Opuchlizna tydzień po zabiegu lipofillingu na twarz

  • 2 odpowiedzi

Opuchlizna tydzień po zabiegu lipofillingu na twarz

carolinexxx  |  wielkopolskie
  • 2 odpowiedzi
 |  wielkopolskie
dzien dobry, prosze o rade, przeszlam zabieg lipofillingu na twarz i sadze, ze zostalo mi przeszepione za duzo tluszczu. 40 ml. chcialam tylko lekko powiekszyc objetosc policzkow i gornej wargi, ktora jest teraz bardzo odstajaca. A policzki grube. dobrze, minal dopiero tydzien, ale bardzo ubolewam nad decyzja poddania sie zabiegowi, poniewaz z tego, co czytam, wiele materialu ma sie wgoic. moja twarz od drugiego dnia po zabiegu jest juz caly czas taka sama, opuchlizna byla w pierwszym a siniakow zadnych. jestem mloda wiec to tez jest czynnikiem sprzyjajacym wgojeniu sie wiekszej ilosci tkanki. w zwiazku z tym zastanawiam sie czy lipoliza jest mozliwa po lipofillingu i jesli tak to po jakim czasie?
Zuza Moderator
  • 628 odpowiedzi
Zuza
  • 628 odpowiedzi
Hej Carolinexx, lekarz Cię nie poinformował, jak długo może się utrzymywać opuchlizna? Próbowałaś się z nim skontaktować?
Myślę, że jeszcze za wcześnie, aby myśleć o lipolizie! Nie wiem, ile tłuszczu miałaś przeszczepione, ale z tego, co mnie wiadomo, przy większej ilości tłuszczu opuchlizna może utrzymywać się znacznie dłużej niż tydzień. Głowa do góry i dzwoń do lekarza! Zuzka
  • 3 odpowiedzi
  • 1 Lubię to

Odpowiedź na: Zuza

Dokładna  |  małopolskie
  • 3 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
 |  małopolskie
Przecież napisała, że 40 ml.
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: Zuza

carolinexxx  |  wielkopolskie
  • 2 odpowiedzi
 |  wielkopolskie
dziekuje Zuzko!
opuchlizna zchodzi, mam nadzieje, ze tluszcz tez sie jeszcze wkrotce wchlonie, wciaz tego jeszcze za duzo. lekarz kazal mi rozmasowywac stwardnienia, tak robie lecz one sie utrzymuja :(
12 dzien po zabiegu
przyznaje, ze spanikowalam stad pytanie o lipolize, na przyszlosc w razie czego. oby nie bylo potrzeby. martwia mnie troche jeszcze te swardnienia, ale zobaczymy
dziekuje i pozdrawiam
  • 225 odpowiedzi
  • 20 Lubię to
Szanowna Pani,
Zabieg lipofillingu jest zawsze traumatyzujący, gdyż wynika to z techniki jego przeprowadzenia.
W odróżnieniu od wstrzykiwania kwasu hialuronowego, gdzie bardzo delikatnie umieszcza się depozyt preparatu płycej lub głębiej pod skórą, prawidłowo przeprowadzony przeszczep własnego tłuszczu wymaga bardzo wielu ruchów cienką, tępą kaniulą w różnych warstwach tkanki podskórnej.
W przypadku starszych osób o pomarszczonej cienkiej skórze, wręcz skrobię skórę od spodu równocześnie wstrzykując minimalne dawki konglomeratów komórek tłuszczowych.
Tajemnica sukcesu jest duża wprawa (doświadczenie) chirurga oraz bardzo mały kaliber kaniul uzywanych zarówno do pobierania jak tez do podawania tłuszczu; im grubsze kaniule tym wieksze ryzyko pozostawienia wyczuwalnych grudek.
W mojej praktyce uprzedzam pacjentów, że będa mieli widoczne zasinienia i obrzęk. Zasinienia mijają po 10 dniach, obrzek utrzymuje sie do miesiąca.
Pozdrawiam
Maciej Kuczyński
specjalista chirurgii plastycznej
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: Ośrodek Chirurgii Plastycznej Dr. Macieja Kuczyńskiego

carolinexxx  |  wielkopolskie
  • 2 odpowiedzi
 |  wielkopolskie
Witam i dziekuje panie doktorze
a jesli chodzi o miejsce pobrania tluszczu to do jjakiego czasu sie goi? czy to normalne, ze po prawie pieciu tygodniach brzuch jest wciaz lekko twardawy? odczuwam delikatne uklucia i cos jak pociagniecia?
pozdrawiam
  • 225 odpowiedzi
  • 20 Lubię to

Odpowiedź na: carolinexxx

Szanowna Pani,
Po upływie około 5-6 tygodni od daty zabiegu zalecamy naszym pacjentom serię masaży - drenażu limfatycznego u dobrego masażysty.
Masaże (6-8) powinny odbywać się w odstępach kilkudniowych i pozwolą one na prawidłowe obkurczenie skóry w miejscu pobrania oraz likwidację pooperacyjnych zgrubień w tkance podskórnej.
Zatem proszę rozejrzeć się za dobrym masażystą i pamiętać też o tym, że przez 3 miesiące po zabiegu należy unikać promieni UV (opalania) miejsc, które były sine czyli w Pani przypadku twarzy i brzucha.
Pozdrawiam
Maciej Kuczyński
Ela54 Gość
Ela54  |  kujawsko-pomorskie
 |  kujawsko-pomorskie
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to zadzwoń do swojego lekarza lub pójdź do niego na wizytę kontrolną. Moim zdaniem nadmiar powinien się jeszcze wchłonąć i jest to normalne. Nie martw się na zapas. Moja mama miała wykonywany zabieg w zeszłym miesiącu w SCM estetic w Krakowie i już efekt jest super.

Transparentny Lekarz

Specjaliści w Twojej okolicy