Zabiegi z wykorzystaniem kwasu hialuronowego wolumetria a leczenie stomatologiczno- protetyczne

Zabiegi z wykorzystaniem kwasu hialuronowego wolumetria a leczenie stomatologiczno- protetyczne

nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Witam,
Kiedy po podaniu kwasu hialuronowego wolumetrii można bezpiecznie poddać się leczeniu stomatologiczno - protetycznemu ,tak aby nie zniweczyć efektu.
Chodzi konkretnie o zdjęcia rentgenowskie punktowe zębów,panoramiczne ,tomografia szczęki i usuwanie kamienia nazębnego metoda ultradzuekową i dźwiękową ?.
Czy wyżej wymienione zabiegi stomatologiczne maja wpływ na szybsze zmetabolizowanie ,rozpuszczenie się kwasu hisluronowego?.
Pozdrawiam
Adriana
Face and Body Institute  |  Basic member  |  Kraków
  • 197 odpowiedzi
  • 12 Lubię to
Dzień dobry,
Powyższe zabiegi nie mają wpływu na efekt podania kwasu hialuronowego.
Z pozdrowieniami
lek med Klaudia Zwiorek-czech
  • 1111 odpowiedzi
  • 252 Lubię to
Dzień dobry.
Wymienione przez Panią badania radiologiczne mogą mieć wpływ na efekt kwasu hialuronowego, gdyż jest to promieniowanie jonizujące, z więc hamujące odnowę komórkową, a przy kwasie hialuronowym, oprócz "czystego" efektu objętościowego, dochodzi także do stymulacji własnych mechanizmów regeneracyjnych komórkowych, np. w zakresie fibroblastów, i te własne efekty także uczestniczą w efekcie zabiegowym.
Co do usuwania kamienia, także może mieć wpływ na zabieg z kwasem hialuronowym, gdyż podczas usuwania kamienia nazębnego zawsze dochodzi przejściowo do miejscowego stanu zapalnego dziąseł i przejściowego zwiększenia stanu bakteryjnego jamy ustnej, a więc pośrednio (poprzez połączenia krwionośne i limfatyczne) także i twarzoczaszki, a podany preparat, chociaż zawiera naturalny kwas hialuronowy, to nie tylko, jest więc tzw. ciałem obcym, które zawsze zwiększa ryzyko zakażenia czy powstania biofilmu.
Jak widzi Pani, to nie jest takie proste, staram się to w miarę sensowny sposób wytłumaczyć.
Poradziłbym Pani wstrzymać się z leczeniem stomatologiczno-protetycznym przynajmniej 3 miesiące od zabiegu wolumetrii - jeśli nie ma takiej pilnej bezwzględnej konieczności odnośnie tego leczenia.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki.
nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Witam,
Dziękuje za odpowiedz .
Panie Doktorze jeśli dobrze zrozumiałam ,to badania radiologiczne promieniowaniem mogą spowodować w jakimś stopniu rozpuszczenie się kwasu,wpływając na zmniejszenie jego objętości ,a usuwanie kamienia to tez ultradźwięki i oprócz tego migracja bakterii?.
Dlatego rekomendowane trzy miesiące zmniejsza to ryzyko,gdyz kwas będzie już dobrze wbudowany w tkanki ?.
Czy wobec tego mezoterapia gestszym preparatem kwasu hialuronowego okolic szyi i dekoltu ma takie same zalecenia w łączeniu z leczeniem stomatologicznym ?.( inny obszar niz twarz).
Pozdrawiam
Nika

Odpowiedź na: nika

  • 1111 odpowiedzi
  • 252 Lubię to
Dzień dobry.
Niestety, obowiązują te same zasady.
Co do badania radiologicznego - promieniowanie jonizujące nie "rozpuszcza" preparatu kwasu hialuronowego, jednak może hamować pozytywną stymulację komórkową (głównie fibroblasty skóry) na kwas hialuronowy.
Pozdrawiam.
Dr Bartłomiej Zoń

Odpowiedź na: Dr Bartłomiej Zoń

nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Witam,
Panie Doktorze jeśli odczekam rekomendowany czas miesiąca lub trzech miesięcy po wykonaniu wolumetri i po tym czasie wykonam wcześniej opisane badania stomatologiczne rtg i tomografie ,to wtedy nie dojdzie do popsucia efektu poprzez zachamowanie stymulacji komórkowej ,o której pisał Pan Doktor?.
Pozdrawiam
Nika

Odpowiedź na: nika

  • 1111 odpowiedzi
  • 252 Lubię to
Dzień dobry.
Cieszę się, że udało mi się Pani w miarę wytłumaczyć te zjawiska.
Ten okres karencji (lepiej dłuższy) pozwoli Pani własnym mechanizmom regeneracyjnym odpowiednio zadziałać.
Pozdrawiam serdecznie.
Dr Bartłomiej Zoń

Odpowiedź na: Dr Bartłomiej Zoń

nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Witam,
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz i cierpliwość .
Jestem osobą ,którą interesują te zagadnienia i lubię wiedzieć więcej niż mniej.
Zasada : kto pyta nie błądzi .
Wiem że to już trochę głupie pytanie , lecz się upewnię:
To promieniowanie jonizujące,występujące przy tych badaniach radiologicznych pewnie nie ma nic wspólnego z dobroczynnym działaniem jonizacji w najnowszych modelach suszarek do włosów?.
U mnie sytuacja jest bardziej złożona.
W kwestii leczenia dentystyczno-protetycznego wymagane jest wstawienie kilku implantów,a żeby wogole to zrobić muszę wykonać zabieg chirurgiczny podniesienia dna zatoki „sinus lift”metodą otwartą.
Takie leczenie jest rozciągnięte w czasie i do momętu wstawienia wszystkich implantów może upłynąć nawet półtora roku .
Jednocześnie jestem równo rok po wykonanej wolumetri min.ilości kwasu w kości policzkowe „juvederm voluma”i chciałabym powtórzyć ten zabieg.
Ze strachu przed zabiegiem i rekonwalescencją po zabiegu „sinus lift” oraz ewentualną interakcją między tymi zabiegami dwukrotnie odkładałam to leczenie.
Mam dylemat.
Nie mogę dlużej przewlekać tego stanu i chciałabym jakos bezpiecznie pogodzić te wszystkie zabiegi odpowiednio planując ich kolejność .
W tej sytuacji staram się dowiedzieć jak najwiecej .
Pozdrawiam
Nika

Odpowiedź na: nika

  • 1111 odpowiedzi
  • 252 Lubię to
Dzień dobry.
Z promieniowaniem jonizującym jest tak, jak Pani mówi.
Proponowałbym teraz zająć się jednak sprawami stomatologicznymi, rozpocząć i zakończyć to leczenie, a później wykonać zabiegi estetyczne.
Pozdrawiam.
Dr Bartłomiej Zoń

Odpowiedź na: Dr Bartłomiej Zoń

nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Witam,
Panie Doktorze podejmę leczenie stomatologiczne w pierwszej kolejności i wykonam zabieg chirurgiczny podniesienia dna zatokii.
Ile czasu po nim powinnam odczekać ,aby już bezpiecznie zrobić wolumetrię?.
Pozdrawiam
Nika

Odpowiedź na: nika

  • 1111 odpowiedzi
  • 252 Lubię to
Dzień dobry.
To zależy od przebiegu samego zabiegu, jak i okresu pooperacyjnego. W przypadku, gdy wszystko będzie OK (czego Pani życzę), to powinno to być conajmniej 1,5 miesiąca.
Pozdrawiam serdecznie.
Dr Bartłomiej Zoń

Odpowiedź na: Dr Bartłomiej Zoń

nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Witam,
To oznacza,ze ze z tej drugiej strony jest szybciej .czyli
lepiej jest jednak zacząć od leczenia stomatologicznego i potem szybciej można przejść do zabiegu estetycznego niż odwrotnie.
Panie Doktorze Pana rady jako eksperta są dla mnie bardzo cenne,gdyz pomagają mi podjąć decyzje .
Pozdrawiam

Odpowiedź na: nika

  • 1111 odpowiedzi
  • 252 Lubię to
Dzień dobry.
Jest tak, jak Pani pisze. Kolejność ma znaczenie.
Pozdrawiam.
Dr Bartłomiej Zoń

Odpowiedź na: Dr Bartłomiej Zoń

nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Witam,
Pan Doktor jako jedyny odpowiedział na moje pytania,starając się bardziej dogłębnie wytłumaczyć mi te zagadnienia.
Opiszę pewną sytuację.
Będąc ostatnio w punkcie sprzedaży sprzedawca próbował zeskanować kod kreskowy z opakowania laserowym czytnikiem.
Wystąpił jakiś problem i trwało to dłuższą chwilę.
Zamiast odłożyć urządzenie na miejsce położył go na ladzie odwrócone w moja stronę..(niewiem w jakim trybie pracy było wówczas to urządzenie,zerknęłam i zauważyłam czerwone migające światło).
Odruchowo się odsunęłam ,jednak urządzenie leżało na ladzie w odległości 1,5 m na wysokości tułowia .
Przeczytałam później ze nie powinno się bezmyślnie kierować tych urządzeń w stronę klientów ze względu na szkodliwe działanie promieni lasera na wzrok,lecz jakie ma to działanie ba skore?.
Dlatego mam jeszcze jedno być może absurdalne pytanie.
Czy takie przebywanie dłuższą chwilę w obszarze tego urządzenia,emitującego wiązkę lasera może mieć jakiś negatywny wpływ np. Na wcześniej podany kwas hialuronowy w okolicę twarzy?.
Niestety brak świadomości lub ignorowanie zasad bezpieczeństwa przez sprzedawców powoduje ze nieświadomi klienci często są nie potrzebnie narazani na szkodliwe w pewnym stopniu działanie tych powszechnie używanych urządzeń.
Jeszcze raz pozdrawiam i już postaram się nie absorbować takimi pytaniami .
Nika

Odpowiedź na: nika

  • 1111 odpowiedzi
  • 252 Lubię to
Dzień dobry.
Opisana przez panią sytuacja nie powinna mieć negatywnych skutków zdrowotnych, natomiast zgadzam się z Panią, iż te procedury powinny być ściśle przestrzegane.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź na: Dr Bartłomiej Zoń

nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Panie Doktorze czyli tego typu laser (z czytnika sklepowego)o takiej mocy w opisanej odległości nie oddziaływuje na skorę w takim stopniu w jakim mogłabym się obawiać mając jakaś niewielka ilość kwasu,tu chodzi bardziej o ochronę oczu ?.
Nika

Odpowiedź na: nika

  • 1111 odpowiedzi
  • 252 Lubię to
Oczywiście, aczkolwiek co do zasad postępowania, powinno się tego przestrzegać.
Pozdrawiam.
Dr Bartłomiej Zoń
dr n. med. Diana Kupczyńska  |  Premium member  |  Wrocław, Warszawa
  • 506 odpowiedzi
  • 56 Lubię to
Dzień dobry,
jeśli nie ma bezwzględnej konieczności leczenia stomatologicznego, sugeruję wstrzymać się z nim minimum miesiąc od wykonanej wolumetrii. Tak, jak pisał Pan Doktor Zoń, istnieje ryzyko translokacji bakteryjnej w obrębie twarzoczaszki, a kwas hialuronowy jest implantem tkankowym. Z pozdrowieniami,
dr n. med. Diana Kupczyńska
lekarz medycyny estetyczne, flebolog
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii Ars Estetica

Oddział we Wrocławiu
ul. Powstańców Śląskich 56a/2
tel. +  48 7... Pokaż 48 71 70 70  Telefon 993
mail: wroclaw@arsestetica.pl

Oddział w Warszawie
Al. Jerozolimskie 56C
tel. +  48 2... Pokaż 48 22 26 60  Telefon 876
mail: warszawa@arsestetica.pl
Dr Iwona Radziejewska-Choma  |  Premium member  |  Medycyna Estetyczna  |  Warszawa
  • 375 odpowiedzi
  • 67 Lubię to
Dzień dobry
Zgadzam się z moimi kolegami, że z zabiegami stomatologicznymi po podaniu kwasu hialuronowego zawsze należy odczekać. Zwłaszcza po usuwaniu kamienia nazębnego istnieje ryzyko implantacji bakterii w kwasie hialuronowym i powstania tzw. biofilmu bakteryjnego, który jest bardzo trudny do leczenia. Nie myślała Pani o wcześniejszym wykonaniu wszystkich tych zaplanowanych zabiegów stomatologicznych , a następnie wykonaniu wypełnienia? W tą stronę będzie to całkowicie bezpieczne.
Pozdrawiam
Iwona Radziejewska
dr n. med. Marcin Sierociński  |  Basic member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Katowice
  • 941 odpowiedzi
  • 157 Lubię to
Można, ale po stosownym czasie karencji .Jest to min. miesiąc czasu po....
BONA DEA  |  Premium member  |  Kraków
  • 142 odpowiedzi
  • 43 Lubię to
Dzień dobry,

Bezpiecznie można to zrobić po miesiącu od zabiegu z kwasem hialuronowym. Wyżej wymienione zabiegi stomatologiczne nie mają wpływu na metabolizm kwasu hialuronowego pod warunkiem, że został zastosowany dobry produkt i technika zabiegowa przy podawaniu kwasu hialuronowego. Pozdrawiam serdecznie, lek.med. Małgorzata Ornatowska
nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Witam,
Bardzo dziękuje Pani Doktor za odpowiedz .
Rozumiem ze rekomendowany miesiąc odstępu wynika jedynie z zagrożenia przedostania się bakteri podczas ewentualnej interwencji stomatologicznej do wcześniej podanego kwasu hialuronowego ,?.
Pani Doktor i większość ekspertów odpowiedziała podobnie ,twierdząc ze same badania radiologiczne nie maja żadnego wpływu na podany kwas .
Zastanawia mnie jednak odpowiedz Pana Doktora Bartłomieja Żonia,który jest innego zdania .
Serdecznie pozdrawiam
Nika

Odpowiedź na: nika

BUNIA  |  Gość  |  mazowieckie
  • 41 odpowiedzi
  • 15 Lubię to
Hej Nika, wydaje mi się, że mieszasz 2 rzeczy - metabolizm kwasu, a więc jak szybko zostanie wchłonięty a stymulację własnych procesów odbudowy, o których pisze dr Zoń. Wypełniacze dobrej jakości mają nie tylko działanie wypełniające, które utrzymuje się przez kilka miesięcy, ale również stymulujące produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra wygląda lepiej. A to właśnie działanie stymulujące może zostać
osłabione poprzez promieniowanie jonizujące.

Odpowiedź na: BUNIA

nika  |  Gość  |  Skane lan
  • 9 odpowiedzi
Dziękuje za odpowiedz..
Dlatego dobrze ze zadalam to pytanie do ekspertów.
Myśle ze nie wszyscy,którzy korzystają z zabiegów medycyny estetycznej i leczenia stomatologicznego maja świadomość ze nawet takie podstawowe badania rtg u dentysty wykonane niedługo po jakimś wypełnieniu może im zepsuć efekt .
Oczywiście teraz już zrozumiałam.
Pozdrawiam
Nika

Zasięgnij opinii specjalisty w dziedzinie Wypełnianie zmarszczek

Dr Ewa Rybicka
Medycyna Estetyczna, Warszawa, 25 lat praktyki
15 rekomendacji

Więcej opinii na ten temat

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy