latit Gość

po zabiegu

latit
Dwa miesiące po laserowym usunięciu żylaków. Naprawiona żyła,na odcinku ok.20 cm wciąż jest jakby napięta. po ruchliwym dniu nieraz występują w okolicy tej żyły lekko sine(żółtawe) przebarwienia. Nic nie boli. Czy to minie?
Specjaliści w Twojej okolicy
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne Basic member
  • 3 odpowiedzi
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
  • 3 odpowiedzi
Żyła która wyczuwalna jest na przyśrodkowej powierzchni uda,w postaci twardego postronka, jest to ta żyła która powinna ulec destrukcji i zanikowi po zabiegu. Nie dzieje sie to jednak dość szybko. Istnieje sposób na przyspieszenie zaniku tej żyły. Polega on nakłuciu w kilku miejscach twardej żyły za pomocą igły grubośći 1,2. Spowoduje do resorbcję skrzeplin zawartych w żyle przez okoliczne tkanki. Zabieg taki można powtórzyć kilkukrotnie . Pozdrawiam. Leszek Sedlak/XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
  • 1 odpowiedzi
abuk1234  |  śląskie
  • 1 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam!prawie cztery miesiące temu miałam usuwane żylaki metodą laserową na jednej nodze.Noga ta wygląda fatalnie,gorzej niż przed zabiegiem,żylak na kostce jest jeszcze większy,cała kostka zresztą zasiniona od poijączków,w miejscu gdzie był żylak,mnóstwo zasinień i pajączków,noga wygląda tragicznie.Po zabiegu miałam juz roboną skleroterapię,(trzy zabiegi)dodam ,że każdy za 500 zł.i żadnych efektów jestem załamana...co robić? doktor u którego się leczę nie widzi problemu i dalej mnie naciąga na kolejne zabiegi skleroterapii,po których nie ma żadnej poprawy,a wręcz mam wrażenie że jest gorzej.
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając Basic member
  • 156 odpowiedzi
  • 4 Lubię to

Odpowiedź na: abuk1234

ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając  |  Chirurgia Ogólna, Gdańsk, Gdynia
  • 156 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Gdańsk, Gdynia
Witam
Proszę udać się na konsultację do innego lekarza w okolicy, w której Pani mieszka żeby rozwiał lub potwierdziła Pani wątpliwości. Zawsze ciężko jest ocenić wygląd po zabiegu z relacji internetowej bądź telefonicznej.
Pozdrawiam
Ryszard Zając
  • 48 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
  • 48 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Szanowna Pani,

Być może teraz należy po prostu odczekać aż zamknięte naczynia się "wchłoną", ale nie można tego ocenić bez zbadania.
Jeżeli ma Pani wątpliwości co do leczenia, to zapraszam na konsultację.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 2 odpowiedzi
marta1198  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
Mam pytanie, cztery miesiące temu miałam laserowo usuwaną żyłę odpiszczelową. Następnie, po okresie 1,5 miesiąca od zabiegu, miałam wykonaną skleretarapię na żyły powiązane i tutaj jest problem, bo wyczuwam zgrubienia żył zmykanych skleroteripią, zwłaszcza podkolanowych oraz jakby grudki żył (na łydce), które były zamykane też skleroterapią i w dotyku bolą. Czy to jest normalne? Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie mojego problemu. Jestem załamana bo estetycznie nie ma znacznje poprawy.
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając Basic member
  • 156 odpowiedzi
  • 4 Lubię to

Odpowiedź na: marta1198

ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając  |  Chirurgia Ogólna, Gdańsk, Gdynia
  • 156 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Gdańsk, Gdynia
Witam
Zgadzam się z poprzednią wypowiedzią. Powinna Pani udać się do lekarza wykonującego zabieg, aby nakłuł zgrubienia i wtedy dużo szybciej się to wygoi
Pozdrawiam
Ryszard Zając
  • 48 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
  • 48 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Szanowna Pani,

Po skleroterapii dużych naczyń moze dojść do powstania zgrubień, o których Pani pisze. Lekarz takie miejsce powinien nakłuć i opróżnić z wykrzepionej krwi - najlepiej do 3 tygodni od ostrzykiwania. Jest to normalna procedura po zabiegu.
Proszę wrócić do lekarza celem oceny postępów leczenia, które z założenia jest długotrwałe.
W razie problemów, zapraszam do nas :)

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 2 odpowiedzi
marta1198  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
Panie Bartoszu, dziękuję bardzo za informację , uspokił mnie Pan.
Pozdrawiam
Marta
aga Gość
  • 1 odpowiedzi
aga  |  łódzkie
  • 1 odpowiedzi
 |  łódzkie
witam, tydzień temu miałam operacje laserową żylaków i skleroterapie nogi prawej, po dwóch dniach od zabiegu byłam na kontroli u lekarza,miałam wykonane usg i wszystko niby w porządku. Biore cyclo3forte i zastrzyki w brzuch clexane- 10 szt. wybrałam już 4. Operowana noga boli mnie w miejscu pod zgięciem kolanowym - łydka(w tym miejscu była chyba zamykana żyła), mam tam siniaka, ból to taki skurcz, ścisk tego miejsca, utrzymuje się kilka minut i potem puszcza, czasem boli całe to miejsce gdzie był żylak. Przy chodzeniu również odczuwam ból w tej nodze.Moje pytanie, czy taki ból powinien wystepować, czy to normalne, po jakim czasie od operacji ból mija. Czy mogę brać coś przeciwbólowego?
  • 48 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
  • 48 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Szanowna Pani,

Ból kilka dni po operacji nie jest czymś nadzwyczajnym, można brać ogólnodostępne leki przeciwbólowe, powinny pomóc, powinna Pani być w umiarkowanym ruchu.
Jeżeli natomiast noga spuchnie, będzie gorąca, ból będzie znaczny, to sugeruję udać się do chirurga operującego.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl
medicus.zoz@gmail.com

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 1 odpowiedzi
Kokoszeczka  |  lubelskie
  • 1 odpowiedzi
 |  lubelskie
Ja też usuwałam żylaki. Robiłam to laserowo w Elite w Warszawie. U mnie rekonwalescencja trwała miesiąc, potem wróciłam do aktywnego trybu życia i nie miałam podobnych problemów. Ale każdy jest inny i może Ty potrzebujesz dłuższego czasu na odpoczynek.
Lili Gość
  • 1 odpowiedzi
Lili  |  śląskie
  • 1 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam.
Mam pytanie, kiedy mozna zdjąć opatrunki po laserowym usunięciu żylaków oraz jak długo trzeba chodzi w pończosze uciskowej 24h/dobę?
  • 48 odpowiedzi
  • 1 Lubię to

Odpowiedź na: Lili

  • 48 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witam,

Pacjent po zabiegu w naszej klinice przyjeżdża na kontrolę i zmianę opatrunku w 2-3 dobie po zabiegu, pózniej po 7 dniach. Zalecamy kompresję stałą przez minimum 7 dni, pózniej w czasie dnia.

Lekarz operujący powinien zalecić postępowanie pooperacyjne.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl
medicus.zoz@gmail.com

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 184 odpowiedzi
  • 1 Lubię to

Odpowiedź na: Lili

Dr n. med. Wojciech Rybak - Klinika ARS ESTETICA  |  Chirurgia Ogólna, Wrocław, Warszawa
  • 184 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Wrocław, Warszawa
Witam serdecznie

Nie ma jednoznacznych zaleceń po zabiegu laserowego usuwania żylaków. Moim pacjentom zalecam pończochy uciskową na okres 14 do nawet 30 dni po zabiegu w zależności od zaawansowania zmian żylnych. W pierwszej dobie po zabiegu zalecam noszenie ucisku cały czas przez 24h. Kontrola po 7-10 dniach.
W każdym przypadku lekarz operujący powinien po zabiegu zalecić postępowanie.

Pozdrawiam

Dr n. med. Wojciech Rybak 

Ars Estetica
Wrocław, ul. Powstańców Śląskich 56a/2 tel. +48 71 7070 993 
Warszawa, al. Jerozolimskie 56C tel. +48 22 820 90 03 

www.arsestetica.pl
Przepraszamy, ale ta dyskusja została zamknięta. Nie można tutaj zamieszczać więcej wiadomości.

Rozpocznij nową dyskusję w temacie Laserowe leczenie żylaków EVLA.

Zasięgnij opinii specjalisty w dziedzinie Laserowe leczenie żylaków EVLA

Transparentny Lekarz