Usuniecie pieprzyka - jakie badania, blizny, powiklania, koszt

Usuniecie pieprzyka - jakie badania, blizny, powiklania, koszt

lisi  |  Gość  |  Gelderland
  • 1 odpowiedzi
Witam chce wybrac sie na zabieg usuniecia pieprzyka,ktory znajduje sie na twarzy?czy przed zabiegiem sa robione jakies badani?i jaki jest dokladny okres czekania na usuniecie?czy zostaja blizny ?czy sa jakies powiklania?i jaki jest koszt takiego zabiegu
lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
W moim gabinecie dokonuje sie wstępnej oceny badaniem dermoskopowym( ocena zmiany pod 10 - 20 krotnym powiększeniem) oraz dokumentacji fotograficznej celem jej zakwalifikowania .
Jeśli jest włókniak,brodawka, zmiana łojotokowa lub naczyniak usuwamy po wcześniejszym znieczuleniu kremem za pomocą lasera CO2. Laser nie pozstawia blizn ,miejsce po usuniętej zmianie goi się szybko z reguły do 10 dni.
Jeśli zmiana w ocenie dermoskopowej wymaga badania hsittopatologicznego ( znamie barwnikowe,nowotwór) nie usuwa sie laserem lecz powbiera wycinek lub usuwa chirurgicznie
usuniecie pierwszej zmiany z ocena dermatoskopową to koszt 100 zł każda nastepna od 20 - 50 zł
lek.med. Jacek Sciborowicz
kwiatek  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
dziękuje , ale mam jeszcze jedno pytanie czy 12-latka też mogłaby usunąć pieprzyka

Odpowiedź na: kwiatek

kwiatek  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
prosze o szybką odpowiedź

Odpowiedź na: kwiatek

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Badanie wsteopne- Dermoscopia - jeśli włókniak,brodawka,złóg cholesterolowy, zmiana łojotokowa to szybkie usuięcie laserem CO2 bez pozostawiania blizn
Jesli znamie barwnikowe- potrzebny wycinek histopatologiczny - wyciięcie , wtórnie leczenie laserem frakcyjnym blizby
Koszt usunięcia laserem to 100-200 zl
izka311  |  Gość  |  podkarpackie
  • 1 odpowiedzi
Dzień Dobry. mam 15 lat i na nosie dużego zdrapanego pieprzyka. zdrapałam go niecały rok temu. ostatnio chciałam go usunąć i zaczęłam go wyciskać. co mam zrobić by znikną i żeby nie było żadnych blizn. bardzo proszę o poradę.

Odpowiedź na: izka311

Angelius Medycyna Estetyczna  |  Basic member  |  Katowice
  • 264 odpowiedzi
Witam. Przede wszystkim należy przestać drapać i wyciskać zmiany pigmentowe na skórze. Należy zgłosić się na konsultację do lekarza, który zajmuje się usuwaniem zmian skórnych. Jeżeli znamię nie budzi żadnych podejrzeń to można je usunąć laserem CO2, który postawia skórę w estetycznym stanie - może być widoczny mały bledzszy punkt na skórze.

Pozdrawiam,
mgr Ewa Gwiazda
asystent medyczny
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. Fabryczna 13d
Katowice
tel. XXXXXXXXX
damian26  |  Gość  |  lubuskie
  • 1 odpowiedzi
miałem dzisiaj usuwanie pieprzyka i boli po usunięciu co mam zrobić
NZOZ EUROKLINIKA - Klinika Chirurgii Plastycznej  |  Premium member  |  Katowice
  • 240 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witamy,

Opisane postępowanie medyczne to klasyczna i rzetelna metoda rozpoznania zmiany skórnej, którą stosują wszystkie szpitale i kliniki przed przystąpieniem do zabiegu. Proponujemy przeprowadzenie tej operacji w naszej placówce. Jezli jest Pani mieszkanką Śląska lub okolic zapraszamy do EUROKLINIKI w Katowicach!

NZOZ EUROKLINIKA

40-767 Katowice-Ligota
ul. Stolarska 17

tel.  32 2... Pokaż 32 252 40 40  Telefon
e-mail: klinika@euroklinika.com.pl

www.euroklinika.com.pl

Grażka  |  Gość  |  pomorskie
  • 1 odpowiedzi
Witam. Jestem mamą siedmioletniej dziewczynki, która 29 czerwca tego roku miała usuniętą dość dużą myszkę nad kolanem, bez przeszczepu skóry. Z badania histopatologicznego wycinka wynika, że nie była to niepokojąca zmiana. O tym,że blizna może się rozszerzyć zostaliśmy poinformowani przez lekarza, tak też się stało. Martwi nas jednak ciemnobrązowy kolor blizny. Czy będzie to wymagało kolejnego zabiegu chirurgicznego? Proszę o odpowiedź.

Odpowiedź na: Grażka

Klinika LLC Cieszyn  |  Premium member  |  Cieszyn
  • 689 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Witam,
Prawdopodobnie blizna musiała zostać narażona na słońce. Można dokonać przeszczepu skóry lub wygładzić ją lasarem zmieniając pigmentację blizny. Proszę o zdjęcie, można przesłać je na numer kontaktowy  602 ... Pokaż 602 825 163  Telefon , pozdrawiam i zapraszam do LLC Ostrawa.

Odpowiedź na: Grażka

Dr n. med. Lubomir Lembas  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 1245 odpowiedzi
  • 191 Lubię to
Szanowna Pani,
Konieczne są jeszcze dodatkowe informacje na temat zmiany skórnej, której chce Pani się pozbyć. Ważne jest jakiej jest wielkości (największy wymiar w mm), jaki ma kolor (czy jednolity), jakie ma brzegi (czy równe), czy wokół skóra jest zdrowa, czy nie sprawia dolegliwości (swędzenie), od jak dawna ma Pani tą zmianę, czy zmiana szybko rośnie? Ważna jest też lokalizacja na twarzy (nos, warga, policzek itp). Od tych i wielu innych zmiennych zależy rodzaj zabiegu, który należy wykonać, wygląd blizny, przewidywany okres rekonwalescencji. Drobna zmiana, która pacjent ma od kiedy pamięta, która nie rośnie szybko i jest "korzystnie" zlokalizowana z punktu wiedzenia chirurgicznego jest prosta do usunięcia. Blizna jest po pewnym czasie mało widoczna, a okres rekonwalescencji jest krótki.
Zapraszam na konsultację
L. Lembas

Odpowiedź na: Grażka

agnieszka  |  Gość  |  zachodniopomorskie
  • 1 odpowiedzi
dzień dobry . jakieś niecałe 2 miesiące temu usunełam pieprzyk na karku i w różnych miejscach lecz ten na karrku bardzo mnie swędzi usunełam hirurgicznie oczywiścię i teraz bardzo żle się czuje mam zawroty głowy i wogule coś nie tak ze mną

Odpowiedź na: agnieszka

Angelius Medycyna Estetyczna  |  Basic member  |  Katowice
  • 264 odpowiedzi
Powinna się Pani udać do lekarza ogólnego. Złe samopoczucie i zawroty głowy są symptomami dość wielu nieprawidłowości w organizmie, często jest to zwykłe przemęczenie organizmu a czasem objaw toczącego się stanu chorobowego. Lekarz rodzinny powinien zlecić podstawowe badania krwi i moczu w celu ustalenia przyczyny Pani obaw.

Pozdrawiam,
mgr Ewa Gwiazda
konsultant medyczny
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. Fabryczna 13d
Katowice
tel. XXXXXXXXXXXX
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Kielce
  • 47 odpowiedzi
Jeśli bliżej PAni/Panu do Kielc to zapraszamy do Re Vitae Centrum Medycyny Estetycznej ul. Klonowa 55/33 XXXXXXXXXXXXXXXXXX
Lek.med. Ryszard Nawrocki  |  Basic member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Wrocław, Lublin
  • 138 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witam Panią,
zabieg usunięcia znamienia na twarzy przeprowadzam w znieczuleniu miejscowym, bezpieczniej jest wykonać przed zabiegiem badania APTT i wsk. protrombinowy. Po zabiegu pozostaje (jak po każdym innym) blizna, w tym przypadku niewielka, która z biegiem czasu zblednie i nie będzie widoczna.
Czas oczekiwania ok. miesiąca.
pozdrawiam
Ryszard Nawrocki
CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
... A jaki to pieprzyk? Wiemy już, że na twarzy, ale dokładniej ...
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach
Lidia  |  Gość
  • 1 odpowiedzi
Witam!
Chce wybrac sie na zabieg usuniecia pieprzyka, ktory znajduje sie na koncu brody, na srodku, jest jasny w kolorze skory, moze troszke ciemniejszy, dosyc maly i lekko wystajacy(ok. 3 mm).
Interesowaloby mnie usuniecie tej zmiany laserem.

Podobny problem, ma moj partner, z tym, ze jego pieprzyk jest wiekszy i ciemnego koloru, znajduje sie nad podbrodkiem,po prawej stronie twarzy, co powoduje czeste zacinanie sie podczas golenia, co uwazam za niebezpieczne. On rowniez chcialby ta zmiane usunac.

Bardzo prosze o podanie adresow gabinetow medycyny estetycznej w Lodzi, ktore takie zabiegi wykonuja.Jakie sa koszty? czy trzeba robic jakies dodatkowe badania czy konsultacje przed zabiegiem i czy sa one platne?
Zalezy mi tez bardzo na czasie poniewaz przyjezdzam tylko na 3 dni do Lodzi. Czy w ogole jest mozliwosc wykonania wyzej opisanych zabiegow w tak krotkim czasie?.
rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam ile kosztuje usnięcie jednej zmiany na twarzy laserem i czy nie pozostaje duża blizna i czy się ładnie goi?Proszę o odpowiedz.
lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Np.pojedynczy włókniak -100 zł z oceną dermoskopową ,każdy nastepny od 20-100 zl. Blizny nie zostaja w ogóle zmiany goją się szybko
-do 10 dni
lek.med.Jacek Ściborowicz

Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

mlenka92  |  Gość  |  śląskie
  • 1 odpowiedzi
Witam,
Bardzo zależy mi na usunięciu pieprzyka, który znajduje się na twarzy- dokladnie na nosie. Byłam u dermatologa niecały rok temu, który zbadał pieprzyk, nie wykrył niczego niepokojącego. Dlatego bylby to zabieg wyłącznie w celach estetycznych. Dermatolog powiedział mi, że taki zabieg na nosie będzie się długo goił i zostanie blizna. Jestem na to przygotowana, ale o jaki czas mniej więcej chodzi? i Czy blizna będzie rzeczywiście wyraźna? Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedź na: mlenka92

MEKMED Przychodnia Lekarska NZOZ  |  Premium member  |  Katowice, Gliwice
  • 102 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witam,

zapraszam na konsultację u naszego doktora w celu oceny Pani znamienia. Proszę o telefoniczny kontakt w celu ustalenia terminu wizyty.

Pozdrawiam
Magdalena Mieczkowska
Centrum Estetyki Ciała
40-709 Katowice, ul. Panewnicka 5
tel./fax:  32 7... Pokaż 32 782 07 02  Telefon
www.centrumestetyki.pl

Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

Agnes  |  Gość  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
Witam mam na całym ciele setki pieprzyków,najgorzej dokuczają mi na twarzy,bo rosną z nich włoski,chciałabym je usunąć tylko niechcę blizn,usówałam 4lata temu 2 pieprzyki i blizny są niewielkie,ale jednak. Czy po tych jest szansa że nie będzie blizn? Gdzie Pan doktor przyjmuje? Jakiś kontakt jeśli można chciałabym prosić.

Odpowiedź na: Agnes

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam Pana,

Znamiona można usunąć za pomocą lasera chirurgicznego CO2 po takim zabiegu powstaje mikroblizna, która z czasem blednie i spłyca się.
Na pewno nie jest to blizna taka jak po zabiegu chirurgicznego wycięcia zmiany.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Cicha 17
85-650 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

Weronika98
Weronika98  |  Gość  |  wielkopolskie
  • 1 odpowiedzi
Witam.
Mam 15 lat i 7 lat temu pojawił mi się na nosie mały pieprzyk, Z latami mi się powiększa i rośnie w różne strony. Nie byłam z tym u rzadnego lekarza. Chciałabym go usunąć i dowiedzieć się czy zostają jakieś blizny, czy zabieg jest bolesny i ile kosztuje.?
Z góry dziękuję

Odpowiedź na: Weronika98

Angelius Medycyna Estetyczna  |  Basic member  |  Katowice
  • 264 odpowiedzi
Witam, na początek badanie dermatoskopem, jeżeli do usunięcia laserem to zabieg jest szybki, bezkrwawy, mało bolesny (można znieczulić miejscowo specjalnym kremem), blizna małowidoczna - może być jaśniejszy odcień skóry w tym miejscu. Koszt około 150-200zł.

Pozdrawiam,
Ewa Gwiazda
asystent medyczny
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. Fabryczna 13d
Katowice
tel. XXXXXXXXXX
dr n. med. Artur Sandelewski  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Jaworzno, Bielsko-Biała, Kraków
  • 169 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam.
Koszt usunięcia jednej zmiany na twarzy laserem kosztuje 150- 200 zł.
Najczęściej po zabiegu rana dobrze się goi z pozostawieniem mało widocznej blizny

Odpowiedź na: dr n. med. Artur Sandelewski

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam czy jest jakaś maść która wyrównuje dziurkę w skórze po wypalaniu pieprzyka, proszę o odpowiedz.

Odpowiedź na: dr n. med. Artur Sandelewski

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam czy jest jakaś maść która wyrównuje dziurkę w skórze po wypalaniu pieprzyka, proszę o odpowiedz.

Odpowiedź na: rekinek

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam a mam jeszcze jedno pytanie czy po laserze nie zostaj dziurka jak po elektrogulacji bo miałam wypalany pieprzyk falami radiowymi i pozostła mi dziurka w skórze jak po ospie i nie wiem jak mam się jej pozbyć czy może jest jakaś maść która wypełnia tą dziurkę i wyrównuje skórę bardzo proszę o poradę , będę wdzięczna .Dziękuję

Odpowiedź na: rekinek

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Hmm... Czy miała Pani wypalany pieprzyk elektrokoagulacją, czy urządzeniem pracującym na bazie fal radiowych? Bo nie bardzo rozumiem z powyższej wypowiedzi co to było?
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam miałam wypalany pieprzyk za pomocą fal radiowych no i właśnie pozostał mi ten dołek i nie wiem jak się mam go pozbyć czy może po usunięciu laserem co2 nie będzie żadnego śladu czy nie pozostaje blizna po laserze .Proszę o odpowiedz z góry dziękuję.

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam miałam wypalany pieprzyk za pomocą fal radiowych no i właśnie pozostał mi ten dołek i nie wiem jak się mam go pozbyć czy może po usunięciu laserem co2 nie będzie żadnego śladu czy nie pozostaje blizna po laserze .Proszę o odpowiedz z góry dziękuję.

Odpowiedź na: rekinek

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
No dobrze. A jak wygląda ten pieprzyk?
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

14michael  |  Gość
  • 4 odpowiedzi
Witam mam pytanie. Mam 17lat i duże znamię "myszke" o wymiarach około 4x1,5cm na prawej ręce wyżej łokcia. W zasadzie nie jest ono zbyt widoczne bo zasłania je ubranie, lecz jest już dużo większe niż kilka lat temu i poprostu chciałbym się go pozbyc. Czy było by to możliwe? Na czym polegał by taki zabieg? Ewentualnie jaki byłby tego koszt. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Odpowiedź na: 14michael

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Witam. Usunąć można, być może nawet trzeba jeżeli rośnie. Co do techniki usunięcia i jej ceny to na początek należy ocenić tę myszkę. Na odległość pozostaje jedynie dobrej jakości foto.
Pozdrawiam
A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: 14michael

Dr Wojciech Jasek  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 6 odpowiedzi
Witam. Można wyciąć znamię jednoczasowo z zastosowaniem technik plastyki miejscowe lub etapowoj jeśli tego rodzaju znamię jest duże. Posiadam refundację NFZ na tego rodzaju zabiegi. Zapraszam.

Odpowiedź na: 14michael

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Niestety nic nie dotarło.
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świbodzicach

Odpowiedź na: dr n. med. Artur Sandelewski

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam do cme to znamię jest w kolorze skóry lekarz powiedział mi że to znamię barwnikowe ma około 5mm i jak byłam na konsultacji u lekarza to powiedział mi że usunął by mi je skalpelem a potem przypalił laserem co2 więc nie wiem czy by mi dołek po takim zabiegu nie pozostał.Proszę o poradę z góry dziękuję

Odpowiedź na: rekinek

tatanka01  |  Gość  |  świętokrzyskie
  • 7 odpowiedzi
Witam serdecznie

Mam takie małe pytanie, które mnie strasznie nurtuje, a właściwie chciałabym sprawdzić prawdomówność Pana doktora, który wypalał mi laserem pieprzyki. Otóż zabieg odbył się około 2 miesiące temu i standardowo najpierw strupek, dbałam o to by był sobie jak najdłużej aby nie mieć blizny. Wkońcu odpadły (bo miałam usunięte 3 znamiona) i ukazały się 3 czerwone plamki wielkości poprzednich pieprzyków, czyli duże, kiedy poszłam na konsultację Pan doktor na chwilę skrzywił się kiedy pokazałam o co chodzi, następnie dodał w pośpiechu, że to minie, a ponieważ nie miałam wcześniej styczności z czymś takim, nie wiem czy mogę w to wierzyć. Bardzo proszę o informację czy tak powinno być, bo gdyby nie to jest jeszcze na tyle wcześnie aby ratować się kremami na blizny bądź czymś podobnym. Dziękuję.

Odpowiedź na: tatanka01

tatanka01  |  Gość  |  świętokrzyskie
  • 7 odpowiedzi
Chciałam dodać tylko, że te czerwone plamki są strasznie wrażliwe na jakiekolwiek dotknięcie ich bluzką przy ubieraniu, normalnie nie bolą, ale czasem kiedy przez przypadek "po nich przejadę" palcem czy ubraniem to czuję lekkie szczypanie. Dodam, że nie dostałam nic poza spirytusem z apteki do przemywania i tak naprawdę nie wiem czy nadal mam je wysuszać, a czy zostawić w spokoju?

Odpowiedź na: tatanka01

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
... a gdzie są te blizny?
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świbodzicach

Odpowiedź na: tatanka01

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
To dość ciekawe. A w jaki sposób chce Pani sprawdzić prawdomówność lekarza?
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świbodzicach

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam proszę powiedzieć mi czy mogę wyrównać dziurkę w skórze laserem bo miałam usuwany za pomocą fal radiowych i pozostał mi dołek jak po ospie czy mogę się go jakoś pozbyć czy maść kelo-cote może mi pomoże proszę o odpowiedz dziękuję.

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam proszę powiedzieć mi czy mogę wyrównać dziurkę w skórze laserem bo miałam usuwany za pomocą fal radiowych i pozostał mi dołek jak po ospie czy mogę się go jakoś pozbyć czy maść kelo-cote może mi pomoże proszę o odpowiedz dziękuję.

Odpowiedź na: rekinek

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam proszę mi odpowiedzieć na moje pytanie jak mogę się pozbyć dołka w twarzy czy laser może pomóc albo maść wyrówna mi skórę proszę mi odpowiedzieć z góry dziękuję.

Odpowiedź na: rekinek

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam proszę mi odpowiedzieć na moje pytanie jak mogę się pozbyć dołka w twarzy czy laser może pomóc albo maść wyrówna mi skórę proszę mi odpowiedzieć z góry dziękuję.
pala 11  |  Gość
  • 1 odpowiedzi
Dzien Dobry planuje zrobic sobie zabieg usuniecia pieprzykow sa to zabarwienia na rekach cos podobnego do piegow ..Chcialam zapytac ile by kosztowało usuniecie 30 35 takich pieprzykow Bardzo prosze o odpowiedz I cene usuniecia wszystkich tych pieprzykow ..Dziekuje i prosze o odpowiedz ..

Odpowiedź na: pala 11

Angelius Medycyna Estetyczna  |  Basic member  |  Katowice
  • 264 odpowiedzi
Witam, wszystko zależy od doboru metody. Należałoby udać się na konsultację celem diagnozy problemu, badanie dermatoskopowe, które zbada zmiany i wtedy ustalić ze specjalistą tok leczenia.

Pozdrawiam,
Ewa Gwiazda
asystent medyczny
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. Fabryczna 13d
Katowice
tel. XXXXXXXXX

Odpowiedź na: pala 11

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Tego typu przebarwienie można usuwać skutecznie albo dobrej klasy IPLem
W moim gabinecie używam Vasculighta i wówczas cena zabiegu to Ramiona 500 i przedramiona 500 lub lasera q swicth Spectra( to aktualnie najnowocześniejsz platforma laserowa do usuwania tatuaży i pigmentów na świecie) i wówczas keśli da się indywidualnie trafiç każdą zmianę to koszt zabiegu będzie ok 600 zł
Czasami trzeba więcej niż jeden zabieg
anek30  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 7 odpowiedzi
Witam
Mam takie pytanie do specjalistów lekarzy:
Mam na ciele bardzo dużo znamion barwnikowych, okresowo je kontroluję u dermatologów, którzy oceniają je dermatoskopem i onkologa wykonującego wideodermatoskopię. Jak dotąd miałam usuwane 6 pieprzyków metodą chirurgiczną z pełną grubością skóry i badaniem histopatologicznym ( wyniki histopatologiczne to: 2 znamiona złożone, znamię barwnikowe, włókniak i 2 znamiona brzeżne. Możliwe, że na ciele mam sporo znamion brzeżnych, które podobno częściej ulegają zezłośliwieniu? Chciałabym usunąć jeszcze kilkanaście znamion z górnej części pleców i ramion, dwa z szyi i trzy z klatki piersiowej. Nie są to brodawki, lecz znamiona barwnikowe. Niestety efekt dotychczasowych zabiegów jest nie najlepszy. Wszystkie blizny uległy rozciągnięciu, wygląda to tak jakbym w ogóle nie miała założonych szwów, blizny są różowe średnicy wycięcia? Dlaczego tak się stało? Czy to wina niewłaściwego cięcia i założenia szwów, czy też tego, że mam cienką, delikatną skórę? Czy można coś zrobić, aby efekt pozostałych wycięć był lepszy? Dotychczasowe zabiegi wykonywał mi chirurg, który nie specjalizuje się w medycynie estetycznej.
Czy jest możliwość uzyskania zniżki przy wycinaniu większej ilości znamion?

Kolejne pytanie:
Na brzuchu i plecach wciąż pojawiają mi się nowe znamiona, jak na razie są to małe jasne plamki, które są mało widoczne, czy można je usunąć laserem? Podobno laserowe usuwanie znamion budzi sporo kontrowersji wśród lekarzy, niektórzy uważają, że nie powinno się drażnić tkanki melanocytarnej, ponieważ może doprowadzić do jej zezłośliwienia.

Mój e-mail: annpaw28@gazeta.pl

Pozdrawiam serdecznie
rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam czy może mi ktoś z lekarzy chirurgów odpisać czy dołek w skórze da się wyrównać laserem albo jakąś maścią pozostał mi on po usuwaniu znamienia za pomocą fal radiowych .Proszę o odpowiedz dziękuję.
rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam czy może mi ktoś z lekarzy chirurgów odpisać czy dołek w skórze da się wyrównać laserem albo jakąś maścią pozostał mi on po usuwaniu znamienia za pomocą fal radiowych .Proszę o odpowiedz dziękuję.
nika  |  Gość  |  małopolskie
  • 1 odpowiedzi
Witam, mam pytanie dotyczące pieprzyka umiejscowionego na nosie. Jest on ciemny,płaski o średnicy ok 5 mm. Czy w takim miejscu po zabiegu usunięcia chirurgicznego pozostaje widoczna blizna? I jak długi jest okres gojenia? Z góry dziekuje za odpowiedź.
Biały
Biały  |  Gość  |  podlaskie
  • 1 odpowiedzi
Witam,

Mam pieprzyk na twarzy, który bardziej szpeci niż dodaje urody. Chciałbym go usunąć. Jest koloru brązowego. Wystaję troszkę ponad skórę. Czy jak go usune laserem, to zostanie mi blizna w kształcie pieprzyka? Jeśli zostanie, to jakiego koloru będzie? Czy to boli? Czy dostaje się na to jakieś znieczulenie? Czy mógłby mi ktoś podać namiar na najlepszego dermatologa w Białymstoku? Chcę mieć pewność, że zabieg wykona doświadczona osoba, bo nie chcę mieć zmasakrowanej twarzy.

Pozdrawiam.

Odpowiedź na: Biały

ann  |  Gość  |  lubelskie
  • 14 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
witam.
mam bardzo dużo pieprzyków na nogach,róznej wielkości i barwy (jedne ciemniejsze,drugie jaśniejsze) jeden duży na plecach.Na udach też z 4-5 dużych oprócz tych wszystkich chyba z 50-ciu:(((( jaki koszt usunięcia ? czy można liczyć na dofinansowanie z NFZ ? dziękuje za odp.pozdrawiam
Wiktoria  |  Gość  |  śląskie
  • 2 odpowiedzi
Mam pytanie co do usuwania pieprzyków z twarzy. Czy usuwanie ich laserem jest całkowicie bezpieczne? Mam na twarzy kilka pieprzyków średniej wielkości, które trochę wystają poza skórę, chciałabym usunąć przynajmniej 2 z nich, z tego co wiem to wycięcie ich u chirurga plastycznego byłoby bezpieczniejsze, ale boję się, że zostaną mi po tym blizny.Miałam już kiedyś usuwane znamię z pleców i na udzie i po zabiegu zostały mi duże,szpecące bliznowce, które teraz mam zamiar usunąć metodą laserową, Proszę o poradę. Czy w moim przypadku po wycięciu pieprzyków z twarzy mogą zostać bliznowce?
Wiktoria  |  Gość  |  śląskie
  • 2 odpowiedzi
Witam. Mam pytanie co do usunięcia pieprzyków z twarzy.Mam ich 7, są ciemnobrązowe, średniej wielkości. Chcę usunąć przynajmniej dwa z nich,najchętniej metodą laserową.Słyszałam jednak, że nie jest to do końca bezpieczne, czy to prawda? Boję się, że jeżeli zdecyduję się na wycięcie ich u chirurga plastycznego, to pozostanie mi po tym zabiegu widoczna blizna lub co gorsze bliznowiec. Rok temu miałam usuwane znamię z pleców i duży pieprzyk z nogi i zostały my bliznowce, które za tydzień próbuję usunąć metodą laserową. Czy jeżeli mam skórę skłonną do bliznowców istnieje ryzyko, że nawet po usunięciu przez chirurga plastycznego mogą pozostać na twarzy bliznowce? Czy po usunięciu laserem też jest to możliwe? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Odpowiedź na: Wiktoria

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Witam
Jeśli wystąpiły u Pani bliznowce ,to prawie pewne że po chirurgicznym usuwaniu zrobia sie nowe. Najpierw proponuje ocenić zmiane dermatoskopowo. Jeśli nie jest to znamie barwnikowe to fachowo wykonane laserowe usunmięcie zmiany nie pozostawi najpewniej w ogóle śladu ani blizny na skórze
lek.med. Jacek Ściborowicz
www.medivita.net
Tarnów

Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
Witam czy może mi ktoś podać namiary na dobrego chirurga w Warszawie od usuwanie znamion zależy mi na precyzji i dokładności lekarza aby nie została mi duża blizna.Proszę o odpowiedz dziękuję.

Odpowiedź na: rekinek

VITA-GLOB - Specjalistyczny Ośrodek Medyczny  |  Basic member  |  Sulejówek
  • 14 odpowiedzi
Witam ,
Zapraszam na konsultację do dr n.med. Ewy Dobrskiej lub do dr Marka Murawskiego do podwarszawskiego Sulejówka
Zapisy tel. XXXXXXXXXXXX lub mailowe: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX.

Pozdrawiam,
Anna Żubr
Vita-Glob Specjalistyczny Ośrodek Medyczny w Sulejówku
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Odpowiedź na: rekinek

dr n. med. Artur Sandelewski  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Jaworzno, Bielsko-Biała, Kraków
  • 169 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Przed decyzją co do dalszego postępowania ze zmianami skórnymi powinna wykonana być dermatoskopia. Po tym bezinwazyjnym badaniu można zaproponować Pani wybór odpowiedniej metody. Większość opisywanych przez Panią zmian można w bezpieczny i estetyczny sposób usunąć laserem .

Zapraszam na konsultację.
Snoopy
Snoopy  |  Gość  |  łódzkie
  • 1 odpowiedzi
Dzień dobry,
mam pieprzyka na brwi, ok. 1 cm x 6 mm, wystaje i z czasem zaczęło mnie to męczyć z estetycznego punktu widzenia. Jaką metodą najlepiej go usunąć, zważywszy, że jest położony w okolicy oka, gdzie skóra jest bardziej wrażliwa. Czy jest szansa, że po zabiegu odrośnie mi brew?
ESTIME Centrum Medycyny Estetycznej  |  Basic member  |  Poznań
  • 22 odpowiedzi
Witam.
Niestety w tej chwili nie oferujemy usług chirurga plastyka.
Pozdrawiam

Odpowiedź na: ESTIME Centrum Medycyny Estetycznej

Natalia  |  Gość  |  wielkopolskie
  • 1 odpowiedzi
Witam. Mam problem dotyczący usunięcia pieprzyka, który znajduje sie prawie na wardze górnej. Byłam u chirurga i powiedział, że go wytniemy. Jednak boję się, że po zabiegu bedę miała zniekształcone usta. Myślałam o usunięciu laserowo, jednak chirurg-onkolog stwierdził, że znamion nie usuwa sie laserowo, ponieważ wtedy nie można wykonać badania histopatologicznego. Jednak ja boję się o moje utsa i nie wiem w jaki sposób mam to usunąc,,

Odpowiedź na: Natalia

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,
Proponowaną w naszej Klinice metodą usuwania zmian jest metoda leserowa laserem Mosaic eCO2. Miejsce po usunięciu goi się dość szybko bez ryzyka powstania blizny.
Jeżeli natomiast zmiana po ocenie przez lekarza będzie wymagała analizy histopatologicznej, znamię usuwa się chirurgicznie.

Zapraszam na konsultację z lekarzem, podczas której dokona on oceny zmiany i zaproponuje najbardziej bezpieczną metodę, która pozwoli zachować estetykę miejsca po usunięciu zmiany.

Pozdrawiam serdecznie,
Dagmara Majewska

ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Odpowiedź na: Natalia

marta25  |  Gość  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
Witam;

Ja miałam już usuwany pieprzyk z twarzy nad górną wargą. Jak macie jakieś pytania piszcie na maila
marta_czarnula@wp.pl. odpowiem jak to wygląda
iwcia  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 1 odpowiedzi
witam serdecznie, chcialabym usunac pieprzyka...mam go juz bardzo duuugo niewiem czy nie od dziecka, znajduje sie prawie w pachwinie, jest dosc spory 1.3cm. Obawiam sie ze moze byc to czerniak, ma czarne kropki,i chyba rosnie:( czy mzna go usunac u panstwa od razu na miejscu???jaki bylby ewentualny koszt takiego zabiegu
łukasz  |  Gość  |  małopolskie
  • 3 odpowiedzi
Witam wszystkich, moim problemem nie jest jeden pieprzyk lecz kilkanascie pieprzyków ktore mam na twarzy, byłem z tym problemem u dermatologa i powiedział mi ze niektore z nich nie nadaja sie do usuniecia laserem poniewaz sa one złożone i jedynie chirurg moze je usunąć za to mam kilka prostych i jedynie te mozna usuwać. Chciałem zapytać czy to faktycznie prawda i czy jest jakis sposob aby je usunąc poniewaz przeszkadzaja mi w codziennym życiu. Prosze o pomoc

Odpowiedź na: łukasz

Dr n. med. Lubomir Lembas  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 1245 odpowiedzi
  • 191 Lubię to
Szanowny Panie,
zmiany skórne na twarzy, które przeszkadzają mężczyźnie w codziennych czynnościach (zwykle chodzi o golenie się) wymagają usunięcia ze wskazań lekarskich. Przewlekłe uszkadzanie takich zmian w czasie golenia może doprowadzić do przemiany nowotworowej. Niektóre zmiany mogą być usunięte laserem, a inne muszą być usunięte chirurgicznie. Zaletą chirurgicznego wycięcia jest możliwość wysłania materiału do badania histopatologicznego. Doświadczony dermatolog na podstawie badania zróżnicuje, które zmiany są do wycięcia. Doświadczony chirurg plastyk wytnie te zmiany, a materiał wyśle do badania pod mikroskopem. Blizny w miejscu usuniętych zmian zwykle nie sprawiają żadnych kłopotów w trakcie golenia.
L. Lembas

Odpowiedź na: łukasz

Dr Ilona Osadowska  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Szczecin, Poznań, Warszawa
  • 5 odpowiedzi
Wszystkie zmiany można usunąć, trzeba tylko dobrać odpowiednią metodę. Znamiona w których widzimy cechy zmian złośliwych należy po usunięciu przebadać w pracowni histopatologicznej. Właściwą dla nich metodą będzie chirurgiczne usunięcie z marginesem bezpieczeństwa. Margines zabezpiecza organizm przed wznową gdyby okazało się, ze usunięta zmiana miała charakter złośliwy.

Do laserowego usunięcia kwalifikują się natomiast znamiona barwnikowe, które nie budzą obaw onkologicznych. Podczas zabiegu zmiana taka zostanie odparowana i nie będzie można zbadać jej post factum.

Ocenę zmian przeprowadzamy podczas konsultacji, można skorzystać z pomocy dermatoskopu. Dobrze, by zajmował się tym lekarz z doświadczeniem w ocenie zmian skórnych.

Można usunąć wiele zmian jednocześnie, jednak zwyczajowo usuwamy 2-3 zmiany, obserwując tryb gojenia. Jest to rodzaj asekuracji, ponieważ zdarzają się pacjenci mający skórę z tendencją do powstawania bliznowców. Jeżeli gojenie następuje bez powikłań, możemy usunąć pozostałe zmiany kolejnym razem.

Usuwając znamiona chirurgicznie dbamy o minimalizację blizn po zabiegu. Dlatego margines wycinanych znamion jest możliwie niewielki, a cięcia wykonujemy wzdłuż linii Langera. Często przy małych zmianach blizny są całkowicie niewidoczne po wygojeniu, co trwa od 3 do 12 miesięcy.

Ilona Osadowska, chirurg
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Odpowiedź na: Dr Ilona Osadowska

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam mam pytanie do pani dr. Osadowskiej po usunięciu pieprzyka metodą chirurgiczną pozostała mi linijna blizna około 5 mm usuwaną zmianę miałam 12 września więc może to jest za krótki okres na wygojenie ale czy jest jakaś dobra maść na takie blizny albo metoda laserowa na spłycenie i rozjaśnienie tego defektu bo maść cepan niewiele mi pomaga słyszałam że podobno bardzo dobry jest żel kelo-cote proszę o odpowiedz .Dziękuję

Odpowiedź na: łukasz

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Witam. Najprościej można odpowiedzieć na to pytanie, że jest to prawda i sposobem na ich usunięcie jest sposób zaproponowany przez dermatologa, u którego Pan był. Z całą pewnością taką ocenę może zrobić jedynie lekarz, który osobiście badał pacjenta. Czyli właśnie dermatolog który badał te znamiona. A pytanie innych lekarzy na forum czy jest to prawda jest co najmniej nieeleganckie, a już na pewno bez sensu. Przecież nikt inny ich nie badał, a więc jak można oczekiwać odpowiedzi? No chyba, że Pan chce po prostu odpowiedzi, którą samemu sobie wymyślił. Ale zdrowie to nie koncert życzeń.
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

łukasz  |  Gość  |  małopolskie
  • 3 odpowiedzi
dziekuje za wczesniejsza odpowiedz, moim kolejnym pytaniem jest sprawa przebarwien, dermatolog u ktorego bylem, straszyl mnie ze po usunieciu laserowym moze dosc do "przebarwien" nie wiem co to znaczy poniewaz dermatolog powiem wprost nie zabardzo chcial mi odpowiedziec na to pytanie. Chciałbym zapytac co to sa te przebarwienia czy czesto wystepuja i czy da sie je jezeli takie wystapia usunąć? i czy to jest jedyny skutek uboczny usuwania laserem, moze wystepuja jeszcze jakies inne? z góry dziekuje i pozdrawiam.

Odpowiedź na: łukasz

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Przebarwienia na twarzy po zabiegu laserowym występują bardzo rzadko. Predysponuje do nich częste zażywanie Rutinoscorbinu, picie ziół (dziurawiec, nagietek), stosowanie na twarz maści/kremów z dużą ilością wit. A lub jej pochodnych, długotrwałe zażywanie leków psychotropowych i nasennych. Przebarwienie można też samodzielnie wywołać po zabiegu w ciągu 6 tygodni (solarium, mocne słońce).
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

łukasz  |  Gość  |  małopolskie
  • 3 odpowiedzi
Witam ponownie, a czy może znają państwo dobra klinike bądź gabinet w kraowie abym mógl bez obaw pójść i usunąć moje pieprzyki? a może jakiegoś lekarza specjaliste? Ponieważ mieszkam w krakowie i ten ze zabieg chcialbym wykonać wlasnie tu. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź na: łukasz

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
Witam czy może mi ktoś z lekarzy poradzić dobrą maśc na bliznę po usunięciu chirurgicznym znamienia na twarzy zmianę miałam usuwaną 12 września więc jeszcze jest świeża maść cepan nie wiele mi pomaga może ktoś zaproponuję mi lepszą proszę o odpowiedz.Z góry dziękuję.

Odpowiedź na: rekinek

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Jak najszybcie proponuje zgłosic sie do gabinetu dysponującego dobrej klasy laserem frakcyjnym CO2. Im szybciej tym lepsze efekty
Pozdrawiam

Odpowiedź na: rekinek

Klinika LLC Cieszyn  |  Premium member  |  Cieszyn
  • 689 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Proponuję spróbować Perłę Inków do nabycia w aptekach, pozdrawiam.

Odpowiedź na: Klinika LLC Cieszyn

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Zainteresowała mnie ta "Perła Inków". Co do jest?

Skład znalazłem: Aqua, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol and Ceteareath-3 (and) Sodium Cetearyl Sulfate, Mineral Oil, Dimethicone, Glycerine, Allantoin, Polysorbate-60, Mother of Pearl Powder, EDTA, Imidazolidinylurea Lysinecarboymethyl Cisteynate, Methyl Isothiazolinone (and) Methyl Chloroisothiazolinone, Parfum, BHA (and) Tocopherol (and) Triethyl Citrate

Ale nadal nie wiem jaki ma mechanizm działania. No i co to jest ten tajemniczy składnik: Mother of Pearl Powder?

lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: rekinek

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Zdecydowanie powinna Pani udać się do specjalisty, a nie szukać podpowiedzi na forum. Bliznę trzeba ocenić jak w tej chwili wygląda i do tego dostosować dalsze postępowanie z nią.
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: rekinek

dr Anna Olender  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Katowice, Żarki Letnisko
  • 70 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
Witam,
ja najczęściej polecam Veraderm żel lub Dermatix żel oraz uciskowy masaż przez 3-6 m-cy po zabiegu.
Pozdrawiam
Anna Olender
www.chplast.com.pl

Odpowiedź na: łukasz

Dr n. med. Lubomir Lembas  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 1245 odpowiedzi
  • 191 Lubię to
Szanowny Panie,
nie wypada mi po imieniu wskazywać lekarza, ale proszę szukać specjalisty chirurgii plastycznej, który prowadzi prywatną specjalistyczną praktykę lekarską. Lista specjalistów chirurgii plastycznej jest dostępna na stronie www.ptchprie
L. Lembas

Odpowiedź na: Dr n. med. Lubomir Lembas

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi mam tylko pytanie czy laser frakcyjny co2 tę bliznę spłyci rozjaśni by ta kreseczka była mniej widoczna czy rzeczywiście pomoże?

Odpowiedź na: rekinek

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Najbardziej szczerą odpowiedzią na to pytanie, wynikającą z doświadczenia jest krótkie "NIE WIEM". I myślę, że jeszcze tydzień temu w taki sam sposób odpowiedział by na pytanie "czy wyląduje Pan bez podwozia?" sam kpt. Tadeusz Wrona.
Pozdrawiam
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
Witam jeszcze raz na forum czy może mi ktoś z lekarzy odpowiedzieć czy laser frakcyjny co2 spłyci bliznę na twarzy po usunięciu znamienia bliznę linijną około 1 cm.Z góry dziękuję.

Odpowiedź na: rekinek

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Z dużym prawdopodobieństwem można oczekiwać bardzo dobrych reUltatow Właśnie w takichrzypadkach laser frakcyjny CO 2 pozwala na dość szybka redukcję blizn

Odpowiedź na: rekinek

Dr n. med. Marcin Bieńkowski  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 114 odpowiedzi
Witam
Zarówno Co2 jak i erbium/glass oraz erbium/yag to lasery najczesciej stosowane do kolekcji blizn. Rodzaj lasera dobierany jest w zależności od wielu czynników np wieku pacjenta i blizny, karnacji, pory roku, preferencji pacjenta co do czasu gojenia wreszcie najważniejsze - charakteru samej blizny. Mamy i stosujemy w Esteticmed wszystkie lasery wlasnien w celu optymalizacji leczenia. Stosujemy rownież mikroplazme unikalną w skali kraju a nawet Europy. Bardzo ważnym elementem jest rownież farmakoterapia blizny którą łączymy z laseroterapia.
Możemy podeslac zdjęcia blizn policzka po wypadku - przed i po leczeniu. Pozdrawiam
Marcin Bienkowski
Esteticmed.pl

Odpowiedź na: łukasz

Face and Body Institute  |  Premium member  |  Kraków
  • 194 odpowiedzi
  • 9 Lubię to
Witam Panie Łukaszu,

Zapraszam Pana do swojego gabinetu w Krakowie. Jak Pan pewnie zauważy - jestem chirurgiem z wieloletnim stażem a dodatkowo specjalistą medycyny estetycznej. Nasza klinika od ponad 7 lat specjalizuje się w badaniu (dzięki najnowocześniejszemu i jedynemu w Polsce urządzeniu) i usuwaniu znamion skórnych. Prowadzimy ogromną Akcję Profilaktyki Nowotworów Skóry: "Rak nie boli. Badaj się i żyj!".
Zaufało nam tysiące pacjentów i zapewniam Pana, że moje doświadczenie i troska z którą traktuję pacjentów a także dostęp do nowoczesnych metod zabiegowych - przekładają się na precyzję zabiegów.

Serdecznie pozdrawiam
Proszę mi wierzyć, że
Joasia  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 1 odpowiedzi
witam chcę dowiedzieć się ile wynosi koszt usunięcia pieprzyków z twarzy mają one jakieś 5mm i od czasu do czasu bolą chcę dowiedzieć się czy jest możliwość usunięcia jakie są skutki i powikłania a przede wszystkim jaki koszt wynosi zabieg jestem z okolic kamiennej góry i szukam najniższego specjalisty proszę o pomoc
Klinika LLC Cieszyn  |  Premium member  |  Cieszyn
  • 689 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Witam,
Przed podjęciem jekiegokolwiek leczenia konieczna jest wizyta u dermatologa oraz pobranie wycinka do badania histopatolgicznego. Jeżeli nie będzie przeciwwskazań to zapraszam do Kliniki Leczenia Laserem w Ostrawie na konsultację lekarską. Kontakt i rejestracja  602 ... Pokaż 602 825 163  Telefon , pozdrawiam.

Odpowiedź na: Klinika LLC Cieszyn

Dr n. med. Marcin Bieńkowski  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 114 odpowiedzi
Jaki wycinek mają Państwo na myśli?
Pozdrawiam
Marcin Bienkowski
Adrianna  |  Gość  |  kujawsko-pomorskie
  • 1 odpowiedzi
Jakie badania robi się na znamiono łagodne ?
W jakim okresie czasu trzeba zostac w szpitalu przed i po operacji plastycznej ? ...
CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Jeżeli cokolwiek Panią niepokoi w znamieniu to pierwszym wskazaniem jest konsultacja dermatologiczna i badanie dermatoskopowe. Po tym badaniu dermatolog kwalifikuje znamię i określa czy jest konieczność jego usunięcia, czy też można je obserwować. To są względy zdrowotne. Natomiast jeżeli dermatolog nie będzie widział wskazań do usunięcia wtedy można rozważyć względy estetyczne. W przypadku znamion powinno w grę wchodzić jedynie usunięcie chirurgiczne, bo tylko ono pozwala zbadać histopatologicznie strukturę tkanki skórnej.
Co do konieczności pozostania w szpitalu. Zależy to od wielkości znamienia. W przypadku znamion dających usunąć się bez przeszczepu skóry nie powinno być problemu wykonania zabiegu bez pobytu szpitalnego. W wyjątkowych sytuacjach bardzo dużych znamion, gdy potrzebne są przeszczepy skóry pozostanie w szpitalu może być konieczne.
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach
Dr n. med. Marcin Bieńkowski  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 114 odpowiedzi
Witam. Znamie łagodne nie wymaga żadnych dodatkowych badań, rzadko wykonujemy APTT u pacjentów którzy przyjmują leki obniżające krzepniecie. Zabieg trwa kilkanaście min i wykonuję go w znieczuleniu miejscowym. Po zabiegu chirurg - zdjęcie szwów po 7-14 dniach w zakeznosci od wielkości kształtu i lokalizacji rany. Po zabiegu pacjent ZAWSZE wraca do domu.
Z poważaniem
Marcin BIEŃKOWSKI
Kliniki Esteticmed.pl
Face and Body Institute  |  Premium member  |  Kraków
  • 194 odpowiedzi
  • 9 Lubię to
Witam Panią,

Nie ma badań na nazwane przez Panią "znamiona łagodne" natomiast zazwyczaj wymagane jest szczepienie przeciwsko WZW (żółtaczka)- to dla Pani bezpieczeństwa. Nie można także przed zabiegiem przyjmować leków rozrzedzających krew (chociażby Aspiryna).
Zabieg usunięcia poprzedzony jest przeze mnie bardzo dokładnym badaniem z użyciem nowoczesnego dermatoskopu (wykorzystującego SIA Skopię), który w ponad 90% upewnia mnie w koniczności "wycięcia" bądź nie. Oczywiście jeżeli nie ma wyraźnych wskazań medycznych za to pacjent chce usunąć znamię ze względów estetycznych - też wykonuję takie zabiegi. Ja mam jednak w zwyczaju prawie we wszystkich przypadkach wysyłać wycinek do badania hist-pat bo to uspakaja i upewnia pacjentów.
Moje zabiegi są przeprowadzane z "plastyczną" precycją i nie wymagają pobytu w szpitalu (chyba że znamię jest bardzo znacznych rozmiarów). Sam zabieg wraz ze znieczuleniem miejscowym nie zajmuje dłużej niż pół godziny - i po tym czasie może Pani spokojnie wrócić do domku.

Pozdrawiam

Odpowiedź na: Face and Body Institute

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
Witam mam pytanie czy kelo-cote to dobra maść na blizny bo słyszałam że jest jest lepsza od dermatixu czy ktoś z państwa wie czy pomaga redukować blizny po usuwaniu chirurgicznym znamienia proszę o podpowiedz dziękuję.

Odpowiedź na: rekinek

Dr n. med. Marcin Bieńkowski  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 114 odpowiedzi
Kelo cote jest bardzo dobry. Nie ma badań co jest lepsze jednak osobiście swoim pacjentom zalecam ten żel lub Zeraderm.
Pozdrawiam
dr Marcin Bienkowski
Esteticmed.pl
Karolka  |  Gość  |  małopolskie
  • 1 odpowiedzi
Wczoraj miałam wycięty pieprzyk (miejsce: jakieś 2-3 cm pod prawą piersią) ma pytanie: po jakim czasie w grę wchodzi jakiś ruch konkretniejszy jak jazda na nartach, gimnastyka, brzuszki?
Dr n. med. Marcin Bieńkowski  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 114 odpowiedzi
to pytanie jak sadze powinno być zadane lekarzowi który wykonał zabieg. W zależności bowiem od lokalizacji, wielkości rany, rodzaju i ilości szwow oraz ilości warstw szwow ( ewent podskornych) stosuje się rożne zalecenia.
Pozdrawiam
Marcin Bienkowski
Esteticmed.pl
lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to

Jeśli laserem to można w zasadzie od razu Jeśli chirurgicznie to po zdjęcie szwów Ale na pewno lekarz który wykonywał zabieg taką informacje przekazal
CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Proszę skonsultować to z lekarzem leczącym, bo tylko on najlepiej wie jak dokładnie wyglądał zabieg i jaka jest blizna.
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach
Mmarc  |  Gość  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
Witam.
Czy istnieje możliwość usunięcia, najlepiej laserem lub inną metodą niechirurgiczną, znamienia barwnikowego koloru kawa z mlekiem?? Wszyscy nazywają to "myszką", plama ta jest płaska, o nieregularnym kształcie wielkości ok 4cm x 8cm. Mam ta plamkę na udzie od urodzenia. Rosła wraz ze mną przez całe życie. Teraz już wielkość bez zmian.
W związku z licznymi bliznami na ciele - powypadkowych, po usunieciach pieprzyków i innym zmian skórnych, wolałabym uniknąć zabiegu, który pozostawi bliznę.
Bardzo proszę o odpowiedź i ewentualnie namiary na kliniki w okolicach 150km od Płocka. np. Warszawa, Toruń, Łódź.
Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam serdecznie,
proszę o przesłanie zdjęcia zmiany barwnikowej na adres kliniki: czestochowa@esteticmed.pl. Pozwoli nam to ocenić czy Pani zmiana może zostać usunięta laserem.

Pozdrawiam i zapraszam
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Odpowiedź na: Bieńkowscy Clinic®

Mam 15 lat  |  Gość  |  zachodniopomorskie
  • 1 odpowiedzi
Usunęłam pieprzyka 28 lipca, z policzka metodą laserową, jednak pozostał ślad, dosyć widoczny. Czy jest możliwe stosowanie jakieś maści, lub coś, aby ten ślad zniknął??

Dziękuje z góry za odpowiedz

Odpowiedź na: Mam 15 lat

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Witam
Po usunieciu włókniaka lub brodawki laserem może czasami pozostac przebarwienie ,a nawet - rzadkom powstac w tym miejscu znamie barwnikowe
Najlepiej jest wrócic do lekarza ktory wykonał zabieg . reguła jest taka że ewentualne powiklanie powinien lec zyc ten sam lekarz u ktorego ono powstało ( mozliwośc oceny w oparciu o wc ześniej wykonane zdjęcia przed zabiegiem) Po ocenie powstałego przebarwienia lekarz podejmie decyzje o doborze metody którą usunie ww. Jest mozliwe usuwanie takich przebarwien

Odpowiedź na: Mam 15 lat

Dr Adam Kaleciński  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Wrocław
  • 139 odpowiedzi
Witam

Na podstawie Pani opisu trudno określić jaką metodą można Pani pomóc. W naszej klinice dysponujemy laserem, który znacznie spłyca blizny. Zapraszamy na konsultacje ze specjalistą, który po obejrzeniu blizny doradzi optymalne rozwiązanie.

Z pozdrowieniami
Katarzyna Pieter
asystentka

Odpowiedź na: Dr Adam Kaleciński

domi26  |  Gość  |  mazowieckie
  • 5 odpowiedzi
Witam serdecznie, mam takie pytanie, dostałam skierowanie na wycięcie małego znamienia przy znieczuleniu miejscwoym (lekarz powiedział, że to będzie trwało krótko, około 10 minut, a znamie będzie oddane do badania histopatologicznego). Niestety z nerwów zapomniałam o wszystko zapytać. Czy przed takim znieczuleniem mogę coś zjeść i wypić czy muszę być na czczo?

Odpowiedź na: domi26

lek. med. Marcin Gliszczyński  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Wrocław
  • 6 odpowiedzi
Do tego zabiegu nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Nie ma potrzeby być na czczo. No chyba, że bardzo źle się reaguje psychicznie na bliski kontakt z igłą - jedyny moment, kiedy można odczuwać jakiś dyskomfort, to podanie znieczulenia.

Odpowiedź na: lek. med. Marcin Gliszczyński

domi26  |  Gość  |  mazowieckie
  • 5 odpowiedzi
Bardzo dziękuję za odpowiedź :), mam jeszcze jedno pytanie, bo czytałam, że przy zabiegach w znieczuleniu miejscowym i nawet ogólnym nie wolno 24 godz przed i po znieczuleniu pić alkoholu. Czy 24 godz. przerwy wystarczą, bo tak sie złożyło, że 2 dni przed zabiegiem mam urodziny i pewnie jakieś wino i szampan będzie, a kiedyś słyszałam, że nie wolno 48 godzin i nie wiem jaka jest prawda.

Odpowiedź na: domi26

lek. med. Marcin Gliszczyński  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Wrocław
  • 6 odpowiedzi
24 godziny spokojnie wystarczą - oczywiście pod warunkiem, że ilość alkoholu będzie w miarę rozsądna :)

Odpowiedź na: lek. med. Marcin Gliszczyński

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam czy mógłby mi ktoś odpisać gdzie W Warszawie mogłabym laserem fraksyjnym usunąć bliznę na twarzy? z góry dziękuję.
kaja  |  Gość  |  pomorskie
  • 1 odpowiedzi
Witam mam pytanie od jakiegoś czasu na plecach zauważyłam czerwoną plamkę która pojawia się na jakieś 2 tygodnie i znika i tak co 2-3 miesiące czy to coś grożnego?
lek. med. Marcin Gliszczyński  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Wrocław
  • 6 odpowiedzi
Jeśli zmiana pojawia się i znika, to może być to stan zapalny gruczołu lub mieszka włosowego. Nie da się jednak postawić diagnozy przez internet- najlepiej skonsultować się z lekarzem, gdy zmiana znów się pojawi.

Odpowiedź na: lek. med. Marcin Gliszczyński

Mada  |  Gość  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
Witam, piszę z zapytaniem czy jeśli się ma około 30 małych pieprzyków na twarzy to można coś z nimi zrobić, jakoś usunąć? Nie są one dla mnie jakoś bardzo krępujące, ale niestety z biegiem czasu pojawiają się nowe. Chciałabym coś z nimi zrobić, ale zastanawiam się czy nie zostanie mi masa małych blizn. :/ Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź na: Mada

MEKMED Przychodnia Lekarska NZOZ  |  Premium member  |  Katowice, Gliwice
  • 102 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witamy

Zapraszamy na konsultację oraz zabieg do Centrum Estetyki Ciała w Katowicach.
Prosimy o telefoniczny kontakt w celu ustalenia terminu wizyty.

Centrum Estetyki Ciała
40-709 Katowice
ul. Panewnicka 5
 32 7... Pokaż 32 782 07 02  Telefon
www.centrumestetyki.pl
biuro@centrumestetyki.pl

Odpowiedź na: Mada

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Witam
Po dermatoskopowej ocenia ww zmian jeśli nie są znamionami barwnikowymim usunięcie ich laserem beza pozostawienia blizn dla lekarza mającego doświadczenie nie stanowi żadnego problemu
Pozdrawiam

Odpowiedź na: Mada

dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Najpierw należy wykonać badanie dermatoskopowe, które pozwoli określić rodzaj tychże zian. Być może są to przebarwienia posłoneczne, których usunięcie gwarantuje bezbolesny i nieinwazyjny zabieg fotoodmładzania. Najpierw jednak zapraszam na konsultację, która rozwieje wszelkie możliwości i pozwoli dobrać odpowiedni plan leczenia.

Odpowiedź na: dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety

domi26  |  Gość  |  mazowieckie
  • 5 odpowiedzi
Witam ponownie :), chciałam zapytać, czy po znieczuleniu miejscowym skóry (po wycięciu znamienia) też tak jak przed zabiegiem przez 24 godziny nie można pić alkoholu czy dłużej, bo nie wiem ile czasu takie znieczulenie schodzi?

Odpowiedź na: domi26

klikers  |  Gość  |  mazowieckie
  • 14 odpowiedzi
można pić w granicach rozsądku ważne byś nie przyszedł na zabieg nawalony :)znieczulenie zejdzie z Ciebie około 1 do 2 max

Odpowiedź na: domi26

klikers  |  Gość  |  mazowieckie
  • 14 odpowiedzi
godzin rzecz jasna
prymulka  |  Gość
  • 3 odpowiedzi
usunelam pieprzyk chirurgicznie tydzien temu ale wczoraj jakos go sobie naruszylam i stwierdzono abym nie zdejmowala szwow jeszcze i poczekala dzien dwa. czy powinnam sie obawiac czegos czy bedzie wieksza blizna. nie wiem czy powinnam sie czegos bac jakis komplikacji.
Face and Body Institute  |  Premium member  |  Kraków
  • 194 odpowiedzi
  • 9 Lubię to
witam,

Raczej nie powinna się Pani obawiać. Oczywiście jeżeli naruszyła Pani szwy może pozostać troszeczkę większa blizna, ale przy odpowiedniej jej pielęgnacji po zdjęciu szwów (masaż, maść redukująca blizny, etc) nie będzie to miało większego znaczenia. Najważniejszą jest kwestia utzrzymania w czystości miejsca po zabiegu i na to proszę uważać.
Strach ma wielkie oczy:)

Serdecznie pozdrawiam
tatanka01  |  Gość  |  świętokrzyskie
  • 7 odpowiedzi
Witam serdecznie.

Mam takie pytanie, mianowicie: rok temu miałam usunięte laserowo 3 pieprzyki i dzisiaj wygląda to w ten sposób, że mam 3 wypukłe białe plamki. Czy tak to powinno wyglądać? Nie zostałam po zabiegu wogóle poinformowana o dalszym postępowaniu oprócz tego, że do pół roku nie wolno tych miejsc opalać. Czy powinnam była smarować te miejsca jakąś maścią aby uniknąć tego uwypuklenia? Czy może jest to naturalny proces zagojenia się. Dodam, że po odpadnięciu strupków przez długi czas były to wklęsłe plamki, a teraz niestety wystają..
Pozdrawiam.
tatanka01  |  Gość  |  świętokrzyskie
  • 7 odpowiedzi
Chciałam tylko dodać, że pieprzyki znajdowały się na brzuchu. A strupki, które się wytworzyły odpadły dopiero po około 2 tygodniach. (pilnowałam aby nie urwać ich za wcześnie). Proszę o jakąś informację bo nie wiem czy efekt końcowy tak powinien wyglądać, czy było coś nie dopilnowane z mojej strony, a może ze strony lekarza wykonującego..? A przede mną kolejny zabieg i tym razem znów 3 i znów na brzuchu i nie wyobrażam sobie mieć tyle "kółeczek" praktycznie w jednym miejscu.

Odpowiedź na: tatanka01

tatanka01  |  Gość  |  świętokrzyskie
  • 7 odpowiedzi
I z góry przepraszam, że nie odpowiadałam na zadane pytania, ale dopiero teraz zobaczyłam, że moje poprzednie wątki zostały jednak opublikowane, a miałam z tym problem mimo zgłaszania tego faktu regularnie.

Odpowiedź na: tatanka01

need  |  Gość  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
Mam pytanie, byłam u dermatologa, który powiedział, że mam jakąś tam zmianę komórkową (przepraszam nie pamiętam jaką) i że mam ją obserwować bo może przerodzić się w czerniaka. Obserwuję ją sobie zatem prosząc o robienie zdjęć bo zmiana jest na plecach. Kolejne odsłony wskazują, że zmienia się kształt zewnętrzny i wewnętrzny, bo w środku mam cimniejsze komórki, które z kropki stały się obecnie czymś na kształt koła, i oczywiście się zwiększa, ale powoli. Oczywiście odczywam swędzenie, wiec jak większość drapię to coś. Zastanawiam się czy mam iść już do lekarza i zrobić sobie jakieś badanie czy też to nadal obserwować. Jaki byłby koszt zabiegu i na czym by on miał polegać? Interesuje mnie tylko warszawa.

Odpowiedź na: need

dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Zmiana, która w ocenie dermatoskopowej wymaga kontroli częstszej niż zwykłe znamiona powinna być oglądana w dermatoskopie co 3, a później co 6 miesięcy. Jeśli "gołym okiem" obserwuje Pani zmiany znamienia warto niezwłocznie powtórzyć dermatoskopię.
Jeśli nie można jednoznacznie rozstrzygnąć czy zmiana jest łagodna zawsze wskazane jest usunięcie zmiany w całości i przebadanie histopatologiczne.
leon  |  Gość  |  mazowieckie
  • 4 odpowiedzi
planuję chirurgiczne usunięcie zmiany barwnikowej o wielkości ok 12mm, znajduje się ona tuż pod dolną wargą (w odległości ok 3mm od wrgi, bardzo proszę o informację czy wycięcie takiego fragmentu skóry nie spowoduje zdeformowania ust, czy szwy nie będą się rozchodziły ijak długo może się goić taka rana? czy jest szansa, że blizna nie będzie bardzo widoczna?
proszę o szybką informację i z góry dziękuję
prymulka  |  Gość
  • 3 odpowiedzi
Hej. ja usunelam pieprzyka ponad tydzien temu dzisiaj mialam zdejmowane szwy i rowniez obok ust nic sie nie rozciagalo okolo 15mm mam blizne ale nie jest ani jakas brzydka zwykla kreseczka jak zadrapanie i po zdjeciu szwow wszystko ladnie wyglada jestem zadowolona. tylko to zależy ile komu sie goją rany na twarzy no i ogolnie na skórze. wiec to ma duzy wplyw. ale mysle ze nawet jesli zostanie jakas mala blizna to nie koniec swiata ludzie maja gorsze znamiona itp. sa roznego rodzaju mascie na blizny wczesniej mialam rowniez usuwany pieprzyk i stosowalam masc contractubex blizny nie widac. :)
pozdrawiam i mam nadzieje ze przynajmniej troszke pomoglam.

Odpowiedź na: prymulka

leon  |  Gość  |  mazowieckie
  • 4 odpowiedzi
dziękuję bardzo za informcję, ja mam mieć usuwane w poniedziałek i trochę się denerwyję, głównie z powodu umiejscowienia znamienia w pobliżu ust, jeszcze raz dzięki:)

Odpowiedź na: prymulka

leon  |  Gość  |  mazowieckie
  • 4 odpowiedzi
mam jeszcze jedno pytanie: jakiej wielkości był ten pieprzyk u Ciebie? bo rozumiem, że 15 mm ma w tej chwili bizna?

Odpowiedź na: leon

prymulka  |  Gość
  • 3 odpowiedzi
z pól centymetra moze nawet troszke wiecej. w tej chwili jak patrze w lusterko to blizny prawie nie widac jedynie w miejscu gdzie znajdowal sie pieprzyk ale to niecale 2 tygodnie jest tylko taka jasna kreseczka i kilka malusienkich strupkow. jestem zadowolona :)
dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Zabieg, który Panią czeka absolutnie nie powinien budzić niepokoju. Nie tylko nie zaburzy on naturalnego kształtu ust, ale z czasem stanie się niewidoczny. Powstanie delikatna linia cięcia, która z czasem będzie stapiała się kolorystycznie z okolicznymi tkankami. Szwy zapobiegną rozchodzeniu się brzegów rany, a w konsekwencji powstaniu nierówności.

Odpowiedź na: dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety

sozan  |  Gość  |  śląskie
  • 3 odpowiedzi
Witam zauwazylam ze mam pare nowych pieprzykow ?? czy to naturalne ze pojawiaja sie nowe pieprzyki?? Mam 3 ciemne pieprzyki na brzuchu maja okolo 3mm sa plaski i maja nie rowne brzegi taki dziwne ale chyba zawsze takie byly nie zauwazylam zeby sie zmienily ...chodzilam wczesniej duzo na solarium i duzo przesiadywalam na sloncu czy powinnam je sprawdzic ??

Odpowiedź na: sozan

dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
To noramlne, że na skórze z wiekiem pojawiają się nowe zmiany pigmentacyjne. Jeśli jednak budzą one Pani niepokój, radzę udać się do dermatologa, który wykona badanie dermatoskopowe i dzięki niemu określi rodzaj tychże zmian. Co ważne, w trakcie badania lekarz bada nie tylko zmiany wskazane przez pacjenta, ale także pozostałe znajdujące się w innych miejscach. Pozwala to postawienie pewnej diagnozy.

natali210  |  Gość  |  podkarpackie
  • 1 odpowiedzi
Witam serdecznie .Ja również mam problem z pieprzykami ,mam ich aż 3 na twarzy ,dwa na brodzie i jeden w okolicy nosa ,bardzo mi przeszkadzają bo na tych na brodzie ciągle wyrastają włoski i muszę je wycinać ,koszmar mam już tego dosyć .Proszę o jakieś namiary gdzie mogłabym je usunąć dodam że zależy mi na miejscu w okolicy podkarpacia .Jaki byłby koszt takiego zabiegu ?
lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Witam
Uswuwamy tego typu zmiany laserem CO2 jedna znmiana z ocena dermatoskopowa 100 zł ,nastepne w podobnej cenie lub mniej
|Medivita
Tarnów ul Wałowa 27
tel  14 6... Pokaż 14 6561073  Telefon
olcia  |  Gość  |  śląskie
  • 1 odpowiedzi
jest nieduży, lekko wypukły jasno brązowy zachodzi naniego troche brwi. da sie go usunąś? laserem najlepiej ..
Face and Body Institute  |  Premium member  |  Kraków
  • 194 odpowiedzi
  • 9 Lubię to
Pani Olu,

Specjalizujemy się z diagnozowaniu i usuwaniu zmian skórnych różnego pochodzenia (www.raknieboli.pl). Bez zdjęcia nie zaproponuję Pani wyboru leczenia ale jeżeli będzie Pani uprzejma je wysłać na adres Instytutu to postaram się przybliżyć metodę.
Zapraszam na konsultacje.

Serdecznie pozdrawiam
MEKMED Przychodnia Lekarska NZOZ  |  Premium member  |  Katowice, Gliwice
  • 102 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witamy

Zapraszamy na konsultację oraz zabieg do Centrum Estetyki Ciała w Katowicach.
Prosimy o telefoniczny kontakt w celu ustalenia terminu wizyty.

Centrum Estetyki Ciała
40-709 Katowice
ul. Panewnicka 5
 32 7... Pokaż 32 782 07 02  Telefon
www.centrumestetyki.pl
biuro@centrumestetyki.pl
bujkosia  |  Gość  |  warmińsko-mazurskie
  • 1 odpowiedzi
Witam
Mam znamię w brwi, przez co włoski są grubsze i dluższe a brew ciemniejsza. Ze względów estetycznych chciałabym się tego pozbyć. Pytanie moje to czy w ogóle coś takiego warto ruszać. Nie wiem jak by to było po wycięciu. Czy w tym miejscu już nie będzie brwi? Z dwojga złego to już wolę mieć ciemniejszą brew z "myszką" niż nie mieć w ogóle brwi lub połowę.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Tu niestety można odpowiedzieć jedynie pytaniem. Jak wygląda ta myszka? Przy najmniej foto!
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach
dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Przede wszystkim należy zacząć od badania dermatoskopowego. Dzięki niemu lekarz dermatolog określi rodzaj zmiany. Co do wycięcia, to usunięty zostałby fragment skóry wraz z cebulkami włosowymi, więc faktycznie w tym miejscu włosy już by nie wyrosły. Można jednak dokonać przeszczepu.

Odpowiedź na: dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety

daria  |  Gość  |  kujawsko-pomorskie
  • 1 odpowiedzi
WITAM
od kilku lat mam blizne na twrzy po wypadku
jak najprosciej i najlatwiej sie jej pozbyc
z gory dzikuje :)

Odpowiedź na: daria

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Najłatwiej jest udać się do lekarza aby ocenił bliznę i dobrał najprostszą metodę usuwania.
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: daria

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Najłatwiej jest udać się do lekarza aby ocenił bliznę i dobrał najprostszą metodę usuwania.

lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

klikers  |  Gość  |  mazowieckie
  • 14 odpowiedzi
Może mi ktoś wyjaśnić parę rzeczy

1. Zespół znamion dysplastycznych to to samo co dysplazja?
2. Dysplazja to stan przedrakowy ? Tak napisane jest między innymi na wikipedi itd
3. Czy duże są szanse zachorowania na czerniaka przy zespole znamion dysplastycznych? Tak procentowo
Gosc12  |  Gość  |  lubelskie
  • 1 odpowiedzi
Mam następujące pytanie. Niecałe 3 tygodnie temu usunęłam pieprzyka na brodzie skalpelem, 2 tygodnie temu mialam sciagniete szwy. Jednak na miejscu pieprzyka zostala czerwona plama. Czy to naturalne, czy to ma tak wygladac? Zastanawiam sie rowniez nad tym kiedy moge zaczac stosowac kremy przeciw bliznom, i jak pielegnowac to miejsce. Bardzo prosze o porade.
domi26  |  Gość  |  mazowieckie
  • 5 odpowiedzi
Witam, ostatnio miałam usuwanego niewielkiego włókniaka, który wisiał "na jednym włosku", miałam to zrobione bez znieczulenia, dermatolog tylko popsikał mi jakimś mrożącym sprayem. Zapytałam czy to musi być wysłane do badania histopatologicznego, ale powiedział, że nie, bo to tylko włókniak. Chciałam się upewnić, czy miał rację i czy muszę miejsce po wycięciu skontrolować i ile czasu od wycięcia. Bardzo proszę o odpoweidź, pozdrawiam.

Odpowiedź na: domi26

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Dermatolog zapewne przed usunieciem ww.zmiany dokonał jej kwalifikacji za pomocą dermatoskopu to w zupelnosci wystarcza. Gdyby miał wątpliwosci przesłał by do badania hist -pat. W moim przekonaniu może pani być zupełnie spokojna

Odpowiedź na: domi26

dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Dzień dobry.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, dermatolog na pewno poinformowałby Panią o tym. Wykonana dermatoskopia pozwala niezwykle określić rodzaj zmiany. Co więcej, włókniaki mają na tyle charakterystyczny wygląd, że prawdopodobieństwo błędu ze strony doświadczonego lekarza jest znikome. Proszę się zatem nie martwić!!
Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam Panią,

Uprzejmie prosimy o przesłanie zdjęcia zaczerwienienia po bliźnie na adres: czestochowa@esteticmed.pl.
Jednak już teraz mogę Panią uspokić i zapewnić, że po chirurgicznym usuwaniu znamienia zaczerwienienie może się utrzymywać nawet do kilku tygodni po zabiegu jest to naturalny proces gojenia się skóry. Oczywiście może już Pani stosować żele na bliznę. Szczególnie polecam tutaj żel silikonowy Kelo-cote® dostępny w postaci żelu bądź sprayu. Kelo-cote® jest to żel silikonowy o opatentowanej formule,
który tworzy elastyczną, przepuszczającą powietrze "błonę" na powierzchni skóry, jest samo wysychający, normalizuje produkcję kolagenu i stanowi swoistą ochronę przeciw bakteriom oraz negatywnym bodźcom środowiska zewnętrznego. Dodatkowo przypominam o stosowaniu kremu z filtrem by w miejscu zabiegu nie powstało przebarwienie.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa

czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Odpowiedź na: Bieńkowscy Clinic®

Gość  |  Gość  |  zachodniopomorskie
  • 1 odpowiedzi
Chciałabym usunąć pieprzyk na nosie (5mm x 5mm), nie jest on zupełnie płaski i mam go od ponad 10 lat. Czy przed usunięciem go laserowo wystarczy jedynie badanie dermatoskopowe? I czy po usunięciu trzeba nosić plaster czy obędzie się bez oraz czy na drugi dzien po zabiegu mozna robic make-up?

Odpowiedź na: Gość

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam

Przed zabiegiem należy ocenić znamię/pieprzyk badaniem dermatoskopowym. Bezpośrednio po nim może Pani przystąpić do zabiegu. W przypadku zabiegów laserem chirurgicznym nie ma konieczności stosowania opatrunków. Metoda postępowania z usuniętą laserowo zmianą wygląda w sposób nastepujący: leczone miejsca należy przemywać borasolem przez 2-3 dni, a następnie smarować maścią z antybiotykiem.

Pozdrawiam
Dominika Dąbrowska

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa

czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Odpowiedź na: Bieńkowscy Clinic®

z  |  Gość  |  pomorskie
  • 1 odpowiedzi
Witam,
Mam znamię koloru/typu kawy z mlekiem. Jest to płaskie znamię. Mam je od urodzenia, umiejscowione jest na twarzy. Rozmiar znamienia ok. 8cm x 5cm. Czy jest możliwość usunięcia znamienia laserem? Jaki typ lasera byłby w stanie usunąć zmianę? Czy po zabiegu zostałyby blizny? Cięcie chirurgiczne nie wchodzi w grę. Pozdrawiam

Odpowiedź na: z

dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Dzień dobry. Przede wszystkim, należy wykonać badanie dermatoskopowe, które pomoże ustalić rodzaj znamienia i najlepszą metodę jego usunięcia. Należy udać się do dermatologa, który zbada nie tylko to znamię, ale także inne jakie występują na Pani skórze, po to, by mając obraz całościowy, móc doradzić najlepszy schemat postępowania.

Odpowiedź na: dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety

ddddd  |  Gość  |  łódzkie
  • 7 odpowiedzi
Witam
Prawie 10 dni temu miałam usunięte znamie wielkości 0,5 mm metodą laserową. Strupek odpadł mi po 9 dniu jednak nie w całości. Teraz widzę że robi się kolejny strupek. czy to jest normalne? ogólnie widzę że ta ranka zbyt ładnie się nie goi i boję się że zostanie jakiś ślad... Proszę o poradę.

Odpowiedź na: ddddd

Dr Ilona Wnuk-Bieńkowska  |  Premium member  |  Częstochowa, Bydgoszcz
  • 44 odpowiedzi
Witam,

Objawy, które Pani opisuje są normalne. Po odpadnięciu strupka miejsce będzie mogło odróżniać się nieco kolorytem,ale z biegiem czasu nabierze barwy okolicznej skóry. Proszę po całkowitym odpadnięciu strupka zastosować preparat przeznaczony do leczenia blizn. Polecam silikonowy żel Kelo Cote, który pomoże w regeneracji skóry.


Pozdrawiam,
Dagmara Majewska
ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
Gofer  |  Gość  |  wielkopolskie
  • 1 odpowiedzi
Witam,
chciałabym usunąć pieprzyk, idealna kuleczka, ok. 4mm, mam go na brodzie od urodzenia. Jaki byłby mniej więcej koszt tego zabiegu? Jaką metodą byłby wykonany? Czy to boli? Czy zostaną blizny? Jak tak to bardzo widoczne?
Dr Ilona Wnuk-Bieńkowska  |  Premium member  |  Częstochowa, Bydgoszcz
  • 44 odpowiedzi
Witam,

Zapraszam na konsultację z lekarzem, który po zdiagnozowaniu zmiany dobierze odpowiednią metodę. Jeżeli jest to znamię barwnikowe najprawdopodobniej zostanie ono usunięte chirurgicznie, a wycinek poddany będzie badaniu histopatologicznemu. Koszt zabiegu w którym zawiera się również cena znieczulenia, badania histopatologicznego oraz kontroli po zabiegu to 350 zł w przypadku usunięcia jednej zmiany.

Pozdrawiam serdecznie,
Dagmara Majewska
ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
kasia  |  Gość
  • 2 odpowiedzi
Witam,
Od urodzenia mam pieprzyka na klatce piersiowej około 7mm.Dzisiaj obudziłam się z bólem, pieprzyk z jednej strony zrobił się czerwony i bardziej wypukły, a z jego powierzchni bez problemu mogę zdrapać czarną "skórę". Bardzo proszę o odpowiedź czy to może być coś poważnego.
Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Nie ma wątpliwości, że takie znamię powinna Pani usunąć proszę udać się do dermatologa, który zbada znamię. Będzie miał on obraz całościowy i będzie mógł dobrać odpowiednią metodę usunięcia pieprzyka.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa

czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
 04.0... Pokaż 04.05.2012  Telefon 23:41

Odpowiedź na: Bieńkowscy Clinic®

kasia  |  Gość
  • 2 odpowiedzi
Dziękuje bardzo za szybkie udzielenie odpowiedzi.
klikers  |  Gość  |  mazowieckie
  • 14 odpowiedzi
Przez interenet nikt nie postawi Ci wirtualnej diagnozy, jeśli coś się dzieje zgłoś się do dermatologa (nie potrzeba skierowania)

Odpowiedź na: klikers

basia  |  Gość  |  pomorskie
  • 1 odpowiedzi
Mam pytanie do specjalistów. Czy da się usunąć plmę 'cafe au lait' (znamię koloru kawy z mlekiem)? Posiadam takie znamię od urodzenia na udzie, jest dosyć duże - średnica ok.5cm. Jeżeli jest możliwość usunięcia takiej zmiany to chciałabym wiedzieć jaki laser sobie z tym poradzi, ile potrzeba zabiegów i jaki byłby ewentualny, całkowity koszt usunięcia zmiany?

Odpowiedź na: basia

Atamia  |  Gość  |  małopolskie
  • 1 odpowiedzi
Podobno nie można laserem usuwać pieprzyków? :/ To czemu tak jest robione?

Odpowiedź na: Atamia

ddddd  |  Gość  |  łódzkie
  • 7 odpowiedzi
miałam usuwane znamię laserem . teraz po odpadnięciu strupka została mi dziurka. czy top normalne? czy z czasem się zmniejszy?

Odpowiedź na: ddddd

dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Z czasem na pewno blizna stanie się mniej widoczna, jednak jeżeli wiąże się ona dla Pani z uczuciem dyskomfortu, polecam zabieg laserowego usuwania blizn. Blizna zostanie spłycona i znacznie bledsza. Należy pamiętać o tym, że im blizna świeższa, tym efekty zabiegów laserowych bardziej spektakularne i szybsze do osiągnięcia.

Odpowiedź na: Atamia

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam Pani Basiu,

Idealnym rozwiązaniem w leczeniu różnego rodzaju naskórkowych oraz skórnych zmian pigmentowych, łącznie z zmianami cafe –au–lait oraz plamami starczymi jest laser MedLite C6 Q-Switched. Unikalność zabiegu laserem Q-switched polega na ultrakrótkich impulsach światła laserowego w głąb skóry. Dzięki temu zjawisku, w trakcie leczenia zmian pigmentowych działamy wyłącznie na barwnik, bez uszkodzenia skóry otaczającej. Przeprowadzone badanie o szerokim światowym zakresie wykazało, iż te zmiany można usunąć bez ryzyka hypopigmentacji. Liczba zabiegów uzależniona jest od charakteru przebarwienia, a zwłaszcza od tego, na jakiej głębokości w skórze zalega barwnik. Pierwsze widoczne efekty terapii obserwuje się dopiero po 3-4 zabiegu. Usunięcie tej zmiany będzie wymagać cierpliwości. Uprzejmie proszę o przesłanie zdjęcia na adres czestochowa@esteticmed.pl w celu wyceny kosztów zabiegu.

Pozdrawiam serdecznie
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Odpowiedź na: Atamia

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Jeśli chodzi o usuwanie znamion barwnikowych z pewnością przed podjęciem decyzji - konieczna jest konsultacja i badanie dermatoskopem, ponieważ nie wszystkie zmiany barwnikowe kwalifikuje się do zabiegu. Usuwanie znamion barwnikowych może być wykonane laserem - jednak musi zostać przeprowadzone zgodnie z zasadami sztuki medycznej. Jeśli ktoś usuwa takie zmiany etapami - jest to nieprofesjonalne. Znamię musi zostać usunięte z marginesem niezmienionej skóry i zbadane pod mikroskopem. Nie pobiera się żadnych wycinków lecz wykonuje tzw biopsję wycinającą - czyli leczącą.
Zabiegi usuwania znamion laserem wykonuje się w przypadkach kiedy możemy stwierdzić, że taka zmiana nie jest złośliwa natomiast jeśli lekarz ma jakieś obawy usuwa ją chirurgicznie.

Pozdrawiam serdecznie,

Anna Wojtyla,

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa

czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
 04.0... Pokaż 04.05.2012  Telefon 23:41

Odpowiedź na: basia

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Witam
Jesli jest prawidłowo zdiagnozowane cafe au lait to mozna je usunac . Usuwałem tego typu zmiany wielokrotnie z bardzo dobrym skutkiem bez pozostawienia śladu( u niektórych osób wymaga to kilku- np 3 lub 4 zabiegi) ale w wielu przypadkach przy niewielkich kilkucentymetrowych zmianach wystarczył jeden lub dwa zabiegi
Do tego potrzebny jest bardzo dobry laser. Za taki uważam Vasculight -i tym laserem usuwam przebarwienia i zmiany naczyniowe
Zapraszam na moja strone www.medivita.net
Medivita
ul.Wałowa 27
Tarnów
tel  1465... Pokaż 146561073  Telefon
ESTIME Centrum Medycyny Estetycznej  |  Basic member  |  Poznań
  • 22 odpowiedzi
Witam serdecznie.
Zapraszam do ESTIME na konsultację z lekarzem dermatologiem w celu zdiagnozowania zmiany.
Pozdrawiam
Weronika Szwarc rejestracja i obsługa klienta
Centrum Medycyny Estetycznej Estime
ul. Ułańska 21
60-748 Poznań
tel. XXXXXXXXXXXX / XXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Proszę niezwłocznie udać się do lekarza dermatologa, który dzięki badaniu dermatoskopowemu określi rodzaj zmiany i najskuteczniejszą metodę jej usunięcia.

Odpowiedź na: dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety

ddddd  |  Gość  |  łódzkie
  • 7 odpowiedzi
czy maśc dermatex jest dobra na dziurki po laserze( laserowe usuwanie znamienia)

proszę o odpowiedz

Odpowiedź na: ddddd

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Chodzi chyba Pani o preparat na blizny dermatix, który jest żelem silikonowym. Jest to dobry produkt szybko wysychający i utrzymujący odpowiednią wilgotność skóry do stosowania miejscowego. Proszę pamiętać, że jest stosowany na bliznę po zakończeniu procesu gojenia się rany. Preparat ten spłaszcza, zmiękcza i wygładza blizny, łagodzi świąd i uczucie dyskomfortu oraz zmniejsza stopień odbarwienia skóry.
Czytałam Pani wcześniejsze posty i jeśli nadal jest Pani zaniepokojona stanem po zabiegu powinna się Pani udać do lekarza, który wykonywał zabieg może zaleci Pani np. punktowo laser na spłycenie blizny i efekt będzie lepszy niż stosowanie dermatixu.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa

czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
 04.0... Pokaż 04.05.2012  Telefon 23:41

Odpowiedź na: Bieńkowscy Clinic®

ddddd  |  Gość  |  łódzkie
  • 7 odpowiedzi
dziękuję za odpowiedź. A czy mogłabym się dowiedziec o przyblizononą cenę zabiegu punktowego usunięcia blizny?

Odpowiedź na: Bieńkowscy Clinic®

ddddd  |  Gość  |  łódzkie
  • 7 odpowiedzi
Czy zabieg punktowego usuwania blizny wymaga czsu gojenia się czy efekt jest natychmiastowy?

Odpowiedź na: ddddd

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Jest to pewnie niewielki punkt po usunięciu zmiany więc koszt takiego zabiegu powinien wynosić od 100 - 200 zł. Oczywiście po zabiegu laserowym blizna będzie zaczerwieniona i będzie się goić przez kilka dni. Efekt zabiegu będzie widoczny dopiero po 2 - 3 tygodniach kiedy skóra się przebuduje.


Pozdrawiam serdecznie
Anna Wojtyla


ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa

czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
 04.0... Pokaż 04.05.2012  Telefon 23:41
Poetka  |  Gość  |  małopolskie
  • 1 odpowiedzi
Witam,
3 tygodnie temu usunełam chirurgicznie znamie barwnikowe i zdiagnozowano: naevus pigmentosus junctionalis. Tydzien temu usunieto szwy. Czy mogę iść na solarium ?? oczywiście zakrywając tą bliznę ?? chodzi mi o opalanie ciała, (blizne bym zakryła)
Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Należy unikać solarium gdy mamy świeże rany i blizny nawet jeśli Pani zakryje bliznę jest ona narażona na promieniowanie. Proszę pamiętać, że sztuczne promieniowanie wnika głęboko w skórę, powodując uszkodzenie siateczki włókienek kolagenowych i drobnych naczynek krwionośnych, tym samym przyśpieszając jej starzenie. Sztuczne promieniowanie jest silniejsze niż promienie słoneczne dlatego odradzam Pani korzystanie z tej formy opalania. Jeśli chce mieć Pani opalone ciało ( np. na jakąś imprezę) proszę spróbować opalania natryskowego Air Brush.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Wojtyla


ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa

czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
klikers  |  Gość  |  mazowieckie
  • 14 odpowiedzi
Witam.
Znamię barwnikowe brzeżne wycięto Ci, co do znamion brzeżnych to dobrze że wycięte bo może być ono punktem wyjścia dla czerniaka natomiast co do opalania to nie wiem ale tak na świerzo po wycięciu to chyba niewskazane

Odpowiedź na: klikers

Mateo  |  Gość  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
Witam,
Chciałbym usunąć ze swojej twarzy aż 4 znamiona, dwa z nich to znamiona barwinkowe bodajże wypukłe. Z tego co mi wiadomo po wizycie u dermatologa. Jestem z okolic Warszawy. Bardzo zależy mi na klinice, która podejmie się tego zabiegu, usunięcia czterech znamion na jednej wizycie. Również moje fundusze są ograniczone. Będę zobowiązany, jeżeli znajdzie się klinika usuwająca takie znamiona Laserem CO2 w kwocie do 100-200zł.
Pozdrawiam Serdecznie i czekam na odp.
Bardzo mi na tym zależy, gdyż niedługo wyjeżdżam z kraju, a chciałbym mieć już to za sobą.

Odpowiedź na: Mateo

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam

Serdecznie zapraszam do Klinik Esteticmed.pl Lekarz na wizycie ustali, czy znamiona mogą być usunięte laserem chirurgicznym czy też wymagają usunięcia chirurgicznego oraz badania histopatologicznego.

Pozdrawiam
Dominika Dąbrowska

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa

czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Odpowiedź na: Bieńkowscy Clinic®

ddddd  |  Gość  |  łódzkie
  • 7 odpowiedzi
witam,
proszę o poradę. czy jest jakaś dobra maśc na dziurkę po laserze? która sprawi że zniknie ta dziurka

Odpowiedź na: ddddd

lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Nie powinno być "dziurki" po laserze ,chyba że wystąpiło jakieś powiklanie. Zasada jest taka że lekarz który "zrobił " powiklanie powinien sie tym zająć i w takim przypadku powinien zadbac aby owej dziurki nie było.
Nie ma tu informacji co to był za zabieg ,ale czasami po usuwaniu np włókniaka laserem CO2 przez dłuzszy czas widoczny jest ślad po działaniu lasera i z reguły ustępuje to samoistnie

Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

ddddd  |  Gość  |  łódzkie
  • 7 odpowiedzi
Był to zabieg usunięcia pieprzyka barwnikowego 5 mm laserem. Została mi po tym zabiegu dziurka? Czy to normalne?
anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
witam posiadam kilka znamion wszystkie w badaniu dermatoskopem sa spokojne ale jedno jest umiejscowione na pachwinie prawej dlatego zakfalifikowane do wyciecia mam tez duzy ciemny okragly pieprzyk na twarzy tez chcialabym usunac bo dermatolog powiedziala ze musze na niego uwazac jesli moge to prosze o kontakt na e-meila anulka19916@wp.pl bo mAM JESZCZE KILKA PYTAN (gliwice i okolice)
anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
hej
Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Zapraszamy do naszej Kliniki.
Proszę również o przesłanie pytań jakie chce Pani zadać na adres czestochowa@esteticmed.pl

Pozdrawiam,
Dagmara Majewska
ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
nie ma za co u mnie wszystkie znamiona podejrzane przechodzily badanie dermatoskopowe nie ktore lekarz kazal obserwowac ogolnie to zawsze trzeba obserwowac znamiona jest taka regula abcde mozesz poczytac ja jesli juz bede usowac to u chirurga onkologa do takich chyba mam wieksze zaufanie slyszy sie ze lepiej sie znaja
Laura  |  Gość  |  śląskie
  • 3 odpowiedzi
Witam, bardzo proszę o poradę. Jutro mam zabieg chirurgiczny mam mieć usunięty pieprzyk brązowy który znajduje się pod skora. Moj dermatolog uznał ze nie ma się czego obawiać chirurg natomiast ze dopiero po wycięciu i zbadaniu będę mogła być spokojna jeśli nie będzie to nic groźnego. Jak często zdarza się ze takie pieprzyki są złośliwe ?
anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
witaj wiem ze sie denerwujesz bo przechodze przez to samo tylko ze umnie to jest troche bardziej pogmatwane jedni lekarze kaza usowac inni zostawic. Mialas/es robione badanie dermatoskopowe dlaczego dermatolog zalecil usuniecie. Moi dermatolodzy tez tak mowili ale mowili tez ze nowotwory te zdarzaja sie bardzo rzadko wiec nie martw sie na zapas

Odpowiedź na: anulka

Laura  |  Gość  |  śląskie
  • 3 odpowiedzi
Nie mialam zadnych badan :/ Ten pieprzyk mam na udzie i zawsze gdy nadchodzi lato a ja musze wskoczyc w bikini czuje straszny dyskomfort :/ Kiedys usowalam duzo gorsze bo to byla myszka czarna i takze bylo bez badan , badanie bylo dopiero po zabiegu ale naszczescie bylo niezlosliwe :) Dziekuje za te slowa podnioslas mnie naduchu :)

Odpowiedź na: Laura

Laura  |  Gość  |  śląskie
  • 3 odpowiedzi
Dlaczego u Ciebie sa tak rożne opinie lekarzy ?

Odpowiedź na: Laura

anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
szczerze mowiac sama niewiem dlaczego sa rozne poszlam do innego tylko dlatego ze czulam iz dermatolog u ktorego bylam z pierwsza zmiana byl dziwny i tak to sie u mnie zaczelo jeden dermatolog,drugi,trzeci,chirurg a nawet onkolog kazdy mowi co innego jutro ide do chirurga onkologa ktory pracuje w centrum onkologi mam nadzieje ze on wkoncu cos zaradzi i oby bylo dobrze
klikers  |  Gość  |  mazowieckie
  • 14 odpowiedzi
Od 6- 10% to złosliwe zmiany MM (czeriak) przy zespole znamion dysplasyucznych/atypowych więc nie ma co się obawiać na zapas bo prawdopodobieństwo zesłośliwienia jest nie wielkie :)

Odpowiedź na: klikers

anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
mam jeszcze jedno pytanie na lewej lopatce na wysokosci zapiecia stanika mialam plaskie znamie ktore zaczelo sie uwypuklac jest teraz lekko wypukle i tak jak by swedzi dretwieje mi lopatka wiec poszlam do dermatologa i po badaniu dermatoskopem wyszlo ze nie trzeba usowac u drugiego dermatologa tez ze nie trzeba uswowac ja sie jednal nadal martwie bo czasami nadal czuje dretwienie najbardziej wtedy gdy podniose lewa reke lup jak spie na tej rece

Odpowiedź na: klikers

anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
na lewej lopatce na wysokosci zapiecia stanika mialam znamie ktore bylo plaskie gdy zaczelo sie uwypuklac i zaczelam czuc dziwne uczucie w lopatce i nizej poszlam do dwoch dermatologow oby dwoch po zbadaniu dermatoskopem stwierdzili zmiana lagodna i ze nie ma potzreby usowania i ze mam sie nie bac o otarcia ja sie jednak nadal nie pokoje bo czasami dalej czuje dziwne uczucie najczesciej jak spie na lewej stronie albo jak rusze reka

Odpowiedź na: anulka

anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
mam jakies problemy z internetem pisalo ze nie dodalo watku a juz jest wrazie czego to moje gg 9964843

Odpowiedź na: anulka

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
W prawidłowym postępowaniu medycznym są 4 wskazania do usunięcia takiego znamienia:
1. Niepokojące objawy w badaniu dermatoskopowym (tego tu nie mamy)
2. Miejsce systematycznie drażnione (u Pani jest)
3. Niepokój pacjenta (również uważa się za wskazanie, chociaż w różnych środowiskach medycznych bywa kontrowersyjne)
4. Cel czysto estetyczny (też bywa kontrowersyjnym wskazaniem)
Powinna jednak Pani trafić do lekarza - chirurga, który wyjaśni Pani aspekty związane z efektami usunięcia chirurgicznego znamienia dokładnie w tym miejscu w jakim jest ono u Pani (to jest już indywidualna konsultacja).
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: CME - Centrum Medycyny Estetycznej

Maria  |  Gość  |  Vastra Gotaland
  • 1 odpowiedzi
witam,
czy to prawda ze przed usunieciem znamion tj.brodawek,wlokniakow trzeba zaszepic sie przeciwko zoltaczce kilka mscy wczesniej?
pozdrawiam

Odpowiedź na: Maria

anulka  |  Gość  |  śląskie
  • 9 odpowiedzi
Witaj ja nie musiałam się szczepić przynajmniej nikt z lekarzy nic mi nie mowił o szczepieniu przed wycieciem znamienia. Myśle, że to zależy od lekarza i czy narzedzia operacyjne sa jednorazowego uzytku. Z tego co widziałam przy moim zabiegu to chirurg uzywal chyba narzedzi jednorazowych bo -przy mnie wyciagal je z foli tzn. sie jakby takiej torebki szczelnie zamknietej. Mysle ze najlepiej bedzie jak porozmawiasz z lekarzem on najlepiej sie na tym zna

Odpowiedź na: anulka

lisi  |  Gość  |  Gelderland
  • 1 odpowiedzi
Witam ,jakies 3 tyg temu mialam zabiegiem laserem co2 ,zostaly usuniete pieprzyki z twarzy.Nadal mam na twarzy ;dziurki;po zabiegu koloru rozowego.Czy to jest normalne?

Odpowiedź na: lisi

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Jest to naturalny proces gojenia,jeśli " dziurki" się nie zmniejszą można punktowo zastosować laser frakcyjny na ich spłycenie.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon


Odpowiedź na: anulka

Dr Marcin Wiatroszak  |  Basic member  |  Chirurgia Ogólna  |  Wrocław, Legnica, Zielona Góra
  • 58 odpowiedzi
Witam , dla własnej ochrony każdy powinien się zaszczepić na żółtaczkę typu C . Przy najmniejszym zabiegu kosmetycznym istnieje możliwość zakażenia .
Na wszystkie pytania Pan Doktor Marcin Wiatroszak udzieli odpowiedzi na bezpłatnej konsultacji w Klinice ESTmedica

Pozdrawiam
ESTmedica
ul. Róży Wiatrów 10
Wrocław
tel. 600-100-183/ 71-790-50-50

Odpowiedź na: Maria

dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Kraków
  • 140 odpowiedzi
  • 10 Lubię to
Jeśli chodzi o usuwanie włókniaków, to proponuję zabieg elektokoagulacji, przed którym wcześniejsze szczepienie nie jest wymagane. Podobnie ma się prawa w przypadku brodawek usuwanych ciekłym azotem, który już z racji bardzo niskiej temperatury uniemożliwia jakiekolwiek zakażenie. Obydwa zabiegi są na tyle bezpieczne i wykonywane przez profesjonalistę nie są źródłem zagrożenia dla zdrowia pacjenta.

Odpowiedź na: dr n. med. Ewa Żabińska - Czas Kobiety

meg24  |  Gość  |  podkarpackie
  • 2 odpowiedzi
witam serdecznie! mam pytanko jak powinno wygladac miejsce gojenia sie rany po wycinaniu pieprzyka? tzn to byl bodajrze laser CO2, pieprzyk byl na samym koncu nosa wystajacy sr jakies do 5 mm.2dni temu usuniety a ranawyglada jka dla mnie nie ciekawie, zaczerwieniona skora,brazowa plamka w tym miejscy wypalenia ogolnie nie wyglada na zasychjaca,dodam iz kazano mi smarowac 2 razy dziennie mascia z antybiotykiem.

Odpowiedź na: meg24

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Uprzejmie proszę o przesłanie zdjęcia na adres czestochowa@esteticmed.pl lub bydgoszcz@esteticmed.pl w celu wstępnej diagnozy.
W miejscu usunięcia pieprzyka laserem może pojawić się: strupek, zaczerwienienie, oraz tkliwość takiego miejsca w zależności od lokalizacji znamienia.
Zalecenia są prawidłowe należy stosować maść/krem z antybiotykiem. W naszej Klinice zalecamy również borasol do przemywania miejsca po zabiegu.
Czy rana jest zaklejana?

Pozdrawiam serdecznie
Anna Wojtyla,

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Odpowiedź na: meg24

szyszynka  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 1 odpowiedzi
Witam
Moje gojenie sie wygląda dokładnie jak w opisie meg 24 z dnia 14.06.2012
To był laser chirurgiczny nie potrafię go nazwać chyba Co2 Pani powiedziała mi ze po zabiegu pojawia się strupki które z czasem znikną i na razie mam strupki. Jest dopiero 3 dzien. po zabiegu.
Były badane pod mikroskopem przed usuwaniem.

Pytanie powinnam sformułować. Jak powinny wygladać znamiona po takim laserze chirurgicznym. No chyba ze znikaja od razu po zabiegu. Bo w miejscu wypalenia mam brazowa plamke.
Kazano smarować maścia z antybiotykiem.



Odpowiedź na: szyszynka

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam ,
uprzejmie proszę o przesłanie zdjęć jeśli to możliwe na adres czestochowa@esteticmed.pl.

Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Poraj

ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Odpowiedź na: szyszynka

Biogenica Klinika Piękna  |  Basic member  |  Poznań
  • 136 odpowiedzi
  • 3 Lubię to
Witam,

Pierwsze pytanie do Pani - to czy regularnie przy każdym wyjściu na świeże powietrze stosowała Pani krem z fitrem. - nie wiemy gdzie było usuwane znamię.

Po drugie zmiany melanocytowe mogą odrastać, więc istnieje takie prawdopodobieństwo, że zabieg należy powtórzyć.

Czy to, iż znamię było badane pod mikroskopem dotyczy badania histopatologicznego - znamię było wycinane do badania, czy chodzi po prostu o badanie dermatokopem?

Odpowiedź na: Biogenica Klinika Piękna

meg24  |  Gość  |  podkarpackie
  • 2 odpowiedzi
witam ponownie. wysylam foto na podany wyzej adres.Od zabiegu minelo 6 dni pojawil sie strupek,czy on sam odpadnie,i po jakim czasie??a jak wyglada sprawa ze słoncem? nie unikne go mimo pozostawania w cieniu ,czy wystarczy smarowac kremem z blokerem 50tka??nast pytanie jesli mozna czy jak strupek odpadnie mozna normalnie przebywac na powietrzu uprzednio posmarowac blokerem miejsce po zabiegu?pozdrawiam

Odpowiedź na: meg24

limonkaEwcia  |  Gość  |  łódzkie
  • 1 odpowiedzi
Witam proszę o info gdzie mogę usunąc myszke w okolicach warszawy. Znajduje sie ona centralnie na środku szyji ma jednolitą barwę wielkosc mniej wiecej 7-5 cm nierowny ksztalt.W jaki sposób powinna być prawidłowo usunięta i i czy po usunieciu zostana blizny ??? męczy mnie to od 27 lat od urodzenia :(

Odpowiedź na: limonkaEwcia

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

Jeśli jest to znamię typu myszka powinno zostać usunięte chirurgiczne z plastyką miejscową celem redukcji napięcia tkanek wraz z badaniem histopatologicznym.
Po usunięciu chirurgicznym powstaje blizna jednak nowoczesne metody terapii laserowej pozwolą zmniejszyć bliznę.

Zapraszam na konsultację do oddziału w Częstochowie do dr n. med. Marcina Bieńkowskiego

Pozdrawiam serdecznie
Anna Wojtyla

ESTETICMED.PL

Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Lęborska 7
85-728 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon

Odpowiedź na: Bieńkowscy Clinic®

mmmmm  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
witam, jestem po zabiegu laserowego usunięcia włókniaka, który znajdował się na nosie. Po zabiegu pozostało mi wgłębienie. Jestem trochę tym zmartwiona.Proszę mi powiedzieć czy to się w jakiś sposób wypełni i czy blizna będzie widoczna ?

Odpowiedź na: mmmmm

Klinika Wiatroszak - ESTmedica  |  Premium member  |  Wrocław, Legnica
  • 105 odpowiedzi
  • 11 Lubię to
Witam, najlepszym rozwiązaniem byłaby konsultacja i obejrzenie tego wgłębienia, lub przysłanie zdjęć. Są różne metody leczenia: można spróbować zrobić plastykę blizny bądź wypełnić to wgłębienie kwasem hialuronowym ale ciężko mówić o leczeniu gdy zmiany się nie widzi.
Zapraszamy do naszej kliniki
www.estmedica.pl

Odpowiedź na: Klinika Wiatroszak - ESTmedica

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam czy można usunąć bliznę po usunięciu chirurgicznym znamienia na twarzy bliznę linijną słyszałam że laser fraksyjny jest skuteczny albo co2 bardzo proszę o odpowiedz.

Odpowiedź na: rekinek

rekinek  |  Gość  |  mazowieckie
  • 26 odpowiedzi
witam czy może ktoś z lekarzy mi odpowiedzieć czy bliznę można usunąć laserem fraksyjnym czy laserem mosaic co2 bądż piksel blizna linijna około 1cm??Bardzo proszę o odpowiedz

Odpowiedź na: rekinek

CME - Centrum Medycyny Estetycznej  |  Premium member  |  Dermatologia  |  Świebodzice
  • 189 odpowiedzi
Lasery służą do wygładzania blizn. Zależnie od rodzaju lasera i właściwym jego dobraniu do budowy blizny możemy uzyskiwać lepsze lub gorsze wyniki zabiegów. Jedyne rozwiązanie to osobista konsultacja u lekarza doświadczonego w zabiegach laserowych. Jeżeli chodzi o usunięcie blizny to tylko chirurgicznie z wytworzeniem nowej blizny, znacznie mniejszej od poprzedniej. To również wymaga kompetentnej konsultacji.
lek. med. A. Konieczny
właściciel CME w Świebodzicach

Odpowiedź na: rekinek

Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam,

W przypadku leczenia blizn nasza Klinika rekomenduje pacjentom terapie łączone, które opierają się na działaniu kilku laserów frakcyjnych (Pixel, Fraxel oraz Mosaic eCO2). Różnią się one głębokością oraz mocą działania.
Za pomocą laserów frakcyjnych lekarz wykonuje w skórze objętej leczeniem tysiące drobnych, głębokich mikrouszkodzeń termicznych - tak zwanych stref mikrotermalnych. Wokół stref mikrotermalnych pozostają nietknięte leczeniem mostki tkanki, które aktywnie uczestniczą w procesach szybkiej odnowy.
Całkowita regeneracja skóry objętej zabiegiem następuje w ciągu 28 dni. Ilość zabiegów uzależniona jest od osobniczej reakcji skóry pacjenta na zabieg.
Zapraszamy na konsultację do naszej Kliniki.

Pozdrawiam serdecznie,
D. Majewska
ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl

Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon

Oddział Bydgoszcz
ul. Cicha 17
85-650 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon
ire252  |  Gość  |  pomorskie
  • 2 odpowiedzi
Ja mogę polecić dr Izę Żelazny z Gdyni, usuwałam u niej pieprzyka i jestem w pełni zadowolona z efektu ;) wizyta bardzo miła i profesjonalna
blow21  |  Gość  |  Zuid-Holland
  • 3 odpowiedzi
witam. ;)/ Odważyłem sie na zabieg usunięcia pieprzyków z twarzy i szyji.Dwa tygodnie temu byłem na badaniu dermatologicznym i pieprzyki okazały się nie grozne, lecz chce je usunąć ze względu estetycznego.Pan doktor powiedział że płaskie pieprzyki usunie metoda laserową a wypukłe poprzez wypalenie(elekro-koagulacja)- i tej drugiej metody sie troche obawiam , bo słyszałem że lepiej usuwać takie pieprzyki chirurgicznie( ten pieprzyk znajduje się przy samym nosie(wypukły)), chciałbym żeby blizna była jak najmniejsza. 1.Pierwsze moje pytanie dotyczy metody usuniecia tego pieprzyka elektrokolagulacjia czy moze jednak skalpel??? 2.Pora usunięcia ostatni dżień Marca, czy ten miesiąć jest odpowiedni??? 3.Mam jasną karnacjie i 20 lat, jak się skalecze to strupki goja się w miare szybko - czy to dobre warunki??? - obawiam sie przebarwień. 4. Czas gojenia się tych dwóch metod??? 5.Co moge robić a czego nie moge robić po tych zabiegach( uprawiać sport , pływać na basenie itp.), czy mam stosować kremy.??? 6.Jak mam sie przygotować do tego zabiegu? jakich leków itp. nie moge sporzywac??? Bardzo prosze o odpowiedż chociaż na część moich pytań( to dla mnie bardzo ważne), Z góry dziękuję.;)
lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita  |  Premium member  |  Tarnów
  • 1083 odpowiedzi
  • 92 Lubię to
Krótko na temat elektrokoagulacji : To była doskonała metoda 30 lat temu
Tak samo jak wymrażanie ciekłym azotem Te techniki są nadal stosowane choc powinno się ich zakazać wobec postępu techniki
Wynikają z niskich kosztów zakupu sprzętu.
A już kompletnie nie rozumiem dlaczego pani doktor chce użyć elektrokoagulatora na twarzy( ryzykując powstanie blizny) jeśli dysponuje laserem
Pozdrawiam
Lek med Jacek Ściborowicz

Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

blow21  |  Gość  |  Zuid-Holland
  • 3 odpowiedzi
Dziękuje za odpowiedż na moje pytanie. Ośmiele się zadać jeszcze jedeno pytanie, jaką metode by pan polecił na usuniecie odstajacych a jaka na płaskich pieprzyków? W ciągu ostatniego miesiąca mam wysyp pieprzyków;/ na twarzy , rękach i pasa w góre, od czego to zalerzy przecież nie ma mocnego słońca,
blow21  |  Gość  |  Zuid-Holland
  • 3 odpowiedzi
Nie wim co zrobić, może udać się do innego dermatologa żeby zaciagnąc drugiej opini . Poleci ktoś dobrego dermatologa z w. Lubuskiego, moze być także Poznań.
krzysiek  |  Gość  |  podkarpackie
  • 2 odpowiedzi
witam
proszę o radę mam 2 duże wystające pieprze na plecach, od dawna wielkości 1cm. i kilka mniejszych , po za tym pojawia się dużo mniejszych wystających
czerwonych , skąd to się bierze ? i czy usunąć je hirurgicznie , czy zgłosić się do onkologa, a może jakieś inne rady. może na meila odpowiedź
kris2km@gmail.com , albo tutaj ale nie wiem czy odnajdę spowrotem tą stronę
Natalii  |  Gość  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
Bylam dzisiaj na usunieciu..ale chyba cos jest nie tak. po jednym zostala mi dziura z ciemnym kawalkiem..czy to normalne? a co z szyciem chyba powinno byc?
jolka07  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
Czy ktoś może mi polecić dobrego specjalistę w Krakowie, który usunie mi 3 znamiona z twarzy?...znalazłam 2 kliniki ale ceny mnie zmroziły od 700-800zł za usunięcie jednej zmiany...(((
Dr n. med. Maciej Grajek  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Katowice
  • 5 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Zapraszam do Katowic, to godzina drogi, a ceny 3x mniejsze. Może Pani przesłać zdjęcie twarzy na mgrajek@poczta.onet.pl i wszystko Pani powiem.

Odpowiedź na: Dr n. med. Maciej Grajek

jolka07  |  Gość  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
Dobrze bardzo dziękuję za zaproszenie ))
wyślę zdjęcia
pozdrawiam serdecznie
krzysiek  |  Gość  |  podkarpackie
  • 2 odpowiedzi
może tam mi powiedzał za dwa znamiona 500zł. reszta gratis , to chyba warto, - www.drgrajek.pl
Angelius Medycyna Estetyczna  |  Basic member  |  Katowice
  • 264 odpowiedzi
Zapraszamy do Katowic, do dyspozycji pacjentów mamy dermatologa, który operuje urządzeniem co2, oraz chirurga plastyka, jeżeli zmiany są większe lub wymagają zabiegu chirurgicznego.

rejestracja XXXXXXXXX
martinett  |  Gość  |  świętokrzyskie
  • 1 odpowiedzi
Witam. 4 tygodnie temu miałem usuwanego włókniaka z twarzy laserem CO2. Średnica włókniaka wynosiła ok. 6-7 mm. Po odpadnięciu strupka przeraziła mnie głębokość śladu po usunięciu tego znamienia. Pomimo faktu, że dziura trochę się wypłyciła, to jednak na razie efekt estetyczny jest gorszy niż przed zabiegiem. Mam zatem pytanie, czy jest jeszcze szansa na to, że ślad będzie się wypłycał? Od kiedy można smarować bliznę żelem silikonowym? Kiedy ewentualnie można rozpocząć minimalizowanie widoczności blizny za pomocą lasera?
Angelius Medycyna Estetyczna  |  Basic member  |  Katowice
  • 264 odpowiedzi
Witam, po usuwaniu większych zmian na wypłycanie się blizny trzeba poczekać troszkę dłużej. Pomocne okażą się lasery frakcyjne. Terapię laserową może Pan rozpocząć już dzisiaj. Urządzenie Palomar Lux1540 dostosowane jest do pracy z bliznami pooperacyjnymi już w dniu usunięcia szwów.

Pozdrawiam,
mgr Ewa Gwiazda
asystent medyczny
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. Fabryczna 13d
Katowice
tel. XXXXXXXXX
Bieńkowscy Clinic®  |  Premium member  |  Bydgoszcz, Częstochowa
  • 855 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
Witam, regeneracja skóry i spłycanie ubytków w skórze przebiega nawet parę miesięcy po zabiegu, także na pewno z tygodnia na tydzień zagłębienia będą coraz mniejsze, aby przyspiesyć ten proces i zminimalizować bliznę można jak najszybciej rozpocząć terapię laserami fraksyjnymi, ewentualnie falą radiową w celu pobudzenia skóry do regeneracji. Można zastosować takie lasery jak Pixel, Fraxel, eCO2 zachęcam do artykółów i zdjęć: http://www.esteticmed.pl/wskazania/usuwanie-blizn i zapraszam na konsultację z Doktorem w naszych Klinikach Esteticmed.pl w Bydgoszczy lub Częstochowie. Żele silikonowe można stosoważ po wygojeniu ran czyli już na pewno można, polecam Kelocote albo Zeraderm.

Pozdrawiam

Paula Rackiewicz

ESTETICMED.PL
Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
dr Ilona Wnuk-Bieńkowska & dr n. med. Marcin Bieńkowski
www.esteticmed.pl


Oddział Bydgoszcz
ul. Cicha 17
85-650 Bydgoszcz
bydgoszcz@esteticmed.pl
tel. +  48 5... Pokaż 48 52 345 25  Telefon 34
tel. +  48 7... Pokaż 48 721 666 777  Telefon
GG:  1172... Pokaż 11720502  Telefon


Oddział Częstochowa
ul Wysockiego 39/7
42-200 Częstochowa
czestochowa@esteticmed.pl
tel. +  48 3... Pokaż 48 34 325 61  Telefon 72
tel. +  48 6... Pokaż 48 665 601 212  Telefon
GG:  1932... Pokaż 19327184  Telefon
Suzzy  |  Gość  |  zachodniopomorskie
  • 1 odpowiedzi
Witam! Półtorej roku temu miałam usuwanego pieprzyka z twarzy (płaski, nie za dużo), metodą laserową. Niestety do tej pory pozostał mi po nim wyraźny ślad, szczerze, wygląda to zdecydowanie gorzej od pieprzyka. Czy byłaby możliwość pozbycia się tego śladu/blizny(?)
SofiaS  |  Gość  |  mazowieckie
  • 3 odpowiedzi
Ja na razie nie usuwałam jeszcze mojego pieprzyka, ale zastanawiam się nad tym. Na razie robiłam tylko badanie wideodermatoskopii, które z resztą bardzo polecam. Robiłam je w Melitusie w Warszawie, lekarz przyłożył do pieprzyka kamerę, zaraz wszystko trafiło do komputera i nastąpiła szybka analiza. Całość trwała ok. 15 minut, więc moim zdaniem bardzo szybko, a spokój i wiedza, że ta zmiana jest niegroźna - bezcenne:)
martaprzy1998  |  Gość  |  wielkopolskie
  • 1 odpowiedzi
witam , mam pieprzy na nodze w wielkości 0,5 cm , chciała bym sie go pozbyć - dało by się go laserowo ?
H&S Metamorfozy  |  Basic member  |  Gdynia
  • 63 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
Przede wszystkim to musi Pani pójść do leklarza żeby to zobaczyć słowa pieprxzyk nie ma w medycynie, lekarz po odbejrzeniu zadecyduje czy można to usunąć laserem czy nie - usuwanie laserowe niszczy tkankę, jeśli jest potrzebne badanie mikroskopowe, to trzeba wyciąć
Angelius Medycyna Estetyczna  |  Basic member  |  Katowice
  • 264 odpowiedzi
Witam, przy każdej konsultacji do zabiegów laserowych ogląda się zmianę pod dermatoskopem oraz ustala przebieg zabiegu - laserowo, bądź chirurgicznie ze zbadaniem histopatologicznym zmiany.

Pozdrawiam,
Ewa Gwiazda
asystent medyczny
Angelius Medycyna Estetyczna
ul. fabryczna 13d
Katowice
tel. XXXXXXXXXX
Tomii  |  Gość  |  śląskie
  • 1 odpowiedzi
Witam serdecznie ,nazywam sie Dorota levis ,Mieszkam w Chorzowie .Mam taki problem , mam mnostwo pieprzykow na calym ciele w roznych miejscach naliczylam ich 100 sztuk .Chcialam sie zapytac ile by kosztowalo usuniecie wszystkich Laserem ? Moge przeznaczyc na usuniecie tych znamion 2500 zl netto wieksza gotowka nie dyspoznuje .Bardzo prosze o pomoc ,moge dojechac jezeli to bedzie inne miasto przedewszystkim ,zeby bylo tanio ,dziekuje i pozdrawiam serdecznie .
stejsik  |  Gość  |  Birmingham
  • 1 odpowiedzi
Witam serdecznie. Moim problemem są dwa pieprzyki na twarzy - jeden na policzku, a drugi bardzo blisko ust (wszyscy mówią że seksowny, ale ja bardzo źle się z nim czuję, odkąd pamiętam) i bardzo chciałabym się go pozbyć, ale tak żeby nie było blizny. Czy jest to możliwe? Mieszkam za granicą, dlatego też nie ma mnie często w Polsce, stąd też pomysł na konsultacje z lekarzem przez internet. Pochodzę z Zakopanego, jeśli chodzi o zabieg to mogę się pojawić w Krakowie lub okolicach. Bardzo bym chciała skonsultować się przez internet czy możliwe by było usunięcie tego pieprzyka bez blizn.... Czy może mi ktoś pomóc?
MAXIMUS11  |  Gość  |  podkarpackie
  • 2 odpowiedzi
Witam
Chciałbym usunąć 2 pieprzyki od 4mm do 1cm wieklość . Jeden na brzuchu(większy) a drugi na karku, blisko włosów co jest nie wygodne np. u fryzjera i dodatkowo jest narażony na promienie słoneczne.

Pieprzyki mam od dziecka, nie są wypukłe, może troszke, kolor mocno brązawy.
Nie występują żadne zmiany, kiedyś wycinałem 2 pieprzyki na szyii i wycinek był wysyłany do badanie, wyniki OK

Po tym zabiegu bardzo długo miałem blizny na szyii (stosowałem Cepan/Contractubex) dziś po jakichś 6 latach od zabiegu są prawie nie widoczne.

Teraz chciałbym usunąć te 2 dzięki czemu poczuł bym się pewniejszy siebie, prosze o poradę czy jest dzisiaj jakaś skuteczna i pewna metoda? która nie pozostawi blizn na tak długo? Czy najlepiej je wyciąć tak te wcześniej?

woj podkarpackie
Więcej opinii na ten temat
Usunięcie znamienia na twarzy
Usuwanie znamion, brodawek, włókniaków i zmian skórnych
  Warto
Zgłosiłam się do doktora ze znamieniem pod okiem, nad którym wydziwiali inni lekarze ze względu na jego rozmiar. Pan doktor wyciął je w taki sposób, że miejsce usunięcia jest bardzo słabo widoczne.... Więcej 

Powiązane videa

Usuwanie znamion

25.05.2015

Zabieg usuwania znamion wykonany w Klinice ESTmedica dr. Marcina Wiatroszaka. Zabieg jest w 100% bezbolesny i bezpieczny. Przy użyciu... Więcej 

Podobna problematyka

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy