Since po zabiegu nicmi haczykowatymi.

Since po zabiegu nicmi haczykowatymi.

Karolina  |  Gość  |  pomorskie
  • 1 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Mialam kilka dni temu wykonany zabieg nicmi liftingujacymi 4D firmy Croma.Jestem po liftingu chirurgicznym/przed 15 laty/.P.dr uprzedzala mnie,ze beda rozlegle siniaki i obrzeki,nawet proponowala zwolnienie z pracy,tymczasem ku mojemu zaskoczeniu zero siniakow i obrzeku.,jedyie lekko zarozowiona twarz nastepnego dnia.Byl problem z implantacja nici w związku z blizna i zrostami pooperacyjnymi ale w końcu jakos sie udalo wprowadzic kaniule.Z jednej strony jestem zadowolona ale z drugiej ta sytuacja budzi moje zaciekawienie a nawet zaniepokojenie.Dlaczego nie mam sińcow,chociaz tak mnie nimi straszono?Mam watpliwości czy zabieg zostal przeprowadzony prawidlowo.P.S.Efektu specjalnego tez nie widze.
dr Małgorzata Kossut  |  Basic member  |  Medycyna Estetyczna  |  Warszawa, Błonie
  • 181 odpowiedzi
  • 52 Lubię to
Przy użyciu nici 4D ( kaniule) zasinienia pojawiają się rzadziej, niż przy ostrych igłach. Sam fakt wystąpienia lub nie siniaków nie świadczy o tym , czy zabieg był przeprowadzony prawidłowo. Bardzo proszę o przesłanie zdjęć przed i po zabiegu.

Pozdrawiam
Małgorzata Kossut
dr Andrzej Kępa  |  Premium member  |  Świdnica, Wrocław, Warszawa Åhus Berlin
  • 135 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
Witam,

Nici PDO obecne są w Polsce od kilku lat. Sprawą oczywistą jest fakt ciągłego rozwoju metody i wprowadzanie coraz bardziej zaawansowanych technik zabiegowych, które jednocześnie niosą za sobą mniejsze ryzyko powikłań i objawów niepożądanych. Nici typu 4D są obecnie produkowane przez kilka firm koreańskich i na podstawie moich osobistych doświadczeń należą do produktów dających bardzo dobre efekty zabiegu, oczywiście pod warunkiem prawidłowego wykonania procedury, a na to w równym stopniu wpływa zarówno odpowiednia kwalifikacja pacjenta, jak również doświadczenie osoby wykonującej zabieg.
Kaniula, w której znajduje się nić, jest z założenia (jak każda kaniula) zdecydowanie mniej traumatyzująca niż igły stosowane w poprzednich typach nici, stąd też przy prawidłowym przeprowadzeniu zabiegu zasinienia nie powinny praktycznie wystąpić. Oczywiście ryzyko zasinienia występuje zawsze w przypadku naruszenia ciągłości skóry pacjenta, niemniej jednak w tym wypadku jest ono minimalne i zazwyczaj związane z przekłuciem samej skóry w celu wprowadzenia kaniuli, niż też implantacją nici. Nici 4D implantujemy zdecydowanie w głębszych warstwach skóry, niż to ma miejsce w przypadku nici MONO, TWIN, SCREW czy DS…
Efekt liftingu związany jest w początkowej fazie z mechanicznym podciągnięciem skóry poprzez zaciągnięcie nici w czasie zabiegu, w kolejnych miesiącach pogłębia się on w związku z produkcją nowego kolagenu, stymulowaną przez polidioksanon ( substancję, z której wykonana jest sama nić), proces ten nasila dodatkowo reakcja organizmu na ciało obce ( jakim jest nić) i drażnienie okolicznych tkanek przez haczyki znajdujące się na samej nici.
Zawsze podkreślam, że fakt przebycia ingerencji chirurgicznej (lifting twarzy wykonany u Pani przed kilkonastoma laty) może utrudniać prawidłową implantację nici PDO, ponieważ możemy natrafić na zrosty po zabiegu, a kaniula może się przez nie nie przebić ( takie jest zresztą założenie aby kaniula omijała przeszkody na które natrafia, a nie przechodziła przez nie). Dlatego w takim przypadku dużo właściwsze było by zastosowanie systemu nici haczykowych na igle, która przebije się przez napotkany zrost i umożliwi założenie nici PDO dokładnie zgodnie z ustalonymi przed zabiegiem wektorami napięcia skóry. To gwarantowałoby teoretycznie uzyskanie bardziej widocznych efektów zabiegu, ale tylko pod warunkiem, że występujące u Pani zrosty nie są zbyt duże i nie ograniczają znacząco ruchomości znajdującej się ponad nimi skóry. Oczywiście odpowiedź na to można udzielić po przeprowadzeniu konsultacji przed zabiegiem i zastanowieniu się nad prawidłową kwalifikacją Pani do tej procedury.
W razie dalszych pytań proszę o maila.

Pozdrawiam serdecznie

dr Andrzej Kępa
www.drkepa.com
Karolina  |  Gość  |  pomorskie
  • 1 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Bardzo dziekuje za obszerna i satysfakcjonujaca mnie odpowiedz.Jesli raz jeszcze zdecyduje sie na nici liftingujace zglosze sie do p.dr na osobista konsultacje.I tu mam pytanie..w jakim odstepie czasu mozna sie zdecydowac na powtorzenie zabiegu?Kiedy po zabiegu implantacji nici mozna korzystac z zabiegow ujędrniających typu fale radiowe,radiofrekwencja mikroiglowa lub laser?

Zasięgnij opinii specjalisty w dziedzinie Nieinwazyjny lifting

Więcej opinii na ten temat

Eunika 26.06.2019
Warto

Lekarze z dużym doświadczeniem w medycynie estetycznej, można pójść na zabieg bez strachu i obawy, że coś pójdzie nie tak. Pracują na produktach najlepszych firm, dysponują nowoczesnymi urządzeniami.

Nieinwazyjny lifting - Powiązane videa

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy