Zapytaj specjalisty Rozwiąż Twoje wątpliwości!

Asymetria i dziób 3 lata po wypełnianiu kwasem hialuronowym

Marianna1618 · Utworzono: 3 gru 2018 · Zaktualizowano: 5 gru 2018

Trzy lata temu poddałam się zabiegowi powiększania ust kwasem hialuronowym, 2 ml po jednym w dolną i górną wargę, preparat Stylage M. Zabieg wykonywał lekarz o wysokiej renomie. Na początku usta były równe, może nie proporcja 40/60, ale 50/50. Na dzień dzisiejszy usta wyglądają jakby w dolnej wardze wszystko się wchłonęło, natomiast górna pozostała prawie bez zmian. Nie wyczuwam żadnych zgrubień ani grudek. Czy to permanentne rozciągnięcie górnej wargi? Czy cokolwiek da się z tym zrobić, aby wargi były równe? Hialuronidaza wchodzi w grę czy minęło już zbyt dużo czasu? Zaczęłam się już nawet zastanawiać czy jedyną opcją na wyrównanie nie będzie dostrzyknięcie kwasu w dolną wargę? Bardzo proszę o opinie...

5 odpowiedzi

Na wszystkie pytania odpowiedzi udzielili prawdziwi lekarze
  • Dr Ewa Rybicka

    Najlepsza odpowiedź
    3 gru 2018 ·

    427 odpowiedzi

    W takiej sytuacji zalecam usg skory, aby ustalić czy, w tym wypadku, w wardze jest jeszcze wypełniacz. Jeśli tak, mozna zastosować hialuronidazę.
    Wniosek jest, dla Pani i czytających to pacjentow, jeden - 1 ml w trakcie jednego zabiegu, to dużo...
    Ewa Rybicka

  • Dr Bartłomiej Zoń

    5 gru 2018 ·

    960 odpowiedzi

    Dobry wieczór.
    Faktycznie, ze zdjęć, nie wygląda to najlepiej. Proszę wykonać badanie USG tkanek miękkich wysokiej rozdzielczości - będzie wiadomo coś więcej. Bez tego badania nie polecam wykonywania żadnego zabiegu.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • BONA DEA Medycyna Estetyczna

    4 gru 2018 ·

    124 odpowiedzi

    Witam,
    Wydaje mi się, że jedyną opcją jest dodanie kwasu do dolnej wargi. Górna warga skolagenizowała się i taka pozostanie przez wiele lat.
    Pozdrawiam,
    lek. med. Małgorzata Ornatowska

  • dr n. med. Diana Kupczyńska - ARS ESTETICA

    4 gru 2018 ·

    422 odpowiedzi

    Dzień dobry,
    wnioskując po Pani opisie i załączonych zdjęciach, w górnej wardze jest jeszcze preparat. Dla pewności można wykonać USG tkanek miękkich, można też od raz zastosować hialuronidazę. Po rozpuszczeniu nadmiaru kwasu w górnej wardze należy odczekać minimum dwa tygodnie i ocenić efekt. Sugeruję zgłosić się do doświadczonego w leczeniu powikłań lekarza medycyny estetycznej, ponieważ jakiekolwiek decyzje można podjąć tylko podczas osobistej konsultacji, po zbadaniu Pani. Z pozdrowieniami,
    dr n. med. Diana Kupczyńska
    lekarz medycyny estetyczne, flebolog
    Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii Ars Estetica

    Oddział we Wrocławiu
    ul. Powstańców Śląskich 56a/2
    tel. + 48 71 70 70 993
    mail: wroclaw@arsestetica.pl

    Oddział w Warszawie
    Al. Jerozolimskie 56C
    tel. + 48 22 26 60 876
    mail: warszawa@arsestetica.pl

  • dr Małgorzata Kossut

    3 gru 2018 ·

    139 odpowiedzi

    Dzień dobry, rzeczywiście wygląda to tak, jak by w dolnej wardze preparat się wchłonął, a w górnej nie. Można oczywiście użyć hialuronidazy i usunąć nadmiar, można też jednocześnie dodać bardzo niewielką ilość preparatu w dolną wargę, jeśli będzie taka potrzeba. Po hialuronidazie występuje przejściowy obrzęk ostrzykniętej okolicy, proponuję ocenić proporcje warg min. 2 tygodnie po zabiegu.
    A następnym razem myślę, że 1 ml, max. 1,5 ml łącznie w obie wargi z przewagą dolnej, OK ?:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Małgorzata Kossut
    501 164 690
    www.dr-kossut.pl

Znajdź więcej pytań

Podobne pytania

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.