Hashimoto, niedoczynność tarczycy a powiększanie piersi

Hashimoto, niedoczynność tarczycy a powiększanie piersi

Babilein  |  Gość  |  Hessen
  • 1 odpowiedzi
Hej,
Planuje powiekszenie piersi implantami sylikonowymi jednak mam zdiagnozowana niedoczynnosc tarczycy (Hashimoto). Biore Euthyrox 100. Czy stanowi to przeciwwskazanie do operacji powiekszenia piersi? Jaka role graja tu wartosci TSH, T3 i T4?
Pozdrawiam
Dr Michał Charytonowicz Specjalista Chirurgii Plastycznej  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 34 odpowiedzi
  • 13 Lubię to
Operacja powiększenia piersi nie poprawia Pani stanu zdrowia a jedynie wygląd piersi. Ważne aby była dla Pani bezpieczna. Niedoczynność tarczycy nie jest przeciwwskazaniem, gdy jest prawidłowo wyrównana przez endokrynologa. Wartości TSH, T3 i T4 pozwalają to monitorować. Jeśli ich wartości są w normie nie ma przeszkód aby poddała się Pani operacji.
Pozdrawiam
M.Charytonowicz
dr. n. med. Kamil Pietrasik  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 219 odpowiedzi
  • 54 Lubię to
Szanowna Pani,
Jeżeli endokrynolog nie będzie widział przeciwwskazań do zabiegu to ze strony chirurgicznej nie ma także przeciwwskazań.
Pozdrawiam serdecznie
Dr Jerzy M. Chęciński  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Warszawa
  • 2999 odpowiedzi
  • 222 Lubię to
Witam,

Jeśli niedoczynnośc jest uregulowana to taka operacja może się odbyć.
Konieczna jest osobista wizyta.

Pozdrawiam i zapraszam
Klinika Chęciński
dr n. med. Janusz Jastrzębski  |  Premium member  |  Chirurgia Ogólna  |  Jastrzębie Zdrój
  • 286 odpowiedzi
  • 56 Lubię to
Witam.
Ze względów chirurgicznych, nie ma przeciwwskazań do zabiegu. Dlatego należy zasięgnąć opinii endokrynologa.
Pozdrawiam.
Janusz Jastrzębski
  • 818 odpowiedzi
  • 174 Lubię to
Dzień dobry.
Oczywiście jest konieczna konsultacja Specjalisty Endokrynologa - niedoczynność tarczycy powinna być wyrównana (czyli odpowiednie poziomy hormonów: TSH, T3, T4), ale dodatkowo ważne jest zbadanie poziomów przeciwciał autoimmunologicznych (odpowiednich dla chorób autoimmunologicznych, w tym HASHIMOTO). W przypadku ich wysokiego miana pojawi się wątpliwość kwalifikacyjna operacyjna.
Pozdrawiam.
Dr Bartłomiej Zoń, Specjalista Chirurgii Plastycznej
Noir666  |  Gość  |  dolnośląskie
Ja mam GB czyli nadczynność. Ważne żebyś w momencie zabiegu miała ustabilizowane hormony. Operację należy także skonsultować z endokrynologiem warto też poprosić aby wypisal zaświadczenie że nie ma przeciwwskazań do takiego zabiegu. Ja podczas leczenia biorąc thyrozol i euthyrox przeszłam dwa zabiegi z rodzaju tych "upiększających" i było ok!!! 😊
Dr. med. Jaroslaw Tribull-Potapczuk  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Berlin
  • 1109 odpowiedzi
  • 227 Lubię to
Dziekuje za zapytanie.
Podam Pani jeden przyklad: Statystycznie prawie piec procent moich tutejszych berlinskich pacjentek zglaszajacych sie do powiekszenia piersi ma zdiagnozowana wieksza czy mniejsza niedoczynnosc tarczycy i przyjmuje substytucyjnie eutyroxyne, czyli jest to zjawisko bardzo powszechne. Poniewaz chodzi przy tym zagadnieniu bardziej o kwalifikacje do znieczulenia ogolnego, niz do samego zabiegu, dlatego zawsze moj anestezjolog sprawdza wyniki i bada pacjentke pod tym aspektem. Jak do tej pory nigdy z tego powodu nie zaszla koniecznosc przelozenia, albo rezygnacji z zabiegu. Trudniejsza sprawa miala by sie z nadczynnoscia tarczycy, ale to calkiem inne zagadnienie. Tak ze prosze sie nie martwic, wszystko powinno byc dobrze.
Pozdrawiam
Dr. Tribull
dr Anna Olender  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Katowice, Żarki Letnisko
  • 70 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
Witam , niedoczynność tarczycy nie stanowi przeciwskazania do zabiegu , pod warunkiem,że wyniki TSH,T3 i iT4 będą w granicach normy .Pozdrawiam ,Anna Olender.
Babilein  |  Gość  |  Hessen
  • 1 odpowiedzi
Dziekuje za odpowiedz. Niedoczynnosc to jedna sprawy, a druga to Hashimoto i o ile TSH i T3 i T4 sa w normie to wyniki antycial MAC zawsze pozostaja wysokie (na ten Moment 360). Czy to jest przeciwwskazaniem?

Odpowiedź na: Babilein

dr Anna Olender  |  Premium member  |  Chirurgia Plastyczna  |  Katowice, Żarki Letnisko
  • 70 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
Witam ,proszę o przesłanie pełnego wyniku przeciwciał wraz z normami,gdyż każde labolatorium ma inne .Tak naprawdę konsultacja jest rozstrzygająca i stan ogólny pacjenta.Pozdrawiam Anna Olender

Więcej opinii na ten temat

Powiększanie piersi (Augmentacja) - Powiązane videa

Transparentny Lekarz
Specjaliści w Twojej okolicy