Podejrzenie pęknięcia implantu piersiowego - ile czasu pozostało na wymianę?

Xyzgryy
Użytkownik wyróżniony
24 mar 2021 · Ostatnia odpowiedź: 10 sie 2021

Dzień dobry. Byłam na usg piersi, wykazało płyn z małymi wtrętami, prawdopodobnie silikonem i zatartą strukturę na węzłach pachowych, rezonans mam za miesiąc. We wrześniu tamtego roku miałam pekniecie implantu i wymianę. Czy możliwe, że to silikon z tamtego implantu? W razie potwierdzenia nieszczelności obecnego implantu, ile mam czasu na wymianę? (Konieczność nazbierania pieniędzy na kolejną operację).

Reklama

odpowiedzi (2)

Odpowiedzi na wszystkie pytania udzielili prawdziwi lekarze
Premium
Warszawa · 10 sie 2021
Najlepsza odpowiedź
Szanowna Pani,
nowoczesne implanty piersi są wypełnione zagęszczonym silikonem, który na ogół nie przemieszcza się poza pierś, stąd jeśli nie ma Pani innych dolegliwości proponuje spokojnie poczekać na wynik rezonansu piersi. Decyzja o kolejnej operacji nie musi być szybka. Warto sprawdzić jakiej firmy implanty ma Pani wszczepione. Często gwarancja obejmuje wymianę pękniętego implantu a nawet pokrywa część kosztów operacji. Pozdrawiam. Łukasz Ulatowski
Premium
Warszawa · 2 kwi 2021
Witam,
jest to możliwe, konieczny jest rezonans i wizyta u chirurga plastyka.
usunięcie implantów jest konieczne i odczekanie 6 miesięcy

Pozdrawiam

Powiązane pytania

Infekcja a wyciąganie implantu

Ona788
Ona788
18 lis 2019 · Ostatnia odpowiedź: 20 lis 2019

Dzień dobry, mam pytanie do lekarzy. Czy każda infekcja rany po powiekszeniu piersi musi kończyć się wyciągnięciem implantu?

odpowiedzi (3)

Odpowiedzi na wszystkie pytania udzielili prawdziwi lekarze
Premium
Warszawa · 20 lis 2019
Szanowna Pani ,

trudno jednoznacznie stwierdzić nie widząc Pani. Ewentualnie zapraszam na konsultację.

Pozdrawiam
Klinika Chęciński

Monika, problem z piersią

Monika_W_adowska
10 sie 2020 · Ostatnia odpowiedź: 17 sie 2020

Witam 🙂 Po 10 latach od operacji powiększenia piersi, jedna stała się twarda, powiększona i lekko bolesna. Na usg lekarz nie jest w stanie ocenić co się dzieje, mówiąc że przeszkadza mu obrzęk i widać tylko, że coś się dzieje, ale nie wie co to jest. Lekarz, który mnie operował powiedział, że potrzebna będzie wymiana implantu, a być może usunięcie tego implantu na kilka miesięcy, a potem założenie nowego. Pytanie moje brzmi czy ma rację z tym usunięciem implantu na kilka miesięcy i czy wymienia się tylko jeden implant czy powinno oba jednocześnie? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

odpowiedź (1)

Odpowiedzi na wszystkie pytania udzielili prawdziwi lekarze
Premium
2 ośrodki w Mazowieckie · 17 sie 2020
Witam,
zalecane jest wykonanie rezonansu magnetycznego gdyż jest to badanie znacznie bardziej dokładne niż USG.
Pozdrawiam

Płyn wokół implantu - antybiotyk

Xyzgryy
Użytkownik wyróżniony
28 lis 2020 · Ostatnia odpowiedź: 1 gru 2020

Witam. 9 tygodni miałam reoperację (implant pękł po 7 latach), teraz wystąpiły mi nowe komplikacje, pierś 5 dni temu troszkę się powiększyła, byłam na usg, nie widać pęknięcia implantu, ale zebrał się płyn, otrzymałam antybiotyk na 10 dni, pierś bez zmian mimo zażywania antybiotyku przez 5 dni, czy jest możliwe, że jeszcze się poprawi? Czy pozostaje operacja?

odpowiedź (1)

Odpowiedzi na wszystkie pytania udzielili prawdziwi lekarze
Dr Bartłomiej Zoń
Warszawa · 1 gru 2020
Najlepsza odpowiedź
Dzień dobry.
Decyzja operacyjną lub nieoperacyjną (bardzo ważne) powinna być podjęta na osobistej konsultacji.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki.
Reklama

Znajdź więcej pytań

Podobne pytania

Powiększanie biustu
3 odpowiedzi, ostatnia odpowiedź w dniu 20 paź 2014

Treści publikowane na Estheticon.pl w żadnym wypadku nie mogą zastąpić konsultacji pacjenta z lekarzem. Estheticon.pl nie ponosi odpowiedzialności za produkty ani usługi oferowane przez specjalistów.

Udziel porady