Plastyka powiek i lift brwi?

Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Dzień dobry,
mam 44 lata i widoczny nadmiar skóry na powiekach górnych. Od roku myślę o korekcie powiek (pisałam na forum rok temu) i byłam już na dwóch różnych konsultacjach, które mnie nie zadowoliły, ponieważ dwa razy usłyszałam, że wystarczy wyciąć nadmiar skóry i mięśnia (?) i będzie efekt otwarcia oka. Ja jednak myślę, że gdy zostanie przeprowadzona TYLKO taka procedura to po zabiegu mogę wyglądać jak "neandertalczyk", ponieważ mam dość nisko osadzone brwi przy wysokim czole i że może raczej należałoby pomyśleć o lekkim (?) podniesieniu brwi w połączeniu z wycięciem nadmiaru skóry na powiekach. Myślę że wtedy nastąpiłoby "prawdziwe" otwarcie oka i "ociężałego" spojrzenia. Podobno mam objawy prawdziwego opadania powiek, dlatego dołączam zdjęcie legitymacyjne, kiedy miałam 17 lat i chyba te powieki też opadały. Dołączam również aktualne zdjęcia: jedno - ze stanu faktycznego, drugie - gdy lekko podciągam czoło w górę i gdy brwi przestają być takie ociężałe. Jestem w rozterce, bo wygląda na to, że sama muszę "zaplanować" sobie zabieg, a wiadomo, że się nie znam i im więcej czytam, tym większy mam mętlik. Proszę o pomoc: czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?
Dziękuję za pomoc:)
Dr Michał Charytonowicz Specjalista Chirurgii Plastycznej  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 34 odpowiedzi
  • 13 Lubię to
Odnosząc się do załączonych zdjęć ma Pani nadmiar skóry na powiekach ale i nisko osadzone brwi. Wycięcie nadmiaru skóry poprawi wygląd powiek natomiast nie zmieni ustawienia brwi. Jeśli zależy Pani na uzyskaniu uniesienia brwi należy w pierwszej kolejności wykonać podniesienie brwi i następnie plastykę powiek.
Niestety żadna rada internetowa nie będzie bardziej wartościowa niż bezpośrednia konsultacja.
Pozdrawiam
MC
Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Dziękuję za odpowiedź,
z tymi bezpośrednimi konsultacjami to jest tak, że trwają 10 min i nadal nic nie wiem. Ostatni chirurg nawet nie dotknął moich powiek:/
Czytałam, że w jednej z klinik można zrobić endoskopowy listing brwi równocześnie z plastyką górnych powiek. Czy lepiej jednak najpierw robić brwi, odczekać kilka miesięcy i potem powieki. Wolałabym za jednym zamachem (jeden ból, jeden urlop 15 dniowy), ale czy to jest zgodne ze sztuką?
Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Przepraszam za tysiąc pytań, ale proszę jeszcze powiedzieć, czy podniesienie brwi nie da nienaturalnego efektu, biorąc pod uwagę budowę mojej twarzy (czaszki?). Nie chciałabym wyglądać na wiecznie zdziwioną:)
Pozdrawiam serdecznie:)
lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1118 odpowiedzi
  • 98 Lubię to
Dzien dobry
W sprawie chirurgicznej korekcji juz uzyskała Pani odpowiedź ponizej od chirurga
Niechirurgicznie może Pani uzyskać efekt uniesienia brwi poprzez dobrze wykonany zabieg botoksem
Górne powieki mozna poddac serii zabiegów laserem frakcyjnym CO2 - uzyskamy efekt remodelingu skóry -nie zastąpi to blepharoplastyki ale zdecydowanie poprawi jakość skóry i jej wyglad w tym miejscu
Pozdrawiam
Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Dziękuję za odpowiedź,
w moim przypadku botoks nie daje rady: już kilkakrotnie próbowała moja pani dermatolog w połączeniu z kwasem hialuronowym w skronie i nad brwi i też nici PDO były i bez efektu. Lepsza jakość skóry w tym przypadku nic nie zmieni. Widzi Pan te nawisy...
  • 866 odpowiedzi
  • 188 Lubię to
Dzień dobry.
Patrząc na zdjęcia i mobilność łuków brwiowych, prawdopodobnie nie ma Pani opadnięcia łuków, tylko ich naturalne, relatywnie dość niskie, położenie. Jest dokładnie tak, jak pisze P. Dr Charytonowicz - aby uzyskać zadowalający Panią efekt, w pierwszym etapie trzeba wykonać lifting brwi (aby efekt był trwały, to operacyjny, najlepiej endoskopowy), a w drugim etapie wykonać plastykę powiek, jeżeli będzie jeszcze wtedy potrzebna.
Pozdrawiam serdecznie.
Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej
Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Dziękuję za odpowiedź,
a gdybym zrobiła tylko plastykę powiek to jak to wyjdzie? Czy te brwi wizualnie nie będą bliżej powiek, nawet jeśli obiektywnie nie zmienią położenia, a może wręcz naprawdę pójdą w dół?
I drugi mój problem: czytałam o tym endoskopowym liftingu brwi i trochę boję się, czy te płytki do liftu których się używa czasami mogą "puścić" i np. brwi lub co gorsza jedna z nich z czasem opadnie i będzie niesymetryczna (horror)? Czy jest tak możliwość? Oraz na ile czasu wystarcza taki lifting?

Odpowiedź na: Renatka

  • 866 odpowiedzi
  • 188 Lubię to
Dzień dobry.
Jest, niestety, tak jak Pani napisała - sama tylko plastyka powiek może (z dość dużym prawdopodobieństwem) jeszcze obniżyć brwi.
Co do liftingu endoskopowego brwi, to daje on trwały efekt, natomiast nigdy nie ma 100% gwarancji, że powikłania, które Pani wymienia, nie zdarzą się. Na szczęście zabieg ten w wykonaniu doświadczonego Operatora, daje świetne efekty, a ryzyko powikłań jest akceptowalnie niskie.
Pozdrawiam.
Dr Bartłomiej Zoń
Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Proszę o odniesienie się do problemu prawdziwego opadania powiek, porównując moje zdjęcie z młodości. Bo jeśli jest to tzw. prawdziwe opadanie, to bez wycięcia części mięśnia (a propos: którego mięśnia?) efektu nie będzie? Czy to dźwigacz powieki źle działa? czy mięsień okrężny oka? We wtorek idę do okulisty żeby, przed chirurgią, wykluczyć choroby oczu. O co mam pytać? O co prosić żeby mi zbadano?
U mnie w rodzinie w linii ojca wszyscy mają jakby opadające powieki i ciężkie spojrzenie. U mojej siostry wykryto nieprawidłowości w budowie tarczycy (jeden płat kilkanaście razy większy niż drugi) oraz guzki niezłośliwe. Czy też powinnam zbadać tarczycę? Jakie badania?
Z góry dziękuję z pomoc:)
Ina54  |  Gość  |  mazowieckie
Renatko ,zgadzam się z dr.Zoniem,że nie masz opadniętych łuków brwiowych,to po prostu taka uroda i nawet nie są tak bardzo nisko osadzone,widziałam niżej .natomiast możesz natychmiast sama je podnieść (lub u kosmetyczki) wykonując depilację brwi od dołu i nie malując ich tak intensywnie ,bo to tylko podkreśla brwi i choć w tym makijażu chodzi o podkreślenie brwi to jednak uwypukla się ich niskie osadzenie .Popatrz niżej na komputerową korektę Twoich brwi i oceń czy warto robić coś więcej .Masz bardzo szerokie i gęste brwi i zwężenie ich nawet o połowę nie ujmie im uroku a optycznie zostaną one bardzo podniesione.
Co do powiek to jest normalne,że w takim wieku wiele kobiet ma już nadmiar skóry na powiekach i wycięcie jej da Ci wiele zadowolenia i doda młodszego wyglądu.
Moim zdaniem , zacznij od kosmetycznej korekty brwi a dopiero potem podejmij decyzję co do bardziej inwazyjnych zabiegów zwłaszcza,że obawiasz się niepożądanych efektów.
Dla porównania zamieściłam Twoje zdjęcie przed korektą i zdjęcie po korekcie, co o tym myślisz?

Odpowiedź na: Ina54

Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Cześć Ino:)
Liczyłam że się odezwiesz:))) Niestety z tą depilacją nie jest taka prosta sprawa, bo brwi rzeczywiście mam bujne od dziecka, ale rok temu coś mi do łba strzeliło i zrobiłam makijaż permanentny tych brwi, zrobiłam też kreski na powiekach, których nie widać przez tą nieszczęsną opadającą skórę. Depilacja nic mi nie da, bo pod spodem jest wytatuowany pigment:( Efekt po Twojej korekcie jest taki jaki bym chciała osiągnąć, bo ewidentnie teraz nastąpił efekt otwarcia oka:) Nawet bym trochę więcej zostawiła tych brwi i też byłoby ładnie. Bardzo Ci dziękuję za tą wizualizację, bo teraz już widzę, że na razie brwi nie ma potrzeby podnosić, zresztą jak sobie sam ręką lekko je unoszę, to oko się otwiera, ale moja twarz się zmienia, czego nie chcę. Masz rację, że bez sensu byłoby robić lift brwi, bo makijaż permanentny wyszedł za intensywny. Ale co tu teraz z nim zrobić, hmmm...
Za to na zabieg korekty powiek górnych już jestem całkowicie zdecydowana, hurra:)
Dziękuję Ci Ino, jesteś Dobrym Duszkiem na tym forum.
Całuski:)

Odpowiedź na: Renatka

Ina54  |  Gość  |  mazowieckie
No tak ,to trochę na własne życzenie masz problem ,ale dobrze ,że chociaż to rozumiesz ,bo inna forumowiczka nie dość ,że ma gęste i szerokie brwi jak Twoje to jeszcze zażyczyła sobie kształt brwi taki ,że ta część od strony nosa opada na dół i teraz gdy Ty mówisz o makijażu permanentnym to przypuszczam ,że ona też taki ma a teraz chce podnieść brwi nawet o 2 cm.co oczywiście jest absurdem.
Jeśli to makijaż permanentny to chyba kiedyś zniknie?
Korektę powiek zrób ,bo jesteś młoda i powinnaś cieszyć się dobrym wyglądem,to nic strasznego więc do dzieła.
Życzę Ci powodzenia.

Odpowiedź na: Ina54

Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Dzięki za odpowiedź.
Trwałość makijażu permanentnego waha się od 3 do 5 lat. Znając moje szczęście to będzie penie 10 lat:/ bo mam cieniutką i suchą skórę, którą b. łatwo się pigmentowało. Zresztą mam wrażenie, że one są coraz ciemniejsze, bo bezpośrednio po były bardziej brązowe:/// Pogadam z moją panią dermatolog, może jakieś kwasy owocowe do pillingów rozjaśnią tę czerń...
W styczniu idę pod nóż więc może do tego czasu coś się uda zdziałać.
Pozdrawiam serdecznie:)
Dr Osuch Clinic  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 228 odpowiedzi
  • 52 Lubię to
Witam Pania,

oczywiscie, ze nie musi Pani sama planowac :) Od tego sa specjalisci by Pani pomoc.

Proponuje polaczenie dwoch zabiegow - plastyka powiek gornych + lifting brwi. Mozna spokojnie uzyskac efekt, ktory pokazuje Pani na trzecim zdjeciu. Oba zabiegi w znieczuleniu ogolnym, dla Pani komfortu. Co do metod kosmetycznych / make-up - na pewno jest to jakas opcja, jednak w przypadku nadmiaru skory zwykle zostaje tylko opcja chirurgiczna. Botox tego nie pociagnie. Laser CO2 - byc moze w przypadku powiek dolnych mialby sens.

Wiecej informacji nt. zabiegow: http://drosuch.pl/twarz/plastyka-powiek/ oraz http://drosuch.pl/twarz/lifting-brwi/

pozdrawiam
Piotr Osuch
Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Dziękuję za pomoc😊Skóra na czole jest napięta, to samo w okolicach łuków brwiowych. Nie widzę sensu podnoszenia operacyjnego brwi dla zatuszowania zbyt intensywnego makijażu permanentnego. Powieki zrobię, brwi spróbuję lekko odbarwic.
Pozdrawiam.
Dr n. med. Tadeusz Witwicki  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 445 odpowiedzi
  • 66 Lubię to
Dobry wieczór,
Korekcja powieki górnej powinna zdecydowanie poprawić Pani wygląd. Nie zamyka to późniejszego podniesienia brwi. Można to osiągnąć poprzez lifting nićmi lub lifting chirurgiczny z cięcia nad brwią lub lifting endoskopowy. Doradzałbym jednak w pierwszej kolejności zrobienie korekcji powiek górnych - być może wynik będzie Panią satysfakcjonował.
Pozdrawiam,
T.Witwicki
www.drwitwicki.pl
Renatka  |  Gość  |  dolnośląskie
Dobry wieczór,
powtórnie dziękuję za odpowiedź. Drugi raz posłucham Pana rady, bo to już rok mija od kiedy poradził mi Pan, że powinnam odczekać 9-12 m-cy po kwasie hialuronowym, żeby zrobić plastykę powiek. Zrobię też badania, które mi Pan polecił, choć przyznaję, że powieki przestały puchnąć, ale nadal po nocy najbardziej opadają, a z biegiem dnia oczy w miarę 'otwierają się'. Byłam u okulisty i nie mam prawdziwego opadania powiek. Wszystkie mięśnie działają poprawnie. W połowie stycznia idę na wycinanie nadmiaru skóry, klamka zapadła:) Po korekcie pokażę efekt na forum.
Bardzo dziękuję za pomoc:)

Odpowiedź na: Renatka

Dr n. med. Tadeusz Witwicki  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 445 odpowiedzi
  • 66 Lubię to
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Pozdrawiam,
T.Witwicki

Więcej opinii na ten temat

Korekcja powiek (Blepharoplastyka) - Powiązane videa

Podobna problematyka

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy