Zapytaj specjalisty Rozwiąż Twoje wątpliwości!

Korekta nosa kwasem hialuronowym - czy to może być martwica?

Klaudia95 · Olecko · Utworzono: 22 lut 2021 · Zaktualizowano: 2 mar 2021

Dzień dobry. Chciałabym prosić o poradę. Ponad trzy tygodnie temu miałam podany kwas hialuronowy Stylage L 0,35ml w nos (zabieg wykonywała kosmetyczka). Po podaniu na nosie od razu pojawiły się siniaki, czekałam około 1,5 tygodnia, aż się zagoi. Nos ciągle był czerwony. Zaczęłam się martwić i udałam się do lekarza. Doktor powiedziała, że kwas był podany w złym miejscu i jest ucisk na naczynia. Pani rozpuściła kwas hialuronidazą oraz przepisała antybiotyk i sterydy. Martwi mnie to, że nos jest cały zaczerwieniony oraz jest w popękanych naczynkach. Czy już nic gorszego nie może się stac? Boję się bardzo o martwicę (jakby wyglądało to po trzech tygodniach od podania kwasu?) Nos nie boli, tylko tak jakby piecze i mrowi. Co robić w takim przypadku, bo bardzo się martwię?

3 odpowiedzi

Na wszystkie pytania odpowiedzi udzielili prawdziwi lekarze
  • Dr Ewa Rybicka

    Dr Ewa Rybicka

    2 mar 2021 ·

    509 odpowiedzi

    Opisywane zaburzenia czucia ( mrowienie, pieczenie ) mogły podobnie jak rozszerzone naczynia, powstać w wyniku ucisku pierwotnie nieprawidłowo podanego kwasu, upośledzającego przepływ w naczyniach na grzbiecie nosa.
    Mogą być także następstwem podania hialuronidazy, która niestety nie działa selektywnie.
    Dobrze, że jest Pani pod opieką lekarza, który zajął się powikłaniem. Proszę wrócić do Pani doktor, która po badaniu oceni stan nosa oraz zaleci odpowiednie postepowanie.
    Pozdrawiam
    Ewa Rybicka

  • dr n. med. Diana Kupczyńska - ARS ESTETICA

    dr n. med. Diana Kupczyńska - ARS ESTETICA

    1 mar 2021 ·

    445 odpowiedzi

    Dzień dobry,
    cieszę się, że trafiła Pani w ręce lekarza, który zareagował prawidłowo i szybko, chroniąc Panią przed bardzo poważanymi powikłaniami w postaci martwicy skóry i tkanek leżących głębiej. Teleangkietazje na nosie nie są powodem do niepokoju, można je z powodzeniam korygować laserowo. Bez zbadania Pani nie można ocenić, co dalej robić - sugeruję zgłosić się do lekarza, który już Pani pomógł, i przedyskutować dostępne opcje.
    Z wyrazami szacunku,
    dr n. med. Diana Kupczyńska
    specjalista chirurgii ogólnej
    lekarz medycyny estetycznej, flebolog

    Ars Estetica Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
    Rybak Clinics

  • dr Katarzyna Mudel

    dr Katarzyna Mudel

    28 lut 2021 ·

    256 odpowiedzi

    Opisane objawy wskazują na cechy niedokrwienia. Tak wygląda początkowy stan martwicy tkanek. Co robić?
    Rozumiem, że jest Pani już pod opieką lekarską. Leczenie często jest żmudne, długotrwałe i często o nieprzewidywanym rokowaniu.

Znajdź więcej pytań

Podobne pytania

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.