Nici liftingujące Wideo - pytanie wyróżnione
Nici cog a zrosty i lifting Koniczila · 27 paź 2020

Dzień dobry, chciałabym poddać się zabiegowi z użyciem nici, konkretnie cog. Słyszałam, że nici mogą powodować zrosty, które mogą uniemożliwić zrobienie liftingu. Jako, że nie wykluczam liftingu w przyszłości, proszę o radę czy nici haczykowate, cog, mogą być przeszkodą w zrobieniu liftingu? Czy jeśli takie zrosty się pojawią, to lifting jest niemożliwy? I czy nici cog, z haczykami, mogą częściej powodować zrosty niż zwykle nici pdo?

Witam, wchłanialne nici haczykowe nie są przeciwwskazaniem do operacji. Może jednak sprawić, że zabieg staje się trudniejszy. Nici przeważnie wchłaniają się około 2-3 lat. Dobrze jest mieć informację, jakimi nićmi, w jakiej ilości i w jakiej okolicy został wykonany zabieg, zanim pani uda się na konsultację do chirurga plastycznego. Rodzaj nici, c ... czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej

Witam, Czy po zwężeniu nosa nićmi Aptos można również wykonać chirurgiczny zabieg nosa, jeżeli efekt nie będzie się podobać lub też wyciągnąć nici, gdyby zabieg okazał się niezadowalający?

Dzień dobry Tak, nici Aptos można usunąć z tkanki w razie niezadowalającego efektu zabiegu. Ta procedura nie wyklucza wykonania zabiegu operacyjnego w przyszłości. dr Ewa Rybicka

1 odpowiedź czytaj więcej
Nici liftingujące powikłania Kasssia · 18 wrz 2020

Witam, miesiąc temu miałam założone po 2 nici celem podniesienia chomików. Prawa strona ładnie się ułożyła, natomiast po lewej str. nie chciała zagoić się ranka po wprowadzeniu kaniuli. Stosowałam maść mupirox, bo miejsce było czerwone - infekcja. Po 3 tyg. kiedy wszystko wydawało się już w porządku, ranka się otworzyła, wypłynęła treść krwisto ropna? Następnego dnia poczułam jakby mi ktoś przejechał grabiami w policzku, myślę, że nić się obsunęła. Mija 5 dzień, a ja ciągle czuję ból w środkowej części policzka. Lekarz jest na urlopie, nie mam z nim kontaktu. Czy ból jest wywołany infekcją (powinnam wziąć antybiotyk?). Czy jest to ból z powodu migracji nici i minie?

Opisane prze Panią objawy są niepokojące, świadczą o infekcji, która powinna być leczona antybiotykiem. Ból prawdopodobnie jest związany ze stanem zapalnym a nie z migracją nici. Istnieje duze prawdopodobieństwo, ze poza przeleczeniem lekiem przeciwbakteryjnym, trzeba będzie usunąć nić, która jest zaaplikowana po stronie zapalenia. Dr. Ewa Rybick ... czytaj więcej

1 odpowiedź czytaj więcej

Dzień dobry. Miałam podane nici haczykowe 6D po cztery na każdą stronę, na podniesienie owalu twarzy. Lekarz powiedział mi, że po 3 dniach mogę wrócić do ćwiczeń na orbitreku i że nie ma przeciwwskazań, jednak wszędzie w internecie piszą o okresie 2 tygodni. Czy faktycznie orbitrek po 3 dniach będzie bezpieczny?

Dzień dobry! Zalecany czas powstrzymania się od aktywności fizycznej to około 2-3 tygodnie. Pozdrawiamy :)

3 odpowiedzi czytaj więcej

2 lata temu miałam zabieg usunięcia zwłóknień, do zaszycia ran lekarz-chirurg użył nici wchłanialnych. Niestety nie wchłonęły się... musiałam je osuwać pęsetą, ponieważ wytworzył się stan zapalny, a rana nie goiła Skończyło się to brzydką blizną, którą musiałam usuwać laserowo... Teraz myślę o zabiegu podniesienia brwi z nićmi PDO lub innymi, ale boję się, że się nie wchłoną... Jakie jest ryzyko i jak wygląda kwestia usunięcia ich w takim wypadku? Czy to jest wykonalne i czy może spowodować pozostawienie trwałych śladów po zabiegu? Proszę o poradę

Dr Ewa Rybicka

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry W takiej sytuacji, można wykonać polegającą na wszyciu cienkiej nitki typu mono ( bez haczyków), z wybrnego materiału np w przypadku nici Aptos - nitkę nano vitis 7. Po min kilkutygodniowej obserwacji - mozna wykonać zabieg. Bez wykonanej próby proszę nie wykonywać zabiegu z użyciem nici wchłanianych. Ewa Rybicka

1 odpowiedź czytaj więcej
Opadające powieki w wieku 15 lat Ania898147 · 5 maj 2020

Dzień dobry. Moim problemem są opadającą powieki, przez co moje oczy wyglądają na jeszcze mniejsze niż są w rzeczywistości . Mam małe oczy genetycznie w dodatku są bardzo głęboko osadzone i zawsze mam opuchnięte powieki dolne, przez swoje oczy często wyglądam na zmęczoną lub złą w dodatku wygląda to bardzo nieestetycznie. Ostatnio czytałam o niciach PDO podnoszące powieki górne lecz zabieg ten jest wskazany osobom 40+, wiem że mam dopiero 15 lat ale czy mogłabym sobie go wykonać w tym wieku (oczywiście za zgodą rodzica)?

Aby wykonać zabiegi z nićmi PDO musi mieć pani ukończone 18 lat. Sugeruję kontakt z lekarzem POZ w celu poszukania przyczyny opuchnięć powiek. W niektórych schorzeniach, np. chorobach nerek, tarczycy mogą się one nasilać.

2 odpowiedzi czytaj więcej
Nici - jaka częstotliwość zabiegów? Ewelina863933 · 17 sty 2020

Dzień dobry, miesiąc temu miałam zabieg nićmi NewU Lift Strong 4D okolice chomików (po dwie nici na kazda stronę). Niestety efekt nie jest zadowalający, chciałabym dołożyć po jednej nici z każdej strony. Jak szybko mogę ponownie wykonać taki zabieg?

Dzień dobry, Szanowna Pani proszę zwrócić się do lekarza, który prowadził zabieg. Z poważaniem Renata Budzicz

2 odpowiedzi czytaj więcej

Planuje podnieść owal za pomocą nici haczykowych. Wiem, że muszą być one wykonane z najwyższą starannością u najlepszego specjalisty. Czy mogłabym prosić o polecenie sprawdzonego lekarza, który wykona zabieg nie spowodując przy okazji karykaturalnej twarzy z brwiami uniesionymi na połowę czoła? Jestem z Warszawy, ale mogę dojechać do specjalisty w wybrane miejsce. Zależy mi na osobie mającej bogate doświadczenie z nićmi. Do tej pory przez ponad rok wykonaywałam zabiegi z użyciem kwasu i botoksu, ale efekty nie są zadowalające. Chciałabym również poprawić kształt nosa za pomocą kwasu.

Dr. Marek Kacki MD

Jak zawsze, zdjęcie byloby bardzo pomocne w sformułowaniu opinii. Jeśli chodzi o nici to proszę pamiętać że są limity obciążenia którymi nici te są obciążone. Jednymi z "najsilniejszych" nici są Silhouette Lift które są stosunkowo łatwe do manipulacjì I dają znacznie więcej możliwości niż te opisane przez producenta. Można ich używać z dołączony ... czytaj więcej

2 odpowiedzi czytaj więcej
Zabieg na opadający owal twarzy Ania809756 · 23 wrz 2019

Witam, Na co się zdecydować lat 43 opadający owal twarzy ,chomiki srodkowa część policzka splaszczona. Mając już doświadczenia z żle wykonanym zabiegiem. Chcialam zapytać,co jest bezpieczniejsze nici Barb 4d czy voluma…? Z opinii wynika ze Voluma czyli uzupełnienie ubytków, ponieważ po niciach mogą być spore komplikacje i dluższa rekonwalenstencja. Chcialam się zaptać czy w przypadku volumy ,wypelnienia policzków materal może się przemieszczać? Pozdrawiam.

Dr Ewa Rybicka

Najlepsza odpowiedź

Nie mogę zgodzić się z opinią, ze prawidłowo podany kwas hialuronowy rozrywa tkanke i przemieszcza sie w dowolnym kierunku. Znajomość anatomii twarzy i prawidłowych miejsc podania, ogranicza mozliwosc migracji kwasu. Owszem istnieją przestrzenie na twarzy, gdzie ta migracja jest możliwa, ale znający anatomie lekarz unika podawania tam wypełniacz ... czytaj więcej

4 odpowiedzi czytaj więcej