Zapytaj specjalisty Rozwiąż Twoje wątpliwości!

Podniesienie zewnętrznych kącików oczu - kantoplastyka lub lifting brwi?

Paula800895 · Utworzono: 30 kwi 2019 · Zaktualizowano: 6 maj 2019

Dzień dobry,

Piszę do Państwa z powodu opadających powiek. Ok. trzy lata temu miałam wykonywany zabieg blepharoplastyki, jednak nie przyniósł wystarczających efektów. W wyglądzie oczu przeszkadzają mi przede wszystkim zewnętrzne, opadające kąciki. Myślę, że ich uniesienie i pozbycie się nadmiaru skóry, byłoby dobrym rozwiązaniem. Nie wiem niestety jaki zabieg byłby najlepszy. Myślałam nad kantoplastyką lub ewentualnie liftingiem brwi. Będę wdzięczna za opinie.

4 odpowiedzi

Na wszystkie pytania odpowiedzi udzielili prawdziwi lekarze
  • Dr Bartłomiej Zoń

    Najlepsza odpowiedź
    1 maj 2019 ·

    925 odpowiedzi

    Dzień dobry.
    Ze zdjęć trudno dać jednoznaczną odpowiedź. Kantopeksja raczej tak, natomiast co do liftingu brwi nie mogę się wypowiedzieć, nie widząc ich mobilności.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • ClinicForYou

    6 maj 2019 ·

    288 odpowiedzi

    Witamy,
    Na podstawie zdjęć trudno jednoznacznie stwierdzić jaki zabieg byłby odpowiedni. Niemniej jednak, odradzalibyśmy lifting brwi, a raczej bardziej skupilibyśmy się na samych powiekach.
    Pozdrawiamy serdecznie:)

  • Dr. med. Jaroslaw Tribull-Potapczuk

    4 maj 2019 ·

    238 odpowiedzi

    Dzekuje za interesujace pytanie. Jak widac jasno ze zdjec, ma Pani jedna z form tzw. "orientalnych powiek" ("oriental lid") i tu sie kaukaskiej blefaroplastyki ("Exzisionsblepharoplastik"), jak na europejskich powiekach ("caucasian lid") absolutnie nie robi. Na to istnieja inne metody nalezace do tzw. "oriental blepharoplasties", na ogol bez wycinania skory. Pisze Pani, ze trzy lata temu poddala sie Pani jakiejs blefaroplastyce. Zastanawiam sie, co to mogl byc za zabieg i jakie sa teraz tego skutki. W kazdym razie na podstawie tych dwoch zdjec nie widac wskazan ani do kantoplastyki ani do liftingu brwi. Ja w takich przypadkach stosuje najczesciej Shirakabe-Technik, ktorej sie w Japonii nauczylem. Oczywiscie moge sie mylic, bo te zdjecia do oceny nie wystarcza. Aby w powazny sposob udzielic Pani konkretnej porady, musialbym Pania zobaczyc.
    Pozdrawiam
    Dr. Tribull

  • dr. n. med. Kamil Pietrasik

    1 maj 2019 ·

    158 odpowiedzi

    Szanowna Pani
    Nie wydaje mi się na podstawie zdjęć, że lifting brwi byłby dobrym pomysłem. Myślę, że można rozważyć ponowne usunięcie nadmiaru skóry powiek górnych. KAntoplastyka/kantopekcja zwiększa napięcie na powiece dolnej wyrównując jej naturalną krzywiznę.
    Pozdrawiam serdecznie

Znajdź więcej pytań

Podobne pytania

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.