Zapytaj specjalisty Rozwiąż Twoje wątpliwości!

Matting po usuwaniu drobnych fioletowych żyłek

Hanka218219 · Utworzono: 21 lis 2016 · Zaktualizowano: 23 lis 2016

Witam, Miałam kilka drobnych fioletowych żyłek na wewnętrznej stronie uda. Poddałam się zabiegowi skleroterapii. Niestety po zabiegach wystąpiło u mnie powikłanie w postaci mattingu (mam pełno drobnych, gęsto utkanych czerwonych żyłek). Czy istnieje jakiś sposób na ich usuniecie?

3 odpowiedzi

Na wszystkie pytania odpowiedzi udzielili prawdziwi lekarze
  • dr n. med. Diana Kupczyńska

    23 lis 2016 ·

    423 odpowiedzi

    Dzień dobry,
    w leczeniu przedstawionych na zdjęciu zmian zalecam użycie lasera Nd:Yag ( w naszej klinice posiadamy laser Fotona, Gemini). Aby uzyskać satysfakcjonujący efekt estetyczny, zazwyczaj niezbędna jest seria zabiegów. Pozdrawiam,
    lek. Diana Kupczyńska
    Ars Estetica - Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
    Wrocław, ul. Powstańców Śląskich 56a/2 tel. +48 71 7070 993

  • Dr Iwona Radziejewska-Choma

    23 lis 2016 ·

    287 odpowiedzi

    Witam
    Jeżeli zabiegi skleroterapii były wykonane niedawno, warto jeszcze odczekać, bo duża część mattingu powinna zniknąć samoistnie. Można przyjmować wspomagająco Calcium Dobesilate 500 2x1 tabl. Jeżeli to się nie poprawi, warto wykonać zabieg laserem, polecam Cutera Exel V. ważne jest to czy przyjmuje Pani hormonalną antykoncepcję, bo to jest jednym z czynników ryzyka powstania mattingu oraz może mieć niekorzystny wpływ przy leczeniu laserowym.
    Pozdrawiam
    Iwona Radziejewska

  • Dr. Wojciech Skibinski

    22 lis 2016 ·

    7 odpowiedzi

    Szanowna Pani.
    Matting to bardzo skomplikowany problem. Sądząc po zamieszczonych zdjęciach wygląd nogi nie jest taki zły. Być może zdoła Pani zaakceptować taki efekt i maskować preparatami kosmetycznymi.
    Wyniki leczenia nie są zwykle zadowalające. Wchodzi w grę mikrosklerotetrapia, laser KTP, urządzenie RF (np. RF 3000).
    Pisząc o laserze mem na myśli urządzenia z najwyższej półki, a nie proste lasery diodowe czy też tanie aparaty niesprawdzonych wytwórców.
    Z wyrazami szacunku
    Wojciech Skibiński

Znajdź więcej pytań

Podobne pytania

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.