Zapytaj specjalisty Rozwiąż Twoje wątpliwości!

Mam niedoczynność chce skorzystać z medycyny estetycznej.

Dagmara87283 · Utworzono: 9 lut 2012 · Zaktualizowano: 22 lut 2012

Witam,

Chciałabym skorzystać z zabiegów medycyny estetycznej:

-wolumetria twarzy, wypełnianie policzków kwasem hialuronowym. -korekcja bruzd nosowo - wargowych.

Lecz choruję na niedoczynność od 10 lat, czy mogę sobie na taki zabieg pozwolić?

Dodam, że nie jest napewno hashimoto.

Moje wyniki przed leczeniem:

TSH wynik: 2,82 norma: 0.47 - 5,01 FT4 wynik: 0,60 norma: 0,78 - 1,85 FT3 wynik: 0,76 norma: 0,8 - 2.0

Przeciwciala anty - TPO: wynik: 18,6 norma: do 35, gdy jest wyzej zwlaszcza 100 jest zle. I anty - TG w normie: wynik: 12,7 norma: 37

Teraz gry biorę hormony (letroc 75) hormony są w normie, idealne. Ale ciągle musze brać te leki.

Mam lat 36.

Dziekuje, pozdrawiam.

6 odpowiedzi

Na wszystkie pytania odpowiedzi udzielili prawdziwi lekarze
  • dr Grażyna Walkowicz

    dr Grażyna Walkowicz

    Najlepsza odpowiedź
    14 lut 2012 ·

    12 odpowiedzi

    Witam.
    Wyrównana niedoczynność tarczycy nie jest przciwskazaniem ani do zabiegów z użyciem kwasu hialuronowego, ani zabiegów z toksyną botuliową.
    Dlatego proszę śmiało korzystać:-)
    Pozdrawiam
    Grażyna Walkowicz

  • Bieńkowscy Clinic®

    Bieńkowscy Clinic®

    22 lut 2012 ·

    458 odpowiedzi

    Witam

    Ustabilizowana niedoczynność tarczycy nie jest przeciwwskazaniem do wykonania zabiegów z zakresu medycyny estetycznej. Na konsultacji poprzedzającej zabieg lekarz przeprowadzi jednak jeszcze dokładny wywiad. Zapraszam do Klinik Esteticmed, gdzie bezpośrednio po konsultacji będzie mogła Pani wykonać zabieg.

    Pozdrawiam
    Dominika Dąbrowska

    ESTETICMED
    Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
    dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski

  • dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety

    dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety

    16 lut 2012 ·

    92 odpowiedzi

    Nie istnieją przeciwskazania, którymi mogłaby się Pani martwić. Kwas hialuronowy jest substancją naturalnie występującą w skórze, a przez to całkowicie bezpieczną.

    Zapraszam na bezpłatną konsultację do swojego Gabinetu przy ulicy Urzędniczej 51/3 w Krakowie.

    Pozdrawiam serdecznie,
    dr n.med. Ewa Żabińska - Płazak

  • lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

    lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

    15 lut 2012 ·

    759 odpowiedzi

    Brak jest przeciwwskazań do zabiegów o które Pani pyta
    Pozdrawiam

  • DERMEDIK Instytut Medycyny Estetycznej

    DERMEDIK Instytut Medycyny Estetycznej

    12 lut 2012 ·

    1 odpowiedź

    Witam! Niedoczynność tarczycy (w Pani przypadku unormowana farmakologicznie) nie jest przeciwwskazaniem do korzystania z zabiegów z zakresu medyvyny estetycznej. Znacznie gorzej jest wprzypadku nadczynności. Tak więc zapraszam na konsultację i ew. zabiegi. Pozdrawiam - Zbigniew PLEWA

  • dr Andrzej Kępa

    dr Andrzej Kępa

    9 lut 2012 ·

    63 odpowiedzi

    Witam,

    Preparaty zawierające kwas hialuronowy są bezpieczne i nie wymagają wykonywania testów alergicznych.
    Przeciwwskasznia do stosowania kwasu hialuronowego to:
    - stwierdzone uczulenie na kwas hialuronowy
    - choroby autoimmunologiczne
    - niewyrównana cukrzyca
    - tendencje do powstawania bliznowców
    - aktywne zakażenia okolicy zabiegu
    - choroba nowotworowa
    - ciąża, okres karmienia piersią

    Przeciwciał anty-TPO (przeciwko peroksydazie tarczycowej) są dowodem na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (choroba Hashimoto). Jeśli ich wynik u Pani mieści się w granicach normy, świadczy to, że niedoczynność nie jest na tle autoimmunologicznym.
    Przeciwciała TG nie są już tak swoiste i ich wartość może być nieprawidłowa również u ludzi zdrowych.

    Na podstawie informacji podanych przez Panią nie ma przeciwwskazań do wykonania zabiegu.

    Oczywiście w trakcie konsultacji przeanalizujemy całą sytuację zdrowotną i jeśli wszystko będzie prawidłowe podejmiemy decyzję o wykonaniu zabiegu.
    Wówczas też zaproponuję Pani najkorzystniejszy z punktu widzenia estetycznego zabieg.
    Zapraszam na bezpłatną konsultację.
    Pozdrawiam serdecznie

    dr Andrzej Kępa

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.