Powiększanie biustu Wideo - pytanie wyróżnione

Dzień dobry. Bardzo bym chciała zasięgnąć wiedzy od specjalistów chirurgii plastycznej. Tydzień temu miałam operację usunięcia implantów piersiowych ze względu na kilkukrotny stan zapalny w ciągu roku (płyn wokół implantów, powiększone i bolesne piersi). Podczas operacji nie wykryto żadnych nieprawidłowości, pobrano płyn do badań. Lekarz zaproponował mi za 3 miesiące ponowną operację powiększenia piersi. Czy możliwym jest, by po 3 latach od operacji organizm odrzucił implant? Czy ryzykowna jest ponowna operacja? Będę wdzięczna za opinię. Pozdrawiam, Ewelina.

Brak odpowiedzi

Witam Chciałabym usunąć uszkodzone implanty piersiowe firmy Mentor. Czy można usunąć i włożyć nowe implanty podczas jednej operacji. Czy trzeba odczekać kilka miesięcy po wyjeciu uszkodzonych i dopiero włożyć nowe? Czy protezy piersiowe zawsze są do wymiany po 10 latach? Pozdrawiam

Witam, jeśli implant jest uszkodzony nie powinno się wkładać nowych od razu należy odczekać ok 6 miesięcy powinno się wymieniać implanty po 10 latach , nawet jak wszystko przebiega prawidłowo Pozdrawiam

4 odpowiedzi czytaj więcej

Jestem 16 miesięcy po powiększeniu piersi. Są one śliczne, blizny ładnie zagojone, na usg wszystko idealnie, a cały czas boli mnie brodawka w jednej z nich. Jest to uczycie takiego zdrętwienia ale tylko przy dotyku. Lekarz operujący na konsultacji powiedział, że widocznie musi to być nerw i ból może być odczuwalny do dwóch lat. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania? Będę wdzięczna za odpowiedzi.


                                         Dr Bartłomiej Zoń

Dr Bartłomiej Zoń

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry. O ile nie ma wycieków treści patologicznej z brodawki, to nie ma wskazań do żadnych innych badań. Niestety, wskazana jest cierpliwość i pozostawanie w kontakcie z Lekarzem Operującym. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

1 odpowiedź czytaj więcej

Operację powiększenia piersi przeszłam 1.5 tygodnia temu. Rana pod lewą piersią goi się raczej dobrze, ale niepokoi mnie stan rany pod prawą piersią widocznej na zdjęciu. Czy wymagana jest w tym przypadku jakaś interwencja?

Dzień dobry. Niestety, nie umiem doradzić na odległość w tak ważnej sprawie. Zdecydowanie polecam kontakt z Lekarzem Operującym. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

1 odpowiedź czytaj więcej
Ból po powiększeniu piersi BasiaZalewska · 4 sty 2022

WITAM,mialam operacje powiekszenia biustu 3 tygodnie temu,ogolnie czuje sie bardzo dobrze .piersi nie bola ale w lewej dokucza mi klucie od czasu do czasu,i w tym miejscu czuje jakby krawedz implantu,mam 450 mentor,piersi wczeniej byly obwisle ,gdy dotykam i ruszam ta piersia to pojawia sie bol dokladnie w tym samym miejscu co klucie,mam wrazenie tez ze piers w tym miejscu nie jest perfekcyjnie okragla,nie wiem czy powinnam sie tym niepokoic czy po prostu dac wiecej czasu na wygojenie ,z gory bardzo dziekuje


                                         dr hab. n. med. Marek Paul

dr hab. n. med. Marek Paul

Najlepsza odpowiedź

Witam, Jest to wczesny czas od zabiegu, więc jeszcze długo mogą występować różne dolegliwości jak kłucie, niedoczulica, przeczulica i delikatny obrzęk. Oczywiście jeżeli jest to dla Pani dużym zmartwieniem to zawsze lepiej aby skonsultowała się Pani ze swoim chirurgiem plastycznym. Pozdrawiam serdecznie Marek Paul

2 odpowiedzi czytaj więcej

Rok temu przeszłam operacje powiększenia piersi po ok 3 tygodniach wdało się zakażenie gronkowcem oczywiście wprowadzona została antybiotykoterapia i problem na ok 3 miesiące był zażegnany po ok 3 miesiącach pod prawa piersią zrobiło się zaczerwienienie lekarz prowadzący na początku stosował maści na grzybice ale nic to nie dało dopiero po moim nacisku zostało wykonane USG wyszło ze jest płyn który został pobrany i poddany badaniu na posiew z badania wyszło ze ponownie jest gronkowiec szczep MSSA znowu antybiotyk który nic nie pomagał do tego został założony dren(za zabieg założenia drenu musiałam dodatkowo zapłacić) w celu płukania środkiem do płukania była mikrodacyna po miesiącu płukania dalej sączyło się z drenu a mimo wszystko lekarz prowadzący nie wykonując badania posiewowego wyciągnął dren minęło 2 tygodnie a rana po drenie nie chciała się goić i cały czas sączył się z niej żółty gesty płyn konsultując to z lekarzem stwierdził ze rana się zagoi jak płyn przestanie cieknąc minęły kolejne 2 tygodnie zero poprawy próba kontaktu z lekarzem prowadzącym spełza na niczym nie odbierał telefonu nie odpisywał na SMS w końcu wykonałam we własnym zakresie badanie posiewowe wyszło MSSA z wynikiem udałam sie do lekarza rodzinnego który przepisał antybiotyki i maść Mupirox po ok miesiącu stosowania rana sie zasklepiła ale po jakimś czasie znowu w miejscu po drenie pojawiło się zaczerwienienie oraz bolesne wybrzuszenie blizny po drenie. Do lekarza prowadzącego nie wybieram się bo jego podejście do leczenia polega tylko i wyłącznie na dojeniu pieniędzy z człowieka miło ze jest to powikłanie pooperacyjne I teraz moje pytanie brzmi jak to wyleczyć by nie było nawrotów czy można stosować do płukania Niejonowe Nano Srebro Koloidalne Ag 25 ppm?? a może zmieniona tkankę wyciąć ?? czy konieczne będzie usuniecie implantu ?? pierwsze zdjęcie to stan przed założeniem drenu drugie zdjęcie to stan po ok miesiącu od wyciagnięciu drenu trzecie to obecny stan Dodam ze szukam tez lekarza z okolic Katowic który podjął by się tego leczenia

Dzień dobry. Zdecydowanie Pani przypadek jest skomplikowany i wymaga dokładnej, osobistej konsultacji, najlepiej z wykonanymi aktualnymi badaniami obrazowymi - USG piersi + MRI piersi. Niestety, przyjmuję w Warszawie, natomiast, jeżeli Pani Sobie życzy, to zapraszam do stolicy. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastyc ... Czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej

Witam, w 2018 powiększyłam biust impalantmi Allergan Natrelle. Badam się regularnie, co rok robię USG. Coś mnie tak tknęło i przypadkiem przeczytałam, że zostały wycofane. Nie wiem, co teraz robić, klinika powinna powiadomić o tym. Nie wiem, czy są to gładkie, czy te teksturowane, które, jak czytałam, są złe i dlatego wycofane. Czy powinnam się martwić, usunąć je lub wymienić na inne? Czy firma wróciła już do obiegu?


                                         dr n. med. Maciej Mazurek

dr n. med. Maciej Mazurek

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry Pani, obecnie nie ma jednoznacznych rekomendacji o konieczności usuwania implantów teksturowanych, niemniej posiadanie implantów teksturowanych (o makroteksturze) wiąże się z zwiększonym ryzykiem rozwoju pewnego rodzaju nowotworu - tj. chłoniaka BIA-ALCL, który w większości przypadków jest chorobą o dobrym rokowaniu, ale nieleczony moż ... Czytaj więcej

3 odpowiedzi czytaj więcej

Po operacji piersi niepokojące jest dla mnie wielkość biustu. Mimo przypuszczeń operatora o podmienieniu naklejek przy karcie ID chcę taką weryfikację zrobić osobiście. Tym bardziej, że Motiva szczyci się innowacyjnością i wysokim poziomem wsparcia dla pacjentek.


                                         Dr Bartłomiej Zoń

Dr Bartłomiej Zoń

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry. Jeżeli ma Pani wszczepione implanty z chipem, polecam kontakt z dystrubutorem implantów MOTIVA w Polsce - firma VITACO. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

1 odpowiedź czytaj więcej
Pytanie o profil implantu Zanharoth · 21 gru 2021

Witam Panów serdecznie. Poniże zamieszczam moje zdjęcie. Moje wymiary to: Waga: 51kg, Wzrost: 163 cm, Pod biustem: 73 cm, Średnica - lewego 13,1 cm, prawego 13,2 cm Jestem wstępnie umówiona na konsultacje u trzech chirurgów, nie mniej jestem osobą która zawsze przed podjęciem decyzji studiuje dogłębnie temat. Wiem, że nie zastąpi to doświadczenia oraz wiedzy lekarza. Nie mniej pragnę się rozeznać w temacie. Interesują mnie tylko i wyłącznie implanty Motiva - Ergonomix. Pragnę uzyskać efekt obfitych, pełnych piersi które wyglądają naturalnie lub możliwie najnaturalniej. Czy mogliby mi Panowie wstępnie odpowiedzieć jaki profil oraz rozmiar przy mojej sylwetce byłby najbardziej estetyczny, obecnie mam rozmiar 70A, zależy mi na uzyskaniu rozmiaru 70D. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i poświęcony czas. Wiem, że są Panowie zapracowani.

Dzień dobry. Uważam, że spekulacje co do wielkości implantu i jego rodzaju są w tej formie nie do końca zasadne. Natomiast Pani oczekiwania co do wielkości biustu mogą wydawać się zrozumiałe (miseczka D przy pani wzroście nie musi być za duża), niemniej, powiększenie z rozmiaru A do D wymaga już dość dużego implantu, który ma też swoją masę. Najlep ... Czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej