Czy jest konieczność usunięcia sylikonu po pęknięciu implantu?

Magda567
8 paź 2022 · Ostatnia odpowiedź: 19 paź 2022

Witam serdecznie, jestem 8 tygodni po powiększeniu piersi implantem 725ml Mentor Xtra. Wcześniej przez 6 lat nosiłam implanty 375ml ultra hp. W ostatnim roku okazało się, że mój prawy implant pękł - stwierdzone przez rezonans magnetyczny. Z opisu wyników rezonansu okazało się, że pomimo tego, że moje implanty 375ml były ze zwiększoną ilość sylikonu coesiv II sylikon przedostał się do pobliskich tkanek: pod pachę oraz 10 cm niżej (w opisie nazwano to jako ziarniaki sylikonowe). Zgłosiłam się więc do lekarza, który mnie operował, powiedział mi że usunie wszystko co będzie możliwe. Teraz po 8 tygodniach kiedy mój implant zaczyna już robić się miękki, wyczuwam nadal ziarniak w miejscu gdzie implant na niego nachodzi, mimo że prosiłam chirurga żeby ten jeden usunął skoro średnica implantu się zwiększyła i będzie mógł to po prostu wyciąć.. Jestem strasznie wściekła - nie przeszkadzają mi te ziarniaki w żaden sposób ale dla świętego spokoju chciałabym mieć to usunięte, tym bardziej że już wcześniej przy mniejszej średnicy implantu nikt nie chciał mi tego usunąć bo każdy bał się uszkodzenia protezy, to tym razem już w ogóle nikt się tego nie podejmie. Czy jest konieczność usuwania ziarniaków? Dr. który operował powiedział mi, że usuwa się je do momentu w którym nie psują walorów estetycznych. Mi jednak nadal nie daje to spokoju...

Reklama

odpowiedzi (2)

Odpowiedzi na wszystkie pytania udzielili prawdziwi lekarze
Premium
Warszawa · 18 paź 2022
Najlepsza odpowiedź
Szanowna Pani,
od wielu lat silikon wykorzystywany w implantach jest zagęszczony, w formie żelu. Wcześniej stosowano płynny silikon. Ten zagęszczony, stosowany współcześnie migruje mniej, jednak mogą powstawać wspomniane ziarniniaki. Są one mocno wbudowane w tkanki, trudno je usunąć, nie są też dobrze odgraniczone/widoczne podczas operacji. Często usuwając je wycina się tez obszar zdrowych tkanek, wtedy implant, szczególnie duży może być wyczuwalny/widoczny przez skórę. Mogą powstawać widoczne zagłębienia. Być może dlatego operujący chirurg nie zdecydował się na ich całkowite usunięcie. Pozdrawiam. Łukasz Ulatowski
Dr Bartłomiej Zoń
Warszawa · 19 paź 2022
Dzień dobry.
Zdecydowanie powinno się takie ziarniniaki usunąć, natomiast na pierwszym miejscu jest Pani bezpieczeństwo - a więc musi taka operacja być poprzedzona staranną osobistą kwalifikacją Lekarza Operującego.
Pozdrawiam serdecznie.
Reklama

Znajdź więcej pytań

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.

Udziel porady