Nadmiar skóry na powiekach górnych i brak efektu po niciach PDO

  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Nadmiar skóry na powiekach górnych i brak efektu po niciach PDO

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dzień dobry,
jakiś czas temu zauważyłam, że na powiekach górnych mam za dużo luźnej skórki, która przy otwartych oczach układa się w brzydki wałeczek w zagłębieniu powiek. Byłam z tym problemem u dermatologa ze specjalizacją medycyny estetycznej, która zaproponowała mi nici PDO (po 2 nad każdą brwią) oraz wypełnienie okolic nad brwiami kwasem hialuronowym. Mija 6 tygodni i jest... gorzej niż było:( Tzn. powieki opadają jakby bardziej na dodatek po nocy puchną jak gąsienice, a najgorsze, że niesymetrycznie (puchnie powieka od tej samej strony co bok na którym spałam). Opuchlizna schodzi w ciągu dnia. Dodam, że 9 m-cy temu miałam botox na linie poprzeczne na czole. I mam wrażenie, że to z kolei spowodowało opadnięcie brwi i może to jest właśnie przyczyna nadmiaru skórki na powiekach? Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy? Oczywiście wiem, że główną przyczyną tej wiotkiej skórki jest starzenie się (mam 43 lata), ale czy te ww zabiegi nie pogorszyły mojej sytuacji?
Jestem zdesperowana i planuję chirurgiczną korektę powiek górnych, ale pop pierwsze strasznie się boję:( i po drugie, czy po ww zabiegach nie należało by odczekać, a jeśli tak, to ile czasu?
Z góry serdecznie dziękuję za wypowiedzi:)
Specjaliści w Twojej okolicy
  • 193 odpowiedzi
  • 26 Lubię to
Dr n. med. Tadeusz Witwicki  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 193 odpowiedzi
  • 26 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Witam,
wskazane jest, aby wykonała Pani badania krwi T3, T4 i TSH oraz kreatyninę, mocznik + badanie ogólne moczu. Badania te pomogą zobrazować czy przyczyną puchnięcia powiek nie są choroby nerek lub tarczycy (mało prawdopodobne). Obrzęk po zabiegu wciągnięcia nitek może utrzymywać się do 4 tygodni, a kwas hialuronowy nawet do 9-12 miesięcy. Po tym okresie rozsądnym rozwiązaniem jest usunięcie nadmiaru skóry metodą chirurgiczną. Zabieg można wykonać w znieczuleniu miejscowym z pozostawieniem prawie niewidocznej blizny. Szwy zdejmuje się po 4-5 dniach, a okres gojenia trwa ok. 2-3 tygodni.
Pozdrawiam,
T.Witwicki
www.drwitwicki.pl
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Dr n. med. Tadeusz Witwicki

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź. Trochę się załamałam Pana radą żeby odczekać 9-12 miesięcy:( Chciałam ten zabieg zrobić na przełomie lutego/marca. Ile najkrócej powinnam odczekać? Nie chcę chodzić jeszcze rok z tymi 'długimi' powiekami...Czy mogę zrobić botox na brwią zmarszczkę? Bo słyszałam, że przed planowaną korektą powiek nie robi się botoxu w czoło.
Pozdrawiam,
Po40stka
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Renatka

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Na lwią zmarszczkę miało być:)
  • 193 odpowiedzi
  • 26 Lubię to

Odpowiedź na: Renatka

Dr n. med. Tadeusz Witwicki  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 193 odpowiedzi
  • 26 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Dzień dobry,
Przed zabiegiem korekty powiek, proszę nie wykonywać botoxu, gdyż może to wpłynąć na utrudnienie oceny opadania skóry. Rozsądny termin zabiegu można wyznaczyć dopiero po ustąpieniu obrzęków (najprawdopodobniej po całkowitym wchłonięciu się kwasu hialuronowego).
Pozdrawiam,
T.Witwicki
www.drwitwicki.pl
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Dr n. med. Tadeusz Witwicki

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dziękuję.
Niedobrze, przede mną ok. 7 m-cy patrzenia w lustro bez znieczulenia:(
Pozdrawiam,
Po40stka
Bozena Gość
  • 4 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Bozena  |  dolnośląskie
  • 4 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
 |  dolnośląskie
A po co był ten kwas hialuronowy? Bo to jest wypełniacz, a Pani miała NADMIAR skóry, więc nie bardzo rozumiem, jakie miał spełnić zadanie? Może lekarze potrafią na to odpowiedzieć?
Bozena Gość
  • 4 odpowiedzi
  • 1 Lubię to

Odpowiedź na: Bozena

Bozena  |  dolnośląskie
  • 4 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
 |  dolnośląskie
Może Pani przyspieszyć wchłanianie kwasu za pomocą hialuronidazy.
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Bozena

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Hej Bożeno:)
Kwas był podany nad brwiami (tam gdzie nici PDO, bo pod moją skórą nie ma prawie żadnej 'wyściółki') i w okolicach skroni, bo wypełnienie tych obszarów miało podnieść/naciągnąć skórę na powiekach. Pani dermatolog cudów nie obiecywała i wyjaśniła, że takie cuda to tylko skalpel czyni:) Ale chciałam zaryzykować, bo strasznie bałam się ingerencji chirurgicznej. Teraz już oswoiłam się z tą myślą, no i masz...! teraz to nie mogę:(
Dr Ewa Rybicka Premium member
  • 419 odpowiedzi
  • 66 Lubię to
  • 419 odpowiedzi
  • 66 Lubię to
Nadmiar skory powiek, ktory wyraźnie widać na załączonych zdjęciach jest wskazaniem do zabiegu sublimacji tkanki za pomocą urządzenia PLEXR. Jest to generator mikrowiązki plazmy, zabieg bezpieczny, dający konkretne, trwałe efekty. Jest alternatywą dla zabiegow blefaroplastyki chirurgicznej. Zachęcam do zapoznania sie z opisem zabiegu na stronie internetowej esteticanova.com.pl oraz do kontaktu telefonicznego i konsultacji. Chetnie odpowiem na Pani pytania.
Pozdrawiam
Ewa Rybicka
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Dr Ewa Rybicka

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dziękuję za odpowiedź. Moja Pani Dermatolog też ma to urządzenie:) Rozważałam tę możliwość, ale w moim gabinecie koszt 1 zabiegu to 1500 zł, a prawdopodobnie 1 zabieg nie wystarczy...A nawet jak wystarczy to po jakimś czasie będzie tak samo jak było:( To już wolę skalpelem raz (za 3000-4000 zł) i być może na zawsze.

Odpowiedź na: Renatka

Ina54  |  Hessen
 |  Hessen
Odradzam Ci wszelkie zabiegi PLRXR czy za pomocą lasera frakcyjnego CO 2.Są to bardzo kosztowne zabiegi,które działają ok.2 lat , NIE WARTO je wykonywać . Chirurgiczna korekta powiek da trwały efekt i jest tańsza niż 1 zabieg PLEXR a tych zabiegów musisz zrobić kilka aby był ten krótkotrwały efekt ,ale na chirurgiczną korektę musisz wybrać  do Czech gdzie za korektę górnych powiek zapłacisz ok.1.200 zł , górne i dolne zrobisz za ok.3000 zł. Zabieg jest bardzo prosty,wykonywany w znieczuleniu miejscowym ,leczenie w sensie wygojenie szwów to nawet 1-2 tygodnie,ale cała rekonwalescencja trwa do nawet pół roku czego nie wiem czemu lekarze nie piszą o tym,ale niech Cię to nie wystraszy ,bo sprawa wygląda tak ,że szwy są jeszcze grube i zaczerwienione i ciągną,ale o tym wiesz tylko Ty .Makijaż wszystko tuszuje i ja np.7 dni po zabiegu zrobiłam przegląd wszystkich galerii i odwiedziłam wszystkich znajomych i nikt nawet nie zauważył,że coś miałam robione.
Powieki kształtują się jeszcze długo i nawet te defekty,które myślałam,że są jakimiś błędami związanymi z zabiegiem ,wszystkie znikły. Pisanie,że gojenie czy rekonwalescencja trwają 2-3 tygodnie jest wprowadzaniem pacjentek w błąd,bo one po tym czasie załamują się myśląc ,że oczy powinny być już piękne a nie są,na to potrzeba kilku miesięcy,minimum 2 miesięcy,ale warto.
Ile razy można robić korektę powiek? To nie jest tak,że można tylko 2 czy 3 razy,chodzi o to,że nie ma potrzeby robić to więcej razy.Jeżeli Ty jesteś po 40-tce to być może będziesz chciała to zrobić jeszcze raz,wątpię abyś chciała to zrobić po raz trzeci,ale jeśli będziesz chciała to nie będzie żadnych przeciwwskazań,chyba ,że zdrowotne.
Jeśli jesteś zainteresowana zrobieniem zabiegu w Czechach,pisz do mnie na priv , Polki jeżdżą tam teraz masowo ,zabieg mają zrobiony fachowo i tanio a do tego zapewniona jest troskliwa opieka.Mam kontakt z wieloma kobietami po tym zabiegu ,wszystkie są bardzo zadowolone.
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Ina54

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dziękuję Ino😊
Przeczytałam chyba wszystkie Twoje posty na forum i dzięki nim stałam się dużo mądrzejsza.
Cena zabiegu jest kusząca, ale ja nie mam do dyspozycji samochodu, a podróż że świeżymi ranami na powiekach jest dla mnie przerażająca i ryzykowna😨
Ale mam niestety sporo czasu na przemyślenia, bo muszę czekać na wchloniecie kwasu hiarulonowego, który 1,5 miesiąca temu miałam podany nad brwiami i w okolice skroni. Po tym zabiegu wiem, ze żadne doraźne metody nie pomoga i czeka mnie skalpel🙄
Ale już oswoiłam się z ta myślą i gdyby nie kwas to już bym to zrobiła😊
Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki i dobrze, ze u Ciebie już wszystko ok

Odpowiedź na: Renatka

Ina54  |  Hessen
 |  Hessen
renatko,przeczytałam jeszcze raz o Twoim problemie i przyznam,że jest to bardzo dziwne . Opadanie brwi i powiek następuje po nieprawidłowo podanym botoksie ,ale Ty piszesz ,że botoks miałaś podany 9 miesięcy temu a więc ten botoks już raczej nie działa.
Kwas hialuronowy z kolei podaje się nieraz w górną powiekę ,tuż pod brwiami i w brwi po to aby wygładzić powiekę i ją unieść i muszę Ci powiedzieć,że widziałam świetne efekty .Dlaczego lekarze zakładają,że opadły Ci powieki po kwasie?
Nie bój się odległości,to co wydasz na miejscu w swoim mieście ma się nijak do tego co wydasz w Czechach.Wynajmiesz sobie hotel po polskiej stronie na 6 dni czyli do zdjęcia szwów a potem zrobisz makijaż i wrócisz bez problemu do domu .Ja jechałam do Czech 1.200 km. , było warto.
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Ina54

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Hej Ino,
żaden lekarz nie powiedział, że to opadanie jest po ww zabiegach. To tylko moje obserwacje i spekulacje na podstawie zdjęć z całego roku. Może po prostu się posypałam przez ten rok i tyle:/
Dziękuję za zainteresowanie:)
Z tym wyjazdem to muszę sobie jeszcze przemyśleć...
Pozdrawiam,
Renatka
Ps. To był mój 3 botoks w lwią zmarszczkę, ale tym razem również podany był przy brwiach i w zmarszczki poziome czoła. Z moich doświadczeń u mnie botoks trzyma b. długo, nawet rok!
KATIA Gość
  • 1 odpowiedzi

Odpowiedź na: Ina54

KATIA  |  śląskie
  • 1 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam. Jestem zainteresowana operacja powiek w Czechach. Czy moglaby pani cos wiecej na ten temat napisac.. np ile sie czeka na zabieg , u kogo najlepiej robic, wogole wszystko w tym temacie.

Odpowiedź na: KATIA

Ina54  |  Hessen
 |  Hessen
Jutro wszystko napiszę w prywatnej wiadomości,pozdrawiam.
  • 943 odpowiedzi
  • 47 Lubię to
  • 943 odpowiedzi
  • 47 Lubię to
Dzień dobry
Alternatywą dla chirurgicznej blepharoplastyki jest resurfacing tek okolicy za pomocą lasera frakcyjnego CO 2 Ta metoda jest z powodzeniem stosowana od lat. Dodatkowo można rozwazyć termolifting Rf igłowy INFINI( to niwa i równie skuteczna metoda remodelingu skóry -równiez tej na powiekach)
Obydwie metody wraz ze zdjeciami pacjentow przed i po opisane są na mojej stronie www.medivita.net , i zabieg jest połowe tańszy od tego co zaproponowano we wspomnianym przez Panią gabinecie dermatologicznym
Pozdrawiam
Lek med Jacek Ściborowicz
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: lek. med. Jacek Ściborowicz - MediVita

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dziękuję za odpowiedź.
Pomijając koszty, na zdjęciu na stronie Pana Kliniki nie widzę spektakularnych efektów po Rf INFINI na powiekach osoby ze zdjęć. Nadmiar skóry nadal jest. A ja po prosu nie chcę mieć tej skóry. Samo lekkie obkurczenie (które z biegiem czasu pewnie ustąpi) nie jest dla mnie satysfakcjonujące.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam:)
  • 1058 odpowiedzi
  • 109 Lubię to
Dr n. med. Lubomir Lembas  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 1058 odpowiedzi
  • 109 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Dzień dobry,
dziękuję za zdjęcia - one mówią najwięcej;
złotym standardem postępowania w Pani przypadku jest plastyka powiek górnych (chirurgiczna)
myślę, że trzeba się też odnieść do opadania prawdziwego powiek (tego nie jestem pewien, wymaga to jeszcze osobistego zbadania powiek);
inne metody (różne) można stosować, ale wyniki ich stosowania mogą się tylko zbliżać asymptotycznie do wyniku zabiegu chirurgicznego,
na stronie www.lembas.pl jest sporo informacji na temat plastyki powiek,
zapraszam do lektury
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Dr n. med. Lubomir Lembas

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dziękuję za odpowiedź.
W Pana wypowiedzi pojawia się sformułowanie; "do opadania prawdziwego powiek". Co Pan miał na myśli? To ja mam nieprawdziwe (?) opadanie powiek?
Jestem zdecydowana na chirurgiczną naprawę powiek, ale według opinii Dr T. Witwickiego powinnam czekać. A chciałam jak najszybciej, bo bardzo mi to przeszkadza.
Inne metody...Nadmiarowa skóra cudownie nie zniknie - trzeba ją po prostu wyciąć!
Na koniec zapytam: czy to prawda, że plastykę powiek można zrobić 2-3 razy w życiu?
Pozdrawiam:)
  • 1058 odpowiedzi
  • 109 Lubię to

Odpowiedź na: Renatka

Dr n. med. Lubomir Lembas  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 1058 odpowiedzi
  • 109 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Dzień dobry,
odnośnie prawdziwego opadania powiek - są pewne cechy w badaniu powiek, które pozwalają na postawienie takiego rozpoznania - na zdjęciach widać te cechy;
anatomia powiek każdego człowieka jest troszkę inna i każda jest wyjątkowa;
w większości przypadków plastyki powiek kończy się na jednej operacji tego typu, choć czasami trzeba wykonać "poprawkę" lub "udoskonalenie wyniku" lub po wielu latach "powtórkę";
zapraszam na osobistą konsultację - to najbardziej rzetelna forma ocena stanu powiek:)
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Dr n. med. Lubomir Lembas

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dziękuję za odpowiedź,
czy rozpoznanie 'prawdziwego opadania powiek' coś zmienia, np. nie kwalifikuje mnie do korekty? Czy przyczyną prawdziwego opadania powiek są jakieś choroby ogólnoustrojowe (np. problemy z tarczycą), które trzeba leczyć i to wystarczyłoby żeby powieki się poprawiły?
Pozdrawiam:)
  • 1058 odpowiedzi
  • 109 Lubię to

Odpowiedź na: Renatka

Dr n. med. Lubomir Lembas  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 1058 odpowiedzi
  • 109 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Dzień dobry,
to dobrze, że jest Pani dociekliwa odnośnie stanu Pani powiek i ewentualnych możliwości leczenia;
zapraszam na osobistą konsultację - warto udać się przed operacją nawet na więcej niż jedną wizytę lekarską;
krótkie osobiste badanie lekarskie jest w stanie odpowiedzieć na większość pytań;
na podstawie szczątkowych informacji na temat Pacjenta trudno jest postawić pewne rozpoznanie, określić przyczynę i zaplanować leczenie
podstawowy podręcznik, z którego czerpię wiedzę na temat plastyki powiek ma 2 grube tomy - nie da się tej wiedzy w krótkich słowach przekazać przez internet;
choroby tarczycy, a stan powiek to jeden rozdział w tej książce - jeden z szerszych:)
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Dr n. med. Lubomir Lembas

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Tak, rozumiem. Dziękuję za zaproszenie, jednak nie chciałbym robić zabiegu w W-wie, bo miałabym dodatkowy kłopot z dojazdem.
Dziękuję za pomoc:)

  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Dr n. med. Lubomir Lembas

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Wiem, że pisze Pan o tym na swojej stronie, ale kiedy próbuję na nią wejść to Firefox pisze mi : "Połączenie nie jest bezpieczne" i nie puszcza dalej. Jest nawet napisane, żeby poinformować właściciela strony, to informuję:)
  • 65 odpowiedzi
  • 13 Lubię to
dr. n. med. Kamil Pietrasik  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 65 odpowiedzi
  • 13 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Szanowna Pani
Dr Witwicki ma rację. Trzeba czekać aż wchłonie się kwas hialuronowy i wtedy ocenić rzeczywisty nadmiar skóry i ją usunąć.
Pozdrawiam serdecznie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: dr. n. med. Kamil Pietrasik

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Serdecznie dziękuję za pomoc:)
Wstawiam swoje zdjęcia zrobione na 2 m-ce przed wstawieniem nici PDO i podaniem  kwasu hialuronowego nad brwiami i w okolice skroni.
Czy mam rację, że było lepiej?
Pozdrawiam:)
  • 87 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
dr Joanna & dr Maciej Broccy - MEDICAL MARGARET SPA  |  Dermatologia, Łódź, Staszów, Kielce, Sandomierz, Busko Zdrój
  • 87 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
 |  Dermatologia, Łódź, Staszów, Kielce, Sandomierz, Busko Zdrój
Wymaga Pan zabiegu plastyki powiek z korekcją bruzdy powiekowej , cena zabiegu Ok 2800 zł Zapraszam na konsultację
Pozdrawiam Maciej Brocki
  • 72 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
dr n. med. Małgorzata Kot  |  Chirurgia Plastyczna, Łódź
  • 72 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Łódź
Witam Panią,
U Pani są wskazania do chirurgicznej plastyki powiek górnych. Uważam, że operacja wykonana przez chirurga plastyka jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem problemu.
pozdrawiam
Małgorzata Kot
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: dr n. med. Małgorzata Kot

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dziękuję za pomoc:)
Pozdrawiam serdecznie.
  • 50 odpowiedzi
  • 3 Lubię to
  • 50 odpowiedzi
  • 3 Lubię to
Dzień dobry,
Ze zdjęć, które Pani dołączyła można stwierdzić że w tym przypadku zabieg chirurgicznej korekcji powiek górnych będzie najbardziej korzystny. Proszę nie obawiać się tego zabiegu, efekty są bardzo zadowalające i trwałe. Oczywiście zanim dojdzie do zabiegu potrzebna jest konsultacja chirurgiczna. Lekarz oceni co należy zrobić, w jakim zakresie, omówi cały zabieg i odpowie na Pani pytania.
Zachęcam do obejrzenia rezultatów takich zabiegów oraz filmiku z samego zabiegu na stronie internetowej Naszej Kliniki.
Zapraszam na bezpłatną konsultację z chirurgiem.
W celu ustalenia terminu wizyty proszę o kontakt z recepcją Kliniki.
Pozdrawiam
Klinika Wiatroszak
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Klinika Wiatroszak - ESTmedica

Renatka  |  dolnośląskie
  • 20 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  dolnośląskie
Dziękuję za odpowiedź.
Rzeczywiście spektakularne efekty! Piękne te nowe powieki:)
Do zobaczenia:)
Przepraszamy, ale ta dyskusja została zamknięta. Nie można tutaj zamieszczać więcej wiadomości.

Rozpocznij nową dyskusję w temacie Korekcja powiek (Blepharoplastyka).

Transparentny Lekarz