Korekcja uszu (Otoplastyka) Wideo - pytanie wyróżnione
dziecko nieudana korekta CYNKA · 5 maj 2020

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie ucha. Zdecydowaliśmy się na korektę uszu, bo dziecko miało duże odstające - załączam zdjęcie. Zapewniano mnie, że zabieg będzie łatwy, prosty, a jednak coś poszło nie tak i nie umiem sobie z tym poradzić, mam poczucie winy tak jak ja bym jeszcze większą krzywdę zrobiła dziecku, a przecież nie tak miało być. Dziecko operowane było wiek 8 lat, jedno ucho jest piękne, a drugie do dnia dzisiejszego się głowię co tu się stało? Drugie ucho: grobelka jest masywna, zniekształcone jak się patrzy na wprost twarzy, bardziej odstaje, a górna część się chowa, w dodatku na uchu odstaje malutki cypelek. Proszę o wypowiedź lekarza, o nadzieję, że jest jeszcze do odratowania. Szczerze oddałabym swoje, żeby nie dźwigać na sobie tego poczucia winy. Proszę wstawiam zdjęcia. Czy któryś z lekarzy zechciałby się wypowiedzieć na ten temat? Mogę wysłać więcej zdjęć. Z góry dziękuję za każdą cenną odpowiedź.

Dzień dobry. Z tego zdjęcia trudno wypowiedzieć się na temat możliwości i potrzeby operacji. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

2 odpowiedzi czytaj więcej

Dzień dobry, w lipcu zeszłego roku miałam przeprowadzoną korektę odstających małżowin usznych. Niestety z finalnego efektu nie jestem zadowolona. Obrąbek prawego ucha jest nadal odstający. Czuję jakby lekarz w ogóle nie zaingerował w tę część ucha. Jestem załamana, wydałam ponad 4 tysiące zł, żeby pozbyć się kompleksu, a jedyne co się zmieniło to to, że teraz muszę zasłaniać prawe zamiast lewego ucha. Szukam pomocy i odpowiedzi na pytania: 1. Ile kosztuje powtórna otoplastyka jednego ucha? 2. Czy potrzebny jest znowu zabieg z przypalaniem, czy wystarczy w górnej części ucha założyć szew modelujący? 3. Jakie jest ryzyko, że zabieg znowu się nie powiedzie? 4. Czy jest tu jakiś lekarz z woj. śląskiego bądź małopolskiego, który podjąłby się naprawy poprzedniego zabiegu? Bardzo proszę o jakieś informacje i cień nadziei. Agata.

Dzień dobry. Teoretycznie istnieje taka możliwość, natomiast z przesłanego zdjęcia trudno jest jednoznacznie określić rodzaj i zakres operacji. Pozdrawiam serdecznie. Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej, Specjalista Chirurgii Ogólnej

2 odpowiedzi czytaj więcej
Metoda korekcji uszu Sara851695 · 3 mar 2020

Witam, Od najmłodszych lat miałam kompleksy związane z odstającymi uszami. Czuję że teraz jest odpowiedni moment by to zrobić. Byłam na dwóch konsultacjach u dwóch różnych lekarzy, na których otrzymałam sprzeczne informacje. Jeden doktor chce wyciąć mi kawałek chrząstki, drugi mówi że taka metoda nie jest już stosowana. Jestem zrozpaczona, nie mam aż takich funduszy by pozwolić sobie na konsultacje u co rusz to nowych chirurgów. Stąd też moje pytanie do udzielających się tutaj lekarzy. Czy faktycznie już się nie wycina chrząstki? Czy poprzez modelowanie można osiągnąć ten sam efekt co przy wycięciu?

Lek. med. Piotr Skupin

Najlepsza odpowiedź

Obecne metody dotyczące typowej korekcji odstawania małżowin usznych nie wymagają wycięcia chrząstki. Zabieg taki stosuje się w wyjątkowych przypadkach, przy napradę bardzo mocno nasilonym odstawaniu uszu i przy twardej chrząstce.

5 odpowiedzi czytaj więcej
Keloid po otoplastyce grzeg1410 · 6 lis 2019

Witam, Po 2 latach po zabiegu otoplastyki pojawil sie niewielki keloid za prawym uchem ktore nieznacznie odskoczylo. Czy istnieje mozliwosc korekcji oraz usuniecia keloidu za jednym razem. Pozdrawiam

Witam, Konieczna jest osobista wizyta u chirurga plastyka. Pozdrawiam i zapraszam Klinika Chęciński

2 odpowiedzi czytaj więcej

Witam, Szukając informacji o czasie rekonwalescencji spotykam różne dane co do czasu odpoczynku po zabiegu. Od 2 tygodni, przez miesiąc aż do 3 miesięcy. Czy ten czas zależy od metody (wycinania bądź modelowania)? Ile trzeba kurować się by móc wrócić do ćwiczeń fizycznych? Co jeśli czyjaś praca tego wymaga? Czy wtedy też trzeba porzucić obowiązki na tyle czasu? Czy naprawdę przez 3 miesiące można być zmuszonym by nie wziąć dziecka na ręce? Liczę na wyrozumiałość, gdyż doskonale zdaje sobie sprawę że ten czas to kwestia indywidualna. Ale nie daje mi spokoju ten rozstrzał informacji co do czasu sanacji.

Dr n. med. Lubomir Lembas

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry, nie ma takich stuprocentowych - pewnych danych na temat czasu unikania wysiłków fizycznych po operacji odstających uszu. najważniejszy to zdrowy rozsądek, a mianowicie: przynajmniej 2-3 dni linia szwów za uchem powinna być przykryta opatrunkiem - chroni on świeżą, gojącą się ranę, odbiera ewentualną wydzielinę z rany opatrunek taki ... czytaj więcej

5 odpowiedzi czytaj więcej

Dzień dobry, czy moglibyście Państwo polecić jakiegoś chirurga z południa Polski znającego się na otoplastyce. Chciałabym wykonać poprawkę po źle wykonanym zabiegu przez pierwszego chirurga i szukam kogoś godnego polecenia. Czy ktoś z Państwa ma podobne doświadczenie i mógłby się podzielić informacjami?

Dr Bartłomiej Zoń

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry. Polecam Pani wyszukać specjalistę chirurga plastyka na liście Polskiego Towarzystwa Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej - z podziałem na rejony kraju. Potem poszukać informacji w necie (z dużą dozą ostrożności, zwłaszcza fora), zasięgnąć opinii od ewentualnych znajomych osób. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki. ... czytaj więcej

3 odpowiedzi czytaj więcej
Nadkorekcja uszu? Tomi · 22 maj 2019

Witam. 6m-cy temu przeszedłem korektę uszu metoda modelowania, grobelka była prawie że nie wyksztalcona. Po korekcie grobelka jest strasznie masywna przez co patrząc pod kątem 45 stopni ze grobelka przestaje obrabek i jest to nienaturalne. Czy istnieje możliwość innej metody korekcji tak żeby ucho zachowało ten kąt 25 stopni a nie przyleglego placka. Czy któryś z lekarzy podejmie się metoda wycięcie chrząstki ? I co jeżeli podjalbym się usunięcia wszystkich szwów , czy ucho powrociloby do fazy z przed korekchi bo chyba już wolę tamta wersję. Z moim operatorem rozmawiałem on nie widzi problemu i nie chce podjac tematu. Proszę o odpowiedz i ocenę czy doszło do nadkorekcji.

Dr Bartłomiej Zoń

Najlepsza odpowiedź

Dzień dobry. Trudno przewidzieć efekty takiego manewru, zwłaszcza przez internet. Pozdrawiam. Dr Bartłomiej Zoń

4 odpowiedzi czytaj więcej
Poprawka po nadkorekcji uszu? Miniinut · 15 maj 2019

Witam, 3 msc temu przeszlam zabieg korekty odstajacych uszu. Uszy odrazu byly dla mnie nie naturalnie ale nici w srodku mialy sie rozpuscic. Tak sie jednak nie stalo, czuje i widze nawet jak nici przebijaja die przez skore. Moje ucho jest “zszyte” z soba co widac.. czy taka metode sie stosuje? Lekarz ma mi “poluznic” te szwy w srodku jednak mysle ze bedzie i tak widac ze ono jest zszyte.. czy taka metode sie stosuje? Czy powinnam isc do poprawki do innego lekarza? Dodam ze zabieg wykonywany Byl w znanej warszawskiej klince.

ClinicForYou

Najlepsza odpowiedź

Witam, Zapraszamy na konsultację osobistą do naszego chirurga plastycznego. Prawdopodobnie zmniejszenie chrząstki muszli może znacznie pomóc rozwiązać problem. Pozdrawiamy serdecznie:)

6 odpowiedzi czytaj więcej