swojej ofercie zestawy do podawania fibryny bogatopłytkowej, która ma ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Witam, Zwracam się do Państwa z prośbą o odpowiedź na nurtujące mnie pytanie: czy trombofilia wrodzona (obecność czynnika V Leiden) jest przeciwwskazaniem do zabiegu ostrzykiwania osoczem bogatopłytkowym? Dodam, że w związku z powyższym, nie przyjmowałam i nie przyjmuję żadnych leków, wszystkie badania dotyczące krzepliwości, w tym płytek krwi są w normie. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, Dominika

Witam Mutacja czynnika V nie jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do zabiegu osoczem bogatopłytkowym. Jeżeli nie przyjmuje Pani leków rozrzedzających krew i ilość płytek krwi jest w normie, można taki zabieg wykonać. Pozdrawiam Iwona Radziejewska

2 odpowiedzi czytaj więcej

Drodzy Państwo, dokładnie 3 tygodnie temu miała zabieg plexr nie na powieki dolne, lecz troszkę niżej, celem zniwelowania nadmiaru skory po rozpuszczaniu kwasu hialuronidazą. Miałam już plexr na powieki górne i po dwóch tygodniach nie było śladu, czy rumień i zaczerwienienie 3 tygodnie od zabiegu jest powodem do obaw, czy raczej to normalne? Dodam, ze miejsce mnie nie boli i nie piecze, strupki zeszły po tygodniu, miejsce nie było moczone do tego czasu. Lekarz, który przeprowadzał zabieg jest na urlopie, stad pytanie na forum. Bardzo dziękuje za odpowiedzi

Dr Iwona Radziejewska-Choma

Najlepsza odpowiedź

Witam. Możliwe, że skóra w tym miejscu po podaniu hialuronidazy została osłabiona i nie ma takich właściwości regeneracyjnych. Dobrze byłoby wykonać osocze bogatopłytkowe, żeby przyśpieszyć gojenie i zapobiec powstaniu przebarwienia. Może Pani stosować wspomagająco kremy gojące z cynkiem, np. Zinalfate, Cicalfate. Na pewno bardzo proszę skonsultow ... czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej