Zapytaj specjalisty Rozwiąż Twoje wątpliwości!

Opadająca górna warga i brzydki uśmiech

Karolina987 · Utworzono: 2 paź 2018 · Zaktualizowano: 11 paź 2018

Dzień dobry! Od wielu lat moim problemem jest brzydki uśmiech. Zawsze marzyłam o ładnym uśmiechu którym niestety nie zostałam obdarzona. Przeszkadza mi głównie opadająca na zęby górna warga. Załączam zdjęcia i proszę o informacje jakim zabiegom powinnam się poddać by cieszyć się pięknym uśmiechem(wybielanie zębów jest oczywiste).

5 odpowiedzi

Na wszystkie pytania odpowiedzi udzielili prawdziwi lekarze
  • Dr Ewa Rybicka

    11 paź 2018 ·

    427 odpowiedzi

    Zdecydowanie zgadzam sie z opinia dr Diana Kupczynskiej. Usta są piękne - nie do korekcji kwasem hialuronowym. Problem pojawia sie tylko w fazie dynamicznej , gdy pracuje mięsień. Dlatego wyrównywanie asymetrii mozna zacząć od niewielkich dawek toksyny botulinowej. Rozważyłabym jeszcze wprowadzenie nici Aptos nano vitis 7 w górna wargę w celu miorelaksacji.
    Pozdarwiam
    Ewa Rybicka

  • dr n. med. Diana Kupczyńska - ARS ESTETICA

    9 paź 2018 ·

    422 odpowiedzi

    Dzień dobry,
    na podstawie zdjęcia nie można wydać wiążącej opinii. Bez uśmiechu ma Pani piękne, równe usta, więc nie kombinowałabym z uzupełnianiem kwasem. Na początku sugeruję podanie niewielkich dawek toksyny botulinowej w określone partie mięśnia okrężnego ust, a decyzje odnośnie dalszego postępowania po ocenie wyników.Z pozdrowieniami,
    dr n. med. Diana Kupczyńska
    lekarz medycyny estetyczne, flebolog
    Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii Ars Estetica

    Oddział we Wrocławiu
    ul. Powstańców Śląskich 56a/2
    tel. + 48 71 70 70 993
    mail: wroclaw@arsestetica.pl

    Oddział w Warszawie
    Al. Jerozolimskie 56C
    tel. + 48 22 26 60 876
    mail: warszawa@arsestetica.pl

  • BONA DEA Medycyna Estetyczna

    3 paź 2018 ·

    124 odpowiedzi

    Witam,
    Aby zmniejszyć Pani problem konieczne jest podanie toksyny botulinowej w obszar m. okrężnego ust i m. unoszącego wargę oraz skrzydełko nosa. Potem można wykonać modelowanie wargi kwasem hialuronowym.
    Pozdrawiam,
    lek. med. Małgorzata Ornatowska

  • Dr Jerzy M. Chęciński

    3 paź 2018 ·

    1343 odpowiedzi

    Dzień dobry,

    Zapraszam na osobistą wizytę , wtedy można dobrać odpowiednią dla Pani metodę i zabieg.

    Pozdrawiam
    Klinika Chęciński

  • dr Małgorzata Kossut

    2 paź 2018 ·

    139 odpowiedzi

    Dzień dobry, nie jest łatwo wyciągnąć wnioski co do leczenia na podstawie tylko zdjęcia. Mogę tylko przypuszczać, że to co widać to skutek asymetrycznie działającego mięśnia okrężnego ust i - być może pełniejszej prawej połowy górnej wargi. Zresztą, mięsień okrężny w swojej dolnej części ( dolna warga) też pracuje nieco asymetrycznie. Myślę, że warto pójść na konsultację do ortodonty. A ze swojej strony mogłabym zaproponować rozlużnienie toksyną botulinową tej części mięśnia okrężnego, która mocniej pracuje ( zabieg daje efekt przejściowy, odwracalny, powtarza się go co kilka m-cy), a po uzyskaniu względnej symetrii pracy mięśnia - ewentualne wypełnienie kwasem hialuronowym węższej części wargi. Nie widzę możliwości podniesienia połowy górnej wargi metodami medycyny estetycznej, może moi koledzy znajdą taki sposób :) ; raczej nasze działania powinny sprowadzać się do zlikwidowania dość widocznej asymetrii wargi, a nie unoszenia jej połowy. Pozdrawiam serdecznie, Małgorzata Kossut

Znajdź więcej pytań

Podobne pytania

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.