Fałdy i workowata skóra na brzuchu

Fałdy i workowata skóra na brzuchu

martini898  |  mazowieckie
 |  mazowieckie
Witam, moim problemem jest luzna i workowata skora w gornej czesci brzucha. Jestem po ciazy oraz po utracie 20 kg. Aktualnie waze 60kg przy wzroscie 173cm, a przez moj brzuch wygladam grubo. Dodatkowo jestem aktywna fizycznie (silownia, basen) a na brzuchu kompletnie tego nie widac. Mialam juz robiony zabieg Slim Lipo 3d, Ultraformer III oraz Plexr (wszystko w odpowienich odstepach czasowych) ale niestety nie widze absolutnie zadnych efektow. Czy jedynym rozwiazaniem dla mnie jest operacja plastyczna? Bylam juz na konsultacji chirurgicznej i wg lekarza musialabym miec dwa ciecia - poprzeczne i pionowe. Ale nie ukrywam ze dwie blizny byłyby dla mnie zbyt szpecace i jesli to mozliwe wolalabym tego uniknac. Chcialabym poznac opinie innych lekarzy - czy jest szansa ujedrnienia mojego brzucha innym zabiegiem niz abdominoplastyka? Czy jedynym sposobem na uzyskanie plaskiego brzucha jest operacja? Pozdrawiam serdecznie
Dr Michał Charytonowicz Specjalista Chirurgii Plastycznej  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 16 odpowiedzi
  • 7 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Szanowna Pani,
Ciąża i utrata wagi ciała to czynniki najbardziej negatywnie wpływające na stan powłok brzucha. Możliwości „obkurczania się „ skóry brzucha zostają przekroczone i pozostaje ich nadmiar. Zabiegi z zakresu medycyny estetycznej w takiej sytuacji mają jedynie ograniczone zastosowanie. Ocena tylko na podstawie zdjęć jest niemożliwa, ale sądzę, że plastyka brzucha jedynie z poziomym cięciem jest w Pani przypadku możliwa.
Pozdrawiam
M.Charytonowicz
  • 123 odpowiedzi
  • 21 Lubię to
dr. n. med. Kamil Pietrasik  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 123 odpowiedzi
  • 21 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Szanowna Pani,
Zabieg abdominoplastyki należy rozpatrywać na 3 poziomach:
skóra, podskórna tk.tłuszczowa i warstwa mięśniowo-powięziowa. Do ustalenia zakresu operacji konieczne jest zbadanie Pani. Ze zdjęć wydaje się, że nadmiar skóry dotyczy nadbrzusza, śródbrzusza i podbrzusza więc ma Pani wskazania do abdominoplastyki z cięcia w podbrzuszu.
Czas Podjęcie leczenia operacyjnego zależy od odpowiedzi na 2 pytania:
1. czy planuje PAni jeszcze ciąże?
2. ile czasu minęło od ostatniej ciąży?
Pozdrawiam serdecznie
  • 956 odpowiedzi
  • 117 Lubię to
dr n. med. Marcin Sierociński  |  Chirurgia Plastyczna, Katowice
  • 956 odpowiedzi
  • 117 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Katowice
Niestety na "odległośc" bez możliwości zbadania Pani nikt tego problemu nie rozstrzygnie.
Zapraszam więc na osobistą konsultację.
  • 2860 odpowiedzi
  • 184 Lubię to
Dr Jerzy M. Chęciński  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 2860 odpowiedzi
  • 184 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Witam,

Trudno oglądając zdjęcia wydać ostateczną opinię. Najlepsza jest osobista wizyta u chirurga plastyka.
Po dokładnym zbadaniu stanu miejscowego można określić rozległość i metodę zabiegu.

Pozdrawiam i zapraszam

Dr Jerzy Chęciński
Klinika Chęciński
dr Anna Olender Premium member
  • 59 odpowiedzi
  • 6 Lubię to
dr Anna Olender  |  Chirurgia Plastyczna, Katowice, Żarki Letnisko
  • 59 odpowiedzi
  • 6 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Katowice, Żarki Letnisko
Szanowna Pani ,
nie ma innej możliwości poprawy wyglądu Pani powłok brzusznych , jak wycięcie nadmiaru skóry podczas zabiegu abdominoplastyki. Zabiegi z zakresu medycyny estetycznej, przy utracie 20 kg wagi ciała, nie spowodują obkurczenia tak dużego nadmiaru skóry. Tak więc jedynym sposobem na uzyskaniego płaskiego brzucha pozostaje operacja . Co do rodzaju cięcia, to oczywiście same zdjęcia nie wystarczą, niezbędna jest konsultacja i zbadanie stanu miejscowego w celu prawidłowej oceny .
Serdecznie pozdrawiam
Anna Olender
  • 297 odpowiedzi
  • 33 Lubię to
Dr n. med. Tadeusz Witwicki  |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
  • 297 odpowiedzi
  • 33 Lubię to
 |  Chirurgia Plastyczna, Warszawa
Dzień dobry,
Radykalne wzmocnienie napięcia powłok brzusznych wymaga usunięcia nadmiaru wiotkiej skóry. W Pani przypadku, wg mnie, wystarczająca będzie blizna poprzeczna nad spojeniem łonowym (łatwa do ukrycia w bieliźnie) i mało widoczna blizna wokół pępka. Wszystkie inne metody, jak Pani zauważyła, są półśrodkami i nie gwarantują radykalnej poprawy w Pani przypadku. Gdyby była Pani zainteresowana abdominoplastyką, zapraszam do na konsultację celem omówienia szczegółów.
Pozdrawiam,
T.Witwicki
www.drwitwicki.pl

Transparentny Lekarz

Specjaliści w Twojej okolicy