Lipoliza iniekcyjna Wideo - pytanie wyróżnione

Witam państwa, odkąd pamietam borykam się z dość pucołowatą twarzą, zwyczajnie na policzkach mam trochę więcej tłuszczyku, mimo tego ze jestem szczupłą osobą. Ostatnio poddałam się zabiegowi lipolizy iniekcyjnej podbródka oraz policzków. Myślę, że efekt już jest, ale niestety w moim przypadku opuchlizna utrzymywała się około 1 miesiąc (okazało się, że mam alergię na któryś ze składników preparatu lipolax), efekty są bardzo dobre, widzę, że twarz mi zeszczuplała, ale niestety boje się powtórzyć ten sam zabieg, nie chce przez następny miesiąc chodzić z opuchlizną, zatem kieruje się do państwa z pytaniem - czy jest jakaś inna alternatywna opcja na wyszczuplenie twarzy?

Dzień dobry. Inna alternatywą jest po prostu liposukcja, ewentualnie wycięcie tzw. poduszek Bichata. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

1 odpowiedź czytaj więcej

Witam, dwa tygodnie temu miałam wykonywany zabieg lipozy iniekcyjnej twarzy. Ostrzyknięte zostały mi policzki (od wewnętrznej oraz zewnętrznej strony) oraz podbródek. Opuchlizna utrzymywała się około 1,5 tygodnia po czym zeszła (nie całkowicie, ale twarz zaczęła wyglądać normalnie) od wczoraj twarz ponownie mi napuchla. W miejscach nakłuć wyczuwam natomiast zgrubienia podskórne (Jeszcze wczoraj przy dotykaniu miejsca te były bolesne dzisiaj natomiast już nie są) twarz wyglada okropnie, znowu jestem napuchnięta, mimo tego ze miałam nadzieje ze to już za mną. Proszę o odpowiedz czy to normalny objaw, czy może powinnam się niepokoić i mój organizm zareagował tak jak nie powinien?

Dzień dobry. Opisywany "drugi rzut" obrzęku i zaczerwienienia nie jest normalnym zjawiskiem, aczkolwiek nie musi być czymś bardzo poważnym. Natomiast zdecydowanie i niezwłocznie polecam kontakt z lekarzem/kliniką wykonującą zabieg - w celu rozwiania wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Pla ... czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej

Trochę ponad 2 tygodnie temu miałam zabieg lipolizy iniekcyjnej na podbródek, substancją był aqualyx. Opuchlizna zeszła, ból ustał, ale cały czas mam brak czucia w miejscu, w którym lekarz zrobił mi zastrzyk (ale tylko po jednej stronie - z lewą stroną podbródka jest wszystko w porządku, to z prawą jest coś nie tak) Czy to normalne? Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?

Dr Ewa Rybicka

Najlepsza odpowiedź

Substancje używane do chemicznej lipolizy nie działają wybiórczo tylko na tkankę tłuszczową. W zasięgu podania prawdopodobnie uszkodzeniu uległ mały nerw czuciowy. Proszę zażywać Wit B i cierpliwie czekać. Ewa Rybicka

4 odpowiedzi czytaj więcej
Lipoliza na wdowi garb/bawoli kark kaska874775 · 4 lut 2020

Witam, mam problem z tzw. wdowim garbem czy inaczej bawolim karkiem. Czy są szanse na zmniejszenie tkanki tłuszczowej w tym miejscu? Czy wystarczy standardowa ilość zabiegów, tj. 2-4 co 3-4 tygodnie? Czy są jakieś specjalne przeciwskazania do lipolizy tego miejsca?

Dr. Marek Kacki MD

Najlepsza odpowiedź

Jest wiele możliwości usuwania bawolego karku i każdy chirurg plastyczny lub lekarz medycyny estetycznej przedstawi Panu te metody. Najważniejsze jednak jest upewnienie się że nie ma jednej z wielu możliwych przyczyn tego stanu. Otyłość jest jednym z najczęstszych powodów. Przewlekle leczenie sterydami, guzy nadnercza jak i przysadki mózgowej bardz ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Miesiąc temu poddałam się zabiegowi lipolizy iniekcyjnej brzucha, ponieważ miałam małą oponkę której nie mogłam się pozbyć, od tego czasu zauważyłam zmiany na swoim ciele. Mam wrażenie że część brzucha (środkowa, w okolicach pępka) do której został wstrzyknięty preparat jest paradoksalnie wieksza niż przed zabiegiem co wydaje się być absurdalne po tym zabiegu ale naprawdę czuje ze moj brzuch w tych miejscach stał się bardziej zbity i odstający. Nie jestem w stanie nawet wciągnąć brzucha do końca ponieważ ta okolica w której znajduje się najwiecej preparatu wydaje się być „martwa” i nie współdziała z reszta mojego brzucha. Na dodatek naciskając te miejsca wciąż odczuwam lekki ból. Lekarka która dokonywała mi zabieg powiedziała ze jest możliwe ze nadal nie do końca zeszła ze mnie opuchlizna a ze wzgledu na młodą skórę organizm inaczej zareagował niż przy dojrzalszych kobietach i ta skóra może być inna. Niestety ja czuje się bardzo niekomfortowo od czasu zabiegu i zamiast pomoc mi pozbyć się zbędnego tłuszczu na brzuchu, mam wrażenie ze jest go więcej. Bardzo proszę o pomoc. Czy to możliwe ze mam nadal obrzęk i muszę uzbroić się w cierpliwość aby brzuch wrócił do normy?

Dzień dobry. Tak może być, ba, nawet dość często. Polecam zabieg/zabiegi kawitacji ultradźwiękowej. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

1 odpowiedź czytaj więcej
Lipoliza iniekcyjna - grudki Ania818423 · 15 lip 2019

Miałam wykonywany zabieg lipolizy iniekcyjnej w miejscu gdzie tworzą się fałdki nad stanikiem (plecy) Preparat fosfatydylocholina Myślałam ze zabieg będzie wykonany aquaxyl’em ponieważ taka informacja była zawarta na stronie. Pani stwierdziła ze mam mało tkanki tłuszczowej, dlatego ten preparat. Pani wstrzyknęła nie cała ampułkę preparatu na dwie strony. Jestem 3 tygodnie po zabiegu, miałam mieć wykonany kolejny zabieg, lecz mam pewne obawy, ponieważ po jednej stronie mam twardą grudkę , masuje ją, lecz nie chce się wchłonąć . Czy powinnam poddać się kolejnemu zabiegowi? Czy może lepiej troszkę poczekać aby preparat lepiej się wchłonął? Mam jeszcze jedno pytanie. Miałam robione próby wątrobowe, wszystko było w porządku przed zabiegiem. Czy jest możliwe ze od tego preparatu mogę mieć problem z pęcherzykiem żółciowym? Jutro będę robiła usg czy to na pewno to , tylko jestem ciekawa czy ten zabieg mógł dać takie powikłania, czy to są dwie oddzielene rzeczy? Podczas pisania tematu nasunął mi się kolejny problem który meczy mnie od dawna. Czy przy małej ilości tkanki tłuszczowej, mogą wyjsc jakieś komplikacje? Ponieważ resztę preparatu chciałam wstrzymać w brzuszek, a Pani stwierdziła ze lepiej nie , choć uważam ze jest go gdzie wcisnąć , tym bardziej ze kiedyś zostałam poinformowana ze lipoliza może być nawet wykonana na łydki a tam jest jeszcze mniej tkanki tłuszczowej .

Szanowna Pani, Trudno jest się wypowiadać nie widząc Pani i nie móc zbadać stanu miejscowego. Proponuję osobistą wizytę. Pozdrawiam i zapraszam Klinika Chęciński

3 odpowiedzi czytaj więcej

Skutki uboczne. Witam czy jest możliwe że brzuch mi opadł po lipolizie. Uda bryczesy są zaś jakby większe pomocy martwię się że przytylam A nie schudłam. Może zabieg był źle zrobiony ?

Witam, po zabiegu kriolipolizy niezmiernie ważne są ćwiczenia fizyczne wykonywane przez 3 dni po zabiegu i później kontynuacja 2-3 x w tygodniu, również zaleca sie odpowiednią dietę. Brzuch nie powinien opaść ponieważ kriolipoliza ma również działanie ujędrniające, pozdrawiam

2 odpowiedzi czytaj więcej
Padaczka a lipoliza iniekcyjna imponderabilia · 20 lis 2018

Witam, mam 23 lata i od 5 lat lecze się na padaczkę. Wiem ,że ta choroba jest jednym z przeciwwskazań do wykonania lipolizy iniekcyjnej, jednak od roku jestem na etapie schodzenia z leków całkowicie a występujące ataki były tylko na tle nerwowym. Czy jest szansa na wykonanie tego zabiegu? (dodam ,że interesuje mnie lipoliza podbródka)

Dzień dobry, Jeżeli poinformuje Pani lekarza przed zabiegiem i lekarz wyrazi zgodę na wykonanie zabiegu to może on być wykonany. Padaczka jest przeciwwskazaniem względnym do wykonania zabiegów estetycznych. Ja także zabiegi u pacjentów chorujących na padaczkę wykonuje. Z poważaniem lek.med.Małgorzata Ornatowska

3 odpowiedzi czytaj więcej