powiększenie piersi, a ciąża?

powiększenie piersi, a ciąża?

kate1989  |  Gość  |  małopolskie
powiększenie piersi, a ciąża? zdania są podzielone...myślę nad powiększeniem piersi, dziecka nie planuje w tym momencie, ale może się to za pół roku czy rok zmienić, ponieważ jestem coraz starsza ;) jakie mogą być ewentualne komplikacje po ciąży?
dr. n. med. Kamil Pietrasik  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 224 odpowiedzi
  • 61 Lubię to
Szanowna Pani,
Posiadanie implantów piersi nie stanowi przeciwwskazania do zajścia w ciąże jak i karmienia piersią. Należy jednak pamiętać, że piersi w okresie laktacji zwiększa swoją objętość i skórą na nich rozciągnie się. Pytanie tylko co stanie się z nią gdy skończy Pani karmić piersią. Ten problem może zaistnieć w bez względu na to czy będzie Pani miała implanty czy nie. Wszystko zależny od jakości skóry. Pozdrawiam serdecznie
Dr n. med. Lubomir Lembas  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 1025 odpowiedzi
  • 209 Lubię to
Dzień dobry,
dobre pytanie;
wpływ ciąży i karmienia piersią na stan piersi po korekcie implantami zależy od kilku czynników, m. in.:
1. wielkości własnych piersi przed operacją powiększenia implantami - im większe własne piersi i im bardziej gruczołowe tym większy wpływ ciąży i karmienia - piersi takie w czasie ciąży mocno się powiększają, skóra się rozciąga i nie zawsze po porodzie i karmieniu wraca wszystko do stanu wyjściowego; im mniejsze własne piersi tym mniejszy wpływ ciąży na wynik operacji;
2. od uwarunkowań genetycznych - dotyczy to szczególnie piersi miseczka B (gruczołowych) przed operacją korekty implantami - u niektórych kobiet skóra po ciąży i karmieniu powraca do normy, a u niektórych nie;
3. czasami u szczupłych kobiet z małymi piersiami przed korektą implantami po ciążach i karmieniu dochodzi do dużego zaniku własnych tkanek w okolicy piersi co sprawia, że implanty mogą być mocno wyczuwalne, a nawet widoczne;
4. w przypadku pacjentek z miseczką B przed augmentacją znaczenie ma miejsce założenia implantów i ich tekstura - przy implantach teksturowanych i założonych pod mięsień bywa tak, że implanty pozostają wysoko, a piersi "ześlizgują się" w dół - tworzy się tzw. "double bubble"; przy implantach gładkich i założonych pod gruczoł - piersi po prostu w całości opadają;
generalnie im "większe", "silniejsze" wskazania do korekty piersi implantami (im mniejsza miseczka przed operacją) tym lepiej z punktu widzenia długoterminowych wyników i wpływu ciąży i karmienia na te wyniki;
zapraszam na osobistą konsultację - pokażę wtedy sporo zdjęć piersi pacjentek przed korektą implantami, po korekcie, a potem po porodzie i karmieniu piersią - zdjęcia mówią więcej niż opisy słowne;
Dr n. med. Tadeusz Witwicki  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 419 odpowiedzi
  • 62 Lubię to
Witam,
W czasie ciąży i karmienia pierś się powiększa w trakcie wytwarzania pokarmu, a następnie po zaprzestaniu wytwarzania pokarmu zmniejsza. Ma to miejsce niezależnie od tego czy jest w piersi implant czy nie. Może to skutkować zmniejszeniem jędrności piersi lub jej opadaniem.
Zwykle, jeśli pacjentki planują w najbliższym czasie zajście w ciążę i karmienie, zalecam korekcję piersi po zakończeniu karmienia, aby wynik był długotrwały.
Pozdrawiam,
T.Witwicki
tel.  728 ... Pokaż 728 840 465  Telefon
www.drwitwicki.pl

Więcej opinii na ten temat

Powiększanie piersi (Augmentacja) - Powiązane videa

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy