Skleroterapia \"pajaczków\"

Gosc Gość

Skleroterapia \"pajaczków\"

Gosc  |  śląskie
 |  śląskie
Witam na prawej nodze z 5 lat temu zaczęły wyskakiwać mi pajączki na łydce nie sa to duże zmiany ale myśle ze sa chyba zwiazane z poczatkowym stadium żylaków,na tej własnie prawej nodze dość wyraznie widac niebieska żyłę.Boje sie ze to zacznie sie wszystko pogłebiac moja mama i babcia maja zylaki.Chciałam spytac ile kosztuje badanie usg doppler i skleroterapia niewielkich zmian jednej nogi czy mozna wykonac badanie i skleroterapie razem i połaczyc koszty.prosze o odp.
Specjaliści w Twojej okolicy
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii Basic member
  • 46 odpowiedzi
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii  |  Chirurgia Ogólna, Kielce
  • 46 odpowiedzi
 |  Chirurgia Ogólna, Kielce
Zapraszam do Kielc. XXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne Basic member
  • 3 odpowiedzi

Odpowiedź na: RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii

EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
  • 3 odpowiedzi
Witam.
W przypadku pajączków naczyniowych najczęściej nie trzeba wykonywać badania dopplera, chyba istnieją obrzeki konczyn lub zylaki kwalifikujące sie do operacji. Najczęściej wystarczy Venolight do podswietlenia zyłek doprowadzających. Badanie fizykalne kosztuje w Euromedicu 120 zł.A Z badaniem dopplera 210 zł. Jeżeli wykonujemy skleroterapie to kosztuje to 150 zł (bez dopplera, ale razem z badaniem fizykalnym czyli w praktyce dopłaci Pani 30 zł.
Prosze pamietać że leczenie pajączków jest nie zawsze satysfakcjonująco skuteczne. Najlepiej sie nie leczyć u tych którzy obiecują że wszystkie zmiany na pewno znikną gdyż robią to prawdopodobnie pierwszy raz w życiu. Leczenie nieśc może pewne działania uboczne, a czasami sie nie udaje (opinia na podstawie 20 lat doświadczeń)
Pozdrawiam: Leszek Sedlak, Katowice.
wwww.leszeksedlak.pl
wwww.euromedic.com.pl
Gosc Gość
Gosc  |  śląskie
 |  śląskie
Dziękuję za odpowiedz chciałabym tylko jeszcze wiedzieć jak to jest chirurdzy naczyniowi na swoich stronach internetowych wpisuja ceny za skleroterapię 200 lub 300 zł ale co własciwie wlicza się w tą cenę ile ampułek leku a może tez badanie ? proszę o odpowiedz
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne Basic member
  • 3 odpowiedzi

Odpowiedź na: Gosc

EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
EUROMEDIC - Chirurgia Naczyniowa Kliniki Specjalistyczne
  • 3 odpowiedzi
Każdy osrodek sam ustala cene, Jest to tzw "wolny rynek" usług. Tam gdzie jest duży popyt i mało chirurgów tam cena będzie wieksza. Gdzie jest dużo lekarzy - cena mniejsza. To czy np 200 zł kosztuje jeden zastrzyk czy 3 zastrzyki - to również jest najczęściej całkowicie dowolne oszacowanie, tego kto wykonuje zabieg,
U nas jedna sesja np.2-4 wkłucia kosztuje 150 zł. Potem najczesciej po kilku tygodniach powinna być kolejna sesja gdzie wykonuje sie np 3-8 zastrzyków (np 1-3 ampułki) ale tez za 150 zł wszystko.
Pierwsza sesja to powinien byc 1-3 zastrzyki zeby sprawdzić czy nie ma np uczulenia. Potem mozna podawać wiecej, ale cena u nas jest taka sama najczesciej za każdym razem.
Pozdr.Sedlak
Lek.med. Ryszard Nawrocki
Lek.med. Ryszard Nawrocki Basic member
  • 138 odpowiedzi
Lek.med. Ryszard Nawrocki
Lek.med. Ryszard Nawrocki  |  Chirurgia Plastyczna, Wrocław, Lublin
  • 138 odpowiedzi
 |  Chirurgia Plastyczna, Wrocław, Lublin
Witam Panią,
przed wykonaniem zabiegu skleroterapii konieczne jest wykonanie badania dopplerowskiego i konsultacja chirurgiczna. Prawdopodobnie jest Pani "kandydatką" do tzw niewydolności żylnej, którą w początkowym okresie można leczyć również farmakologicznie, a skleroterapia jest tylko uzupełnieniem (nie leczy, usuwa objawy).
Zabieg kosztuje 350zł (w tym ampułki), konultacja wraz z dopplerem 100zł.
pozdrawiam
Ryszard Nawrocki
Gosc Gość

Odpowiedź na: Lek.med. Ryszard Nawrocki

Gosc  |  śląskie
 |  śląskie
Dziękuję za odpowiedz Panie doktorze wyjasnił mi pan wszystko co chciałam wiedzieć boje sie żylaków bo moi bliscy na to cierpia a ja chyba w genach odziedziczyłam skłonnosc do żylaków.Wiem że skleroterapie lepiej wykonac jesienna pora jak mina upały mysle aby ratowac te moje nieszczesne nogi u mnie w miescie nie ma zadnego lekarza chirurga naczyniowego u którego mogłabym zaczerpnac rady sama na własna reke przyjmuje diosminex 1 tabl. dziennie no i do tego rutinoscorbin smaruje nogi mazidłami róznymi no i tak jakos sobie radze ale jednak mysle ze interwencja lekarza bedzie najlepsza.
Lek.med. Ryszard Nawrocki
Lek.med. Ryszard Nawrocki Basic member
  • 138 odpowiedzi

Odpowiedź na: Gosc

Lek.med. Ryszard Nawrocki
Lek.med. Ryszard Nawrocki  |  Chirurgia Plastyczna, Wrocław, Lublin
  • 138 odpowiedzi
 |  Chirurgia Plastyczna, Wrocław, Lublin
Lato i upały nie są pzeciwskazaniem do skleroterapii ale faktycznie należy potem stosować kompresję (bandażować nogi elastycznym bandażem lub nosić specjalne pończochy), a to faktycznie nie jest w obecnym okresie wygodne. Podana dawka diosminy nie jest dawką terapeutyczną.
Zapraszam na konsultację do Wrocławia lub Polanicy,
pozdrawiam
Ryszard Nawrocki
Dr n.med. Andrzej Popow spec.chirurg  |  podlaskie
  • 6 odpowiedzi
 |  podlaskie
Pajączki są tylko defektem kosmetycznym i wynikaja dość czesto z niewydolności żylnej.Tak więc badanie usg z dopplerem jest niezbednym badaniem,przed podjęciem leczenia.Ideałem jest ,aby lekarz wykonujacy skleroterapię wykonywał również usg ,wówczas potrafi zaplanować leczenie.Czesto sie zdaża ,że trzeba w pierwszej kolejności wykonać tzw echoskleroterapię ,a nastepnie skleroterapię pajaczków.U mnie w cenie zabiegu jest badanie usg.Zabiegi na duże zyły i pajaczki wykonuję tylko i wyłacznie tzw.pianą.Piana jest wydajniejsza,skuteczniejsza i zdecydowanie rzadziej daje efekty uboczne w postaci przebarwień,które niestety wystepuja ,o czym pacjenci musza wiedzieć.
Ewela Gość
  • 2 odpowiedzi
Ewela
  • 2 odpowiedzi
Witam Mam takie pytanie:2 tyg. temu miałam zabieg skleroterapii pianką stosuje do tej pory ucisk na nogę ale niestetuy żylak ciagle nie znika.Czy to normalne? le trzeba czasu czekać na efekty?pozdrawiam

Odpowiedź na: Ewela

Witam serdecznie
Najlepiej bezpośrednio zwrócić się do lekarza który wykonywał zabieg. Naczynka po skleroterapii potrzebują czasu, żeby się wchłonąć. Może to zabrać kilka tygodni, miesięcy a w przypadku zamykania większych żył nawet do roku czasu. Pozdrawiam
Ewela Gość
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: Dr n.med. Andrzej Popow spec.chirurg

Ewela
  • 2 odpowiedzi
Dziękuję bardzo za szybka odpowiedź:-) a więc tak żylak mnie nie boli ale noga ogólnie pobolewa a jeśli chodzi o twardość to jest troszeczkę twardszy niz był a przebarwień ani zasinień nie było i nie ma do tej pory.Mam pytanie dotyczące ucisku:jak długo powinnam nosić ucisk?i czy tylko w dzień czy w nocy też?.
  • 2 odpowiedzi
xmonisia86x
  • 2 odpowiedzi
Witam.
Kilka dni temu miałam sklroterapie pajączków na udach. W miejscu gdzie wykonywany był zabieg mam dużego siniaka a jak się bliżej przyjże to wygląda to jak bardzo gęsta sieć pajączków. Trochę przeraża mnie ten widok, gdyż wygląda to jeszcze gorzej niż przed zabiegiem :(. Martwię się czy to mi się wchłonie czy tak zostanie... Jeżeli ktoś miał podobny efekt bardzo proszę o odpowiedz, jak to jest. A i jeszcze jedno pytanie.... W niektórych nastrzykiwanych miejscach nie widać żadnej reakcji, tzn. pajączek nie znikł czy to możliwe?? I jak długo mogą się wchłaniać niewielkie pajączki po skleroterapii?? Z góry dziekuję za odpowiedz. Pozdrawiam
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: xmonisia86x

koniczynka  |  śląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam, z doświadczenia wiem że mi siniaki po tym zabiegu zniknęły. Co do skuteczności to oczywiście nie ma 100% gwarancji także bardzo jest możliwe że w niektórych miejscach pajączki mogły nie zniknąć.
  • 2 odpowiedzi
koniczynka  |  śląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam, jestem po drugim zabiegu skleroterapi. Naczynka w większości zniknęły, ale po nakłuciach igłą zostały mi małe ślady tzn. czerwone kropeczki, ale też nie we wszystkich miejscach. Są one dość widoczne. Teraz zastanawiam się czy one znikną. Czy jest to normalne i czy z czasem ustąpi?? Ostatnim razem tego nie miałam. Proszę o odpowiedź.
Magda Gość
  • 2 odpowiedzi
Magda  |  śląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam. 10 dni temu miałam wykonany zabieg skleroterapii. Dzień po zabiegu na nodze pojawiła mi się czerwona plama (widać ją na zdjęciach które dołączyłam) i utrzymuje się po dzień dzisiejszy, bez zmian.
Czy taka reakcja po zabiegu jest normalna ? Jak długo będzie mi się to utrzymywać ? Czy jest możliwe że to nie zejdzie ?
Bardzo proszę o odpowiedź.
lek. med. Marcin Gliszczyński
lek. med. Marcin Gliszczyński Basic member
  • 6 odpowiedzi

Odpowiedź na: Magda

lek. med. Marcin Gliszczyński
lek. med. Marcin Gliszczyński  |  Chirurgia Ogólna, Wrocław
  • 6 odpowiedzi
 |  Chirurgia Ogólna, Wrocław
Może to być odczyn na podany lek lub krwiak po nakłuciu. Czy zmiana pojawiła się we wszystkich nakłuwanych miejscach, czy tylko w jednym?
Dla pewności konieczna będzie wizyta kontrolna w Ośrodku przeprowadzającym zabieg.
Magda Gość
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: lek. med. Marcin Gliszczyński

Magda  |  śląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  śląskie
Zmiana pojawiła się w jednym miejscu w którym stężenie podanego środka było najsilniejsze. Po ucisku, nico blednie. Nie przypomina to siniaka. Martwi mnie to że po tylu dniach, zmiana nie zmniejszyła się, ani nie zmieniła barwy.
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: Magda

ewelina107  |  śląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  śląskie
Ja miałam wiele razy zabieg skleroterapii i nigdy nie miałam takich "efektów ubocznych" . Miałam zaczerwienienia, siniaki(nawet 2 miesiące) i o tym uprzedzała mnie lekarka. Moim zdaniem powinien to zobaczyć lekarz. Moja lekarka kazała mi się od razu kontaktować jakby było coś nie tak. Mam nadzieje że będzie wszystko ok.
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: Magda

xmonisia86x
  • 2 odpowiedzi
o kurcze, powiem szczerze ze nie wygląda to dobrze... ale mi po zabiegu tak jak pisałam tez wyszła czerwona plama na udzie, ale całkiem inaczej to wyglądało niż u ciebie i mi po pewnym czasie znikło może nie całkiem ale nie jest aż tak dokuczliwe i wyraźne. skleroterapie miałam rok temu ale już pojawiły się nowe naczynka :( niestety nigdy się tego nie pozbędziemy na stałe ale chociaż trochę samopoczucie poprawimy przed latem:). a tobie magdo radze skonsultować sie z lekarzem który wykonywał zabieg, nie wyglada to ciekawie, może to tylko jakaś reakcja uczuleniowa? nie wiem zgłoś sie najlepiej do lekarza. powodzenia.
Ania Gość
  • 3 odpowiedzi
Ania  |  podkarpackie
  • 3 odpowiedzi
 |  podkarpackie
Ja tez mam problem z pajaczkami z tylu na nogach i zastanawiam sie nad zabiegiem skleroterapii. Mam mnostwo malych zylek juz od 5 lat i co roku jest tylko gorzej.Juz nawet nie zakladam latem krotkich spodenek ani spodnicy bo tak sie wstydze. Mam 30 lat. Czasami czulam taki pulsujacy bol w miejscach wystepowania tych zylek. Nie wiem moze to dlatego ze mialam dlugo stojacy tryb pracy. Zalaczam fotki ponizej-sami zobaczcie-tragedia.
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii Basic member
  • 46 odpowiedzi

Odpowiedź na: Ania

RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii  |  Chirurgia Ogólna, Kielce
  • 46 odpowiedzi
 |  Chirurgia Ogólna, Kielce
Witam. W przypadku "pajączków" pod kolanami zabiegi laserowe obawiam się, że mogą okazać się nieskuteczne gdyż zasilanie z żył głębokich poprzez tzw perforatory okolicy dołu podkolanowego, które zasilają te zylaki i moim zdaniem tylko dobra skleroterapia z uciskiem po zabiegu może przynieśc poprawę. Uważam także , że warto pokusić się o dobre USG Doppler oraz wykonywać skleroterapię z użyciem podświetlacza do żył aby zamknąć wszystkie gałęzie zasilające. W przeciwnym razie będą się długo utrzymywać przebarwienia po zabiegu. Pozdrawiam.
  • 687 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
  • 687 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
Witam,
Pajączki można bardzo ładnie pozamykać laserem. Zapraszam na konsultację lekarską w celu uzgodnienia odpowiedniej metody zabiegu, ilości oraz ceny. Kontakt i rejestracja 602 825 163.
kicia Gość
  • 7 odpowiedzi
kicia  |  małopolskie
  • 7 odpowiedzi
 |  małopolskie
Hej. Miałam zabieg skleroterapii dwa dni temu. Chodze caly czas w specj. ponczochach, dzisiaj po raz pierwszy mam je zdjac na noc. Opatrunki dopiero moge sciagnac we wtorek - dzien po swiętach.
Jutro rano znowu mam ubrac ponczochy i zdejmowac na noc, i tak przez jaki okres czasu? Niewygodnie mi w nich cholernie.... Jak to bylo u Was?
Ania Gość
  • 3 odpowiedzi

Odpowiedź na: kicia

Ania  |  podkarpackie
  • 3 odpowiedzi
 |  podkarpackie
Przynajmniej masz juz to za soba. Prosze tylko napisz za pare tygodni jaki jest koncowy efekt bo ja tez sie na to mam zamiar wybrac-powyzej sa fotki moich nog ale w rzeczywistosci jest gorzej, na zdjeciach wszystkiego nie widac. Mam nadzieje ze wszystko Ci sie super wygoi;-)))
kicia Gość
  • 7 odpowiedzi

Odpowiedź na: Ania

kicia  |  małopolskie
  • 7 odpowiedzi
 |  małopolskie
hej, tak. mam za soba, sam zabieg to pryszcz nic nie boli, jest minimalnie nieprzyjemny, jak uklucie igielka, tyle. Denerwujace sa tylko te opatrunki i noszenie tych ponczoch. Ogladalam Twoje nogi powyzej, ja nie maialam takich zmian, mialam pare zielonych zył na jednen nodze, na drugiej bylo prawie dobrze, cos tam drobnego ale tez zielonego. No nie bylo tragicznie, nawet usg chirurg nei zalecił. Zobaczymy jak to sie bedzie goic, boje sie skutków ubocznych. A Tobie polecam sie spieszyc bo w lecie z tymi ponczoachami to pewnie wykonczyc sie mozna:) Napisze we wtorek lub w srode jak te miejsca wygladaja - po sciągnięciu opatrunkow. moze nawet zrobie fotke. pozdrawiam - też Ania.
kicia Gość
  • 7 odpowiedzi

Odpowiedź na: kicia

kicia  |  małopolskie
  • 7 odpowiedzi
 |  małopolskie
No i w podobnym wieku jestesmy - ja mam 32 lata.
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to

Odpowiedź na: kicia

dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas  |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
 |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
Witam
Proszę cierpliwie nosić pończochy pozabiegowe i dużo chodzić .Jest to konieczne dla prawidłowego leczenia okolicy poddanej zabiegowi.Pończochy mogą być uciążliwe ale naprawdę warto przestrzegać zaleceń lekarza wykonujęcego zabieg.
Pozdrawiam
Magdalena Adamiak Kardas
kicia Gość
  • 7 odpowiedzi

Odpowiedź na: dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas

kicia  |  małopolskie
  • 7 odpowiedzi
 |  małopolskie
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Nosze cierpliwie. Wczoraj zdjelam opatrunek, efekt jest świetny nie widac zadnych siniakow ani zaczerwien. Noga bardzo ladnie wyglada, zyly poznikały. Zabieg wiec polecam, ponczochy nosze nadal - do wizyty kontrolnej (3 tygodnie). Dolaczam zdj. po zabiegu, niestety przed nie zrobilam i zaluje.
kicia Gość
  • 7 odpowiedzi

Odpowiedź na: kicia

kicia  |  małopolskie
  • 7 odpowiedzi
 |  małopolskie
Zdjecie jest zrobione dokladnie tydzień po zabiegu. Te dwie kropeczki - to piegi ,a to takie lekkie pociagniecie to resztka kleju po opatrunkach. Zrobilam je rano - bo wieczorem po zdjeciu plastrow skora byla tak pognieciona ze ledwo bylo co widac. Na nastepny dzien bylo juz zupelnie co innego. Nie ma jak zdrowe i ladne nogi na lato:) Pozdrawiam serdecznie.
Ania Gość
  • 3 odpowiedzi

Odpowiedź na: kicia

Ania  |  podkarpackie
  • 3 odpowiedzi
 |  podkarpackie
Ale super, nawet sladu nie ma po jakichkolwiek pajaczkach!!!!Ja juz nie moge sie doczekac az pojde na konsultacje ale to pewnie dopiero w sierpniu. Pozdrawiam
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to

Odpowiedź na: kicia

dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas  |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
 |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
Witam




Cieszę się że pomimo świąt wytrzymała Pani cierpliwie i przestrzegała zaleceń lekarza prowadzącego jak Pani widzi skleroteraspia jest dobrą metodą terapeutyczną należy tylko zachować zdroworozsądkową cierpliwość
Pozdrawiam
dr n med Magdalena Adamiak Kardas lookmedica Łodź501 103 089
kulka Gość
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas

kulka  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
witam jestem 4 dni po skleroterapi wczoraj zdjęłam opatrunek i odczuwam dośc mocny ból w łydce szczególnie podczas chodzenia czy jest to normalne???
kicia Gość
  • 7 odpowiedzi

Odpowiedź na: kulka

kicia  |  małopolskie
  • 7 odpowiedzi
 |  małopolskie
Witam,
mnie bolało odrobine. Bardzo - nie. Jesli nie przejdzie to radze sie skontaktowac z lekarzem.

Pozdrawiam
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii Basic member
  • 46 odpowiedzi

Odpowiedź na: kicia

RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii
RE-VITAE Centrum Medycyny Estetycznej i Kosmetologii  |  Chirurgia Ogólna, Kielce
  • 46 odpowiedzi
 |  Chirurgia Ogólna, Kielce
Jeżeli ból jest zlokalizowany głównie w okolicy nastrzykiwanej żyły to jest to prawdopodobnie wynik zapalenia żylaka, który został zamknięty . Jest to sytuacja normalna albowiem skleroterapia polega właśnie na wywołaniu zapalenia i w konsekwencji zarośnięcia żylaka. Jeśli natomiast ból podudzia dotyczy całej łydki i na dodatek podudzie jest obrzęknięte to proszę się skontaktować z lekarzem, który zrobi Pani USG Doppler dla wykluczenia zapalenia żył głębokich. Takie powikłanie czasem się zdarza wskutek przedostania się środka obliterującego do naczyń głębokich. Wymaga ono oddzielnego leczenia. Pozdrawiam. lek.Andrzej Kustra
  • 2 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
oczko19  |  lubelskie
  • 2 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
 |  lubelskie
Ja też wybieram się na skleroterapię ale strasznie boję się skutków ubocznych, chociż nie wiem co lepsze popękane naczynka czy przebarwienia i i tak nie moge pokazać nóg
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to

Odpowiedź na: oczko19

dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas  |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
 |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
Szanowna Pani.
Lęk jest zrozumiałą częścią natury ludzkiej, tylko osoby bezrozumne lub szalone go nie odczuwają.
W chwili obecnej przed nastaniem miesięcy letnich i upałów mamy ostatni moment by rozważyć taki zabieg
Serdecznie Pozdrawiam dr n med Magdalena Adamiak Kardas
kicia Gość
  • 7 odpowiedzi

Odpowiedź na: dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas

kicia  |  małopolskie
  • 7 odpowiedzi
 |  małopolskie
Witam,
ja tez sie bałam, ale jak widac nie było czego. Zabieg polecam robic jesienią, zimą lub wiosną. W lecie w tych ponczochach, a wczesniej w opatrunkach, jest nie do wytrzymania. Ja wytrzymalam rowny miesiac a na dlugi weekend po prostu juz nie bylam w stanie ich nosic - upał był straszny, po 30 stopni. I w sumie tez myslalam, coz mam do stracenia - i tak nie pokazuje i tak - no wiec czy beda przebarwienia czy nie....
ale śladu nie było, wiec spoko. polecam.
kulka Gość
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: oczko19

kulka  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
już jestem po wizycie kontrolnej wszystko jest w porządku lekarz wykluczył zapalenie żył głębokich po zabiegu skleroterapi, noga już mnie nie boli opuchlizna zeszła tydzień po zabiegu, jeszcze tylko mam delikatne zgrubienia w miejscach gdzie był najwięcej podawany zastrzyk,a po żylaku nie ma śladu:)polecam ten zabieg. troszkę męczące jest noszenie pończoch uciskowych szczególnie jak jest ciepło ale cóż trzeba wytrzymac.
  • 2 odpowiedzi
Aniolkoladka  |  lubuskie
  • 2 odpowiedzi
 |  lubuskie
Witam,
mam ten sam problem, niedawno się spaliłam na słońcu i po dwóch dniach zauważyłam pajączka na zgięciu na jednej nodze. W mojej rodzinie nie ma nikt żylaków, a ja mam dopiero 20 lat. Byłam z tym u lekarza, powiedział że może to zejść, a jak nie to zabieg kosmetyczny, który polega na wstrzykiwaniu czegoś. Jest możliwość, że to zejdzie? I co można używać aby wspomóc zniknięcie tego pajączka?
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to

Odpowiedź na: Aniolkoladka

dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas  |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
 |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
Szanowna Pani
Pajączkom naczyniowym można zapobiegać już w tak młodym wieku jak Pani.
Nie naramżać k. dolnych na przegrzanie w sunie ,gorącej kąpieli ,długiej ekspozycji na słońce .Dużo chodzić ,jeżdzić na rowerze,
latem gdy nogi puchną stosować diosminę lub wyciąg kasztanowca.
Zabieg o którym Pani pisze nie jest zabiegiem kosmetycznym jest zabiegiem medycznym zamykamy naczynia specjalnym preparatem a efekt jest trwały.Proszę pamiętać wykonuje go tylko lekarz.
Pozdrawiam dr n med Magdalena Adamiak Kardas
Beti Gość
  • 1 odpowiedzi

Odpowiedź na: dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas

Beti  |  zachodniopomorskie
  • 1 odpowiedzi
 |  zachodniopomorskie
Witam!
Rok temu miała skleroterapię i do dzisiaj mam przebarwienia po niej w postaci siniaków jakby pajączki były jeszcze większe, wyglada to jeszcze gorzej niż przed zabiegiem.Żałuje że się zdecydowałam, nie wiem co teraz robić żeby usunąć te przebarwienia. Zabieg robiłam w Klinice Zdrowych Nóg.
Proszę o radę!
  • 184 odpowiedzi
  • 1 Lubię to

Odpowiedź na: Beti

Dr n. med. Wojciech Rybak - Klinika ARS ESTETICA  |  Chirurgia Ogólna, Wrocław, Warszawa
  • 184 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Wrocław, Warszawa
Witam serdecznie
Zapraszam na konsultację do Wrocławia. Postaramy się znaleźć rozwiązanie Pani problemu. Można również przesłać zdjęcia na nasz adres: info@arsestetica.pl celem wstępnej oceny.
Pozdrawiam

Dr. n. med. Wojciech Rybak
Ars Estetica - Klinika Medycyny Estetycznej i Laseroterapii
Wrocław
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas

Aniolkoladka  |  lubuskie
  • 2 odpowiedzi
 |  lubuskie
Właśnie dużo chodzę (minimum 6km dziennie), do tego basen, biegam wieczorami. Używam od jakiegoś czasu (zanim to się pojawiło) maść/krem z kasztanowca by nogi nie bolały. Gorących kąpieli nie znoszę, tylko chłodne prysznice. Podejrzewam z lekarzem, że jest to od jednorazowego "spalenia się". I jeśli jest to od tego, to jest możliwość, że jeśli dalej będę aktywna i smarowała tą maścią nogi to zejdzie mi to?
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to

Odpowiedź na: Aniolkoladka

dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas  |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
  • 116 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
 |  Choroby wewnętrzne, Łódź, Warszawa
Pani Aniu wykonuje Pani właściwą profilaktykę zmian naczyniowych .
Może jednak okazać się że największe pajączki pozostaną bez zmian.
Gdyby okazało się że potrzebuje Pani pomocy medycznej zapraszam na konsultację.
Pozdrawiam Magdalena Adamiak Kardas lookmedica Łodź
ola Gość
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: dr n. med. Magdalena Adamiak Kardas

ola  |  pomorskie
  • 2 odpowiedzi
 |  pomorskie
Witam,
za chcialabym poddac sie skleroterapii pajaczkow. Mam pytanie: czy mozna ostrzykac pajaczki rowniez na stopach ( spotkalam sie z opinia chirurga naczyniowego,ze pajaczkow wystepujacych na stopie do momentu zgiecia z noga sie nie ostrzykuje,gdyz jest tam zbyt delikatna skora ).Czy jest to prawda? I jeszcze jedno pytanie, jakie sa zalecenia po zabiegu tzn czy moge nosic na rekach dziecko , ktore wazy 7 kg? Po jakim czasie od zabiegu mozna uzywac goracych kapieli oraz opalania., Bardzo prosze o odp.
Pozdrawiam serdecznie
dr Sławomir Wawrzyńczak
dr Sławomir Wawrzyńczak Basic member
  • 28 odpowiedzi

Odpowiedź na: ola

dr Sławomir Wawrzyńczak
dr Sławomir Wawrzyńczak  |  Chirurgia Ogólna, Skierniewice, Zgierz
  • 28 odpowiedzi
 |  Chirurgia Ogólna, Skierniewice, Zgierz
Witam, można wykonywać sleroterapię również na stopach.Po zabiegu należy nosić wyroby kompresyjne, może pani nosić dziecko. Po zabiegu mogą utrzymywać się przebarwienia , w związku z tym należy unikać gorących kąpieli i opalania. Zapraszam na konsultację - oprócz skleroterapii mogę również zaproponować Pani likwidację pajączków laserem.

Pozdrawiam
Sławomir Wawrzyńczak
specjalista chirurg
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ola Gość
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: dr Sławomir Wawrzyńczak

ola  |  pomorskie
  • 2 odpowiedzi
 |  pomorskie
dziekuje bardzo za odp
a po jakim czasie od zabiegu mozna zaczac sie opalac oraz uzywac kapieli goracych?
po jakim czasie od zabiegu mozna zaczac cwiczyc?
prosze o odp
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: ola

dr n.med .Andrzej Popow  |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
witam
Oczywiście ,że można wykonywać skleroterapię na stopach.
Co do opalania i długotrwałych gorących kąpieli,trudno cokolwiek zabronic ,ale należy się liczyć z nawrotami
dr Sławomir Wawrzyńczak
dr Sławomir Wawrzyńczak Basic member
  • 28 odpowiedzi

Odpowiedź na: ola

dr Sławomir Wawrzyńczak
dr Sławomir Wawrzyńczak  |  Chirurgia Ogólna, Skierniewice, Zgierz
  • 28 odpowiedzi
 |  Chirurgia Ogólna, Skierniewice, Zgierz
Witam, ćwiczyć może Pani kiedy tylko chce. Opalania należy unikać do czasu zniknięcia przebarwień, gorące kąpiele przy skłnności do żylaków - pajączków nie są wskazane, ale nie są zabronione.

Pozdrawiam
Sławomir Wawrzyńczak
specjalista chirurg
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Dermedica s.c.
Dermedica s.c. Basic member
  • 35 odpowiedzi
  • 1 Lubię to

Odpowiedź na: ola

Dermedica s.c.
Dermedica s.c.
  • 35 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
Witam
Standardowe wskazania, przeciwwskazania i zalecenia pozabiegowe znajdzie Pani na stronach internetowych gabinetów, w których wykonuje się skleroterapię. Ale proszę pamiętać, że to tylko standardowe zalecenia. Wszelkie odstępstwa od postępowania rutynowego zależą od uwarunkowań anatomicznych i rodzaju zmian naczyniowych. Choć po samym zabiegu nie ma właściwie żadnych ograniczeń co do wysiłku, opalania, kąpieli, wypoczynku, to jednak nie da się precyzyjnie określić ile dni/tygodni po zabiegu "wchłoną" się zamknięte naczynia, a co za tym idzie kiedy znieść wszelkie ograniczenia. W przypadku niewielkich pajączków (czasem dość licznych) szybkość ustępowania będzie większa niż w przypadku głębszych naczyń (choćby pojedynczych). Podstawą rozmowy o wszystkich zaleceniach pozabiegowych jest dokładna diagnostyka wstępna wyłącznie Pani przypadku.
Warto także wspomnieć o tym, że ograniczenia takie jak zakaz opalania, gorących kąpieli, długotrwałego przebywania w pozycji wyłącznie siedzącej lub stojącej, to przede wszystkim profilaktyka przewlekłej niewydolności żylnej. Ponieważ to ta choroba doprowadza do powstania "pajączków", nie przestrzeganie tych ograniczeń może wpływać na szybkość pojawiania się nowych zmian naczyniowych, nie powinno natomiast wpłynąć na przebieg gojenia po zabiegu.
Pozdrawiam
dr n.med. Piotr Szlązak
  • 184 odpowiedzi
  • 1 Lubię to

Odpowiedź na: ola

Dr n. med. Wojciech Rybak - Klinika ARS ESTETICA  |  Chirurgia Ogólna, Wrocław, Warszawa
  • 184 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Wrocław, Warszawa
Witam serdecznie
Można wykonywać skleroterapię również na stopach. Pamiętać należy jedynie, że naczynia na stopie zwykle wymagają większej ilości zabiegów. Proces gojenia zwykle również jest dłuższy w okolicy kostek i stóp. Ja osobiście chętniej stosuję w tej okolicy laseroterapię, po której efekt estetyczny w tej okolicy zwykle jest lepszy

Pozdrawiam

Wojciech Rybak
www.arsestetica.pl
dr n. med. Maciej Garbień
dr n. med. Maciej Garbień Basic member
  • 13 odpowiedzi

Odpowiedź na: ola

dr n. med. Maciej Garbień
dr n. med. Maciej Garbień  |  Chirurgia Ogólna, Wrocław
  • 13 odpowiedzi
 |  Chirurgia Ogólna, Wrocław
Witam,
Wskazaniem do skleroterapii są zmiany o charakterze pajączków naczyniowych na kończynach dolnych również na stopach. Mamy do dyspozycji różne stężenia preparatu do iniekcji. Do pajączków o bardzo małej średnicy i obszarze o delikatnej skórze można zastosować preparat o najmniejszym srężeniu.
Bezpośrednio po zabiegu może Pani nosić na rekach swoje dziecko.
Gorące kąpiele i opalanie są przeciwwskazane kilka tygodni od zabiegu. Jednak wszystko jest uzależnione od szybkości gojenia i rozległości skleroterapii.
Jeżeli po 3 tygodniach od zabiegu znikną wszystkie ślady a nie ma np. rozległych żylaków będzie mozna się opalać.
Maciej Garbień
  • 1 odpowiedzi
Martini12  |  pomorskie
  • 1 odpowiedzi
 |  pomorskie
Witam,
Proszę o opinię, czy skleroterapia może w jakiś sposób odbić się na dziecku 10 mies., które karmię piersią? Sportkałam się z różnymi opiniami, od traktowania karmienia jako przeciwskazania do pomijania tej kwestii jako nieistotnej. Czy decyzję o podjęciu zabiegu uzależnić od tego, jaka jest skala zabiegu? (lekarz ocenił, iż tak liczne pajączki wymagają 4-5 zabiegów).
Dziękuję z góry za opinie
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Martini12

dr n.med .Andrzej Popow  |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
Powiem tak.Na międzynarodowych zjazdach flebologicznych mówi się ,że skleroterapię można wykonywać również w ciąży.Ja w swojej praktyce spotkałem się z sytuacjami ,że wykonywałem zabieg ,a później na kontroli pacjentka oznajmiała ,że jest w ciąży,dalej nie kontynuowałem zabiegów.Pacjentki zjawiały się po urodzeniu dzieci i nic złego z tego powodu nie odnotowały.W trakcie karmienia lek nie przenika do mleka ,ponieważ jest on natychmiast neutralizowany przez tzw.białka osoczowe,więc karmienie nie jest p/wskazane.
Jednak mimo powyższego,uważam ,że skleroterapia pajączków nie jest leczeniem najwyższej wagi,więc radzę swoim pacjentom,by zgłaszały się na skleroterapię po zakończeniu karmienia piersią.
dr Sławomir Wawrzyńczak
dr Sławomir Wawrzyńczak Basic member
  • 28 odpowiedzi

Odpowiedź na: Martini12

dr Sławomir Wawrzyńczak
dr Sławomir Wawrzyńczak  |  Chirurgia Ogólna, Skierniewice, Zgierz
  • 28 odpowiedzi
 |  Chirurgia Ogólna, Skierniewice, Zgierz
Witam, ponieważ nie przeprowadzano badań na kobietach ciężarnych oraz karmiących, proponuję dokładnie zapoznać się z ulotką leku stosowanego do skleroterapii (np. aethoxysclerolu ) i decyzję o konieczności stosowania leczenia skonsultować z lekarzem leczącym.
Uważam, że skleroterapia nie jest zabiegiem ratującym życie i polecam swoim pacjentkom zabieg po zaprzestaniu karmienia piersią.
Pozdrawiam
Sławomir Wawrzyńczak
specjalista chirurg
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
  • 84 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
Lek. med. Klaudia Zwiorek-Czech  |  Chirurgia Ogólna, Kraków
  • 84 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Kraków
Witam,
Karmienie piersią jest przeciwwskazaniem do tego typu zabiegu ponieważ wprowadzony środek obliterujący stymuluje proces zapalny sródbłonka naczyń.Nie wiadomo w jaki sposób może zaszkodzić dziecku gdyż nie przeprowadza się badań u matek karmiących.
Pozdrawiam
  • 1 odpowiedzi
magdalena.22  |  Dublin
  • 1 odpowiedzi
 |  Dublin
Witam. Mam pytanie czy mial ktos z Panstwa miniflebektomie? Jestem umowiona na ten zabieg za 2 tygodnie bedzie on polaczony ze skleroterapia. Mam dwa wieksze zylaki i kilka miejsc gdzie naczynka sa dosc mocno popekane. Bedze wdzieczna za porady i opinie o zabiegu i oczywiscie o rezultaty. Pozdrawiam.
Gość Gość
  • 1 odpowiedzi
Gość  |  lubelskie
  • 1 odpowiedzi
 |  lubelskie
Witam. 3,5 msc. temu przeszłam zabieg skleroterapii małego żylaka. Niestety żyła poddana obliteracji jest nadal sina i dość mocno wypukła. Lekarz wykonujący zabieg twierdzi, iż nadal znajduje się w niej krew wymieszana z pianą i jedyne co w tym wypadku może pomóc jest czas. Jak długo może utrzymywać się taki stan? Czy nie ma sposobu na przyspieszenie procesu gojenia?
  • 278 odpowiedzi
  • 34 Lubię to

Odpowiedź na: Gość

  • 278 odpowiedzi
  • 34 Lubię to
Witam. W żyle poddanej sklerotyzacji z penością znajduje się jeszcze krew, ale bez piany ( lek uzuwany jest z naczyń w ciągu kilku godzin po zabiegu ). Żyła może być stawrdiała i sina, ale najlepiej byłoby usunąć znajdującą się w niej krew przez nakłucie grubą igłą lub delikatne nacięxie i wyciśnięcie tej krwi. Żyły nie są puste w momencie, kiedy wykonywany jest zabieg i jest to rzecz normalna, że mogą być zgrubienia po zabiegu w miejscach największych żylaków, ale taką krew warto usuwać,żeby przyśpieszyć gojenie i zapobiegać ewentualnym poikłaniom. Dodatkowo warto miejscowo stosować żele lub maści z heparyna.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona Radziejewska
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając Basic member
  • 156 odpowiedzi
  • 4 Lubię to

Odpowiedź na: Gość

ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając  |  Chirurgia Ogólna, Gdańsk, Gdynia
  • 156 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Gdańsk, Gdynia
Witam
Zgadzam się z poprzednią wypowiedzią, należy opróżnić żyłę poprzez nakłucie i wyciśnięcie z niej treści. Taki zabieg spowoduje znacznie szybsze gojenie, zmniejszy dyskomfort przy dotyku.
Pozdrawiam
Ryszard Zając
NZOZ KRIOCENTRUM Premium member
  • 112 odpowiedzi
  • 8 Lubię to

Odpowiedź na: Gość

  • 112 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
Witam
stan który Pani/Pan opisuje świadczy o skuteczności zabiegu czyli o tym że żyła jest zamknięta Niestety z doświadczenia wiem że taki stan utzrymuje sie nieraz miesiącami Jedyne co mozna zrobić to nakłuwać żyłę i próbować ewakuować skrzeplinę ale po takim czasie może być to niemożliwe czyli pozostaje tylko czekać, kiedyś to zniknie bo żyła zwłóknieje
Tomasz Kłos
NZOZ Kriocentrum
www.kriocentrum.com
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
dr n.med .Andrzej Popow  |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
Witam
Oczywiście ,jeżeli żyła jest sina i napięta ,należy ją nakłuć i opróżnić ze skrzepów.Ta czynność zapobiegnie hiperpigmentacji i skróci czas gojenia.
Nie zgodzę się z twierdzeniem ,że "w żyle jeszcze pozostaje piana" ,ponieważ ,jest ona bardzo szybko wychwytywana przez białka osoczowe i neutralizowana.Jeżeli pojawia się okresowo ból,znaczy to ,że ta żyła ma dopływ,należy to sprawdzić w usg i dostrzyknąć pianę do tej żyły.Robiłem tak wielkokrotnie i uzyskiwałem bardzo dobry efekt.Aparat usg należy nastawić na Power Flow i wówczas jest możliwe zidentyfikowanie dopływu.
Pozdrawiam.
  • 1 odpowiedzi
kokorino  |  śląskie
  • 1 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam, mam parę pytań do specjalistów. Mam dużo cienkich pajączków szczególnie na łydkach, parę jest mocniejszych.

1. Moja mama w wieku 40 lat zauważyła u siebie powstającego żylaka, tak jak ja wcześniej miała problemy z pajączkami. Słyszałam, że żylaki odziedzicza się genetycznie. Czy jestem "skazana" na żylaki czy mogę ich jakoś uniknąć?
2. Jeśli tak to czy mogę udać się do jakiegoś specjalisty na NFZ, który mi pomoże? Byłam już u lekarza rodzinnego oraz u dermatologa ale zostałam odesłana ze stwierdzeniem, że wyolbrzymiam problem. Jednak takie nogi w wieku 20 lat nie nie jest normalne.
3. Czy tabletki antykoncepcyjne mają wpływ na pogarszanie się stanu moich naczynek? I czy te tabletki są jakimś przeciwwskazaniem do zabiegu?
4. Mam też naczynka wysoko na udach zaraz pod pośladkami oraz na pięcie(z zewnętrznej strony pod kostką) czy tam też jet możliwe ostrzyknięcie naczynek i jak wygląda opatrunek uciskowy?
5. Zanim wybiorę gabinet w którym poddam się zabiegu chcę posprawdzać ośrodki w których wykonują takie zabiegi. I tu pytanie na co mam zawracać uwagę żeby nie trafić na oszusta, który może mi zrobić krzywdę? Oczywiście zasięgnę opinii w internecie na temat placówek ale chciałabym wyłowić z rozmowy pierwsze oznaki które mają mnie zaniepokoić.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: kokorino

dr n.med .Andrzej Popow  |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
1.Żylaki rzeczywiście występują rodzinnie,czy maja cechy dziedziczenia.
2.Na NFZ napewno nie wykona pani skleroterapii,natomiast w ramach ubezpieczenia może pani mieć wykonane badanie usg,które odpowiedziałoby na pytanie czy pani pajączki są efektem kosmetycznym ,czy wynikiem niewydolności żylnej.
3.Oczywiście hormony maja wpływ na występowanie pajączków,nie są p/wskazaniem do zabiegu.
4.Skleroterapię można wykonać zarówno na udach jak i w okolicach kostek.
5.Myślę ,że wybór gabinetu należy do Pani,sądzę , że każdy lekarz ,który się tym zajmuje ,robi to dobrze wg własnego doświadczenia .
Angelius Medycyna Estetyczna
Angelius Medycyna Estetyczna Basic member
  • 264 odpowiedzi

Odpowiedź na: kokorino

Angelius Medycyna Estetyczna
Angelius Medycyna Estetyczna
  • 264 odpowiedzi
Witam, rzeczywiście obserwuje się skłonność do dziedziczenia żylaków, świadomość o tym pozwala na szybką profilaktykę. Co do drugiego pytania to w naszym Centrum Medycznym przychodnia oraz badania odbywają się prywatnie. Tabletki antykoncepcyjne pogarszają stan naczyń krwionośnych. Nasi flebolodzy zajmują się wszystkimi partiami ciała - mają do dyspozycji nie tylko metody tradycyjne ale także bardzo rozbudowane leczenie laserowe. Wybór gabinetu, hm... poradnia flebologiczna, dostęp do badań, urządzenia itp. Zapraszam do odiwedzenia naszej strony www w zakładce flebologia, a zaczerpnie Pani więcej info na temat specjalistów oraz badań.

Pozdrawiam,
mgr Ewa Gwiazda
Angelius Medycyna Estetyczna
asystent medyczny
ul. Fabryczna 13d
Katowice
XXXXXXXXX
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
Szanowna Pani,

1. Tak, niestety jest duża szansa, że odziedziczy się choroby żył, ale jest też dużo czynników, które mogą przyspieszyć powstanie choroby - można z tym walczyć.
2. Na NFZ nie. Nawet w państwach dużo bogatszych nie refunduje się leczenia na Pani etapie choroby. Jednak leczyć się powinno - na każdym etapie choroby, im wcześniej, tym lepiej.
3. Antykoncepcja wpływa negatywnie na stan naczyń, ale nie znaczy to, że ma Pani koniecznie rzucić tabletki.
4. Naczyniaki można ostrzykiwać, można też usuwać je laserem, można na to pytanie odpowiedzieć na konsultacji, po zbadaniu.
5. Czy Gabinet zajmuje się flebologią (leczenie chorób żył) w pełnym zakresie, czy tylko jakimś wycinkiem tematu (zazwyczaj leczenie wymaga połączenia kilku metod).
Czy lekarz ma doświadczenie. Czy dysponuje sprzętem diagnostycznym (USG doppler, podswietlacz naczyniowy).


Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

ZOZ Medicus
ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 6 odpowiedzi
Gabi-NT  |  małopolskie
  • 6 odpowiedzi
 |  małopolskie
witam serdecznie . Mam 22 lata i liczne teleangiektazje pod kolanem w lewej nodze . Byłam na usg dopler w sierpniu 2012 lekarz stwierdził ze nie ma zadnych obaw o żylaki . Powiedział ze może wykonać mi skleroterapie nie zdezydowałam się. Po pół roku twierdziłam ze muszę tym zrobić jestem umówiona na zabieg 6 marca ale okropnie sie boję czy ten zabieg jest bolesny? proszę o odpowiedz .
  • 46 odpowiedzi

Odpowiedź na: Gabi-NT

  • 46 odpowiedzi
Odczucie bólu jest kwestią subiektywną, ale skleroterapia nie jest (nie powinna być) bolesna.
Używane igły są zazwyczaj najcieńsze z dostępnych.
Proszę się nie obawiać :)

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

ZOZ Medicus
ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
NZOZ KRIOCENTRUM Premium member
  • 112 odpowiedzi
  • 8 Lubię to

Odpowiedź na: Gabi-NT

  • 112 odpowiedzi
  • 8 Lubię to
Proszę sie nie obawiać , zabieg jest zupełnie niebolesny, kilka ukłuc bardzo cienką igłą
Tomasz Kłos
NZOZ Kriocentrum
www.kriocentrum.com
  • 6 odpowiedzi
Gabi-NT  |  małopolskie
  • 6 odpowiedzi
 |  małopolskie
Dziękuję za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie czy po pierwszym zabiegu "pajączki" znikną ?
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając Basic member
  • 156 odpowiedzi
  • 4 Lubię to

Odpowiedź na: Gabi-NT

ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając
ArtVein & Babiana - lek. med. Ryszard Zając  |  Chirurgia Ogólna, Gdańsk, Gdynia
  • 156 odpowiedzi
  • 4 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Gdańsk, Gdynia
Takie pytanie powinna pani zadać lekarzowi wykonującemu zabieg bo jest to zależne od ilości zmian. Czasem wystarczy jeden zabieg żeby usunąć wszystkie zmiany (pod warunkiem że jest ich niewiele)
Pozdrawiam
Ryszard Zając
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
Po zabiegu prawdopodobnie noga będzie wyglądała gorzej, po pewnym czasie przebarwienia ustąpią, a naczynia będą niewidoczne.
Ilość koniecznych do wykonania zabiegów oraz przebieg leczenia zależny jest od stanu Pani naczyń. Nie da się bez badania (a nawet często mimo badania) odpowiedzieć na Pani pytanie.
Metoda jest skuteczna, ale wymaga cierpliwości pacjenta, zazwyczaj trzeba wykonać kilka sesji, ale jeden obszar zwykle wystarczy ostrzyknąć raz.
Lekarz przed przystąpieniem do leczenia powinien Pani odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

ZOZ Medicus
ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 6 odpowiedzi
Gabi-NT  |  małopolskie
  • 6 odpowiedzi
 |  małopolskie
witam jak juz pisałam dzis wybieram sie na skleroterapie okropnie się boje dam znac jak bede juz po :)
  • 6 odpowiedzi
Gabi-NT  |  małopolskie
  • 6 odpowiedzi
 |  małopolskie
Jestem już po:) prawie nie bolało takie lekkie ukucie ( najgorzej pod samym kolanem tak jest bardziej unerwione ). Okazalo sie ze zrobił mi się żylak Pan dr zrobił mi skleroterapie na pajaczkach i na tym zylaku tez . jestem 2 godziny po i czuje takie pieczenie nic wiecej ale chyba tak ma byc . Pajaczki były koloru czerwonego niby chociaz ja widziałam fiolet lekarz stwierdził ze najgorsze do usuniecia i musiał duzo nakłuć tnz duzo mam okolo 15 nakłuć tyle widziałam . Mam nadzieje ze za miesiac bede sie cieszyc i ze zadne z wymienionych niepożądanych efektów nie bedzie . Ciesze się że znalazłam to FORUM . Bardzo mi pomogło . Dziękuję . Pozdrawiam
aga Gość
  • 2 odpowiedzi
aga  |  lubuskie
  • 2 odpowiedzi
 |  lubuskie
Witam.
Trzy tygodnie temu miałam zabieg skleroterapi mam dużo pajączków wkoło kostek i na stopach oraz na łydkach. Lekarz stwierdził ze najpierw zrobi skleroterapie pozniej laser. Po zabiegu czułam ból który nie ustepował a w okolicy kostek zrobiły sie 2 rany ciemne z obrzękiem .Ból sie nasilał więc wróciłam do lekarza i okazało się że to martwica. Przepisał mi mąść z antybiotykiem wyczyścił ranę i tyle. Mija kolejne dni smaruję rany ale nie widzę poprawy , noga mi puchnie ból nie pozwala skupić się na niczym a do tego w okolicy wstrzyknięc mam pełno nowych popękanych naczynek , których wcześniej nie było. Mało tego na łydce mam takie zgrubienie - guz i ból żył idzie w strone ud. Jestem zrospaczona mam iść na kontrolę i az sie boję co to może być. Jak długo tą martwicę muszę leczyć i czy są po niej blizny i inne powikłania i czy ten ból i obrzęk zniknie bo już dłużej nie moe tak funkcjonować nawet spodnie mi tę ranę obcierają. Proszę o pomoc
  • 46 odpowiedzi

Odpowiedź na: aga

  • 46 odpowiedzi
W odpowiedzi na pytanie o wystąpienie martwicy;

Przestrzegam przed stosowaniem w takich przypadkach antybiotyku.
Mam nadzieję, że omyłkowo tak Pani napisała i że w istocie antybiotyku Pani nie stosuje. Oprócz oczyszczania rany powinno się stosować nowoczesne materiały opatrunkowe zapewniające odpowiednie warunki gojenia. Obrzęki leczy się kompresjoterapią (opaska elastyczna lub pończochy uciskowe).
Jeżeli jednak polecono Pani stosować jedynie maść antybiotykową, to sugeruję udać się do innego specjalisty.

Powyższe proszę traktować jedynie jako ostrzeżenie, nie jako krytykę sposobu leczenia - brak dokładnych danych.


Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 278 odpowiedzi
  • 34 Lubię to

Odpowiedź na: aga

  • 278 odpowiedzi
  • 34 Lubię to
Witam. Przede wszystkim musi Pani nałożyć specjalny opatrunek na ranę, np. Granuflex Extrathin, najlepiej po uprzednim usunięciu strupka. Opatrunek najlepiej trzymać około 5 dni, ponieważ wytwarza on specjalne, wilgotne środowisko i sprzyja gojeniu. Nogę bezwzględnie trzeba ucisnąć, najlepiej specjalnymi wyrobami przeciwżylakowymi z II klasą ucisku, żeby obniżyć ciśnienie żylne w tym miejscu. Ze względu na Pani dolegliwości sugeruję również wykonanie kontrolnego badania USG-Doppler w celu sprawdzenia stanu żył i wykluczenia ewentualnych procesów zakrzepowych.
Pozdrawiam
Iwona Radziejewska
  • 2 odpowiedzi
marzena 25  |  małopolskie
  • 2 odpowiedzi
 |  małopolskie
witam miałam skleroterapię robioną juz 2 razy i widze ze naczynka nadal są widoczne i trzeba trzekac na efekty?? drugi zabieg miałam robiony prawie miesiać temu. nosze ponczochy zdejmuje je jedynie na noc.
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: marzena 25

marzena 25  |  małopolskie
  • 2 odpowiedzi
 |  małopolskie
ile trzeba trzekac na efekty?? wydaje mi sie pajaczków mam wiecej niz przed zabiegiem:((((((((((((
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
Szanowna Pani,

W tej metodzie niestety trzeba wykazać się cierpliwością.
Czasem nogi bezpośrednio po zabiegu wyglądają gorzej.
Jeżeli ma Pani wątpliwości co do stanu naczyń,
to powinna Pani się udać do lekarza, który wykonywał zabieg.

Nasza klinika nie pobiera opłat za wizyty kontrolne,
prawdopodobnie u Pani będzie podobnie.


Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
aga Gość
  • 2 odpowiedzi
aga  |  lubuskie
  • 2 odpowiedzi
 |  lubuskie
Witam
Dziękuję za odpowiedż w sprawie martwicy po zabiegu. Stosuję maść przepisaną przez lekarza o nazwie Baneocin 250 j.m.+5mg bacitracinum + neomycinum i w ulotce jest napisane że są to antybiotyki. Nie ma żadnych efektów wizytę mam na środę a noga jak bolaął tak boli.
Może mi Pan odpisać jak długo leczy się martwicę i czy mogę mieć powikłania lub blizny? Tak jak Pan poradził założe pończochy uciskowe może ta opuchlizna zniknie . Czy może coś przykładać na te opuchnięte stopy?
Z góry dziękuję
Agnieszka
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
Szanowna Pani,

Moja ocena jest niepełna z uwagi na to, że nie mogę Pani zbadać i nie widziałem rany.
Nie mogę więc ustalać Pani leczenia. Martwica niestety może pozostawić bliznę.
Proszę się udać na kontrolę, ewentualnie do innego lekarza, ale najważniejsze, żeby Pani wybrała ośrodek, który zajmuje się kompleksowo flebologią.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
sylwia Gość
  • 4 odpowiedzi
sylwia  |  śląskie
  • 4 odpowiedzi
 |  śląskie
jutro jadę na 5 zabieg skleroterapii, wyglądam gorzej jak przed, nie wiem co robić??? nogi mnie pieką, sa gorące ale ten wygląd masakra:((( czy jest sens się w ogóle obstrzykiwać???
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
1. Mogą wyglądać gorzej, chyba że trwa to już dłuższy czas.
2. Nie powinny piec i być gorące.
3. Metoda skleroterapii jest skuteczna, jeżeli prawidłowo prowadzona.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
sylwia Gość
  • 4 odpowiedzi

Odpowiedź na: Centrum Medyczne Medicus Estetic

sylwia  |  śląskie
  • 4 odpowiedzi
 |  śląskie
pierwsze obstrzykiwanie mialam 25 stycznia, i tak co dwa tygodnie.
wygladam 100 razy gorzej jak przed i nie wiem czy nie jestem naciagana, moge wyslac fote. dziekuje
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
Czy czuje Pani zgrubienia w miejscach po ostrzykiwaniu? Jeżeli tak, to należy takie wykrzepione naczynia nakłuć i opróżnić - jest to normalna procedura, która przyśpiesza gojenie (oczywiście wykonana przez lekarza).
Może Pani umieścić zdjęcia, ale w tym przypadku samo zdjęcie chyba niewiele da.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 6 odpowiedzi
Gabi-NT  |  małopolskie
  • 6 odpowiedzi
 |  małopolskie
witam . Jestem 3 tygodnie po skleroterapii, dziś ide na kontrole .
Proszę mi powiedzieć czy to normalne że nie ma jakiegos "wow" nie zanikło prawie w ogole troszku jakby były cieńsze i nie boli mnie noga jak to zawsze bywało . Moja znajoma jest po laseroterapi na pajączki i po miesiacu jej nogi wyglądaja o niebo lepiej . Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
Szanowna Pani,

Jak było na kontroli?
W przypadku skleroterapii na pewno jest mniejszy "wow factor" niż przy laserze.
Po pierwsze znajoma miała inne problemy naczyniowe - przypuszczalnie mniejsze zmiany skoro laser. Po drugie na efekty po skleroterapii trzeba poczekać nieco dłużej. A po trzecie i chyba najważniejsze, sama Pani przyznaje, że noga nie boli. O to chodziło.
Cierpliwości! :)

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
  • 6 odpowiedzi

Odpowiedź na: Centrum Medyczne Medicus Estetic

Gabi-NT  |  małopolskie
  • 6 odpowiedzi
 |  małopolskie
witam na kontroli Pan dr zrobił mi kolejna skleroterapie teraz mam byc w połowie maja . Nie wiem jak to wygląda teraz bo mam zaklejona noge. Mam nie cwiczyc przez dwa tygodnie ostatatio nic Pan dr o tym nie mówił. Ciesze się ze nie boli już , i że nie mam zadnych skutków ubocznych typu uczulenia itp bo widze jakie problemy maja Panie powyżej , nawet nie miałam siniaków. DR stwierdził że dobrze reaguje na ten zabieg. Tym razem to już prawie nic nie czyłam bulu w jednym miejscu mam jak to dr ujoł nie pamietam ale musiał głebiej igłe wbic ale dałam rade leki mam zazywac takie bez recepty zobaczymy jak to bedzie wygladac marzy mi sie w te wakacje ubrac spodenki i nie myslec o tym czy ktos na mnie patrzy .
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: Gabi-NT

Josza12  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
Witam
Końcem stycznia miałam wykonaną skleroterapię na obu nogach a po tygodniu następną na prawej nodze. Do tej pory noszę pończochy uciskowe. Na nodze w okolicy kostki i wstrzyknięć pojawiły się przebarwienia i zgrubienia o żółtawym kolorze , które do tej pory są bolesne i dodatkowe żyłki. Natomisat pod kolanem wystąpiły rozlegle zasinienia , siateczka żyłek, które zlewają się w całość. Nogi wyglądają o wiele gorzej niż przed zabiegiem, jestem załamana.....Byłam na wizycie kontrolnej - lekarz kazał się pojawić jak ustąpi ból. Dodam, że smaruję dodatkowo nogi venescinem i liovenem. Proszę o pomoc.
anna83 Gość
  • 4 odpowiedzi
anna83  |  dolnośląskie
  • 4 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
witam za tydzień jestem umówiona na zabieg skleroterapii. moim problemem są pajączki na nogach(w załączniku zdjęcie). mam wiele obaw i nie ukrywam, że tochę się boję, zwłaszcza tego, że będzie gorzej.proszę o poradę jak dlugo po zabiegu trzeba nosić rajstopy uciskowe? czy rany po zabiegu goją się długo?czy zmiany widoczne na zdjęciu są możliwe do naprawienia po jednym zabiegu?będę bardzo wdzięczna za odpowiedz. pozdrawiam
anna83 Gość
  • 4 odpowiedzi

Odpowiedź na: anna83

anna83  |  dolnośląskie
  • 4 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
załacznik ze zdjęciem
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
Szanowna Pani,

Sądząc po zdjęciu, do leczenia są nie tylko te czerwone naczynia, najprawdopodobniej trzeba zacząć leczenie od tych niebieskich, większych, zasilających żył.
Ran po zabiegu nie powinno być. Noga przez pewien czas może wyglądać gorzej. Ja zalecam nosić kompresję przez tydzień. Rzadko kiedy wystarcza jeden zabieg.
Powyższe proszę traktować orientacyjnie - ostateczny plan leczenia musi być poprzedzony badaniem (USG, oświetlacz naczyniowy).

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
anna83 Gość
  • 4 odpowiedzi

Odpowiedź na: Centrum Medyczne Medicus Estetic

anna83  |  dolnośląskie
  • 4 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
dziekuję bardzo za odpowiedz. na czym miałoby polegac leczenie tych wiekszych zył?
  • 46 odpowiedzi
  • 46 odpowiedzi
Leczenie większych żył też może być wykonane skleroterapią (w tym wypadku z wyboru piankową).

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
NadiaN Gość
  • 3 odpowiedzi
NadiaN  |  łódzkie
  • 3 odpowiedzi
 |  łódzkie
Witam,
Pierwszy zabieg skleroterapii miałam wykonywany rok temu na obie nogi, w tym roku ponowiłam zabieg (ponieważ nie wszystkie naczynka się pozamykały a do tego pojawiły się nowe). Tylko tym razem lekarz nie wykonał zabiegu na obu nogach tylko na jednej twierdząc, że nie praktykuje wykonywania zabiegu na obu nogach (maksymalnie podczas zabiegu podaje 2 ampułki) zapłaciłam jakby za 1 i trochę? Proszę o wyjaśnienie, ponieważ mam wrażenie, że podczas I zabiegu miałam robione 2 nogi i do tego było robionych znacznie więcej wkłuć, a tym razem nie dość że jedna to jeszcze nie we wszystkich miejscach gdzie mam pajączki.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Nadia
  • 46 odpowiedzi

Odpowiedź na: NadiaN

  • 46 odpowiedzi
Lekarz wykonujący zabieg ma obowiązek odpowiedzieć wyczerpująco na pytania pacjenta - trzeba było spytać o plan leczenia.
Być może przez ten rok od ostatniej skleroterapii doszło do rozwinięcia się większych naczyń, czasem dla pacjenta niewidocznych, które wymagały skupienia się na jednej nodze.
Metodą aktualnie preferowaną jest skleroterapia piankowa (jako skuteczniejsza), maksymalna dawka uznana za bezpieczną to 10cm3 pianki (z 1 ampułki), drugą ampułkę można podać w formie niespienionej.

Proszę wypytać lekarza i poinformować o watpliwosciach.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
NadiaN Gość
  • 3 odpowiedzi

Odpowiedź na: Centrum Medyczne Medicus Estetic

NadiaN  |  łódzkie
  • 3 odpowiedzi
 |  łódzkie
Witam,
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Oczywiście mówiłam, ,ze chciałabym mieć wykonany zabieg odrazu na obu nogach, jednak p.doktor odpowiedział mi, że on wykonuje na jednej wizycie zabeg na jednej nodze, o powodach już nie mówił. A czy była to metoda piankowa to niestey nie mam pojęcia a tym bardziej jaką dawkę miałam podaną... Tak wiem, że powinnam bardziej nalegać na wyczerpującą dla mnie odpowiedź, ale pan doktor, jak się okazało na tej I wizycie, jest osobą bardzo bardzo oszczędną w słowach...
Miałam wrażenie, że wyczerpałam już swój zestaw pyań:) ale na następnej wizycie tak łatwo się nie poddam:)

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
NadiaN
NadiaN Gość
  • 3 odpowiedzi

Odpowiedź na: NadiaN

NadiaN  |  łódzkie
  • 3 odpowiedzi
 |  łódzkie
Witam,
Pytam co prawda nie w swoim imieniu, ale ponieważ jestem zarejestrowana to zapytam imieniu koleżanki. Czy mając wykonaną skleroterapię w czwartek w godzinach dopołudnioowych można zdjąć pończochę w sobotę pod wieczór (na noc) i założyć nie duże obcasy i trochę potańczyć:)? Koleżanka ma tak zaplanowany zabieg, a w sobotę ma zaproszenie na przyjęcie i nie jest pewna czy może skorzystać?
Z góry dziękuję za odpwiedź i pozdrawiam.
  • 46 odpowiedzi

Odpowiedź na: NadiaN

  • 46 odpowiedzi
Po pierwsze to zależy od wielkości zabiegu - wielkości zamykanych naczyń.
Po drugie na noc kompresję można zdejmować, ale wtedy kiedy leżymy, śpimy, noc pracująca (dla nóg), to nie noc :)
Po trzecie nieduży obcas 3-5 cm nie przeszkadza, a ruch (umiarkowany) jest wskazany.

Podsumowując; jeżeli zabieg dotyczył niewielkich naczyń, tańczenie będzie chwilowe, a nie całonocne, bez alkoholu, ale z odpowiednią ilością przyjmowanych płynów, to nie widzę problemu, aczkolwiek zalecałbym pozostanie w pończochach.

Oczywiście, jak zwykle, proszę pytać lekarza, który wykonywał zabieg, tylko on może prawidłowo ocenić sytuację.

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
Pola Gość
  • 1 odpowiedzi
Pola
  • 1 odpowiedzi
Witam,
poszukuję dobrego specjalisty wykonującego skleroterapię w Bydgoszczy.
Dziękuję i pozdrawiam
  • 1 odpowiedzi
Formacja  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
 |  mazowieckie
Pilnie! Do medycznego programu telewizyjnego poszukuję mam ( w wieku 20- 40 lat), które mają problemy z obrzękami/ pajączkami na nogach.

Udział w programie gwarantuje darmowe leczenie/ zabieg.
W zgłoszeniu proszę podać imię, nazwisko, wiek, nr tel., oraz aktualne zdjęcie!
Kontakt: joannawilk@formacjatv.pl
sylwia Gość
  • 4 odpowiedzi
sylwia  |  śląskie
  • 4 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam ponownie, czy jest to możliwe żeby moje nogi po 7 skleroterapiach dalej tak wyglądały? Pęka mi coraz więcej naczyń, lekarz m owi, że to normalne? czy macie jakiegoś specjaliste w gliiwcach lub w okoicach?
  • 46 odpowiedzi

Odpowiedź na: sylwia

  • 46 odpowiedzi
Szanowna Pani,

1. Od kiedy jest Pani leczona i kiedy była ostatnia skleroterapia?
2. Jak wyglądały nogi przed leczeniem?
3. Czy była wykonana diagnostyka dopplerowska przed leczeniem?

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl
medicus.zoz@gmail.com

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
sylwia Gość
  • 4 odpowiedzi
sylwia  |  śląskie
  • 4 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam, błam zdiagnozowana doplerowo i wszystko jest ok. Ostrzykuję się od stycznia i mam coraz więcej naczyń. Przed zabiegiem miałam widoczne duże żyły niebieskie ale pajączkow mało.Żyły poznikały a pajączków mam coraz więcej. Niestety nie posiadam zdjęć.. Czy jet to normalne?
  • 2 odpowiedzi
Josza12  |  dolnośląskie
  • 2 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
Witam, mam podobny problem co p. Sylwia i podobny wygląd nóg. Od stycznia miałam wykonane trzy skleroterapie i moje nogi wyglądają bardzo zle w porównaniu do stanu przed ostrzykiwaniem. Bardzo żałuję, że zdecydowałam się na ten zabieg. Mój lekarz ostrzykuje mi większe naczynia a nie same pajączki. W okolicy całych ostrzykniętych żył pojawiła się sieć nowych pajączków, zażółcenia i zaczerwienienia. Nie miałam problemów z żyłami tylko te pajączki, które zostały określone jako defekt kosmetyczny.Co dalej robić? czy jest sens dalej ostrzykiwać? I jeszcze jedno pytanie: czy te "nowe" i stare żyłki można naświetlić IPL i czy to może przynieść poprawę?
anna83 Gość
  • 4 odpowiedzi

Odpowiedź na: Josza12

anna83  |  dolnośląskie
  • 4 odpowiedzi
 |  dolnośląskie
witam mam podbna sytuację do pani liczyłam, że po 1 skleroterapii bedzie lepiej, ale lekarz zaleciła jeszcze laser, miałam go tydzien temu, póki co nie jestem zadowolona, ale byc może na efekt trzeba jeszcze poczekać. widze, że Pani tez jest z dolnośląskiego, gdzie Pani miała robiony zabieg, jesli moge wiedzieć.
  • 46 odpowiedzi

Odpowiedź na: anna83

  • 46 odpowiedzi
Szanowne Panie,

Niestety w tej metodzie przy likwidowaniu większych naczyń dochodzi czasem do powstania nowych, drobnych. Nie jest to wina złego leczenia.
Leczenie zawsze powinno się zaczynać od najwiekszych żył. Po ich zamknięciu można zacząć likwidować te mniejsze - niezależnie od metody. Zamykanie najmniejszych pajączków przy istniejących żylakach siatkowatych (te duże żyły niebieskie) jest błędem i spowoduje, że cała terapia będzie nieskuteczna.
Nowopowstałe pajączki są niejako skutkiem ubocznym, ale nie ma innego wyjścia - żylaki siatkowate powinny być likwidowane.
Pajączki można w kolejnym etapie likwidować też skleroterapią, laserem (np. Diodowy 532nm, lub Nd:Yag, raczej nie IPL), lub Radio Frequency (RF).

Pozdrawiam,
Bartosz Pułtorak

Medicus-estetic.pl
medicus.zoz@gmail.com

ul. Harcerska 35,
43-100 Tychy
32 2181320

ul. Fliegera 16,
40-952 Katowice
32 2053147
Rewal Gość
  • 1 odpowiedzi
Rewal  |  mazowieckie
  • 1 odpowiedzi
 |  mazowieckie
Witam. Jestem po drugim zabiegu . Pierwszy miałam 4 kwietnia. Wczoraj byłam na kontroli i drugim zabiegu, na drugą nogę. Lekarz powiedział,że goi się wszystko książkowo. Mam zasinienia na nogach, mam nadzieję, że niedługo znikną. Po pierwszym zabiegu bolała mnie noga, ale wczoraj lekarz zrobił nakłucie, wycisnął trochę krwi i dzisiaj jest ok. Siniaki na nogach smaruję żelem LIOVEN, podobno ma pomóc. Jak na razie jestem zadowolona, denerwują mnie te siniaki. Może ktoś coś stosował i szybko zniknęły. Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Renata
  • 2 odpowiedzi
Magdalena  |  podlaskie
  • 2 odpowiedzi
 |  podlaskie
Witam. Miesiąc temu miałam zabieg skleroterapii na prawej nodze i jest wszystko w porządku, nie było żadnych siniaków a po żyle został tylko cień. Tydzień temu był laser na lewej nodze i dodatkowo ostrzykiwania, nadal chodzę w pończosze. Do dzisiaj zdawało mi się że wszystko jest w porządku, żyły były widoczne ale nie wystawały już ponad powierzchnię skóry, jak ja to mówię ,, nie wyłaziły " , ale dziś niestety wygląda to znowu jak przed zabiegiem. Wizytę kontrolną mam za 3 tygodnie, powinnam się zgłosić jak najszybciej? Dodam że po pierwszym zqbiegu na prawej nodze nosiłam pończochę z klasą ucisku II a na lewą nogę dostałam z klasą III choć ta noga była w gorszym stanie i wymagała laserowego zamknięcia żyły głównej odpiszczelowej.
syn Gość
  • 1 odpowiedzi
syn  |  Bayern
  • 1 odpowiedzi
 |  Bayern
moja mama jest pielęgniarką i pewnie może mnie oszczykiwać w domu , mam tylko małe pajączki na konczynach dolnych ( małe ale widoczne ) badanie dopel wykazało że moje żyły są zdrowe . czy ktoś wie gdzie można zakupić gdzieś ten lek ? Dzięuje i pozdrawiam
Portal zylakiprzeciwdzialaj.pl
Portal zylakiprzeciwdzialaj.pl Basic member
  • 1 odpowiedzi
Portal zylakiprzeciwdzialaj.pl
Portal zylakiprzeciwdzialaj.pl
  • 1 odpowiedzi
Również jeśli nie masz żylaków, polecałabym Ci rajstopy lub pończochy przeciwżylakowe. Dzięki nim pajączki mogą zniknąć, a przy okazji nogi nie będą puchły. Szczególnie latem to dość powszechny problem.
atram Gość
  • 1 odpowiedzi
atram  |  śląskie
  • 1 odpowiedzi
 |  śląskie
Witam ja jak większość mam problemy z naczynkami obecnie jestem po konsultacji z naczyniowcem i czeka mnie leczenie metodą skleroterapi nie ukrywam jest to bardzo kosztowne a mnie naj zwyklej w świecie nie stać po prostu na to. Zna ktoś z was gdzie idzie to w okolicach śląska zrobić za rozsądna cenę???????????????????????
  • 2 odpowiedzi
magdaem  |  małopolskie
  • 2 odpowiedzi
 |  małopolskie
Witam.

Chciałam zapytać, czy przeprowadza się skleroterapię żył dłoni?
W reakcji na wyższą temperaturę, podniesienie czegoś, lub wysiłek fizyczny, moje żyły na dłoniach i przedramionach są bardzo nabrzmiałe. Czy potencjalnie istnieje możliwośc ich usunięcia? W załączniku przesyłam zdjęcie.
  • 2 odpowiedzi

Odpowiedź na: magdaem

magdaem  |  małopolskie
  • 2 odpowiedzi
 |  małopolskie
Dołączam zdjęcia.
romek Gość
  • 1 odpowiedzi
romek  |  pomorskie
  • 1 odpowiedzi
 |  pomorskie
W maju miałam zamykane główne żyły na udach i łydkach niestety pojawiły się nowe pajączki,we wrześniu idę na dalsze zamykanie i mam nadzieję że będzie lepiej:)
Goniaa Gość
  • 2 odpowiedzi
Goniaa  |  warmińsko-mazurskie
  • 2 odpowiedzi
 |  warmińsko-mazurskie
Witam, mam pytanie które z dostępnych leków na rynku i jakie pończochy są skuteczne na puchnięcie nóg i powoli pojawiający się żylak? Dodam, że mam 24 lata a jeszcze trochę i moje nogi będą wyglądać na 40 lat:(- strasznie puchną, powoli mam coraz więcej pajączków no i jeden żylak na lewej nodze. Zdarza się, że wieczorem mam napady silnego bólu pod kolanami i po prostu muszę choć na kilka minut usiąść z nogami w górze. Nie jestem otyła, staram się w ciągu dnia dużo chodzić, czasami jak jestem bardzo zmęczona puchnięcie nóg nasila się.
Gosia
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to

Odpowiedź na: Goniaa

dr n.med .Andrzej Popow  |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
  • 49 odpowiedzi
  • 2 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Hajnówka
Witam
Uważam ,że w pierwszej kolejności powinna Pani wykonać usg żył ,drugie zastosować kompresjoterapię,czyli pończochy w II stopniu ucisku,ale zanim pani zakupi pończochy może Pani na próbę założyć bandaż elastyczny na dzień ,powinien być "zawinięty" ze stopą.
Inna sprawa ,czy Pani ma pracę stojącą.
Goniaa Gość
  • 2 odpowiedzi
Goniaa  |  warmińsko-mazurskie
  • 2 odpowiedzi
 |  warmińsko-mazurskie
Dzień dobry, mam pracę siedzącą. Jeżeli w ciągu dnia cały czas jestem na nogach, wtedy bardzo szybko puchnął mi nogi nawet przy tak prostych czynnościach jak np. przy prasowaniu. Stosuję pończochy przeciwżylakowe (Veera)z 2 stopniem ucisku i szczerze mówiąć, kiedy wkładam je rano i obserwuje cały dzień to nogi i tak w nich puchnął (dodam, że rozmiar mam dobrany idealnie). Zauważyłam również,iż puchnięcie nóg nasila się wraz ze zmęczeniem, im bardziej jestem zmęczona tym bardziej puchnął nogi:((((. Dziękuję za każdą odpowiedź.
  • 184 odpowiedzi
  • 1 Lubię to

Odpowiedź na: Goniaa

Dr n. med. Wojciech Rybak - Klinika ARS ESTETICA  |  Chirurgia Ogólna, Wrocław, Warszawa
  • 184 odpowiedzi
  • 1 Lubię to
 |  Chirurgia Ogólna, Wrocław, Warszawa
Witam serdecznie

W pierwszej kolejności należy wykonać badanie Usg żył. Na tej podstawie jesteśmy w stanie ocenić problem i zaplanować właściwe postępowanie.

Pozdrawiam

Dr n. med. Wojciech Rybak 

Ars Estetica
Wrocław, ul. Powstańców Śląskich 56a/2 tel. +48 71 7070 993 
Warszawa, al. Jerozolimskie 56C tel. +48 22 820 90 03 

www.arsestetica.pl
Przepraszamy, ale ta dyskusja została zamknięta. Nie można tutaj zamieszczać więcej wiadomości.

Rozpocznij nową dyskusję w temacie Skleroterapia żylaków.

Zasięgnij opinii specjalisty w dziedzinie Skleroterapia żylaków