Skleroterapia żylaków Wideo - pytanie wyróżnione
Nagły ból 5 miesięcy po skleroterapii anonymous813722 · 20 kwi 2020

Witam, 5 miesięcy temu miałam wykonany zabieg skleroterapii żyły odpiszczelowej. Wszystko przebiegło standardowo. Lekki ból jedynie przy dotyku, niewielkie zasinienie. Jednak ostatnio obudziłam się z dość silnym, stałym bólem. Ból pochodzi z jednego punktu na łydce na przebiegu żyły, miejsce to jest zaczerwienione i lekko opuchnięte. Czy są to niepokojące objawy? Mimo obecnej sytuacji epidemiologicznej starać się o wizytę u lekarza?

dr n. med. Andrzej Popow

Najlepsza odpowiedź

Należy wykonać zim y okład ,kompresjoterepię najlpeiej badaż o krótim naciagu i zgłosić sie planowo do lekarza który wykonywał zabieg

3 odpowiedzi czytaj więcej
Skleroterapia większych żył paulaxz · 22 mar 2020

Witam, około 3 tyg temu miałam wykonywaną skleroterapię jednej kończyny. Na całej długości ostrzykiwanych żył czuje ból. W jednym miejscu żyła jest zaczerwieniona i ból jest nasilony. Na całej długości jest wyczuwalne mocne zgrubienie - większe niż było przed zabiegiem. W obecnej sytuacji nie mam jak udać się do lekarza. Czy takie bóle są niebezpieczne? Jak długo mogą się utrzymywać? Zaznaczę, że ból nie jest odczuwalny bez przerwy - ale ostrzykiwane żyły są bardzo tkliwe i podczas dotyku bolą.

dr n.med Paweł Lewandowski

Najlepsza odpowiedź

Po skleroterapii dochodzi do regionalnego stanu zapalnego, często duże naczynia wymagają odbarczenia i usunięcie zalegającej w takim naczyniu krwi. Ból i zaczerwienie świadczą o takim właśnie stanie. W normalnych warunkach nakłucie takiego naczynia rozwiązuje sprawę. Wyczuwalne grudki to właśnie skupiska krwi, skrzeplin wewnątrz naczynia.

2 odpowiedzi czytaj więcej
Ponowne pojawienie się żył Kaka873475 · 9 mar 2020

Witam, czy smarowanie żelem z heparyną (Aescin) przez ostatnie dwa tygodnie mogło spowodować ponowne otwarcie żył, które były zamknięte przez skleroterapię? Dodam, że noga po raz ostatni ostrzykiwana była 30 stycznia, a żyły pojawiły się niedawno Dziękuję za odpowiedź.

Witam, proszę udać się na wizytę kontrolną do lekarza, który wykonywał zabieg. Użycie maści nie miało wpływu na efekt. Pozdrawiam

2 odpowiedzi czytaj więcej
Aktywność a zamykanie żyły Kaka873475 · 4 mar 2020

Witam wszystkich, trzy tygodnie temu (po raz drugi) miałam skleroterapię; żyła na podudziu jest w trakcie zamykania (badanie USG). Proszę o odpowiedź, czy mogę wrócić już do aktywności fizycznej, a konkretnie mówiąc do jazdy na rowerze? Czy może mieć to niekorzystny wpływ na zamykanie żyły? Dziękuję, pozdrawiam .

Dzień dobry, spokojnie może Pani wrócić do aktywności fizycznej, jednak należy nosić pończochę przez taki okres, jaki zalecił lekarz, który wykonał skleroterapię, także podczas aktywności fizycznej. Z wyrazami szacunku, dr n. med. Diana Kupczyńska specjalista chirurgii ogólnej lekarz medycyny estetycznej, flebolog email: dkupczynska@arseste ... czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej
Żylaki na stopie Kaka873475 · 8 lut 2020

Witam wszystkich, w zeszłym roku miałam ostrzykiwaną lewą nogę; o ile na łydce większych zmian nie ma, to na stopie pojawiły się rozszerzone naczynka (oraz niewielki żylak). Z informacji, które przekazał mi lekarz wynika, że zmian poniżej kostki nie poddaje się skleroterapii. Zakupiłam podkolanówki przeciwżylakowe o ucisku profilaktycznym: 13-17 mmHg. Czy jest to właściwej wielkości ucisk? Czy powinnam wybrać większy np. I stopień (18-21 mmHg)? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie!

Dr. Marek Kacki MD

Przez niedopatrzenie nie skomentowałem Pani pytania na temat ciśnienia uciskowego. Najczęściej stosowanym ciśnieniem w przypadkach małych do średnich zmian (Klasa 1) jest ciśnienie 20 -30 mmHg. To ciśnienie jest również używane bezpośrednio po skleroterapii. Ciśnienie 30 - 40 mmHg (Klasa II)jest w użyciu przy współistniejacym obrzęku, żylakach ora ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Witam, proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytanie: czy zamknięte żyły po skleroterapii mogą ponownie się pojawić (otworzyć w tym samym miejscu)?

Dr. Marek Kacki MD

Jak skomentował Dr. Popow trwałość zabiegu skleroterapii nie jest gwarantowany. Powiększone naczynia żylne mają zawsze powód a ten jest często spowodowany problemami związanymi z krążeniem żylnym położonym znacznie głębiej a wiec znacznie poniżej widzialnych żył powierzchownych. Dlatego też prawidłowym postępowaniem jest dokładne określenie przyczy ... czytaj więcej

3 odpowiedzi czytaj więcej
Bolące żyły po skleroterapii Woodwoman · 26 gru 2019

Dzień dobry. 13 listopada został przeprowadzony u mnie zabieg skleroterapi pianą, dość dużych żylaków. Ogólnie mam poszerzone ujście vsm do 12,4 mm oraz niewydolną przednią gałąź żyły odpiszczelowej, reszta żyły wydolna, bez cech refluksu. 20 została jeszcze raz wstrzyknieta piana. Co mnie martwi, to że żyły w miejscu kolana są bardzo twarde i obrzekniete, a przy tym bardzo bolesne. To już jest któryś zabieg skleroterapii, w ciągu kilku lat, ale nigdy tak nie bolało. Byłam tydzień temu na kontroli, doktor zrobił usg, powiedział że żyły głębokie są w porządku, a taki efekt jest pożądany. Czy po po kilku tygodniach żyły mogą nadal tak boleć i być aż tak twarde? Bolą mnie, kiedy chodzę po schodach. Czy jest to niebezpieczne?

Tak to się zdarza i jest normalne ,proponuje bandaż o krótkim naciagu na 2 dni i zimne okłady

2 odpowiedzi czytaj więcej

Witam. Od miesięcy mam podwyższone OB i CRP. Mam w nodze obrzęk przy kostce, który zauważyłam że poszerza się przed kostkę. Noga okropnie boli, ledwo chodzę. Cały czas czuję ból w kierunku podudzia. Robiłam również badanie doplera i mam zakrzepicę żyły podkolanowej. Mam pytanie czy zakrzepica może zniknąć oraz co mogę zrobić, aby pozbyć się tego obrzęku. Brałam różne leki przeciwzapalne i to nie pomaga. Obrzęk jest cały czas. Czuje takie napięcie w tym miejscu jakby mi się tam coś przemieszczało, przepływało. Dodam, że mam stopę zimną i dotyczy to tylko stopy lewej.

dr n. med. Diana Kupczyńska

Najlepsza odpowiedź

Jak wspomniałam, powinna Pani nosić pończochy uciskowe II klasy ucisku oraz pozostawać pod stała kontrola lekarską. Jeśli to torbiel Bakera, należy ją usunąć operacyjnie.

4 odpowiedzi czytaj więcej
Skleroterapia a leki Paulina843740 · 6 lis 2019

Witam, chciałabym się dowiedzieć czy stosowanie antybiotyków takich jak macmiror 500 complex oraz dalacin w kremie są przeciwskazaniem do zabiegu skleroterapi? Pozdrawiam serdecznie

Dzień dobry, sugeruję najpierw zakończyć leczenie, a dopiero potem poddać się zabiegowi skleroterapii. Samo stosowania w/w nie jest przeciwwskazaniem, jednak planowych zabiegów z zakresu flebologii nie wykonujemy podczas trwania infekcji, jakiejkolwiek. Z pozdrowieniami, dr n. med. Diana Kupczyńska specjalista chirurgii ogólnej lekarz medycy ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej